Τα ατυχήματα, που καραδοκούν πάντα και παντού, είναι η κυριότερη αιτία τραυματισμού (ακόμα και θανάτου) των παιδιών σήμερα. Το κράνος, όταν το παιδί κάνει ποδήλατο, η σωστή τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο και η χρήση προστατευτικών στα κάγκελα του μπαλκονιού, είναι μερικά από τα μέτρα που όλοι οι γονείς παίρνουν για να πατάξουν τους συχνότερους κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια του παιδιού. Υπάρχουν, ωστόσο, κίνδυνοι, λιγότερο προφανείς και συνήθεις από τα τροχαία, τις πτώσεις με το ποδήλατο ή τις φωτιές. Μάθετε τις πέντε πιο ύπουλες απειλές της παιδικής υγείας και μειώστε ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες τραυματισμού των μονάκριβών σας.
1. Κυλιόμενες σκάλες
Οι περισσότεροι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους να χρησιμοποιούν τις κυλιόμενες σκάλες χωρίς να δίνουν την απαραίτητη προσοχή. Σύμφωνα με αναφορά της Consumer Product Safety Comission, μόνο για το 2007, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 11.000 τραυματισμοί σε κυλιόμενες σκάλες -κυρίως από πτώσεις- και 77 περιπτώσεις παγίδευσης (χεριών ποδιών ή κορδονιών από παπούτσια) σε κυλιόμενα σκαλιά.
Όταν χρησιμοποιείτε τις κυλιόμενες σκάλες με τα παιδιά, σιγουρευτείτε ότι: α) Είναι δεμένα τα κορδόνια των παπουτσιών τους, β) στέκονται στη μέση του σκαλοπατιού, κοιτώντας μπροστά και κρατώντας τη χειρολαβή, γ) δεν κάθονται και δεν παίζουν όσο βρίσκονται πάνω στις κυλιόμενες σκάλες – αν τα παιδιά σας είναι προνηπιακής ηλικίας, ίσως ενθουσιάζονται και το βλέπουν σαν παιχνίδι. Κρατήστε τα πειθαρχημένα για λίγο. Θα αποφύγετε την πιθανότητα ατυχήματος.
2. Καρότσια του σούπερ-μάρκετ
Εδώ και αρκετά χρόνια, αυτός ο κίνδυνος είναι γνωστός. Υπάρχουν ακόμα και προειδοποιητικά αυτοκόλλητα σε κάποια καταστήματα. Παρ’ όλ’ αυτά, όλοι έχουμε αφήσει το παιδί μας «να κάνει βόλτα με το καρότσι». Αν και τα παιδιά τρελαίνονται να μπαίνουν μέσα στο καροτσάκι για τα ψώνια, την επόμενη φορά που θα το ζητήσουν, μην το επιτρέψετε. Σύμφωνα με έρευνα του ίδιου φορέα, οι πτώσεις από τα καρότσια, είναι ανάμεσα στις κυριότερες αιτίες τραυματισμών στο κεφάλι για τα μικρά παιδιά.
3. Αναποδογύρισμα επίπλων
Σε όλα τα παιδιά αρέσει να σκαρφαλώνουν όπου μπορούν. Όταν όμως σκαρφαλώνουν σε μεγάλα έπιπλα, όπως στην ντουλάπα, τη βιβλιοθήκη ή το τραπέζι της τηλεόρασης, ελλοχεύει ο κίνδυνος το έπιπλο να ανατραπεί και να πέσει πάνω τους. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος μεγάλα αντικείμενα που βρίσκονται τοποθετημένα πάνω στα έπιπλα, να πέσουν και να τραυματίσουν το παιδί.
Μεταξύ 2000 και 2005 έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 36 θάνατοι παιδιών ανά τον κόσμο εξαιτίας αναποδογυρίσματος της τηλεόρασης. Για να αποφύγετε τέτοιου είδους ατυχήματα, στερεώστε καλά έπιπλα και αντικείμενα, εξασφαλίζοντας την ισορροπία τους.
4. Τραμπολίνα και φουσκωτά παιχνίδια
Τα φουσκωτά που τόσο λατρεύουν τα παιδιά, είναι πια διαθέσιμα για όλους. Αφενός βρίσκονται στους περισσότερους παιδότοπους, κι αφετέρου, μπορούν να νοικιαστούν για παιδικά πάρτι ακόμα κι από οικογένειες μέτριου εισοδήματος. Δυστυχώς, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, μαθαίνουμε ότι μέσα στο 2004, καταγράφηκαν περισσότερες από 4.900 περιπτώσεις τραυματισμού από τραμπολίνα και φουσκωτά. Ακόμα χειρότερα, ποιος ξεχνά τον τραγικό θάνατο που βρήκε τον περασμένο Απρίλιο ένας 13χρονος, σε παιδότοπο με φουσκωτά παιχνίδια, στο Ελληνικό;
Είναι αδύνατο να απαγορέψουμε στα παιδιά την πρόσβαση στα φουσκωτά, γι’ αυτό πρέπει όταν παίζουν να επιτηρούνται επιμελώς από κάποιον ενήλικα. Επιπλέον, θα ήταν καλό να αποφύγετε τη συνύπαρξη των παιδιών σας με μεγαλύτερα ή πολύ πιο μεγαλόσωμα παιδιά στο ίδιο φουσκωτό παιχνίδι.
5. Γονείς
Κι όμως, οι ίδιοι οι γονείς αποτελούν μια από τις απειλές της ασφάλειας των παιδιών. Πολύ συχνά, γονείς που παίρνουν με επιμέλεια μέτρα ασφαλείας για τα παιδιά τους, απλά σταματούν νωρίς να ανησυχούν. Για παράδειγμα, επιτρέπουν στον οκτάχρονο γιο τους να καθίσει στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου ή να κάνει ποδήλατο χωρίς κράνος.
Η επιτήρηση και η προσοχή δεν πρέπει να χαλαρώνουν: τα παιδιά πρέπει να παραμένουν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μέχρι την ηλικία των 13 και το κράνος πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ποδηλασίας. Επιπλέον, αποφύγετε τα γυάλινα τραπέζια και τις ακάλυπτες πρίζες στο σπίτι. Επιβλέψτε στενά τα παιδιά, στη θάλασσα ή την παιδική χαρά και μην τα αφήνετε μόνα στο σπίτι αν δεν είναι αρκετά ώριμα.
Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και τα άγχη περισσότερα. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και θέστε απλούς κανόνες που θα αποτρέψουν δυσάρεστα ατυχήματα. Τα παιδιά είναι αυθόρμητα, ενθουσιώδη και -δυστυχώς- πολύ εύθραυστα. Η ασφάλειά τους βρίσκεται στα χέρια σας.
– See more at: https://www.mama365.gr/19827/5-sovaroi-kindynoi-poy-apeiloyn-thn-asfaleia-toy-paidioy.html#sthash.g9D463uR.dpuf