Σκέφτεστε να κάνετε ένα πάρτι και θέλετε να ετοιμάσετε κάτι εντυπωσιακό και ιδιαίτερο με τα χεράκια σας; Όλοι τρελαίνονται για cupcakes, εμείς σας προτείνουμε όμως αλμυρά cupcakes που θα αφήσουν τους καλεσμένους σας άφωνους!
ΑΛΜΥΡΑ CUPCAKES ΜΕ…
“ΓΛΑΣO” ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ
2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλάκια του γλυκού μπείκιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¾ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
¼ φλιτζάνι του τσαγιού κρύο βούτυρο
1 αβγό
½ φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο gouda
15 χάρτινες φορμίτσες για cupcakes Φ5 Χ 3,5 εκατοστά
Φόρμα για muffins, ή ατομικές φορμίτσες μιας χρήσης
Για το “γλάσο” του σκόρδου με τα χορταρικά,
1 κουτί τυρί κρέμα με σκόρδο και χορταρικά, των 200γραμμ.
2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε ροδέλες για διακόσμηση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ανάβετε το φούρνο σας, στους 180 C. Βάζετε τις χάρτινες φορμίτσες στην φόρμα για muffins, ή μέσα στις ατομικές φορμίτσες μιας χρήσης.
2. Αναμείξτε όλα τα στεγνά υλικά της συνταγής σε ένα μπολ, αλεύρι, ζάχαρη, μπαίκιν πάουντερ και αλάτι. Κόψτε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια και τριψτε το με τα δάχτυλα στο μίγμα του αλευριού να γίνει σαν τραχανάς. Προσθέστε το τριμμένο τυρί, τον μαϊντανό και ανακατέψτε τα.
3. Χτυπήστε σε ένα μπολάκι το γάλα με το αβγό και ρίξτε τα στο μίγμα του αλευριού. Ανακατέψτε τε τα καλά και βάλτε από 1 κουταλιά της σούπας σε κάθε χάρτινη φορμίτσα. Φουρνίστε τις για 15-20 λεπτά. Δοκιμάστε αν ψηθήκανε, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα μέσα σε ένα cupcake. Aν βγει καθαρή, σημαίνει ότι ψηθήκανε.
7. Όταν ψηθούν, βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να σταθούν για 2-3 λεπτά.
8. Στη συνέχεια βάλτε τη σχάρα του φούρνου πάνω στον πάγκο της κουζίνας και τοποθετήστε τα cupcakes επάνω της, ένα-ένα μέσα στα χαρτάκια τους να κρυώσουν τελείως.
9. Χτυπήστε το τυρί κρέμα με την κρέμα γάλακτος να γίνει αφράτο μίγμα σαν σαντιγί. Εάν νομίζετε ότι χρειάζεται, προσθέστε λίγη κρέμα γάλακτος ακόμα. Βάλτε στο κορνέ την μύτη που σας αρέσει (επιλέγοντας από την φωτογραφία)και στολίστε τα cupcakes σας με το τυρί.
10. Κόψτε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και βάλτε από μια ροδελίτσα, πάνω στο τυρί.
ΑΛΜΥΡΑ CUPCAKES ΜΕ… “ΓΛΑΣΣΟ” ΑΒΟΚΑΝΤΟ
½ φλιτζάνι του τσαγιού μπέικον ψιλοκομμένο (τηγανιτό-κριτσανιστό)
½ κρεμμύδι τριμμένο
5 κουταλιές της σούπας λάδι
300γραμμ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουταλάκια του γλυκού μπαίκιν πάουντερ
4 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
200ml γάλα
1 αβγό
Πιπεράκι
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
15 χάρτινες φορμίτσες για cupcakes Φ5 Χ 2,5 εκατοστά
Φόρμα για muffins, ή ατομικές φορμίτσες μιας χρήσης
Για το “γλάσο” αβοκάντο,
3 αβοκάντο
1 κουτί τυρί κρέμα, των 200γραμμ.
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
Αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ανάβετε το φούρνο σας, στους 190 C. Βάλτε τις χάρτινες φορμίτσες στην φόρμα για muffins, ή μέσα στις ατομικές φορμίτσες μιας χρήσης.
2. Βάλτε στη φωτιά να ζεσταθεί ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι. Ψιλοκόψτε το μπέικον και τηγανίστε το, μέχρι να γίνει κριτσανιστό. Βγάλτε το από το τηγάνι και ακουμπήστε το σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει.
3. Καθαρίστε με ένα χαρτί το τηγάνι και ρίξτε μέσα, 1 κουταλιά της σούπας λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία, για να τσιγαρίσετε το κρεμμύδι. Όταν αρχίσει το κρεμμύδι να παίρνει χρώμα, βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο.
4. Σε ένα μπολ, χτυπήστε το γάλα με το υπόλοιπο λάδι και το αβγό. Σε διαφορετικό μπολ, αναμείξτε το αλεύρι με την μπαίκιν πάουντερ. Προσθέστε το μπέικον πολύ ψιλοκομμένο, κρατώντας μεγαλύτρα κομμάτια στην άκρη για διακόσμηση, τα τσιγαρισμένα κρεμμύδια, τον άνηθο, το πιπεράκι και την τριμμένη παρμεζάνα.
5. Προσθέστε στο μίγμα του αλευριού, το χτυπημένο αυγό με το λάδι και το γάλα, ανακατέψτε τα καλά και μοιράστε το μίγμα στις χάρτινες φορμίτσες.
6. Φουρνίστε τα για 20-25 λεπτά περίπου.
7. Όταν ψηθούν, βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να σταθούν για 2-3 λεπτά.
8. Στη συνέχεια βάλτε τη σχάρα του φούρνου πάνω στον πάγκο της κουζίνας και τοποθετήστε τα cupcakes επάνω, ένα-ένα μέσα στα χαρτάκια τους να κρυώσουν τελείως.
Για το “γλάσο” αβοκάντο,
1. Καθαρίστε τα αβοκάντο, κόψτε τα στη μέση και αφαιρέστε το κουκούτσι. Ξανακόψτε τα σε μικρά κομμάτια.
2. Βάλτε στο μπλέντερ το τυρί κρέμα, τα κομματάκια του αβοκάντο, τον χυμό του λεμονιού, αλατάκι και πιπέρι και χτυπήστε τα να γίνουν κρέμα.
3. Βάλτε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, με την μυτούλα που σας αρέσει και κάντε μια ωραία ροζέτα πάνω στα κρύα cupcakes. Στολίστε τα με ένα κομματάκι κριτσανιστό μπέικον.
ΑΛΜΥΡΑ CUPCAKES ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
1 στήθος κοτόπουλου, βρασμένο και ψιλοκομμένο
1 ¾ φλιτζάνια του τσαγιού μπεσαμέλ
1 φλιτζάνι ανάμεικτα λαχανικά κατεψυγμένα, βρασμένα
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη γραβιέρα
1 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
Τριμμένη παρμεζάνα για πασπάλισμα
1 πακέτο φρέσκια ζύμη ψυγείου για τάρτες
12 χάρτινες φορμίτσες για cupcakes Φ5 Χ 3,5 εκατοστά
Φόρμα για muffins, ή ατομικές φορμίτσες μιας χρήσης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βράζουμε το κοτόπουλο, το σουρώνουμε σε ένα μπολ και το ξεψαχνίζουμε σε ένα άλλο μπολ.
2. Βράζουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά σε αλατισμένο νερό, τα σουρώνουμε κάτω από κρύο νερό και τα ρίχνουμε στο μπολ με το κοτόπουλο.
3. Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ με…,
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα ζεστό
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό από το κοτόπουλο, ζεστό
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
4. Λειώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και ρίχνουμε το αλεύρι, το ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ζεστό γάλα μαζί με τον ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε αλατάκι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αδειάζουμε την μπεσαμέλ, στο μπολ με το κοτόπουλο.
5. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το τυρί, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τα αφήνουμε στην άκρη.
6. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 200ο C. Βάζουμε τις χάρτινες φορμίτσες στην φόρμα για muffins, ή μέσα στις ατομικές φορμίτσες μιας χρήσης.
7. Ξετυλίγουμε την ζύμη για τάρτες πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την απλώνουμε λίγο με τον πλάστη μας. Κόβουμε 12 δίσκους 9-10 εκατοστών περίπου. Η ζύμη που περισσεύει από τα κοψίματα, ζυμώνετε και ξανανοίγει με τον πλάστη.
8. Βάλτε τον πρώτο δίσκο της ζύμης μέσα στη φορμίτσα και πιέστε τον με τα δάχτυλα σας, για να πάρει το σχήμα της φορμίτσας. Κάντε το ίδιο και με τους υπόλοιπους δίσκους.
9. Μοιράστε το μίγμα του κοτόπουλου πάνω στη ζύμη, πασπαλίστε τα με τριμμένη παρμεζάνα και φουρνίστε τα για 20-30 λεπτά περίπου.
ΑΛΜΥΡΑ CUPCAKES ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΟΜΟ
1 πακέτο έτοιμη ζύμη ψυγείου για τάρτες
12 χάρτινες φορμίτσες για cupcakes Φ5 Χ 3,5 εκατοστά
Φόρμα για muffins, ή ατομικές φορμίτσες μιας χρήσης
5-6 φέτες καπνιστού σολομού κομμένες σε λωρίδες
1 κουτί τυρί κρέμα των 200γραμμ.
2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
Αλατάκι, πιπέρι
6 λεπτές φέτες λεμονιού κομμένες στα δυο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ανάβουμε τον φούρνο στους 230ο C.
2. Κόβουμε και τοποθετούμε την ζύμη μέσα στα cupcakes, όπως και στην προηγούμενη συνταγή.
3. Τρυπάμε την ζύμη με ένα πιρούνι, σε πολλές μεριές για να μη φουσκώσει και την φουρνίζουμε, για 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
4. Βγάζουμε τις ζυμαρένιες φωλίτσες μας από τον φούρνο και τις αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά.
8. Στη συνέχεια τις ακουμπάμε στην πιατέλα μας, μέχρι να κρυώσουν τελείως.
9. Χτυπάμε το τυρί με το αλάτι, το πιπέρι και τον χυμό του λεμονιού, να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε τον άνηθο και τα ανακατεύουμε.
10. Γεμίζουμε με το κορνέ τις φωλίτσες και στολίζουμε τα cupcakes με μια μακρόστενη φετούλα σολομού, τυλιγμένη σαν τριαντάφυλλο και μισή φετούλα λεμονιού.
ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΑ CUPCAKES ΕΝΤΣΙΛΑΔΑΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
1 ½ μεγάλο φιλέτο κοτόπουλου
2 φλιτζάνια του τσαγιού τριμμένο τυρί Guda
1 φακελάκι Μεξικάνικο μίγμα μπαχαρικών «Seasoning mix Taco»
1 ¼ φλιτζάνι ζεστό νερό
12 συσκευασμένες τορτίγιες, των 20 εκατοστών διάμετρο
1 κουτί τυρί κρέμα με γιαούρτι, των 200γραμμαρίων
3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος μαγειρικής
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
18 ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι
18 χάρτινες φορμίτσες για cupcakes Φ5 Χ 3,5 εκατοστά
Φόρμα για muffins, ή ατομικές φορμίτσες μιας χρήσης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο C. Βάζουμε τις χάρτινες φορμίτσες στην φόρμα για muffins, ή μέσα στις ατομικές φορμίτσες μιας χρήσης.
2. Χτυπάμε σε ένα μπολάκι το τυρί με την κρέμα γάλακτος και το χυμό λεμονιού, να γίνει αφράτη κρέμα και την βάζουμε στο ψυγείο.
3. Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι και ροδοκοκκινίζουμε το κοτόπουλο απ’ όλες τις πλευρές.
4. Διαλύουμε το μίγμα των μπαχαρικών στο ζεστό νερό και περιχύνουμε το κοτόπουλο. Το αφήνουμε να σιγοβράσει, για 5 λεπτά και το βγάζουμε από την φωτιά να κρυώσει.
5. Κόβουμε τις τορτίγιες σε τρίγωνα, όπως βλέπετε στη φωτογραφία και τις τοποθετούμε στις χάρτινες φορμίτσες.
6. Όταν κρυώσει το κοτόπουλο, το αναμειγνύουμε με το τριμμένο τυρί, μοιράζουμε το μίγμα πάνω στις τορτίγιες και τα φουρνίζουμε για 20-25 λεπτά.
7. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να σταθούν 10 λεπτά. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε στη πιατέλα μας και τους βάζουμε από μια κουταλίτσα κρέμα τυρί στο κάθε ένα και από μια ελιά στο κέντρο.
Ανθή Λαμπίρη
www.lifesharing.gr
με λιαστές ντομάτες
Υλικά
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φακελάκι ξηρή μαγιά 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
100 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας μας, τριμμένη
150 γρ. φέτα σκληρή, σε κύβους
100 ml ελαιόλαδο
100 ml φρέσκο γάλα
200 γρ. λιαστές ντομάτες διατηρημένες στο λάδι, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
200 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
1/3 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερίδες 3-4
Προετοιμασία 15΄ Ψήσιμο 45΄
Διαδικασία Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και το λάδι. Ρίχνουμε λίγο αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και τη μαγιά και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να προκύψει μια ομοιογενής ζύμη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα τυριά, τις λιαστές νομάτες, το σπανάκι και τον άνηθο και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι για ατομικά κέικ ή μάφιν ή 12 ατομικά αλουμινένια φορμάκια μιας χρήσης και γεμίζουμε με το μείγμα. Φουρνίζουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν και να ροδοκοκκινίσουν τα μικρά κέικ.
Pepperoni Pizza Cupcakes
Υλικά για 12 κομμάτια:
1 1/2 φλυτζάνια αλεύρι για κάθε χρήση
2 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/3 φλιτζανιού λάδι
1 αυγό
1/3 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι μίνι pepperonis
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί μοτσαρέλα
Στο τέλος θα χρειαστείς ακόμη 1 φλιτζάνι τυρί μοτσαρέλα και 1 φλιτζάνι μίνι pepperonis για γαρνίρισμα
Οδηγίες:
1. Προθέρμανε το φούρνο στους 400 βαθμούς F και ετοιμάσε ένα ταψή με 12 θέσεις για cupcake με χάρτινες θήκες.
2. Ανακάτεψε το 1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Πρόσθεσε το φυτικό λάδι, τα αυγά και το γάλα στο μίγμα το αλεύρι και ανξακάτεψε μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιογενές. Το αποτέλεσμα σε αυτό το σημείο θα είναι κολλώδες. Πρόσθεσε το τυρί και τα πεπερόνι. Γέμισε τις χάρτινες θήκες κατά 2/3.
3. Ψήσε για περίπου 18 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν τα muffins και τσέκαρε αν έχουν ψηθεί με ένα μαχαίρι. Αν βγαίνει καθαρό είναι έτοιμα. Λίγο πριν τα σερβίρεις γαρνίρισε τα με τυρί και πέντε φέτες μίνι πεπερόνι και ψήσ’ τα για 4-5 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί. Είναι έτοιμα για σερβίρισμα!
Αλμυρά cupcakes με λαχανικά και φέτα
Υλικά για 6 άτομα
1 πράσινη πιπεριά, 1 μελιτζάνα, 1 κολοκύθι, 1 ντομάτα, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο,10 φύλλα βασιλικού, 6 κλωνάρια θυμάρι, 150 γραμμ. φέτα
ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη ζύμη: 4 αυγά, 220 γραμμ. αλεύρι, 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
100 ml ελαιόλαδο, 100 ml γάλα, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένετε καλά τα λαχανικά και τα κόβετε σε μικρούς κύβους. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σε ένα τηγάνι βάζετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τις πιπεριές και τη μελιτζάνα για 5’, προσθέτετε λίγο λάδι ακόμη, τα κολοκύθια, το σκόρδο και τις ντομάτες και τηγανίζετε για άλλα 5’. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το βασιλικό, το μισό θυμάρι, ανακατεύετε καλά, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα λαχανικών να κρυώσει.
Σε ένα μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι, τη μαγιά, το λάδι, το γάλα, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάτε καλά με το μίξερ χειρός.
Προσθέτετε στη ζύμη τα λαχανικά και τη φέτα, αφού πρώτα την έχετε θρυμματίσει. Ανακατεύετε καλά.
Μοιράζετε τη ζύμη σε ατομικά φορμάκια σιλικόνης για μάφιν, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο θυμάρι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20’ περίπου. Σερβίρονται ζεστά αλλά και κρύα.
Tip
Για πιο ελαφριά γεύση, αντικαταστήστε τη φέτα με ανθότυρο. Επίσης επιλέξτε λαχανικά της αρεσκείας σας (π.χ. κόκκινη και κίτρινη πιπεριά).
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο Παύλος καταστρέφει τον Κυριάκο
- Μαρινάδα για Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα ή κοτόπουλο
- Η Γη της Ελιάς : Δύσκολο το μέλλον της Ασπασίας με τον Δημοσθένη
- Grand Hotel : Ο Ρήγας αποπειράται να την σκοτώσει-Βγαίνουν στην φόρα τα μυστικά του
- Εύκολα και Festive Χτενίσματα για Μπούκλες σε Μεσαία Μαλλιά για τις Γιορτές