Φανταστικο; Τραγανή κόρα μαλακη ψύχα και πάνω απο όλα το ψωμάκι μας είναι χωρίς ζύμωμα !!!
Υλικά
1 κιλο αλευρι…ο,τι σας αρέσει..
Μπορει να γινει συνδυασμος αλευρων (χωριατικο με ασπρο…χωριατικο-ασπρο-ολικης κλπ)
2 φακελακια μαγια
1 κουταλακι του γλυκου ζαχαρη
2 κουταλακια του γλυκου αλατι
4-5 κουταλιες της σουπας λαδακι
680 γρ νερο.(αν χρησιμοποιησετε σκληρο αλευρι, ισως να χρειαστει λιγο νερακι ακομα)
Εκτέλεση
Σε ενα μπολ ανακατατευουμε ολα τα υλικα καλά και μετα σκεπαζουμε το μπολ με το καπακι του και το βάζουμε στο ψυγειο απο 12 ωρες και πανω!!
την επομενη μερα, αναβουμε το φουρνο στους 250 βαθμους και βαζουμε μεσα μια γαστρα αδειανη με το καπακι της.
(Αν ο φούρνος ειναι δυνατός..κατεβαστε τη θερμοκρασια στους 230 …γιατι αλλιως θα ψηθει γρηγορα απο εξω και μεσα θα μεινει αψητο)
μεχρι να καψει ο φουρνος βγαζουμε το μπολ …αλευρωνουμε τον παγκο μας και παιδευουμε λιγο το ζυμαρι μας..δηλ κανουμε διπλωματα.
(Αν δεν καταλαβαινετε τα διπλωματα..εχω φτιαξει 2 βιντεακια για να δειτε την διαδικασια)
σε αυτη τη φαση ..εγω το χωριζω σε 3 μερη .
αφηνουμε πανω στο παγκο με τα διπλωματα (2η σημειωση) προς τα κατω.
αφου κάψει ο φουρνος…βγαζουμε με προσοχη την γαστρα , να μην καουμε και ριχνουμε τα ζυμαρια μας…με τα διπλωματα προς τα πανω αυτη τη φορα.
σκεπαζουμε με το καπακι …και αφηνουμε να ψηθει για 1/2 ωρα ..μετα την μιση ωρα..ξεσκεπαζουμε και αφηνουμε για 1 τεταρτο ακομα…
ετοιμο το ψωμακι μας !!!
1.Να σημειωσω….οτι τη γάστρα δεν τη λαδωνουμε ουτε βαζουμε αντικολλητικο χαρτι…δεν προκειται να κολλησει το ψωμακι και επισης απο την αρχη που θα ανοιξουμε το φουρνο στους 250 βαθμους ή στους 230 αν ο φουρνος σας ειναι δυνατος και μεχρι να τελειωσουμε δεν αλλαζουμε τη θερμοκρασια.
2.οπως εχουμε το ζυμαρι πανω στην επιφανεια εργασιας παιρνουμε τις ακρες και τις διπλωνουμε στο κεντρο , αρκετες φορες…μετα το χωριζουμε σε οσα κομματια θελουμε δηλ…. σε 2 καρβελακια σε 3 ή σε φρατζολακια ή ατομικα ψωμακια.εγω προσωπικα οταν τα χωριζω τα “ξαναδιπλωνω” για να κανουν τα ωραια “σκασιματα ”
Δειτε και το video που η Μυρτω μας τα εξηγει ολα αναλυτικα!
Πατηστε ΕΔΩ και ελατε στην πιο ομορφη παρεα με συνταγες και κατασκευες