Οι κολικοί στα μωρά
Εάν το μωρό σας κλαίει ασταμάτητα, πολλές φορές για ώρες, μαζεύει τα ποδαράκια του προς την κοιλιά και γενικώς είναι απαρηγόρητο, πιθανότατα έχει κολικούς, δηλαδή έντονους πόνους στη κοιλιακή χώρα.
Οι κολικοί επηρεάζουν ενα μεγάλο μέρος των νεογέννητων μωρών. Ο λόγος δεν έχει καθοριστεί. Μια πιθανή εξήγηση γι αυτούς τους πόνους είναι η ανωριμότητα του γαστρεντερικού συστήματος του μωρού το οποίο δεν έχει μάθει ακόμα να επεξεργάζεται την τροφή αποτελεσματικά. Μια άλλη εξήγηση είναι πως το μωρό βομβαρδίζεται με ερεθίσματα κατά τη διάρκεια της μέρας και καθώς περνάνε οι ώρες κουράζεται και ‘υπερφορτώνεται’ το ανώριμο ακόμη νευρικό του σύστημα το οποίο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στον όγκο των ερεθισμάτων που έχει δεχτεί.
Οι πόνοι αυτοί είναι συστηματικοί και εκδηλώνονται σε καθημερινή βάση συνήθως το απόγευμα ή το βράδυ. Οι κολικοί έχουν ως αποτέλεσμα το έντονο κλάμα του μωρού που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 4 ώρες. Οι κολικοί μπορεί να εμφανιστούν από την 3η με 4η εβδομάδα της ζωής του μωρού, συνήθως χειροτερεύουν κατά την 6η εβδομάδα και μπορεί να διαρκέσουν μέχρι το μωρό να γίνει 3ων με 4ων μηνών.
Η αναστάτωση στους γονείς είναι τόση μεγάλη που καποιες φορές πραγματικά έρχονται σε απόγνωση.
Η διάγνωση για τους κολικούς του μωρού πρέπει να γίνει απο τον παιδίατρος σας, αφού εξετάσει το μωρό και αποκλείσει άλλα πιθανά αίτια.
Πως να ανακουφίσετε το μωρό σας από τους κολικούς.
Καταρχάς σιγουρευτείτε ότι το μωρό σας έχει φάει, δεν κρυώνει ή ζεσταίνεται, είναι αλλαγμένο και δεν το ενοχλεί κάτι πχ. στα ρούχα του. Πολλές φορές ακόμα και κάτι απλό όπως η ετικέτα στο εσωρουχάκι του που το ‘τσιμπάει’ μπορεί να το κάνει να κλαίει ασταμάτητα.
1. Πάρτε το μωρό σας αγκαλιά με τη κοιλίτσα του να ακουμπάει επάνω σας. Η ζεστούλα και η επαφή μαζί σας το ανακουφίζει.
2. Όταν το μωρό κλαίει ασταμάτητα δεν έχει νόημα να το κουνάτε έντονα ή να τραγουδάτε δυνατά, ελπίζοντας ότι θα του αποσπάσετε την προσοχή. Του φέρνει μεγαλύτερο εκνευρισμό. Καλύτερα καθίστε μέσα σε ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό, βάλτε το στο κρεβάτι μπρούμυτα ή ακουμπήστε το στα γόνατά σας και χαϊδέψτε του την πλατούλα.
3. Ένας περίπατος με το καροτσάκι, μπορεί να το ηρεμήσει. Ακόμη καλύτερα εάν χρησιμοποιείτε μάρσιπο. Η ελαφρά πίεση μέσα στον μάρσιπο σίγουρα θα το ανακουφίσει.
4. Πολλά μωρά ηρεμούν όταν πηγαίνουν βόλτα με το αυτοκίνητο. Η αίσθηση της κίνησης και ο βόμβος της μηχανής του αυτοκινήτου τα χαλαρώνει και πολλές φορές τα αποκοιμίζει. Υπάρχουν γονείς που έχοντας δοκιμάσει τα πάντα έχουν βρει ότι η βόλτα με το αυτοκίνητο αποδεικνύεται σωτήρια ακόμα κι αν χρειάζεται να κάνουν κύκλους οδηγώντας στο τετράγωνο στις 1 η ώρα τα ξημερώματα!
5. Ένα ελαφρύ μασάζ με κυκλικές κινήσεις, κρατώντας τη κοιλίτσα ζεστή μπορεί να έχει αποτέλεσμα.
6. Εάν θηλάζετε προσέξτε τη διατροφή σας. Αποφύγετε τροφές που δημιουργούν αέρια ή ερεθίζουν το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού σας όπως κρεμμύδια, φασόλια, καυτερές τροφές, μπαχάρια, καφές, μπρόκολο ή πολύ λιπαρές ουσίες.
7. Εάν το μωρό σας πίνει βρεφικό γάλα εμπορίου, τότε συζητήστε με το παιδιάτρο σας τη πιθανότητα αλλαγής του γάλατος.
8. Όταν ταΐζετε το μωρό σας, είτε με μπιμπερό είτε το θηλάζετε, προσέχετε να πιάνει καλά τη θηλή ώστε να μην καταπίνει αέρα και του δημιουργούνται αέρια στο έντερο του.
9. Κάποιοι γιατροί υποστηρίζουν ότι το χαμομήλι ανακουφίζει τον πόνο των κολικών. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάποια αφεψήματα που πιθανόν να ανακουφίσουν το μωρό σας.
10. Ξαπλώστε το μωρό στο κρεβάτι ή στην αγκαλιά σας, πιάστε τα ποδαράκια του, πιέστε τα ελαφρά προς την κοιλιά του για λίγο και απομακρύνετε τα απαλά. Κάντε αυτή την άσκηση μερικές φορές μήπως το βοηθήσετε να αεριστεί και συνεπώς να ανακουφιστεί λίγο από τον πόνο.
11. Βάλτε την ηλεκτρική σκούπα, ανάψτε το πιστολάκι των μαλλιών, ανοίξτε τον απορροφητήρα της κουζίνας ή βάλτε πλυντήριο! Μπορεί να σας ακούγεται απίστευτο όμως αυτός ο ουδέτερος θόρυβος που δημιουργεί η λειτουργία κάποιων ηλεκτρικών συσκευών, γνωστός ως ‘λευκός’ θόρυβος, μπορεί να ηρεμήσει το μωρό σας. Μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο να αγοράσετε μέχρι και CD με ‘λευκό’ θόρυβο για να βάζετε στο μωρό σας αν δε θέλετε να καθαρίζετε τα χαλιά σας κάθε βράδυ ή να ‘κάψετε’ το πιστολάκι σας από την υπερβολική χρήση!
Όσο και απελπιστική αν σας φαίνεται η κατάσταση όταν το μωρό σας έχει κολικούς και προσπαθείτε να το ηρεμήσετε, αρκεί να θυμάστε ότι είναι μια προσωρινή ταλαιπωρία που θα περάσει και το σημαντικότερο είναι να ξέρετε πως δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στο μωρό, αλλά μεγαλώνει και αναπτύσσεται φυσιολογικά.
ΠΗΓΗ:.babyonline.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Προσευχή για τα Θεοφάνεια : Οι Ευχές του Μεγάλου Αγιασμού
- Άγιος Έρωτας : Ανατροπή – Ο Κυριάκος ρίχνει την Θάλεια και γίνονται ζευγάρι
- Η Γη της Ελιάς επόμενα επεισόδια Δ’ κύκλος : 74, 75α, 75β, 76
- Ματίνα Παγώνη : Ξεσπά κατά των αντιεμβολιαστών Γονέων- Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τα εμβόλια που γίνονται για μικρά παιδιά
- Λεωφορείο με τουρίστες έπεσε σε χαράδρα 150 μέτρων – 13 νεκροί και 29 τραυματίες