Αφράτη βασιλόπιτα. Μια συνταγή που κάνουμε 3 γενιές στην Νέα Αρτάκη.
Την συνταγή αυτή θυμάμαι από μικρή που την έφτιαχνε η γιαγιά μου μαζί με την μαμά μου και τώρα πέρασε και σε εμένα. Από τότε που παντρεύτηκα δεν έχω αλλάξει τις δοσολογίες ή τα υλικά και πάντα είναι υπέροχη,μοσχομυρίζει και είναι η πιο αφράτη συνταγή βασιλόπιτας. Στην Νέα Αρτάκη στον τόπο μου τα περισσότερα Αρτακιανά σπίτια που έχουν ρίζες προσφυγικές αυτήν φτιάχνουν.Εμείς εδώ λοιπόν την λέμε βασιλόπιτα δουλευτή γιατί εκείνα τα χρόνια τα υλικά τα δούλευαν όλα στο χέρι για να γίνουν ένα μείγμα.
Συνταγές με παραλλαγές θα δείτε με τον όρο “βασιλόπιτα κέικ” αλλά σας υπόσχομαι ότι σαν και αυτή καμιά!!
Την Πρωτοχρονιά στο σπίτι μας ο πατέρας είναι αυτός που κόβει την Βασιλόπιτα και στο δικό μου σπίτι είναι ο άντρας μου. Αφού την έχει θυμιατίσει η μαμά μου ή εγώ ανάλογα σε πιο σπίτι θα κάνουμε πρωτοχρονιά, την σταυρώνει τρεις φορές και κάθε φορά λέει: “Έλα Χριστέ και Παναγιά και Αϊ Βασίλη βοηθά.”
Το πρώτο κομμάτι είναι του Χριστού και της Παναγίας, μετά του Αϊ Βασίλη, του σπιτιού, της δουλειάς και μετά συνεχίζουμε με τα μέλη της οικογένειας.
Στο κάθε κομμάτι αφήνονται αμύγδαλα, καρύδια, ρόδια και ό,τι υπάρχει στο σπίτι που συμβολίζει καρποφορία και ευφορία.
Αφού τελειώσει το μοίρασμα των κομματιών ο πατέρας που κόβει τη βασιλόπιτα, την “ασημώνει ” με χρήματα και η μαμά με χρυσό (συνήθως βάζει την βέρα της ή κάποιο δαχτυλίδι) κέρματα και χαρτονομίσματα, ώστε όλοι να είναι σιδερένιοι και να είναι η χρονιά γεμάτη οικονομική ευημερία. Θα μου πείτε γιατί σας τα λέω όλα αυτά… ε την συνταγή του τόπου μου σας παρουσιάζω να μην γράψω και για τα έθιμά μας ?
Για να δούμε λοιπόν πως την φτιάχνουμε εδώ στην Αρτάκη.
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 αυγά
2 μπείκιν πάουντερ
2 βανίλιες
1 φλιτζανάκι του καφέ λικέρ μπανάνα( εγώ παίρνω χύμα γιατί είναι πιο έντονη η γεύση του και η μυρωδιά του)
1/2 ξύσμα πορτοκάλι
1/2 ξύσμα λεμόνι
3/4 ποτηριού χυμό φυσικό πορτοκάλι ( μην πάρετε συσκευασμένο,καλύτερα να στρίψετε πορτοκάλια)
1 κιλό ζάχαρη αφαιρούμε 1/2 ποτήρι
250 γρ. βιτάμ Αλτις
250 γρ. φυτίνη
250 γρ.γάλα
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι μαζί με το μπείκιν και σε μια άλλη χωρίζουμε τα αυγά από τον κρόκο και τα ασπράδια τα χτυπάμε σε μαρέγκα. Έχουμε ακόμη μία λεκάνη και εκεί χτυπάμε με το μίξερ καλά το βιτάμ με το βούτυρο και την ζάχαρη ώστε να λιώσει τελείως η ζάχαρη και να γίνει το μείγμα λείο. Μετά ρίχνουμε μέσα τους κρόκους από τα αυγά, τα ξύσματα, το γάλα,τον χυμό από το πορτοκάλι , τις βανίλιες και το αλάτι. Αφού τα υλικά ομογενοποιηθούν με μια βαθιά κουτάλα παίρνουμε σιγά σιγά αλεύρι από την λεκάνη και ρίχνουμε στο μείγμα μας
και μαρέγκα εναλλάξ. Μέχρι να τελειώσει η μαρέγκα και το αλεύρι εμείς συνεχίζουμε να ανακατεύουμε καλά. Όταν το μείγμα μας είναι λείο και δεν έχει σβόλους τότε βιταμώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το υλικό μας. Στολίζουμε από πάνω με μύγδαλα όποιες θέλουμε ή αλλιώς την ψήνουμε και βάζουμε άχνη μετά το ψήσιμο. Μην ξεχάσετε να βάλετε φλουρί!Ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου 1 ώρα και 1 τέταρτο .
Μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να την πετύχετε 100%:
Το ταψί που θα βάλετε καλό να προσέξετε να είναι αλουμινένιο και όχι ανοξείδωτο για να σας κάνει πάτο η βασιλόπιτα σας.
Τα υλικά σας να τα έχετε βγάλει από το ψυγείο μισή ώρα τουλάχιστον νωρίτερα ώστε να έχουν την ίδια θερμοκρασία.
Μην χρησιμοποιήσετε αερόθερμο γιατί σίγουρα δεν θα “ανέβει” η βασιλόπιτα.
Εγώ ακόμη και τώρα χτυπάω το βούτυρο με την ζάχαρη στο χέρι γιατί έτσι μου μάθανε:” Να νιώθεις την ζάχαρη στο χέρι σου ότι έχει λιώσει” έλεγε η γιαγιά μου. Εσείς κορίτσια μην με ακούτε μια χαρά είναι το μίξερ.