Close

Καθαριότητα: Οι παλιές ξέρουν καλύτερα και πιο οικονομικά

Καθαριότητα: Οι παλιές ξέρουν καλύτερα και πιο οικονομικά
Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά… κανείς δεν αντιλέγει.Τι γίνεται όμως με τις νέες νοικοκυρές, που έχουν ελάχιστη ώρα στη διάθεσή τους, μωρά στο σπίτι και αναζητούν οικολογικούς τρόπους καθαρισμού χωρίς χημικά; Σε αυτή την περίπτωση, η εμπειρία των παλαιότερων είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη. Συγκεντρώσαμε ορισμένες από τις πιο χρήσιμες συμβουλές που εκτός από οικολογικές είναι και οικονομικές και σας τις παραθέτουμε.Μπρούτζινα είδη

Τρόπος Α: Κόψτε ένα λεμόνι στα δύο, προσθέστε του αρκετό αλάτι και τρίψτε τα σκεύη σας με αυτό. Τρίψτε μετά με νωπό πανί.

Τρόπος Β: Χρησιμοποιούμε ξύδι με αλεύρι και αλάτι, τρίψιμο καλό, ξέβγαλμα και μετά σε ένα νωπό πανί ρίχνουμε καθαρή στάχτη και τρίβουμε καλά. Ξέβγαλμα και στέγνωμα καλό με μαλακό πανί αμέσως για να μην μαυρίσει.

Τραπέζι με γυαλί

Αν έχετε τραπέζι με γυάλινη επιφάνεια, χρησιμοποιείστε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και τρίψτε το με μια χαρτοπετσέτα. Θα αστράφτει.

Ρούχα και διατήρησή τους

Πριν βάλετε τα ρούχα σας στα άπλυτα, γυρίστε τα μέσα-έξω και αφήστε τα να αεριστούν πριν τα πλύνετε. Ο ιδρώτας μπορεί να κάνει τα ρούχα σας να μουχλιάσουν, να τα λεκιάσει και να τα φθείρει.

Αλουμινόχαρτο στη σιδερώστρα

Αν βάλετε αλουμινόχαρτο κάτω από το κάλυμμα της σιδερώστρας, το σιδέρωμα θα γίνεται πιο γρήγορα, αφού το σίδερο θα καίει περισσότερο.

Τζαμαρία μπάνιου και άλατα

Αν έχετε συρώμενες πόρτες στο μπάνιο και βαρεθήκατε να τις καθαρίζετε από τα άλατα του νερού ή υπολείμματα σαπουνιού, δοκιμάστε έναν άλλο τρόπο. Περάστε τες με ένα μαλακό πανί νοτισμένο με το λαδάκι του μωρού. Θα γλιτώσετε από τους λεκέδες για αρκετούς μήνες.

Ξεβούλωμα σωλήνων

Ρίξτε ένα μέρος σόδα μαγειρική, ένα μέρος αλάτι και δύο μέρη ξύδι. Αφήστε το μείγμα να αφρίσει για δέκα λεπτά και μετά αδειάστε μία τσαγιέρα βραστό νερό. Το ίδιο ισχύει και για τους βουλωμένους νεροχύτες.

Ρούχα με ιδρώτα

Τρίψτε τα με μείγμα αραιωμένου ξυδιού ή αραιωμένου νερού με χυμό λεμονιού.

Σόδα και ξύδι στα ρούχα

Για να μαλακώσουν τα ρούχα σας προσθέστε στο πλύσιμό τους μισή κούπα σόδας. Στο ξέπλυμα μισή κούπα ξυδιού.

Σόδα και χαλιά

Η σόδα καθαρίζει και απολυμαίνει τα χαλιά. Απλώστε ένα ελαφρό στρώμα σόδας επάνω στο χαλί, αφήστε την επί μισή ώρα και μετά τραβήκτε την με την ηλεκτρική σκούοα.

Σόδα και ξύδι στις σωληνώσεις
Μισή κούπα σόδας και μισή κούπα ξύδι κρατά τις σωληνώσεις των υδραυλικών πάντα καθαρές και τις απολυμαίνει.

Ψαλίδες στο σπίτι

Εάν την άνοιξη μπαίνουν ψαλίδες στο σπίτι σας, τρίψτε σε σκόνη μερικά φύλλα βάγιας και σκορπίστε την σε σημεία που υποπτεύεστε ότι μπαίνουν οι ψαλίδες (πόρτες, παράθυρα). Δεν πρόκειται να ξαναπλησιάσουν.

Σκόροι και γαρύφαλλο

Αποφύγετε την ναφθαλίνη για να φυλάξετε τα ρούχα σας από τον σκόρο. Βάλτε ανάμεσα στα ρούχα, στις τσέπες, κλπ. ολόκληρα κομμάτια από γαρύφαλλο. Είναι αποτελεσματικό, ασφαλές και μυρωδάτο.

Σόδα για τα ποντίκια

Ξέρετε ότι σκορπώντας λίγη σόδα, σε χώρους όπου υποπτεύεστε ότι μπαίνουν ποντίκια, τα απομακρύνει; Προσέξτε όμως, να την μαζέψετε με την ηλεκτρική σκούπα λίγες ώρες μετά.

Έντομα / παράσιτα

Ένας μεγάλος αριθμός εντόμων και παρασίτων γενικά στα δένδρα και τα φυτά εξολοθρεύεται με το εξής παρασκεύασμα: Μια κουταλιά της σούπας υγρό των πιάτων και μία κουταλιά σπορέλαιο σε ένα γαλόνι νερού. Ανακατέψτε καλά και λούστε με αυτό τα δένδρα και τα φυτά  μέσα και έξω από το σπίτι κάθε μία ή δύο εβδομάδες.

Φυσικό εντομοκτόνο

Σε τρεις κούπες νερού προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας λιωμένο σκόρδο και μισή κούπα τριμμένο μαϊντανό (ξηρό). Στραγγείξτε το και αφήστε το υγρό να κρυώσει. Ψεκάζετε με το μείγμα αυτό τα δένδρα και τα φυτά σας. Είναι αποτελεσματικό και απολύτως αβλαβές.

Φούρνος μικροκυμάτων

Ένας άριστος τρόπος αποσμητικού για τον φούρνο μικροκυμάτων είναι μία κούπα ξύδι. Την βάζετε στον φούρνο μέχρι να βράσει, βρέχεται ένα πανί με το ζεστό ξύδι και σκουπίζετε το εσωτερικό του φούρνου.

Κερί σε αντικείμενα

Κερί που έσταξε σε κηροπήγια ή άλλα  αντικείμενα βγαίνει πολύ πιο εύκολα εάν τα τοποθετήσετε για μερικές ώρες στην κατάψυξη.

Γρατζουνιές στα γυαλικά

Δοκιμάστε να τρίψετε επάνω στις γρατζουνιές λίγη απλή οδοντόπαστα (όχι gel) με ένα μαλακό ύφασμα. Κάνει θαύματα!

Λερωμένοι καναπέδες

Βρέξτε ένα μαλακό πανί σε ένα διάλυμα αμμωνίας και νερού. Η αναλογία πρέπει να είναι ένα προς ένα. Τρίψτε κόντρα στο πέλος. Στη συνέχεια σκουπίστε τους με ένα στεγνό πετσί και αφήστε τους να στεγνώσουν.

Βελούδινοι καναπέδες

Για να διατηρήσετε το βελούδο των καναπέδων σας καθαρό και απαλό τρίψτε τους μια φορά την εβδομάδα με υγρό πανί (σαν αυτό που χρησιμοποιείτε για να στεγνώσετε το αυτοκίνητο μετά το πλύσιμο) και μετά σκουπίστε καλά με ένα στεγνό βαμβακερό πανί.

Μυρωδιές τσιγάρου

Τον χειμώνα που ανάβει το καλοριφέρ, τοποθετείστε επάνω ένα μικρό γυάλινο μπολ με νερό και λίγο ξύδι. Το ξύδι διαλύει τις μυρωδιές του τσιγάρου και κάνει πιο υγιεινή την ατμόσφαιρα. Επίσης μπορείτε να ρίξετε στα τασάκια λίγη βανίλια σε σκόνη. Έτσι, κάθε φορά που σβήνετε το τσιγάρο, θα μυρίζει βανίλια εξουδετερώνοντας την κάπνα. Το ίδιο μπορείτε να εφαρμόσετε και στα τασάκια του αυτοκινήτου.

Μυρωδιά κλεισούρας

Αν τα ντουλάπια της κουζίνας μυρίζουν κλεισούρα, βράστε ένα φλιτζάνι φρέσκο γάλα και βάλτε το στο χαμηλότερο ράφι να κρυώσει. Όταν κρυώσει ανοίξτε την πόρτα.

Ξύλινα σκεύη και φούσκωμα

Για να μην φουσκώνουν τα ξύλινα σκεύη από το πλύσιμο, πριν τα χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά περάστε τα με ένα βουρτσάκι βουτηγμένο σε λίγο λάδι. Σκουπίστε απαλά με χαρτί κουζίνας και αφήστε τα έτσι για 24 ώρες. Κάθε φορά που το ξύλο σας φαίνεται στεγνό, επαναλάβετε την ίδια διαδικασία. Επίσης, μην βάζετε ποτέ τα ξύλινα σκεύη στο πλυντήριο πιάτων. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα κάνουν το ξύλο να σκάσει πιο γρήγορα.

Καθαρισμός φούρνου

Αν χύθηκαν υγρά ή φαγητά, ενώ είναι ο φούρνος ακόμη ζεστός απλώστε ένα στρώμα αλάτι και σόδα μαγειρικής επάνω τους. Αν έχουν ξεραθεί, βρέξτε τα πριν λίγο. Όταν κρυώσει ο φούρνος ξύστε τα σημεία αυτά και μετά πλύντε τα.

Λεκέδες στο χαλί

Αν το χαλί λερωθεί από λάδι ή σάλτσες, απορροφήστε αρχικά τον λεκέ με χαρτί κουζίνας. Έπειτα απλώστε λίγο υγρό πιάτων και αφαιρέστε τον με υγρό πανί.

Μάλλινα υφάσματα

Για να ξαναβρούν  την φόρμα τους, αφήστε τα να απολαύσουν την υγρασία των υδρατμών του μπάνιου σας, μακριά όμως, από τα θερμαντικά σώματα.

Λεκέδες από σάλτσα ντομάτας

Μουλιάστε σε διάλυμα ζεστού νερού και γλυκερίνης (ένα προς ένα) για μία ώρα. Μετά πλύνετε κανονικά.

Λεκέδες από λάδι ή λίπη

Βρέξτε με λίγη βενζίνη και μετά ρίξτε ταλκ. Βουρτσίστε το και πλύνετε το κανονικά. Εάν το ύφασμα δεν πλένεται, τότε απλώς βουρτσίστε καλά αφού απορροφηθεί όλο το υγρό από το ταλκ.

Λεκέδες από κερί

Ξύστε το κερί από την επιφάνεια του υφάσματος. Βάλτε το ύφασμα ανάμεσα σε δύο χαρτιά κουζίνας ή απορροφητική πετσέτα κουζίνας και σιδερώστε μέχρι να λιώσει το κερί και να απορροφηθεί από το χαρτί. Μετά τρίψτε το απαλά με πανί ή σφουγγάρι βρεγμένο με βενζίνη και πλύνετε το κανονικά.

Λεκέδες από μέικ απ

Βρέξτε τον λεκέ με υγρό απορρυπαντικό και αφήστε το να δράσει. Πλύνετε κανονικά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και υγρό ντεμακιγιάζ, μη λιπαρό.

Λεκέδες από κερί

Ρίξτε αλάτι και αφήστε το να μείνει για μισή ώρα. Μετά τρίψτε με σφουγγάρι βουτηγμένο σε ζεστό νερό με απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε με κρύο νερό.

Τηγανίλα

Αν δεν δουλεύει ο απορροφητήρας ανοίγετε τα παράθυρα και κάψτε σε ένα σταχτοδοχείο φλούδες πατάτας και λεμονιού. Κάνουν καλύτερη δουλειά από τα αποσμητικά χώρου.

Γυάλισμα ασημικών

Για γυαλιστερά ασημικά, τυλίξτε τα σε αλουμινόχαρτο και βάλτε να βράσουν σε μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη με νερό και αλάτι. Η χημική αντίδραση απομακρύνει τους λεκέδες από την οξείδωση του ασημιού.

πηγή: letsfamily.gr