Ο αποχωρισμός μιας μητέρας από το νεογέννητο μωρό της αποτελεί συνηθισμένη πρακτική στα μαιευτήρια, ιδιαίτερα στις Δυτικές κοινωνίες. Ο αποχωρισμός επίσης αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο για βρέφη που έχουν καταπονηθεί στη γέννα ή είναι πρόωρα κι έτσι τοποθετούνται σε θερμοκοιτίδα.
Ωστόσο οι άνθρωποι αποτελούν το μοναδικό θηλαστικό που υφίστανται αυτού του είδους τον αποχωρισμό μητέρας-νεογνού. Ερευνητές μέτρησαν τον καρδιακό ρυθμό σε μόλις 2 ημερών νεογέννητα, χρονικής διάρκειας μιας ώρας ενώ κοιμούνταν. Οι μετρήσεις έγιναν σε μωρά τα οποία σε αυτή το διάστημα βρίσκονταν σε δερματική επαφή με την μητέρα τους και σε άλλα τα οποία κοιμούνταν στο ειδικό κρεβάτι τους δίπλα στην μητέρα τους. Οι λειτουργίες του νεογέννητου παρουσίαζαν αύξηση 176% και ο ήρεμος ύπνος παρουσίαζε πτώση σε ποσοστό 86% κατά τον αποχωρισμό μητέρας-βρέφους, συγκριτικά με την στιγμή της δερματικής επαφής τους.
Ο John H. Krystal, βιοψυχίατρος σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας είπε: «Η έρευνα αυτή τονίζει την σημαντική επιρροή στοβρέφος όταν αυτό αποχωρίζεται την μητέρα του. Γνωρίζαμε ότι αυτό το γεγονός του προκαλεί άγχος και ένταση, αλλά η παρούσα έρευνα δείχνει τελικά πόσο πολύ στρεσογόνος είναι αυτός ο αποχωρισμός για το μωρό.»
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάζει και μια σημαντική αντίφαση: Σε εργαστηριακές μελέτες που γίνονται σε ζώα, ο αποχωρισμός από την μητέρα αποτελεί κοινή πρακτική πρόκλησης άγχους, ώστε να μελετηθούν τα καταστροφικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του νεογέννητου. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη πρακτική εξακολουθεί να ασκείται σε βρέφη του ανθρώπινου είδους, ειδικά όταν απαιτείται ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα (π.χ. θεραπεία σε θερμοκοιτίδα).
«Η σωματική επαφή με την μητέρα εξαλείφει αυτή την αντίφαση και τα αποτελέσματα της έρευνάς μας αποτελούν το πρώτο βήμα στο να κατανοήσουμε πλήρως γιατί τα μωρά που θρέφονται ενώ βρίσκονται σε δερματική επαφή αναρρώνουν καλύτερα, συγκριτικά με μια θεραπεία σε θερμοκοιτίδα», εξηγεί ένας ακόμη μελετητής ο dr Barak Morgan. Πλέον, είναι γνωστά τα οφέλη της σωματικής επαφής και η αδικαιολόγητη δημιουργία άγχους στο νεογέννητο είναι μη αποδεκτή.
Η νέα πρόκληση για τους επαγγελματίες υγείας είναι το να εντάξουν την σωματική επαφή στο πλαίσιο της καθημερινής θεραπείας των νεογέννητων σε συνδυασμό με την ασφαλή παροχή και άλλων μορφών ιατρικής περίθαλψης.
Πηγή www.mommydotcom.gr.
Πατηστε ΕΔΩ και ελατε στην πιο ομορφη παρεα με συνταγες και κατασκευες για παιδια
Ειδήσεις σήμερα
- Κύκλωμα προστασίας: Αυτός είναι ο πασίγνωστος γόης Έλληνας ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Κλειστά σχολεία αύριο Πέμπτη (16/01) – Η Λίστα με τις περιοχές
- Άσπα Τσίνα: Πώς είναι σήμερα – Η συγκλονιστική αλλαγή στην εξωτερική της εμφάνιση
- Με δάκρυα στα μάτια ο Δημήτρης Αλεξάνδρου: Έχασα ό,τι πιο σημαντικό είχα στη ζωή μου – Η εξομολόγηση που ραγίζει καρδιές