Συνταγές για ζύμες: Όλες οι βασικές ζύμες σε ένα άρθρο. Συνταγή για ζύμη σφολιάτα, κουρού, φύλλο κρούστας, χωριάτικο, για κρέπες, πεϊνιρλί , τάρτες, ατσμά, πίτσα και πολλές άλλες.
Αυτές οι συνταγές για ζύμες, είναι πολύ χρήσιμες αν έχετε παιδιά, καθώς μπορείτε να κάνετε πολλές παρασκευές για το σχολικό κολατσιο.
Συνταγές για ζύμες: Ζύμη σφολιάτα (κλασική συνταγή)
Υλικά
400 γρ. αλεύρι
7,5 γρ. ψιλό αλάτι
250 ml παγωμένο νερό
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
400 γρ. βούτυρο πολύ καλής ποιότητας
Παρασκευή
Δουλεύετε το βούτυρο με μια σπάτουλα και το πλάθετε σε σχήμα ορθογώνιο (8 x 12 x 1,5 εκ) το αλευρώνετε και το τυλίγετε σε μια λαδόκολλα. Το αφήνετε να παγώσει στο ψυγείο. Κοσκινίζετε το αλεύρι και σχηματίζετε στο κέντρο του ένα λακκάκι όπου προσθέτετε το αλάτι και το λεμόνι και στη συνέχεια αρχίζετε να προσθέτετε λίγο λίγο το νερό. Δουλεύετε τη ζύμη μέχρι να γίνει μαλακιά ώστε να κολλάει ελαφρά στα χέρια. Τη ζυμώνετε για 20 λεπτά και τη χτυπάτε πότε πότε στον πάγκο εργασίας για να γίνει ελαστικότερη. Βρέχετε τα δάχτυλα σας με κρύο νερό και τη ραντίζετε για να μη γίνει σφιχτή και στεγνή.
Μόλις τη νιώσετε να γίνεται λεία, την απλώνετε σε καθαρή πετσέτα και την ανοίγετε με τον πλάστη σε τετράγωνο. Βάζετε στο κέντρο του το βούτυρο, σηκώνετε τις άκρες του, τις διπλώνετε πάνω από το βούτυρο και τις κολλάτε ώστε να το κλείσετε μέσα. Την τυλίγετε σε λαδόκολλα και την αφήνετε στο ψυγείο για 20 λεπτά. Κατόπιν, ανοίγετε και πάλι τη ζύμη με τον πλάστη πάνω στην αλευρωμένη πετσέτα, δημιουργώντας και πάλι ένα ορθογώνιο φύλλο, το οποίο διπλώνετε στα τρία. Το αφήνετε στο ψυγείο για 20 λεπτά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία ανοίγματος- διπλώματος- παραμονής στο ψυγείο, για άλλες 4 φορές. Μετά τον 6ο «γύρο», βάζετε τη ζύμη για άλλα 20 λεπτά στο ψυγείο. Τότε είναι έτοιμη για χρήση.
Συνταγές για ζύμες: Ζύμη κουρού
Τι χρειαζόμαστε:
500 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνο του
1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.)
1 κεσεδάκι λιωμένο βούτυρο (το κεσεδάκι του γιαουρτιού)
1 αυγό μεγάλο
1/3 κ.γλ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι.
Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε το αυγό, το γιαούρτι, το βούτυρο λιωμένο αλλά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και το αλάτι.
Ζυμώνουμε τη ζύμη καλά.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά εκτός ψυγείου.
Ανοίγουμε τα φύλλα όσο λεπτά θέλουμε.
Αφού κάνουμε τα φύλλα και στρώσουμε την πίτα, τρυπάμε το φύλλο με το πηρούνι και μετά βάζουμε να ψήσουμε.
(θα πρέπει να ρίχνουμε λίγο λίγο κάθε φορά και να ζυμώνουμε για να απορροφά όλο το αλεύρι πριν ρίξουμε κι άλλο).
Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από χέρια μας και θα πρέπει να μας βγει μαλακή.
Συνταγές για ζύμες: Ζύμη για φύλλο κρούστας
Υλικά
Για 2-4 άτομα
1/2 κιλού αλεύρια για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές λάδι
1 κουταλιά ξίδι
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια αλάτι
1 κούπα χλιαρό νερό
Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και κάνουμε ένα λάκκο στη μέση. Βάζουμε μέσα το λάδι, το ξίδι, το μπέικιν, το αλάτι και το νερό. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο νερό χρειασθεί για να γίνει λεία και απαλή.
Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια, ανάλογα με τα φύλλα που θα χρειαστούμε.
Τα βάζουμε σε ταψάκι αλευρωμένο και τα σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα και τα αφήνουμε να σταθούν 1 – 2 ώρες.
Με μια λεπτή μακριά βέργα, ανοίγουμε τα μπαλάκια σε φύλλο, πάνω σε επιφάνεια που έχουμε βάλει νισεστέ, αλευρώνοντας συχνά να μην κολλάει η βέργα.
Τα φύλλα ανοίγουν πιο εύκολα με νισεστέ και δεν έχουμε το φόβο μη κάνουν τρύπες όπως θα συνέβαινε με το αλεύρι.
Συνταγές για ζύμες: Φύλλο χωριάτικο για πίτες
Υλικά
• 450 γρ. αλεύρι σκληρό (τύπου Μ)
• 300 γρ. αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
• 1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
• 2 κ. σ. ξύδι
• 1½ ποτ. νερού περίπου, χλιαρό νερό
• 1½ κ. γλ. αλάτι
• ελαιόλαδο για τα φύλλα
• αλεύρι για τα φύλλα
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Το τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεμμένη άμμος.
Προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι, ανακατεύουμε, και λίγο – λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα. (Αν χρειάστει νερό, προσθέτουμε λίγο).
Έπειτα τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5΄.
Θέλουμε μια ζύμη με απαλή υφή και εύπλαστη.
Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30΄.
Στη συνέχεια, την χωρίζουμε σε 4 ίσια κομμάτια και τα κάνουμε μπάλες
Παίρνουμε μία – μία τις μπάλες και σε αλευρωμένο πάγκο, τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα, λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παραδοσιακό φύλλο, για οποιαδήποτε πίτα μας αρέσει.
Συνταγές για ζύμες: Ζύμη για πίτσα
φωτογραφία (Evie Evie)
500 γραμμ. περίπου αλεύρι δυνατό (τύπου 00) για πίτσα
350 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι (8 γραμμ.) ξηρή μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1½ κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. αποξηραμένα βότανα (ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι) προαιρετικά
Εκτέλεση
Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο (και τα βότανα προαιρετικά). Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε 5΄-10΄ να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά. Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με κουτάλι. Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει με την προσθήκη του αλευριού, τη μαζεύουμε σε μπάλα με το χέρι. Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5΄-10΄ με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη. Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
Δείτε ακόμη Φανταστικά τυροκούλουρα
Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος. Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια. Φτιάχνουμε 2 πίτσες με διάμετρο 30-35 εκ. η καθεμία. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή. Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας. Διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.
Συνταγές για ζύμες: Ζύμη για κρέπες
Υλικά
1 λιτρο γαλα
6 αβγα
100γρ σπορελαιο ή ηλιελαιο
50γρ βουτυρο λιωμενο
100γρ ζαχαρη
2 πρεζες αλατι
2 βανιλιες
400γρ αλευρι για ολες τις χρησεις
Εκτέλεση
Ανακατευουμε ολα τα υλικα με ενα συρμα χειρος εκτος το αλευρι, μεχρι να ενσωματωθουν κι επειτα ριχνουμε το αλευρι κοσκινισμενο λιγο λιγο μεχρι την πληρη ενσωματωση του. Το παιρναμε απο σιτα κι το αφηνουμε 30 λεπτα στο ψυγειο να ξεκουραστει. Με τη βοηθεια μιας κουταλας κι ενος αντικολλητικου τηγανιου ριχνουμε μια κουταλια μεσα στο τηγανι κι ψηνουμε σε χαμηλη φωτια κι απο τις δυο πλευρες. Διατηρουντε 3 μερες στο ψυγειο σκεπασμενες με μεμβρανη κι 10 μερες στη καταψυξη παλι σκεπασμενες με μεμβρανη.
Εαν θελετε να φτιαξετε αλμυρες κρεπες αφαιρεστε τη ζαχαρη κι τη βανιλια
Συνταγή και φωτογραφία Theodwra Kermeniwth
Συνταγές για ζύμες: Ζύμη για πεϊνιρλί
Υλικά
½ κιλό αλεύρι
20γρ. μαγιά
1 κούπα χλιαρό γάλα
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 αυγά
λίγο αλάτι
Μερίδες: 8
Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα.
Κάνουμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι και ρίχνουμε τα αυγά, το αλάτι, το λάδι και το γάλα με τη μαγιά και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί σε σφιχτή ζύμη.
Αφήνουμε να φουσκώσει και χωρίζουμε σε οχτώ μπαλίτσες.
Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε ορθογώνιο σχήμα και διπλώνουμε τις άκρες για να κρατηθεί η γέμιση στο εσωτερικό.
Συνταγές για ζύμες: Ζύμη γιαουρτιού για τυροπιτακια-λουκανοπιτακια
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 200 γραμ.150 γραμ. βούτυρο λιωμένο και κρύο180 γραμ. ηλιέλαιο (ή καλαμποκέλαιο)500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)3 κ.σ κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ2 πρεζες αλάτιλίγο φρεσκοτριμμένο πιπέριΓια την επάλειψηκρόκο αυγούσουσάμι ή μαυροσίσαμοΓια τη γέμιση250 γραμ. φέτα σκληρή σε τρίμματα100 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένολίγο πιπέρι1 αυγό
Ξεκινάμε τη συνταγή για τα τραγανά και εύκολα τυροπιτάκια κουρού με γιαούρτι φτιάχνοντας πρώτα τη ζύμη κουρού.
Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το βούτυρο, το λάδι, το κεφαλοτύρι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν κι ανακατεύουμε. Η ζύμη για τα τυροπιτάκια κουρού με γιαούρτι πρέπει να είναι λαδερή κι απαλή.
Σκεπάζουμε και αφήνουνε τη ζύμη για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα τα υλικά της γέμισης για τα τυροπιτάκια κουρού και τα ζυμώνουμε.
Δείτε ακόμη Συνταγή για ψωμί χωρίς ζύμωμα από την Μυρτώ Αγγέλου
Παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης, τα πατάμε με τις παλάμες μας να γίνουν πλακέ. Βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο, κλείνουμε και πατάμε τις ενώσεις με πιρούνι. Η ζύμη κουρού με γιαούρτι είναι απαλή και λαδερή σαν μαλακιά πλαστελίνη. Τυχόν σκάσιμο ή άνοιγμα της ζύμης την ώρα που πλάθετε, μην σας τρομάξει. Κολλάει εύκολα με το χέρι.
Αφού τελειώσουμε όλα τα τυροπιτάκια κουρού (δυο λαμαρίνες), διαλύουμε τον κρόκο με λίγο γάλα ή νερό και τα αλείφουμε με πινέλο. Αν θέλετε, πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε τα τυροπιτάκια κουρού σε καλά προθερμασμένο φούρνο τους 180 βαθμούς C στον αέρα για περίπου 30 λεπτά, να ροδοκοκκινήσουν.
Ενδιάμεσα στο ψήσιμο ανεβοκατεβάζουμε τα ταψιά για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Συνταγή φωτογραφία Αναστασια Βλαχου
Συνταγές για ζύμες: Ζύμη για τάρτα
Υλικά συνταγής
250 γραμμ. αλεύρι μαλακό
150 γραμμ. βούτυρο κομμένο σε καρέ, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 αυγό 1-2 κ.σ. κρύο γάλα ή κρύο νερό
Εκτέλεση
Πάνω στην επιφάνεια που θα δουλέψουµε τη ζύµη αφήνουµε για λίγη ώρα µία σακούλα γεµάτη µε πάγο ώστε να παγώσει. Κοσκινίζουµε το αλεύρι µε το αλάτι σε λοφάκι. Κάνουµε λακκούβα µε τα δάχτυλά µας. Βάζουµε µέσα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό. Με τα ακροδάχτυλα τα ανακατεύουµε να ενωθούν λίγο λίγο και γύρω γύρω παίρνουµε το αλεύρι µέσα στα υλικά µέχρι να γίνει σαν βρεγµένη άµµος. Προσθέτουµε το γάλα και αρχίζουµε να ενώνουµε τη ζύµη. Όλα αυτά γίνονται µε γρήγορες κινήσεις. Ανάλογα µε τη θερµοκρασία ή την ξηρότητα του αλευριού µπορεί η ζύµη να χρειαστεί λίγο παραπάνω υγρό.
Με την παλάµη σπρώχνουµε, ανοίγοντας-απλώνοντας, τη ζύµη στον πάγκο. Τη µαζεύουµε πίσω και επαναλαµβάνουµε 2-3 φορές µέχρι να είναι απαλή η υφή της. Δίνουµε στη ζύµη σφαιρικό σχήµα και την τυλίγουµε µε µεµβράνη. Την αφήνουµε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30΄. Όσο περισσότερο παγώσει τόσο πιο σωστά θα ανοίξει και δεν θα συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια του ψησίµατος. Διατηρείται για 4-5 ηµέρες στο ψυγείο ή για 2 µήνες στην κατάψυξη, αρκεί να την ξεπαγώσουµε από την προηγούµενη µέρα στη συντήρηση του ψυγείου.
Άνοιγµα και στρώσιµο της τάρτας:
Παγωµένη όπως είναι η ζύµη την ανοίγουµε σε φύλλο µε χοντρό πλάστη είτε ανάµεσα σε δύο λαδόκολλες είτε σε ελαφρώς αλευρωµένη επιφάνεια. Το πάχος της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3-4 χιλιοστά και πρέπει όταν τη στρώνουµε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα 26 εκ. να καλύπτει και τα τοιχώµατα και να εξέχει λίγο. Με τη βοήθεια του πλάστη ανασηκώνουµε τη ζύµη και τη στρώνουµε στην ταρτιέρα. Την καθίζουµε σωστά στις γωνίες και φροντίζουµε να έχει αρκετή ζύµη στα τοιχώµατα. Με την ανάποδη του µαχαιριού αφαιρούµε τα περισσεύµατα. Τρυπάµε καλά το φύλλο της τάρτας και την αφήνουµε στο ψυγείο για 20΄.
Όσο πιο παγωµένη είναι η ζύµη όταν µπει στο φούρνο τόσο πιο τραγανό και αφράτο θα γίνει το φύλλο όταν ψηθεί. Κόβουµε ένα κοµµάτι λαδόκολλα και το τσαλακώνουµε σε µπάλα. Το ανοίγουµε και το καθίζουµε πάνω στην τάρτα. Γεµίζουµε µέχρι το χείλος της τάρτας µε βαρίδια (όσπρια, ρύζι κ.λπ.). Ψήνουµε την τάρτα σε καλά προθερµασµένο φούρνο στους 180°C για 20΄. Αφαιρούµε τη λαδόκολλα µε τα βαρίδια. Ψήνουµε ξανά την τάρτα για 10΄-15΄, να ροδίσει καλά.
NA ΘΥΜΑΣΤΕ:
Τη ζύµη που περίσσεψε από τα τοιχώµατα την παγώνουµε, την ανοίγουµε σε φύλλο και µε κουπ πατ της δίνουµε σχήµατα. Την ψήνουµε είτε µε ζάχαρη είτε µε καρυκεύµατα και έχουµε µπισκότα γλυκά και αλµυρά.
Μπορούµε να διατηρήσουµε την ψηµένη τάρτα για 1 µήνα στην κατάψυξη, αρκεί να την τυλίξουµε µε µεµβράνη πολύ καλά.
Δεν πετάµε τα βαρίδια (όσπρια, ρύζι κ.λπ.) που χρησιµοποιήσαµε. Αφού κρυώσουν τα φυλάµε για επόµενες χρήσεις.
Γίνεται 1 φύλλο για ταρτιέρα 26 ή 28 εκ
αργυρω μπαρμπαριγου
Ζυμη για τηγανίτες
Υλικά
Δύο φλ τσαγιού αλεύρι γοχ
Ένα φακελάκι μαγιά
100μλ νερό
Ένα κουτ γλ ζάχαρη
Ένα κουτ γλ αλάτι
Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ανακατεύω όλα τα υλικά μου σε ένα λεκανακι να γίνει μια ζύμη αφράτη κ ελαστική.. αφήνω σε ζεστό μέρος για μισή ώρα.. εγώ άνοιξα φύλλο αρκετά χοντρουλι και έκοψα με ένα ποτήρι για το μέγεθος.. τηγάνισμα σε λίγο λάδι και τα άφησα για λίγο σε χαρτί κουζίνας.. σερβίρουμε με ότι θέλουμε μέλι τυρί κτλ..
Συνταγές για ζύμες: Ζύμη για κρουασάν
Χρειαζόμαστε 1 κιλο αλεύρι κ ενα ποτήρι ακομα (εγω έβαλα Κουλα) 2 ποτήρια των 300 ml γάλα μισο ποτήρι νερο 1 ποτήρι ηλιέλαιο (Με το ίδιο ποτήρι ολα) 2 ασπράδια αυγών ( τους κρόκους με λιγο νερο για επάλειψη) 2 κουταλάκια αλατι 2 κουταλιές ζάχαρη 1 πακετάκι φρέσκια μάγια 40 γρμ. κ 200 γρμ Βούτυρο (Οχι μαργαρηνη) για επάλειψη. Με όλα τα υλικά εκτός απο το βούτυρο κάνουμε τη ζύμη. Θέλουμε να είναι μαλακή.. Να μην κολλάει στο χέρι. Αφήνουμε μια ωρα να φουσκώσει. Μετα την χωρίζουμε σε 30 ίσα μπαλάκια.
Δείτε ακόμη Η πιο εύκολη συνταγή για αφράτα pancakes!
Ανοίγουμε το καθένα με λιγο αλεύρι κ κάνουμε μικρές πιτουλες 18 περίπου εκατοστά. Με αυτές τις πίτες θα κάνουμε 3 δεκαδες Έχουμε το βούτυρο μαλακο σαν κρέμα.εγω άνοιξα πρωτα τις 10 τις έλειψα με βούτυρο εκτός απο την τελευταία τις σκεπασα κ συνέχισα με τα υπόλοιπα. Μετα περνούμε την πρωτη δεκάδα την ανοίγουμε 1 φυλλο απαλά στην αρχη με τα χερια περίπου 70-80 εκατοστα. Κόβουμε σε 16 κομμάτια τρίγωνα βάζουμε οτι γέμιση θέλουμε τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα κ τα αφήνουμε 30 λεπτά περίπου να φουσκωσουν.
δηλαδή ,30 πιτακια 18 εκατοστών, έπειτα βάζουμε τα 10 πιτακια το ενα πανω στο αλλο αφου ενδιάμεσα τα βουτυρωνουμε και ανοιγουμεμε αυτα τα 10 πιτακια 1 φυλλο με τον πλαστη και απο κει, κοβουμε καιβγάλαμε 16 κρουασαν..και μετα ακριβώς την ιδια διαδικασία με τις άλλες 2 δεκαδες..στο συνολο 48 κρουασαν;Τ αλείφουμε με τον κρόκο κ τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς 15 με 20 λεπτά ανάλογα το φούρνο σε αέρα
Συνταγή φωτογραφία Litsa Mouta
Συνταγές για ζύμες: Ζύμη για ατσμά
Υλικά Συνταγής
600 μλ. Χλιαρό γάλα,
300 μλ Ηλιέλαιο,
3 κουταλιες της σούπας ζάχαρη,
1,5 κουταλια της σούπας αλάτι,
2 πακέτα(50 γρ) φρέσκια μαγιά η δυο φακελλακια ξερη ,
2 αυγα (ασπράδι μέσα στην ζύμη, και οι κροκοι για επάλειψη από πάνω με μια κουταλιά της σούπας κρέμα γάλακτος ),
1 κιλό +1 μικρό ποτήρι αλεύρι γοχ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΓΙΑ ΑΤΣΜΑ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Θέλουμε μαλακή ζύμη. Περιμένουμε 1 ώρα και μετά κάνουμε 25 “ψωμάκια” και μέσα βάζουμε ότι γέμιση θέλουμε. Μετά τα βάζουμε στο ταψί και τα καλύπτουμε με σελοφάν η μία σακούλα και περιμένουμε ξανά το λιγότερο μισή ώρα. Αλείφουμε με τον κρόκο που έχουμε χτυπήσει με την κρέμα γάλακτος ρίχνουμε και λίγο μαύρο σουσάμι και ψήνουμε περίπου στους 180-190 μέχρι να ροδίσουν.
συνταγή φωτογραφία από ‘Αννα Αννούλα
Δείτε όλες τις συνταγές για σχολικό κολατσιο με ένα κλικ εδώ