Close

Πυρετός στα παιδιά: Φυσιολογική θερμοκρασία, συμβουλές αντιμετώπισης

 
Δυστυχώς όταν ένα παιδί έχει πυρετό οι περισσότεροι γονείς πανικοβάλλονται. Στην πραγματικότητα ο πυρετός είναι ένα αμυντικό εργαλείο του οργανισμού  στην καταπολέμηση των μικροβίων και ιών που μπαίνουν στο σώμα του παιδιού. Επίσης μας προειδοποιεί ότι το παιδί έχει αρρωστήσει. Γονείς μάθετε να τον αντιμετωπίζεται σωστά.
 
Φυσιολογική θερμοκρασία και πυρετός. 

Πυρετός είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από το φυσιολογικό. Η θερμοκρασία σε εάν υγιές παιδί κυμαίνεται μεταξύ 36,5ο – 37,8 ο c. Ένα παιδί έχει πυρετό εάν η θερμοκρασία:
1. Μεγαλύτερη των 38ο στο ορθό.
2. Μεγαλύτερη των 37,2 στη μασχάλη.
3. Μεγαλύτερη των 37,8 στο στόμα ή αυτί.

Πυρετός – Τρόπος μέτρησης θερμοκρασίας σε παιδί.

Οι μέθοδοι μέτρησης της θερμοκρασίας σε ένα παιδί είναι οι ακόλουθες:
1. Από το ορθό
2. Από τη μασχάλη
3. Από το αυτί
4. Από το δέρμα
Η καλύτερη μέθοδος μέτρησης του πυρετού σε βρέφος ή μικρό παιδί είναι από το ορθό. Στο μεγαλύτερο παιδί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ουσιαστικά όλοι οι μέθοδοι μέτρησης θερμοκρασίας. Η μέθοδος από το στόμα είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί στα παιδιά κάτω των 3 – 4 χρόνων αφού δύσκολα ένα παιδί της ηλικίας αυτής κρατά το στόμα κλειστό. Τα ταινιοειδή θερμόμετρα δέρματος είναι εύκολα, απλά στη χρήση τους αλλά δεν είναι όμως αξιόπιστα. Γι αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται. Τα νεότερα θερμόμετρα τα οποία μετρούν το πυρετό από το αυτί κοστίζουν ακριβά αλλά μπορούν γρήγορα, εύκολα να μετρήσουν τη θερμοκρασία σώματος στο αυτί σε οποιοδήποτε παιδί. Να θυμάστε όμως ότι θα πρέπει να αποφεύγονται εάν το παιδί έχει ωτίτιδα.
Τόσο τα κλασικά γυάλινα με υδράργυρο θερμόμετρα όσο και τα πιο καινούρια ψηφιακά μπορούν να δώσουν ακριβείς μετρήσεις. Εκείνο που έχει σημασία είναι να επιλέξετε ένα θερμόμετρο που εσείς σαν γονείς ξέρετε να χρησιμοποιείτε.
Γονείς να θυμάστε ότι, τα υδραργυρικά θερμόμετρα έχουν απαγορευτεί. Γι αυτό όσοι γονείς έχετε υδραργυρικό θερμόμετρο στο σπίτι προτρέπεστε να το αντικαταστήσετε. Παραδώστε το υδραργυρικό θερμόμετρο στις αρμόδιες αρχές.
Για να μετρήσετε τη θερμοκρασία από το ορθό χρησιμοποιείστε ειδικά θερμόμετρα. Εάν χρησιμοποιείται γυάλινα θερμόμετρα τα οποία περιέχουν άλλη ουσία πλην του υδραργύρου, κουνήστε τα καλά. Βεβαιωθείτε ότι η ένδειξη είναι κάτω από 36ο. Τοποθετήστε το παιδί μπρούμυτα στα γόνατα σας. Βάλτε το θερμόμετρο στο πρωκτό του παιδιού σε βάθος 2 με 3 εκατοστά. Αφήστε το για 2 με 3 λεπτά. Αφαιρέστε το θερμόμετρο, διαβάστε την ένδειξη.
Μέτρηση θερμοκρασίας – πυρετό –  από τη μασχάλη 
1. Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο με πιο μακρύ δοχείο.
2. Βάλτε το θερμόμετρο στη μασχάλη του παιδιού.
3. Αφήστε το θερμόμετρο 4 – 5 λεπτά, μετά διαβάστε το.
Εάν το παιδί σας παρουσιάζει πυρετό θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
 
Πυρετός – Συμβουλές σε γονείς 
 
1. Αφαιρέστε τα ρούχα του παιδιού. Ντύστε το παιδί ελαφρά.
2. Χορηγείστε στο παιδί άφθονα δροσερά υγρά. Ο ψηλός πυρετός προκαλεί απώλεια υγρών και μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε αφυδάτωση κυρίως στα μικρά παιδιά.
3. Τα παιδιά που η θερμοκρασία τους είναι κάτω από 38,9 ο c (όχι ψηλό πυρετό) συνήθως δε χρειάζονται αντιπυρετικά φάρμακα. Σημαντικό για το πότε θα χορηγήσετε αντιπυρετικό στο παιδί αποτελεί η διάθεση του παιδιού. Υπάρχουν παιδιά που μπορεί να ανέχονται ψηλό πυρετό και να αισθάνονται σχετικά καλά. Αντίστροφα υπάρχουν παιδιά που δεν αισθάνονται καλά ακόμα και με πυρετό μεταξύ 37-38 ο c. Τα συνηθέστερα αντιπυρετικά είναι η παρακεταμόλη, η ηβηπρουφένη και το μεφενικό οξύ. Για την ακριβή δοσολογία συμβουλευθείτε τον παιδίατρο σας. Η ασπιρίνη δεν συνίσταται σε παιδιά κάτω των 12 χρονών.
4. Όταν το παιδί έχει πολύ ψηλό πυρετό, επιπλέον των αντιπυρετικών φαρμάκων κάντε του ένα χλιαρόμπάνιο (αφήστε το τουλάχιστον 10- 15 λεπτά). Το κρύο νερό πρέπει να αποφεύγεται γιατί μπορεί να προκαλέσει ρίγος, το οποίο αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Μη χρησιμοποιείτε οινόπνευμα αφού μπορεί να είναι τοξικό.
 
Πυρετός – Απευθύνεστε αμέσως στον Παιδίατρο σας εάν:
A. Το παιδί έχει πυρετό και είναι <3 μηνών.
B. Το παιδί έχει πυρετό για περισσότερο από 24 ώρες.
Γ. Το παιδί αρνείται να πάρει υγρά.
Δ. Ο πυρετός συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως
· Έντονο κλάμα.
· Αδιαθεσία και μετά την πτώση του πυρετού.
· Σπασμοί.
· Υπνηλία.
· Διανοητική σύγχυση.
· Δυσκολία στην αναπνοή.
· Επαναλαμβανόμενοι εμετοί ή διάρροια.
· Οποιοδήποτε εξάνθημα.