Υλικά.
1 κιλό αλεύρι .
80 γραμμάρια ζάχαρη.
20 γραμμάρια αλάτι.
30 γραμμάρια μαγιά νωπή.
100 γραμμάρια ελαιόλαδο.
500 γραμμάρια νερό χλιαρό.
Σουσάμι.
200 γραμμάρια.
Εκτέλεση.
Σε μεγάλο μπολ κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι ,και βάζουμε μέσα την ζάχαρη,το αλάτι ,το λάδι και την μαγιά διαλυμένη στο χλιαρό νερό.Παίρνουμε λίγο -λίγο απο το αλεύρι από γύρω-γύρω και κάνουμε ένα καλό ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Το βγάζουμε απο το μπόλ αι το δουλεύουμε σε αλευρωμένη ελαφρά επιφάνεια μέχρι να <στρώσει>.Λαδώνουμε ελαφρά το μπόλ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας,το σκεπάζουμε με πετσέτα και μετά με κουβέρτα και το βάζουμε σε ζεστό μέρος.
Σε μισή ώρα το ζυμάρι θα έχει διπλασιαστεί.Το βγάζουμε απο το μπόλ και το ζυμώνουμε για 5 λεπτά να φύγει ο αέρας απο μέσα.
Το κόβουμε σε 24 κομμάτια και τα κάνουμε κορδόνια μήκους 30 εκατοστών.Τα ενώνουμε τις δύο άκρες να γίνουν κουλούρια.Βάζουμε χλιαρό νερό σε ρηχό σκεύος και τα βουτάμε μέσα και αμέσως τα βουτάμε και στο σουσάμι.Τα αραδιάζουμε σε μεγάλο ταψί κουζίνας που στρώσαμε αντικολλητικό χαρτί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς ,τον κατεβάζουμε στους 180 και τα ψήνουμε για 35 λεπτά η εως ότου πάρουν ρόδινο χρώμα.
Τα αφήνουμε κρυώνουν και τα βάζουμε στην κατάψυξη σε σακουλάκια η αλουμινόχαρτο και όταν τα χρειαζόμαστε τα ξεπαγώνουμε και τα ζεσταίνουμε.Γίνονται 2 ταψιά.
ΜΑΦΙΝΣ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΚΑΙ ΦΕΤΑ
Υ
ΥΛΙΚΑ:
2 κολοκυθάκια (τριμμένα στον τρίφτη)
½ πιπεριά κόκκινη (κομμένη σε κύβους)
200γρ φέτα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 αυγά
2 φλιτζάνια αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και βάζουμε το τριμμένο κολοκύθι την κόκκινη πιπεριά, το ελαιόλαδο και τη φέτα. Ανακατεύουμε καλά και σιγά-σιγά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα και ανακατεύουμε καλά.Γίνεται σφιχτή η ζύμη μην την φοβηθείτε.Τα βάζετε σε ταψί για κεκάκια λαδωμένο και τα ψήνετε στους 150 στον αέρα για 20-25 λεπτά.Μην τα βαλετε σε χαρτάκια γιατί θα σασ κολλήσουν.Για ομορφιά βάλτε μετά. — μαζί με τους ΜΑΦΙΝ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΙ
Αλμυρα κεκακια
ΥΛΙΚΑ
1 ΦΛ. ΣΠΟΡΕΛΑΙΟ
2 ΦΛ. ΓΑΛΑ
4 ΑΥΓΑ
1 ΦΑΡΙΝΑ
1 ΠΙΠΕΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ
ΛΙΓΗ ΡΙΓΑΝΗ ( ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ)
1 ΦΛ. ΑΛΑΝΤΙΚΑ( ΕΓΩ ΕΒΑΛΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ)
1/2 ΦΛ. ΤΥΡΙ
1/2 ΦΛ. ΚΑΣΕΡΙ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΚΟΥΤΑΛΑ.ΤΑ ΕΒΑΛΑ ΣΕ ΦΟΡΜΑΚΙΑ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΨΗΣΑ ΣΤΟΥΣ 150 ΑΕΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΙΣΗ ΩΡΑ
ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ!!!
ΥΛΙΚΑ
1 ΚΕΣΕΔΑΚΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΟΧΙ ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ
1 ΚΕΣΕΔΑΚΙ ΣΠΟΡΕΛΑΙΟ
1Κ.Γ. ΑΛΑΤΙ
1 ΜΑΓΙΑ
ΑΛΕΥΡΙ ΟΣΟ ΠΑΡΕΙ
ΓΕΜΙΣΗ:
ΤΥΡΙ
ΜΥΖΗΘΡΑ
1 ΑΥΓΟ
ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΟ
βαζεις ολα τα υλικα της ζυμης και τα ζυμωνεις τ’αφηνεις για κανενα 20λεπτο να
ξεκουραστει και μετα ανοιγεις φυλλο τα κοβεις στρογγυλα μ΄ενα ποτηρι και βαζεις την
γεμιση.
ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΣΕΡΙ Κ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ
ΥΛΙΚΑ:
3 ΦΛΥΤΖΑΝΙΑ ΑΛΕΥΡΙ,1 ΜΠΕΙΚΙΝ,2 ΑΥΓΑ,1/2 ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΓΑΛΑ,1/2 ΚΟΥΠΑ ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ ΤΡΙΜΜΕΝΟ,4 Κ.Σ.ΒΟΥΤΥΡΟ ΛΙΩΜΕΝΟ,ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΟ Κ ΠΑΠΡΙΚΑ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:6 ΦΕΤΕΣ ΜΠΕΙΚΟΝ,6 ΦΕΤΕΣ ΓΚΟΥΝΤΑ,1 ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΥΠΛΑΣΤΗ Η ΖΥΜΗ.ΤΗΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΣΤΗ Κ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΕΤΕΣ ΜΠΕΙΚΟΝ Κ ΓΚΟΥΝΤΑ Κ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΡΟΛΟ.ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΑ ΡΟΛΑΚΙΑ Κ ΤΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΑΨΙ.ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ 180Β ΓΙΑ 15Λ.
Υλικά για τη ζύμη
125γρ. βούτυρο λιωμένο
480γρ. γάλα φρέσκο
100γρ. σπορέλαιο
100γρ. ζάχαρη
1 πακετάκι μαγιά
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1κ.γλ. μπέϊκιν
2κ.γλ. αλάτι
300γρ. ζάχαρη
3κ.σ. κανέλα σε σκόνη
λίγη τριμμένη σοκολάτα
Εκτέλεση
Για να κάνουμε τη ζύμη ζεσταίνουμε το γάλα αλλά προσέχουμε να μην κάψει γιατί θα μας χαλάσει τη μαγιά. Προσθέτουμε τα 100γρ. ζάχαρη, το σπορέλαιο και τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε και τα 500γρ. αλεύρι ανακατεύουμε και αυτά με το κουτάλι, σκεπάζουμε με ζελατίνα και αφήνουμε για μια ώρα να φουσκώσει. Μετά την μια ώρα βάζουμε το μείγμα στο μπολ του μίξερ, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το μπέϊκιν και δουλεύουμε το μείγμα με το γάντζο μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Αλείφουμε με λίγο λάδι για να μην κάνει κρούστα και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο μέσα σε ένα μπολ για καμιά ώρα για να μπορέσουμε εύκολα να την δουλέψουμε μετά.
Αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια εργασίας μας. Βάζουμε επάνω στη ζύμη και την ανοίγουμε με τα χέρια ή με τη βοήθεια ενός πλάστη. Λιώνουμε το βούτυρο και το απλώνουμε πάνω στη ζύμη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κανέλα με τα 300γρ. ζάχαρη και τα απλώνουμε πάνω στη ζύμη να πάνε παντού ομοιόμορφα. Αν θέλουμε τρίβουμε και λίγη σοκολάτα επάνω στη ζύμη. Με ένα μαχαίρι κόβουμε σε 6-8 λωρίδες τη ζύμη.
Με προσοχή μεταφέρουμε τη μια λωρίδα πάνω στην άλλη. Θα βοηθήσει αν διπλώσετε απαλά τη λωρίδα στα 4 ώστε να μπορέσετε να την μετακινήσετε. Έτσι λοιπόν κάνουμε ένα σάντουιτς με τις λωρίδες. Κόβουμε σε 6 κομμάτια και τα βάζουμε κάθετα σε μια βουτυρωμένη φόρμα ψωμιού. Η εικόνα που πρέπει να έχουμε είναι σαν να έχουμε μια φρατζόλα ψωμιού κομμένη σε φέτες μέσα στη φόρμα.
Καλό θα είναι να αφήσετε το γλυκό να φουσκώσει κανένα εικοσάλεπτο πριν το ψήσετε αλλά δεν είναι και απαραίτητο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά. Δύο σημεία που πρέπει να προσέξετε στο ψήσιμο είναι τα εξής:
Να έχετε ένα ταψάκι κάτω από τη φόρμα με το γλυκό γιατί βγάζει βούτυρο που καλό είναι να μην πάει στο φούρνο σας. Επίσης η ζάχαρη καθώς ψήνεται γίνεται καραμέλα και αυτή επίσης μπορεί να στάξει στον πάτο.
Δεύτερο σημείο. Στα 20 λεπτά να δείτε μήπως έχει πάρει πολύ χρώμα το γλυκό σας οπότε στο σημείο συτό το σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο και να συνεχίσετε το ψήσιμο. Τυχαίνει επίσης στα 30 λεπτά να μην έχει ψηθεί καλά το γλυκό στη μέση της φόρμας οπότε να χρειαστεί μερικά λεπτά ψήσιμο ακόμα. Και στην περίπτωση αυτή το αλουμινόχαρτο είναι πολύ χρήσιμο.
Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
από Elenh Thom Ntampa
Για το φύλλο:
1 κεσέδεκι γιαούρτι προβειο ή και στραγγιστο αγελαδος
1κεσεδακι λαδι ελιας
μισό κιλό (και παραπάνω) αλεύρι για ολες της χρησεις
λίγο αλάτι και πιπέρι
1 αυγό (εγω βαζω και το ασπραδι απο το αβγο που εχουμε πιο κατω για το αλειμα πριν το ψησιμο )
Για την γέμιση:
Διάφορα τριμμένα τυριά(φετα -γκουντα -κεφαλογραβιερα ανθοτυρο ) οτι θελετε εσεις .
1 αυγό
λίγο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης όλα μαζί μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει.
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Παίρνουμε μικρά μπαλάκια (λίγο μεγαλύτερο από καρύδι) και τα ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα.
Τοποθετούμε μία κουταλιά από την γέμιση στο κέντρο και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψάκι που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Αφού έχουμε τελειώσει με όλα τα τυποπιτάκια τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 20 λεπτα αναλογα το φουρνο μας ..
ΖΥΜΗ:
1 ΠΟΤΗΡΙ ΧΛΙΑΡΟ ΓΑΛΑ
1 ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΜΑΓΙΑ
2 ΑΥΓΑ
2 ΦΛ. ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΣΠΟΡΕΛΑΙΟ
1 Κ.Γ. ΑΛΑΤΙ ΚΟΦΤΟ
1 Κ.Γ. ΖΑΧΑΡΗ
1 ΜΠΕΙΚΙΝ
ΑΛΕΥΡΙ ΟΣΟ ΣΗΚΩΣΕΙ(ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΗΡΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 800ΓΡ.)
ΓΕΜΙΣΗ:
ΜΙΣΟ ΚΙΛΟ ΤΥΡΙ
ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΒΡΑΣΤΑ 2 ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ
5 ΦΕΤΕΣ ΚΑΣΕΡΙ ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ
5 ΦΕΤΕΣ ΣΑΛΑΜΙ ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ
ΕΛΙΕΣ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ
ΚΕΤΣΑΠ ΟΣΟ ΘΕΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ
ΠΙΠΕΡΙ, ΡΙΓΑΝΗ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΚΑΙ 30 ΛΕΠΤΑ.ΤΟ ΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕ 5 ΜΠΑΛΑΚΙΑ.ΤΟ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ 8 ΚΡΟΥΑΣΑΝΑΚΙΑ.ΒΑΖΟΥΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΥΛΙΓΟΥΜΕ.
ΣΤΟΥΣ 150 ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΓΙΑ 20-25 ΛΕΠΤΑ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΟΚΚΙΝΗΣΟΥΝ ΕΛΑΦΡΩΣ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!
ΒΟΥΤΥΡΟ Ή ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
ΣΑΛΑΜΙ
ΤΥΡΟΦΩΛΙΤΣΕΣ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ!!!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ~
1 ποτυρι γαλα,
1 βανιλια,
1 αυγο,
1/4 ποτήρια
λαδι(καλαμποκέλαιο η σπορέλαιο)
1/2 φακελάκι μαγια
,4 κουταλια μεγ.ζαχαρη,
1/2 κουταλακι μικρο αλατι,
περιπου 3 με 4 ποτήρια αλευρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ~Σε χλιαρο γαλα διαλύουμε την μαγια kai την ζαχαρη και τα υπόλοιπα υλικά ετσι ώστε η ζύμη να μην κολλάει.Την αφήνουμε για 1 ωρα σε ζεστό χώρο . Έπειτα την ζυμη την χωριζουμε σε μπαλακια και με το πάτο του ποτηριού δημιουργούμε μια λακουβιτσα για να βάλουμε την γεμιση.
ΓΕΜΙΣΗ~Τυρι φετα ή μυζήθρα + 2 κόκκινες και 2 πράσινες πιπεριές +1 αυγο.
τοποθετούμε τα πιτάκια σε λαδόκολλα και τα περνάμε απο πανω με κρόκο αυγού.180* περίπου 35 λεπτα.αναλογως με το φούρνο(να ροδισουν)
ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΡΙΑΣ
Υλικα
500γρ αλεύρι
300γρ νερό
1 κγ αλάτι
500γρ τυρί
1αυγό
λίγο πιπέρι,λίγο κύμινο
100ml λάδι
100mlλιωμένο βούτυρο
σε μπολ ζυμώνω το αλεύρι,το αλάτι και το νερό.κάνω μία μπάλα και την χωρίζω σε 5 μικρές μπαλίτσες.Ανοίγω φύλλο όσο το πιάτο του γλυκού.Σε 5 μπόλ βάζω 40 ml από το μείγμα λάδικαι βουτύρου και βάζω μέσα τα φύλλα για 30 λεπτά.με ένα πηρούνι λιώνω το τυρι,βάζω το αυγό χτυπημένο και τα μπαχαρικά.παίρνω το φύλλο και το ανοίγω αρχικά με το χέρι στον αέρα τραβώντας τις άκρες του.μετά το βάζω στον πάγκο και συνεχίζω να τραβάω μεχρι να γίνει πάρα πολύ λέπτο.βάζω αραιά το μείγμα με το τυρι και διπλώνω σε φάκελο.το αφήνω στην άκρη.κάνω την ίδια διαδικασία με το δεύτερο φύλλο αλλά στην μέση θα βάλω τον πρώτο φάκελο και θα το κάνω με όλα τα φύλλα.Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 200.το φύλλο σίγουρα θα σκίζεται.μην σας ανησυχεί απλά συνεχίστε να τεντώνετε!
Κοτοπιτακια
θελετε να πλεξουμε???ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΑΠΟ ΚΙΜΑ ΚΟΤΑΣ!!
ΣΥΝΤΑΓΗ~ κιμάς απο τα 2 στήθοι κοτας(η κοψτε σε μικρα μικρα κομματια)2 κρεμμυδια ψιλοκομμένα,αλατι ,πιπερι.Καλο ανακάτεμα.
Περνουμε ετοιμη σφολιατα και την κόβουμε σε λωριδες .Βαζουμε την γεμιση στην μεση και τυλίγουμε. Τα τοποθετούμε στο πιρεξ .με τον κροκο αυγου περναμε απο πανω και τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά του φούρνου.180*για 40 λεπτα.