Ψωμί Αη Βασίλης , μια ιδέα που θα σας ξετρελάνει!
υλικά για τη ζύμη του ψωμιού :
3 κούπες σκληρό αλεύρι
1 και 1/4 της κούπας γάλα χλιαρό
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιες ελαιόλαδο ή 4 κουταλιές βούτυρο λιωμένο( το super fresco δεν κιτρινίζει τις ζύμες )
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή έναν κύβο νωπή
εκτέλεση :
Διαλύω την ζάχαρη και το αλάτι στο γάλα . Προσοχή δεν πρέπει να είναι καυτό ή πολύ ζεστό γιατί θα καταστρέψει την μαγιά και δεν θα φουσκώσει ποτέ το ψωμάκι μας . Εάν χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά χωρίζουμε το γάλα σε δυο μέρη και στο ένα διαλύω ζάχαρη – αλάτι ενώ στο άλλο την μαγιά .
Σε ένα μπόλ (εγω το ζυμώνω στο μίξερ οπότε το βάζω εκεί) βάζω το αλεύρι και την μαγιά(στην περίπτωση της ξηρής) . Προσθέτω σιγά σιγά το γάλα και το ελαιόλαδο ή το βούτυρο . Ζυμώνω μέχρι να έχω μια ζύμη απαλή η οποία να έχει λεία όψη και υφή σαν το δέρμα μας . Ο ιδανικός χρόνος ζυμώματος είναι μισή ώρα αλλά επειδή καμιά μας δεν έχει τα μπράτσα του Stalone και δεν νομίζω να τα θέλει και για αξεσουάρ πάνω της , βάζουμε το ζυμαράκι στο μίξερ και τελειώνει η ταλαιπωρία .
Το βάζουμε σε λαδωμένο μπόλ και το καλύπτουμε με μεμβράνη . Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει . Εάν θέλουμε να επισπεύσουμε την διαδικασία τότε ανάβουμε τον φούρνο στους 50 °C , βάζουμε το μπόλ μέσα και αφήνουμε μισάνοιχτη την πορτα για να λειτουργήσει σαν στόφα . Δεν κλείνουμε την πόρτα γιατι έτσι η θερμοκρασία θα κάψει την μαγιά .
Μετά το φούσκωμα προχωράμε στο επόμενο βήμα ! και γινομαστε Marcel Wanders !
Kάνουμε μια ζύμη ψωμιού , και την αφήνουμε να φουσκώσει! Χωρίζουμε σε δύο τμήματα την ζύμη , με το ένα να είναι λίγο πιο μεγάλο από το άλλο . Προθερμαίνω τον φούρνω στους 180°C και βάζω μέσα στον φούρνο ένα πυρέξ με αρκετό νερό . Αυτό το κάνω για να έχει ο φούρνος υγρασία και όταν βάλω το ψωμάκι αποκτά κατά το ψήσιμο τέλεια υφή .
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι σε σχήμα τριγωνικό αλλά με στρογγυλεμένες άκρες .
Παίρνουμε το μικρότερο κομμάτι ζύμης και το κόβουμε στα δυο . Το ένα από αυτά τα κομμάτια το ανοίγω σε σχήμα ημικύκλιο και με ένα ψαλίδι ή ένα κόφτη πίτσας αρχίζω να κόβω σε λωρίδες -όχι μέχρι τέλους- και να δίνω σχήμα γενειάδας .
Το τριγωνικό κομμάτι ζύμης το βρέχω με πολύ λίγο νεράκι στο κάτω μέρος του και με προσοχή τοποθετώ τη γενειάδα πάνω στο τριγωνικό κομμάτι ζύμης . Το νερό το χρησιμοποιούμε για να κολλήσουν τα δύο τμήματα μεταξύ τους .
Στρίβουμε τις λωρίδες και τις ψιλοανακατεύουμε ώστε να φτιάξουμε την γενειάδα πιο όμορφη .
Το τελευταίο κομμάτι ζύμης θα πάρει το σχήμα της μύτης , της φούντας στο σκούφο , του γείσου του σκούφου και αυτής του μουστακιού που καλύπτει την ένωση γενειάδας και βάσης . Με ένα κομμάτι φτιάχνουμε λωρίδες και τις ενώνουμε στο μέσον ώστε να δημιουργηθούν 3 σχηματάκια “χ” . Αυτό είναι το μουστάκι το οποίο μπαίνει πάνω στην γενειάδα και καλύπτει την ένωση γενειάδας και βάσης . Η μύτη είναι μια μικρή μπαλίτσα ζύμης ακριβώς εκεί που τελειώνει το μουστάκι .
Η φούντα του σκούφου είναι μπαλίτσα που με ένα τσιμπιδάκι ή ένα πιρούνι την κάνω σαν τριχωτή . Το γείσο είναι μια απλή λωρίδα .
Διπλώνουμε το άκρο της κάτω ζύμης ώστε να σχηματιστεί ο σκούφος σαν να πέφτει . Και τοποθετούμε την φουντίτσα .
Εκεί που θέλουμε να είναι το τέλος του σκούφου βάζουμε μια λωρίδα ζύμης σαν γείσο .
Βάζουμε σαν ματάκια 2 γαρύφαλλα .
Αφήνουμε την ζύμη για λίγο να σταθεί και να ξαναφουσκώσει σκεπασμένη με μια πετσέτα κουζίνας .
Αφού ξαναφουσκώσει , βάζω τους κρόκους , τον κάθε ένα σε ξεχωριστό μπόλ (ή αν χρησιμοποιήσετε ασπράδια πάλι σε ξεχωριστά μπολ ) . Στο ένα μπολ βάζω 2-3 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύω μέχρι να γίνει κόκκινο μείγμα και αλείφω την μύτη και τον σκούφο όπως στις εικόνες . Με το άλλο ασπράδι αλείφω το υπόλοιπο μέρος για να πάρει αυτήν την γυαλάδα η ζύμη μας .
Καλύπτουμε τον Άγιο Βασίλη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 180 °C για 15 λεπτά . Μετά τα 15 λεπτά αφαιρούμε το χαρτί και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να πάρει λίγο χρώμα .
Ο Αη Βασίλης σας είναι έτοιμος,νοστιμότατος και σίγουρα εντυπωσιακός για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας!
Καλή επιτυχία!
photo via pinterest