Τώρα που φρούτα με υπέροχα αρώματα όπως το αχλάδι και το κυδώνι είναι στην εποχή τους, εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για να φτιάξουμε σπιτικά λικέρ με άρωμα φθινοπώρου.
Υπάρχει πιο πρωτότυπο κέρασμα από ένα λικέρ φτιαγμένο από τα χεράκια σας, όπως ας πούμε ένα δροσερό limoncello; Θα ανακαλύψετε ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος, μόνο λίγη υπομονή να αφήσετε το αλκοόλ να πάρει τα αρώματα του φρούτου και των μπαχαρικών που θα του προσθέσετε. Ο χρόνος παρασκευής του κάθε λικέρ εξαρτάται από τις πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσουμε. Έτσι, λοιπόν, τα μαλακά φρούτα όπως το αχλάδι χρειάζονται μόνο μερικές μέρες, ενώ άλλα όπως το κυδώνι απαιτούν πολύ περισσότερο, 2 μήνες. Θεωρητικά, μπορούμε να φτιάξουμε λικέρ από οποιοδήποτε φρούτο, λαχανικό, μπαχαρικό, ή αρωματικό βότανο θέλουμε. Τα βασικά συστατικά είναι μια αλκοολούχα βάση, το φρούτο, λαχανικό κλπ. που θα επιλέξουμε, νερό (για να ρίξουμε τους αλκοολικούς βαθμούς του ποτού) και ζάχαρη. Τα συντηρούμε σε γυάλινα μπουκάλια στο ψυγείο έως και ένα χρόνο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η καλή αποστείρωση των βάζων που θα χρησιμοποιηθούν, των εργαλείων μας και των δοχείων συντήρησης.
Know How & μυστικά για τα σπιτικά λικέρ:
– Η διαδικασία της αποστείρωσης έχει ως εξής: Πρώτα από όλα βράζουμε νερό σε μία κατσαρόλα και τοποθετούμε τα δοχεία, τα καπάκια και τα εργαλεία μέσα σε αυτήν για 1-2 λεπτά. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε ανάποδα πάνω σε μία καθαρή πετσέτα μέχρι να στεγνώσουν. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε αποστείρωση.
– Η ζάχαρη είναι απαραίτητο συστατικό στα λικέρ, μιας και εκτός από τη χαρακτηριστική γεύση που τους δίνει, συμβάλλει και στην απελευθέρωση του χυμού των φρούτων, ενώ λειτουργεί και σαν συντηρητικό. Σ’ αυτή οφείλεται η μεγάλη διάρκεια ζωής των λικέρ.
– Επειδή το νερό του δικτύου περιέχει αρκετό χλώριο, προτιμήστε εμφιαλωμένο ή απεσταγμένο νερό.
– Τα λικέρ χρειάζονται ανακάτεμα ανά μερικές ημέρες, ιδίως το πρώτο διάστημα, για να μη μείνει η ζάχαρη στον πάτο και να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά.
– Διατηρούμε τα λικέρ σε γυάλινα μπουκάλια που σφραγίζουν καλά είτε στο ψυγείο είτε μέσα σε ντουλάπι, αν δεν τα θέλουμε παγωμένα. Τα καταναλώνουμε έως 8-12 μήνες από την παρασκευή τους.
– Αν τα προτιμάτε παγωμένα, διατηρήστε τα στο ψυγείο. Μην προσθέτετε παγάκια γιατί το νερό αλλοιώνει τη γεύση τους.
– Εκτός από κέρασμα, τα λικέρ μπορούν να προστεθούν σε κρύα και ζεστά ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι αλλά και σε φρεσκοστυμμένους χυμούς, σε σόδα ή τόνικ. Ακόμη, μπορεί να αποτελέσουν συστατικό κοκτέιλ, αλλά και να νοστιμίσουν γλυκά, παγωτά ή σορμπέ και σάλτσες.
Λικέρ Κυδώνι
Υλικά:
1 μεγάλο ή 2 μικρά κυδώνια
1 μικρό ξύλο κανέλας
1 αστεροειδή γλυκάνισο
1 γαρύφαλλο (ή και περισσότερα αν θέλετε)
250ml λευκό ρούμι + επιπλέον για συμπλήρωση (κατά προτίμηση Angostura Reserva)
200ml σιρόπι ζάχαρης (2:1- 2 μέρη ζάχαρης, 1 μέρος νερό)*
Παρασκευή:
Αποφλοιώνουμε και ψιλοκόβουμε το κυδώνι σε μέγεθος τηγανιτής πατάτας. Το τοποθετούμε σε στρώσεις σε ένα βάζο που σφραγίζει αεροστεγώς, αφού το έχουμε αποστειρώσει σε βραστό νερό. Τοποθετούμε τα μπαχαρικά μας στο βάζο και συμπληρώνουμε με το λευκό μας ρούμι. Πρέπει τα μπαχαρικά και τα φρούτα να καλύπτονται από το αλκοόλ έτσι ώστε να μην γίνει οξείδωση. Το αφήνουμε για 4 εβδομάδες σε ένα ξηρό και δροσερό μέρος ανακινώντας κάθε 2-3 μέρες. Στις 4 εβδομάδες αφαιρούμε τα μπαχαρικά και το αφήνουμε για άλλες 4 εβδομάδες ανακινώντας μία φορά την εβδομάδα. Τέλος, φιλτράρουμε μέσα από διηθητικό χαρτί ή τουλπάνι, μέχρι το λικέρ μας να είναι διαυγές και προσθέτουμε το σιρόπι ζάχαρης.
Αποφλοιώνουμε και ψιλοκόβουμε το κυδώνι σε μέγεθος τηγανιτής πατάτας. Το τοποθετούμε σε στρώσεις σε ένα βάζο που σφραγίζει αεροστεγώς, αφού το έχουμε αποστειρώσει σε βραστό νερό. Τοποθετούμε τα μπαχαρικά μας στο βάζο και συμπληρώνουμε με το λευκό μας ρούμι. Πρέπει τα μπαχαρικά και τα φρούτα να καλύπτονται από το αλκοόλ έτσι ώστε να μην γίνει οξείδωση. Το αφήνουμε για 4 εβδομάδες σε ένα ξηρό και δροσερό μέρος ανακινώντας κάθε 2-3 μέρες. Στις 4 εβδομάδες αφαιρούμε τα μπαχαρικά και το αφήνουμε για άλλες 4 εβδομάδες ανακινώντας μία φορά την εβδομάδα. Τέλος, φιλτράρουμε μέσα από διηθητικό χαρτί ή τουλπάνι, μέχρι το λικέρ μας να είναι διαυγές και προσθέτουμε το σιρόπι ζάχαρης.
Limoncello (λικέρ από λεμόνι)
Υλικά:
12 βιολογικά λεμόνια (μας ενδιαφέρει να μην έχουν ψεκαστεί)
700ml vodka (κατά προτίμηση με αλκοόλ 50%)
350ml εμφιαλωμένο νερό
500γρ. ζάχαρη
Παρασκευή:
Με έναν καθαριστή πατάτας, αφαιρούμε τις φλούδες των λεμονιών. Προσέχουμε να μην αφαιρέσουμε και τη λευκή σάρκα. Σε περίπτωση που μαζί με τη φλούδα πάρουμε και το λευκό τμήμα που καλύπτει τη σάρκα το αφαιρούμε με μαχαίρι. Ψιλοκόβουμε τις φλούδες και τις τοποθετούμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο. Γεμίζουμε το βάζο με τη vodka και το αφήνουμε σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος για 4 εβδομάδες. Μετά το πέρας των 4 εβδομάδων, ετοιμάζουμε το σιρόπι ζάχαρης: τοποθετούμε το νερό σε μία κατσαρόλα και θερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, αρχίζουμε να τοποθετούμε τη ζάχαρη αναδεύοντας το μείγμα μας. Μόλις λιώσει, αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει τελείως. Αφαιρούμε τις φλούδες με ένα σουρωτήρι και αναμειγνύουμε το σιρόπι ζάχαρης με την αρωματισμένη βότκα. Χρησιμοποιώντας ένα τουλπάνι ή φίλτρο γαλλικού καφέ, φιλτράρουμε το limoncello μας 4-5 φορές ή μέχρι να γίνει διαυγές. Το τοποθετούμε σε φιάλες 500ml και το βάζουμε στο ψυγείο. Εντός του ψυγείου μπορεί να συντηρηθεί για έως και 1 χρόνο.
Με έναν καθαριστή πατάτας, αφαιρούμε τις φλούδες των λεμονιών. Προσέχουμε να μην αφαιρέσουμε και τη λευκή σάρκα. Σε περίπτωση που μαζί με τη φλούδα πάρουμε και το λευκό τμήμα που καλύπτει τη σάρκα το αφαιρούμε με μαχαίρι. Ψιλοκόβουμε τις φλούδες και τις τοποθετούμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο. Γεμίζουμε το βάζο με τη vodka και το αφήνουμε σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος για 4 εβδομάδες. Μετά το πέρας των 4 εβδομάδων, ετοιμάζουμε το σιρόπι ζάχαρης: τοποθετούμε το νερό σε μία κατσαρόλα και θερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, αρχίζουμε να τοποθετούμε τη ζάχαρη αναδεύοντας το μείγμα μας. Μόλις λιώσει, αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει τελείως. Αφαιρούμε τις φλούδες με ένα σουρωτήρι και αναμειγνύουμε το σιρόπι ζάχαρης με την αρωματισμένη βότκα. Χρησιμοποιώντας ένα τουλπάνι ή φίλτρο γαλλικού καφέ, φιλτράρουμε το limoncello μας 4-5 φορές ή μέχρι να γίνει διαυγές. Το τοποθετούμε σε φιάλες 500ml και το βάζουμε στο ψυγείο. Εντός του ψυγείου μπορεί να συντηρηθεί για έως και 1 χρόνο.
Λικέρ Εσπεριδοειδών
Υλικά:
1 πορτοκάλι σανγκουίνι κομμένo στα 4
2 λεμόνια κομμένα στα 4
2 lime κομμένα στα 4
3 μανταρίνια κομμένα στα 4
2 κλιμεντίνες κομμένες στα 4
8 κουμκουάτ κομμένα στη μέση
2 ξύλα κανέλας
Σπόρους από 4 λοβούς καρδάμωμου (κακουλέ)
4 μπαχάρια
3-4 γαρύφαλλα
Vodka – η ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος του βάζου
Παρασκευή
Πλένουμε καλά τα εσπεριδοειδή μας, τα κόβουμε στα τέσσερα και τα τοποθετούμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο μαζί με τα μπαχαρικά. Όσον αφορά το καρδάμωμο μας ενδιαφέρει να πάρουμε μόνο τους σπόρους από τους λοβούς και όχι τη φλούδα. Συμπληρώνουμε με βότκα (40%). Αφήνουμε το βάζο σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος για 3 – 7 μέρες. Αφαιρούμε τα εσπεριδοειδή και τα μπαχαρικά και φιλτράρουμε το μίγμα μας 3 φορές μέσα από φίλτρο καφέ. Συμπληρώνουμε με 200ml σιρόπι ζάχαρης (2:1)*. Γεμίζουμε μικρές φιάλες 500ml με το λικέρ και τις τοποθετούμε στο ψυγείο για συντήρηση.
Πλένουμε καλά τα εσπεριδοειδή μας, τα κόβουμε στα τέσσερα και τα τοποθετούμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο μαζί με τα μπαχαρικά. Όσον αφορά το καρδάμωμο μας ενδιαφέρει να πάρουμε μόνο τους σπόρους από τους λοβούς και όχι τη φλούδα. Συμπληρώνουμε με βότκα (40%). Αφήνουμε το βάζο σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος για 3 – 7 μέρες. Αφαιρούμε τα εσπεριδοειδή και τα μπαχαρικά και φιλτράρουμε το μίγμα μας 3 φορές μέσα από φίλτρο καφέ. Συμπληρώνουμε με 200ml σιρόπι ζάχαρης (2:1)*. Γεμίζουμε μικρές φιάλες 500ml με το λικέρ και τις τοποθετούμε στο ψυγείο για συντήρηση.
Λικέρ Αχλάδι
Υλικά
2 ώριμα αχλάδια
1 λοβός βανίλιας
250ml Metaxa 3*
250ml σιρόπι ζάχαρης (1:1)
παρασκευή
Ψιλοκόβουμε το 1 αχλάδι και αφαιρούμε το κοτσάνι και τα κουκούτσια, κρατάμε όμως τη φλούδα. Σχίζουμε στη μέση το λοβό της βανίλιας και ξύνουμε τους σπόρους. Τοποθετούμε τα κομματάκια αχλάδι και τους σπόρους βανίλιας σε ένα αποστειρωμένο βάζο και συμπληρώνουμε με τα 250ml metaxa 3*. Ανακινούμε και αφήνουμε το βάζο σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος για 7 μέρες, ανακινώντας κάθε μέρα. Την 8η μέρα, ψιλοκόβουμε το 2ο αχλάδι (αφού έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια και το κοτσάνι) και το τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με το σιρόπι ζάχαρης. Σε μέτρια φωτιά το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Μειώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά. Μόλις κρυώσει το σιρόπι μας, το τοποθετούμε, μαζί με τα κομματάκια φρούτων, μέσα στο βάζο με το Metaxa. Αφήνουμε το μείγμα μας σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος για άλλες 2 μέρες, ανακινώντας κάθε μέρα. Αφαιρούμε τα φρούτα χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι και φιλτράρουμε μέσα από φίλτρο καφέ ή τουλπάνι 2 φορές, ή μέχρι το λικέρ μας να γίνει διαυγές.
Ψιλοκόβουμε το 1 αχλάδι και αφαιρούμε το κοτσάνι και τα κουκούτσια, κρατάμε όμως τη φλούδα. Σχίζουμε στη μέση το λοβό της βανίλιας και ξύνουμε τους σπόρους. Τοποθετούμε τα κομματάκια αχλάδι και τους σπόρους βανίλιας σε ένα αποστειρωμένο βάζο και συμπληρώνουμε με τα 250ml metaxa 3*. Ανακινούμε και αφήνουμε το βάζο σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος για 7 μέρες, ανακινώντας κάθε μέρα. Την 8η μέρα, ψιλοκόβουμε το 2ο αχλάδι (αφού έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια και το κοτσάνι) και το τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με το σιρόπι ζάχαρης. Σε μέτρια φωτιά το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Μειώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά. Μόλις κρυώσει το σιρόπι μας, το τοποθετούμε, μαζί με τα κομματάκια φρούτων, μέσα στο βάζο με το Metaxa. Αφήνουμε το μείγμα μας σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος για άλλες 2 μέρες, ανακινώντας κάθε μέρα. Αφαιρούμε τα φρούτα χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι και φιλτράρουμε μέσα από φίλτρο καφέ ή τουλπάνι 2 φορές, ή μέχρι το λικέρ μας να γίνει διαυγές.
*Σιρόπι ζάχαρης
Τοποθετούμε το νερό σε μία κατσαρόλα και θερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, αρχίζουμε να τοποθετούμε τη ζάχαρη αναδεύοντας το μείγμα μας. Μόλις λιώσει, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει τελείως.
Τοποθετούμε το νερό σε μία κατσαρόλα και θερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, αρχίζουμε να τοποθετούμε τη ζάχαρη αναδεύοντας το μείγμα μας. Μόλις λιώσει, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει τελείως.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λικέρ σας για να προσθέσετε άρωμα στα γλύκα σας.
Καλή επιτυχία!!!
Λικερ ροδι
Τι χρειαζόμαστε:
Βασική αναλογία:
1 φλυντζ. σπόροι ροδιού
1 φλυντζ. κονιάκ
1 φλυντζ. ζάχαρη
Αρωματικά μπαχαρικά:
(για 4 φλυν.σπόρους ροδιού)
2 ξύλα κανέλας
1 σπόροι γαρύφαλλο
Πώς το κάνουμε:
Μετράμε τους σπόρους απο τα ρόδια, το κονιάκ και τη ζάχαρη σε φλυτζάνι. Ένα φλυτζάνι σπόρους ροδιού αντιστοιχεί σε ενα φλυτζάνι κονιάκ και σε ένα φλυτζάνι ζάχαρη.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τους σπόρους απο τα ρόδια, το κονιάκ, τη ζάχαρη, τα ξύλα κανέλας και τα γαρύφαλλα.
Βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά, ανακατεύουμε και μόλις αρχίσει να βράζει βγάζουμε τη κατσαρόλα απο τη φωτιά.
Αφήνουμε όλα τα υλικά μέσα.
Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και την αφήνουμε για 24 ωρες.
Μόλις περάσουν οι 24 ώρες περνάμε από τουλπάνι και μετά περνάμε απο χαρτί καφέ φίλτρου. Τοποθετούμε σε μπουκάλια και το λικέρ είναι έτοιμο!
syntages tis pareas
λικερ καστανο
λικερ καστανο-συνταγη
1 λιτρο κονιακ
1 κιλο καστανα
2 φλ. ζάχαρη μαυρη
1 βανίλια
1 ξυλο κανελας- 2-3 γαρυφαλα
1φλ. νερό για το σιροπι.
εκτελεση
βράζουμε τα κάστανα για 10 λεπτά για να μπορουν να ξεφλουδιζοντε ευκολα.. τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στα 4 τα βάζουμε μέσα στο κονιάκ μαζί με τα μπαχαρικά σε ενα βάζο.. μετά απο 30 μέρες βράζουμε το σιροπι και το προσθέτουμε στο ποτό.. το ανακατευουμε συχνά και τπ αφήνουμε άλλες 10 μέρεες.. οσο το αφηνουμε τοσο καλυτερο γινετε.
Δειτε και εδω γλυκα λικερ8 χριστουγεννιατικα ροφηματα!
Δειτε και εδω γλυκα λικερ8 χριστουγεννιατικα ροφηματα!