Αρωματικές σπιτικές sauce και ντιπ,για το Χριστουγεννιατικο τραπεζι!
Αποτελούν την πιο εύκολη και γευστική πρόταση μεχρι να ξεκινησει το φαγοποτι!
Προμηθευτείτε τα απαραίτητα συνοδευτικά: , κριτσίνια,παξιμάδάκια μικρά , πατατάκια ή ακόμα και καρότο ή αγγούρι κομμένα σε λουρίδες και απολαύστε τες
Αρωματική μουστάρδα θυμαρι και μελι
2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο (βοηθάει αν το ζεστάνετε για λίγο στο μικροκυμάτων να μαλακώσει)
2 κ.σ. θυμάρι ξερό
Μαϊντανοσαλάτα
Υλικά:
• 1 πλούσιο ματσάκι μαιντανός
• 2 μέτριες φέτες μπαγιάτικο σταρένιο ψωμί, την ψίχα
• 5 κ.σ. ελαιόλαδο
• Χυμό από 1 λεμόνι
• 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• Αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία:
Μουλιάζετε το ψωμί σε χλιαρό νερό για 5’ και το στίβετε καλά. Χτυπάτε πρώτα το μαϊντανό με το λάδι στο μπλέντερ και προσθέτετε το κρεμμύδι. Συνεχίζετε με το ψωμί, το αλάτι, το πιπέρι και το λεμόνι, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενής αλοιφή.
Σερβίρετε με φρεσκοψημένα ψωμάκια, παξιμάδια ή κριτσίνια.πηγή:jenny.gr
Αρωματικη Μαγιονεζα
Καυτερή: πρόσθεσε μια κ.γ. ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά μαζί με δύο κ.γ. σος τσίλι σε ½ κούπα μαγιονέζα.
Πικάντικη: πρόσθεσε μια κουταλιά του γλυκού ξύσμα και χυμό λεμονιού λεμονιού και 3 κ.σ. πάπρικα σε ½ κούπα μαγιονέζα.
Αλμυρή και πικάντικη: πρόσθεσε μια κ.σ. ψιλοκομμένο αγγουράκι τουρσί και ένα κ.γ. ζάχαρη σε ½ κούπα μαγιονέζα.
Με μυρωδικά και βότανα: πρόσθεσε δύο κ.σ. άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένα και λίγα φύλλα εστραγκόν σε ½ κούπα μαγιονέζα.
Σκορδάτη: πρόσθεσε ¼ της κούπας ελιές Καλαμών (χωρίς κουκούτσι) ψιλοκομμένες κι ένα κ.γ. ψιλοκομμένο σκόρδο σε ½ κούπα μαγιονέζα.
Ντιπ με Ροδι
150 γρ. γαλοτύρι ή τσαλαφούτι
250 γρ. γλυκιά μυζήθρα
σπόρια ενός ροδιού
λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ξίδι ροδιού ( ή αν δεν βρείτε ξίδι από μήλο)
1 κ.σ. μέλι , λίγο ζεσταμένο για να είναι υγρό
Οδηγίες:
Ανακατεύουμε σε μπλεντεράκι , ή με πιρούνι αν δεν έχουμε, όλα τα υλικά εκτός από τους σπόρους ροδιού και το σχοινόπρασο.
Απλώνουμε την ντιπ σε πιατελάκι και πασπαλίζουμε με το ρόδι και το σχοινόπρασο.
Tips
Μπορείτε να την σερβίρετε κλασσικά με κριτσίνια αλλά ταιριάζει πολύ και με ωμό φρέσκο κουνουπίδι κομμένο μπουκίτσες.πηγη:https://www.gourmed.gr
Τζατζίκι με κρέμα σκόρδου, δυόσμο και αγγουράκια τουρσί
Υλικά
Για την κρέμα σκόρδου (για ένα βαζάκι με 6 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου)*
2 κεφάλια σκόρδου
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο, κοπανισμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το τζατζίκι
600 γρ. στραγγιστό γιαούρτι πρόβειο
2 κουτ. γλυκού από την κρέμα σκόρδου που φτιάξαμε
2-3 αγγουράκια τουρσί (τα μεγάλα), σε κυβάκια
1 ματσάκι δυόσμος (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένος ή 2 κουτ. σούπας ξερός, τριμμένος
5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
Διαδικασία Κρέμα σκόρδου: Ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες σκόρδου, τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε (αν υπάρχει) την πράσινη φύτρα. Τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, τις σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε με το πιρούνι ή στο γουδί. Πασπαλίζουμε τον πολτό με ρίγανη και δεντρολίβανο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και βάζουμε την κρέμα σε γυάλινο βαζάκι. Πάνω από την κρέμα σκόρδου ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1 κουτ. σούπας). Σκεπάζουμε το βαζάκι και το κρατάμε στο ψυγείο για 3 – 4 εβδομάδες.
Τζατζίκι: Σε ένα μεγάλο και βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το γιαούρτι, 2 κουτ. γλυκού από την κρέμα σκόρδου που φτιάξαμε, το αγγουράκι τουρσί και το δυόσμο. Αλατοπιπερώνουμε. Τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας απαλά. Διατηρούμε το τζατζίκι στο ψυγείο. Την ώρα του σερβιρίσματος προσθέτουμε το λευκό ξίδι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε πλάι σε ψητά κρεατικά, πατάτες τηγανητές ή φούρνου ακόμα και πλάι σε όσπρια.
* Συμβουλή
Η κρέμα σκόρδου έχει απαλό και διακριτικό άρωμα. Αν δεν την φτιάξουμε, θα χρησιμοποιήσουμε 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες.πηγη: https://www.gastronomos.gr/
Μπορειτε να αδειασετε μεγαλες ντοματες και να τις γεμισετε με τις σως για ενα ομορφο αποτελεσμα
Μπορειτε επισης να φτιαξετε μια σαλατα Χριστουγεννιατικο δεντρο και να βαλετε διπλα την σως
Καλό είναι να ανακατέψετε τα υλικά πρώτα σε ένα μπολ και μετά να τις μεταφέρετε στα καθαρά βάζα.
Δειτε πολλες ακομη εδω
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ
Stay…tuned…Γραφτείτε στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις γιατί δεν τελειωσαμε εδώ!
πατηστε ΕΔΩ και ελατε στην πιο ομορφη παρεα με συνταγες και κατασκευες για παιδια
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή