Close

Μαμαδίστικο γλυκό ψυγείου από την αγαπημένη μας Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μαμαδίστικο γλυκό ψυγείου από την αγαπημένη μας Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά
•250 γρ. μαργαρίνη
•200 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
•4 μεγάλα αβγά
•350 γρ. ζάχαρη
•1 κ.γ. υγρή βανίλια ή κάψουλα βανίλιας
•1/4 φλ. λικέρ Αμαρέτο
•1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
•125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•150 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
•150 γρ. λευκή σοκολάτα σε κομματάκια
•1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα
•1 λίτρο φρέσκο γάλα
•100 γρ. ζάχαρη
•100 γρ. άνθος αραβοσίτου ή κορν φλάουρ (αν χρησιμοποιήσετε κορν φλάουρ προσθέστε και μια βανίλια)

Για την υγρή σοκολάτα
•200 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
•300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
•2 κ.σ. Αμαρέτο
•1 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Λιώνουμε τη σοκολάτα με την μαργαρίνη σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε τακτικά. Αφήνουμε 5-10′ να κρυώσει.
Σε μπολ βάζουμε τα αβγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός για λίγα λεπτά να κρεμώσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μίγμα σοκολάτας και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε τα καρύδια και το Αμαρέτο και αναδιπλώνουμε το μίγμα. Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και απαλά ανακατεύουμε το μίγμα. Τέλος προσθέτουμε τα κομμάτια λευκής σοκολάτας. Το βάζουμε σε πυρίμαχο βουτυρωμένο μακρόστενο σκεύος. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 35′-40′, αν έχουμε αέρα ή στην κάτω σχάρα για 40-45′, αν έχουμε αντιστάσεις. Το αφήνουμε να σταθεί για 15′. Περιχύνουμε με την υγρή σοκολάτα. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Ετοιμάζουμε την υγρή σοκολάτα: Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις φουσκώσει τη ρίχνουμε στη σοκολάτα. Προσθέτουμε το μέλι και το Αμαρέτο. Απαλά αναδιπλώνουμε να λιώσει τελείως η σοκολάτα και να γίνει λείο γυαλιστερό και πυκνό το μίγμα χωρίς να υπάρχουν καθόλου κομματάκια σοκολάτας που δεν διαλύθηκαν. Περιχυνουμε το γλυκό όσο είναι ακόμα χλιαρό.
Ετοιμάζουμε την κρέμα βανίλιας: Κρατάμε 1 φλιτζάνι γάλα. Το υπόλοιπο το βάζουμε στη φωτιά με τη ζάχαρη. Το αφήνουμε να ζεσταθεί. Διαλύουμε το κορν φλάουρ ή το άνθος αραβοσίτου στο κρύο γάλα που κρατήσαμε και το ρίχνουμε ανακατεύοντας στην κατσαρόλα. Μόλις πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά.
Όσο είναι ζεστή η κρέμα περιχύνουμε το γλυκό. Αφήνουμε να κρυώσει και διατηρούμε στο ψυγείο. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε τρίμμα σοκολάτας η τρούφα.

Aπό την αγαπημένη μας Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!!!