Γιατί τα παιδιά χρειάζονται λιγότερα παιχνίδια από όσα έχουν!
Δεν είναι μόνο μέσα διασκέδασης. Είναι τα εργαλεία με τα οποία τα παιδιά θα χτίσουν το μέλλον τους. Τα παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να γνωρίσουν τον κόσμο και τον εαυτό τους, να έρθουν σε επαφή με γνώσεις και αξίες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χρειάζονται ένα δωμάτιο γεμάτο μέχρι το ταβάνι με παιχνίδια. Αντίθετα, όσο λιγότερα έχουν στη διάθεσή τους τα παιδιά τόσο περισσότερο επωφελούνται! Γιατί με τα λιγότερα παιχνίδια τα παιδιά…
… μαθαίνουν να είναι πιο δημιουργικά. Τα πολλά ερεθίσματα τα εμποδίζουν να αναπτύξουν τη φαντασία τους. Πριν από μερικά χρόνια πραγματοποιήθηκε σε έναν παιδικό σταθμό στη Γερμανία ένα πρωτότυπο πείραμα: Μετά από προτροπή δύο κοινωνικών λειτουργών, το σχολείο αφαίρεσε για τρεις μήνες όλα τα παιχνίδια από τους χώρους απασχόλησης των παιδιών. Εκείνα, αν και στην αρχή έδειχναν να βαριούνται, σύντομα χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους για να αξιοποιήσουν τα βασικά αντικείμενα του χώρου προκειμένου να εφεύρουν καινούριους τρόπους να παίξουν.
…μπορούν να μένουν συγκεντρωμένα για περισσότερο χρόνο. Όταν υπάρχουν πολλά παιχνίδια στο χώρο, το πιθανότερο είναι το παιδί να μην μπορεί να παίξει για αρκετή ώρα με κανένα και να περνάει το χρόνο του αφήνοντας το ένα και πιάνοντας το άλλο. Εάν όμως οι επιλογές περιοριστούν, τότε μπορεί να αφοσιωθεί στο να απολαύσει σε ένα.
…αναπτύσσουν καλύτερα τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Με λιγότερα παιχνίδια στη διάθεσή τους τα παιδιά νιώθουν μεγαλύτερη ανάγκη να αναπτύξουν κώδικες επικοινωνίας με τους συνομήλικους και τους ενήλικες του περιβάλλοντός τους. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό και για το μέλλον τους, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που κάνουν φιλίες από μικρή ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες για μεγαλύτερη ακαδημαϊκή και κοινωνική επιτυχία στην ενήλικη ζωή τους.
…μαθαίνουν να φροντίζουν τα πράγματά τους. Όταν τα παιδιά έχουν πάρα πολλά παιχνίδια είναι φυσικό να μη νοιάζονται ιδιαίτερα εάν κάποιο χαθεί ή χαλάσει. Έτσι δεν μαθαίνουν να τα εκτιμούν όσο πρέπει.
…είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τα βιβλία και την καλλιτεχνική έκφραση. Με λιγότερα παιχνίδια, θα αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στα βιβλία, τους μαρκαδόρους και τα πινέλα τους.
…τσακώνονται λιγότερο μεταξύ τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το έχετε παρατηρήσει στα παιδικά πάρτι: αυτά που γίνονται μέσα σε ένα σπίτι γεμάτο παιχνίδια είναι πολύ πιο πιθανό να καταλήξουν με κλάματα από όσα γίνονται σε έναν κήπο, σε μια πλατεία ή στην παραλία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αδέρφια… Κάθε φορά που τους δίνουμε ένα καινούριο παιχνίδι στην πραγματικότητα τα προμηθεύουμε με έναν ακόμα λόγο για να καυγαδίσουν!
…μαθαίνουν να επιμένουν. Εάν ένα παιδί δεν μπορεί να ανακαλύψει πώς παίζεται ένα παιχνίδι, είναι βέβαιο ότι θα το παρατήσει για να πιάσει ένα άλλο. Όταν όμως δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές, είναι πιο πιθανό να επιμείνει μέχρι να καταλάβει τι πρέπει να κάνει –ή μέχρι να ανακαλύψει έναν δικό του πρωτότυπο τρόπο να διασκεδάσει μαζί του.
…γίνονται λιγότερο εγωκεντρικά. Τα παιδιά που αποκτούν ό,τι ζητήσουν, μεγαλώνουν πιστεύοντας πως μπορεί να έχουν ό,τι επιθυμούν. Επιπλέον, πολλοί γονείς αγοράζουν πολλά παιχνίδια στα παιδιά επειδή νιώθουν ενοχές απέναντί τους, γιατί δεν περνούν αρκετό χρόνο ναζί τους ή γιατί τα μάλωσαν. Τα παιδιά το αντιλαμβάνονται και το εκμεταλλεύονται, κι αυτό αργότερα στη ζωή τους τα οδηγεί στην απογοήτευση. Είναι σημαντικό να ξέρουν ότι δεν μπορούν πάντα να παίρνουν αυτό που θέλουν.
…απολαμβάνουν περισσότερες στιγμές κοντά στη φύση. Τα παιδιά που δεν έχουν ένα playroom γεμάτο παιχνίδια στο υπόγειο, είναι πιο πιθανό να δεχτούν με χαρά να πάνε μια βόλτα μέχρι το πάρκο. Έτσι βελτιώνουν τη διάθεσή τους αλλά και τη φυσική τους κατάσταση.
…γίνονται λιγότερο καταναλωτικά όντα. Είναι διαπιστωμένο πως όσο περισσότερα παιχνίδια παίρνουμε στα παιδιά, τόσο περισσότερα ζητάνε. Κι όσο εμείς ικανοποιούμε τις επιθυμίες τους που σχετίζονται με καταναλωτικά αγαθά, τόσο ενισχύουμε την αίσθησή τους ότι η χαρά και η ευτυχία σχετίζονται με ό,τι μπορούμε να αγοράσουμε σε ένα κατάστημα (παιχνιδιών σήμερα, κάποιο άλλο αργότερα).
…έχουν πιο καθαρά και τακτοποιημένα δωμάτια. Όποιος έχει παιδιά ξέρει πόσο ακατάστατο μπορεί να γίνει το δωμάτιό τους από τη μια στιγμή στην άλλη. Λιγότερα παιχνίδια σημαίνει λιγότερος χρόνος για να μπουν στη θέση τους και λιγότερη κούραση για τη μαμά.
Επιστημονική επιμέλεια: Μαρία Ποθητού, σύμβουλος γονέων και παιδιών, συντονίστρια σχολών γονέων.
Ειδήσεις σήμερα
- Τί ώρα κλείνουν τα Σούπερ Μάρκετ σήμερα Κυριακή 22/12
- Aνακαλείται μαρμελάδα – Εντοπίστηκαν κομμάτια πλαστικού
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 23/12/2024 ως 29/12/2024 για όλα τα ζώδια
- Μυρωδιά μούχλας στα πλυμένα ρούχα : Το κρυφό κουμπί στο πλυντήριο που θα τα κάνει μαλακά και μοσχομυριστά
- Μενού Χριστουγέννων 2024: Δείτε τις καλύτερες συνταγές για το Γιορτινό τραπέζι