Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα θα σας δίνουμε πολλές πολλές ολοκληρωμένες προτάσεις για το τραπέζι των Χριστουγεννών!Τις περισσότερες απο αυτές μπορείτε να τις κάνετε και την Πρωτοχρονιά,αλλά και σε μια γιορτή, και γενικά οτάν έχετε ένα επίσημο γεύμα! Θέλω να ευχαριστήσω τη Σοφία Καρά που μας δίνει τόσες όμορφες ιδέες αποκλειστικά για το daddy-cool.gr
ΨΩΜI TRE COLORE
Το ονόμασα έτσι γιατί έχει τρία διαφορετικά χρώματα!
Έκανα 3 κιλά ψωμί.
ΥΛΙΚΑ :
6 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κγ ζάχαρη ,
3 κ.σ αλατι,
15 με 18 κσ λαδι(το κάθε ψωμί 5 με 6)
3 κιλά αλεύρι γοχ
και νερό οσο σηκωσει !
Σπανακι,
κολοκυθι τριμμενο,
σκονη μουσταρδα η κουρκουμα ,
κοκκινες πιπεριες ψημενες
και κοκκινο πιπερι γλυκο!
Εκτέλεση:
Πήρα 3 μεγάλα ταπερ και ετοιμασα τη μαγια για το καθενα δηλαδή έβαλα από 2 φακ μαγια 1 κγ ζαχαρη στο κάθε τάπερ, 100γρ νερο , λιγο αλευρι και ανακατεψα εως οτου γινει ενας χυλος περιμενοντας να διπλασιαστει!
Εκανα ενα χυλο για το σπανακι, ένα την πιπερια και ένα για το κολοκυθι,
Δηλαδή τα έβαλα χωρια το καθενα στο μπλεντερ και εβαλα το χυλο του κολοκυθιου στο ενα ταπερ , με 1κσ μουσταρδα σκονη ,στο αλλο ταπερ , εβαλα το χυλο απο σπανακι σκέτο και στο τριτο το χυλο απο πιπερια κοκκινη και 1κσ κοκκινο πιπερι γλυκο!
Εβαλα σε καθε ταπερ απο 1 κιλο αλευρι και οσο νερο σηκωσει!Αναλογα με τα υγρα που εχει η καθε ζυμη!
Αρχιζουμε το ζυμωμα σε καθε ταπερ εως οτου γινει η ζυμη μια μπαλα και δεν κολλαει στα χερια μας! Αφηνουμε παλι να διπλασιαστουν!
Αφου φουσκωσουν τα ζυμαρια μας πλαθουμε και κανουμε ο,τι σχεδια θελουμε με τις τρεις ζυμες!
Αφήνουμε πάλι να διπλασιαστούν και ψήνουμε στους 180 για 40 με 45 λ!Και μετά από πολύ ώρα και κούραση ιδού το αποτέλεσμα!
Αξίζει όμως τον κόπο γιατί έγιναν πολύ αφράτα ,νόστιμα και φυσικά πολύ εντυπωσιακά!
ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ!
ΥΛΙΚΑ:
500 γρ βουτυρο προβειο
160 γρ ζαχαρη αχνη
2 βανιλιες
1 κιλο αλευρι
1 ασπρη σοκολατα
1 κρεμα γαλακτος
1 κουπα με αποξηραμενα δαμασκηνα ,σταφιδες,κραμπερι ,καρυδια η αμυγδαλα ο,τι εχετε
και σταγονες κουβερτουρας!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπαμε με το μιξερ το βουτυρο που ειναι σε θερμοκρασια δωματιου ! Προσθετουμε την αχνη ζαχαρη και συνεχιζουμε το χτυπημα προσθετοντας και τις βανιλιες! Προσθετουμε σιγα σιγα το αλευρι μεχρι να γινει μια ζυμη που να μην κολλαει στα χερια! Χωριζουμε τη ζυμη στα δυο ! Στη μια ζυμη εβαλα χρωμα ζαχαροπλαστικης και εγιναν πρασινα! Εσεις αν εχετε άλλα χρωματα μπορειτε να κανετε ο,τι άλλο θέλετε! Παιρνουμε το πλαστικο που στιβουμε τα λεμονια και το γυριζουμε αναποδα, τοποθετώντας μεσα ενα κομματι μεμβρανης!
Παιρνουμε λιγη ζυμη και την απλωνουμε γυρω γυρω στα τοιχωματα του πλαστικου, αφηνοντας καινο το εσωτερικο του!
Γεμιζουμε με τα διαφορα αποξηραμενα ,τις σταγονες σοκολατας και τα καρυδια η αμυγδαλα! Κλεινουμε με ζυμη και τραβαμε προς τα εξω τη μεμβρανη! Τοποθετουμε τον κουραμπιε στο ταψι με τη λαδοκολλα !
Ψηνουμε στους 180 β για 35 λ περιπου αναλογα το φουρνο και το μεγεθος! Μεχρι να παρουν ενα χρυσαφενιο χρωμα!
Για το στολισμα ελιωσα την ασπρη σοκολατα με κρεμα γαλακτος ! Στα πρασινα εβαλα ασπρη
και στα σκετα εβαλα χρωμα πρασινο και τα στολισα με αστερακια!
Μπορειτε να βαλετε και σκετη αχνη οταν κρυωσουν!
ΤΥΡΌΠΙΤΑ ΛΟΥΛΟΎΔΙ
Υλικα:
μισο λιτρο γαλα
1 κουταλια της σουπας ζαχαρη
1 φακελακι μαγιά
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
2 αυγά και 1 ασπράδι
3 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κιλο αλευρι γοχ
Για τη γέμιση
200 γρ φέτα
100 γρ γλυκό τυρί τριμμένο (όποιο σας αρέσει)
100 γρ βουτυρο λιωμενο
Επικάλυψη
1 κρόκο αυγού
2 κουταλιές της σούπας λάδι
2 κουταλιές της σούπας γάλα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολάκι αναμιγνύουμε τη μαγιά με το χλιαρό γάλα και τη 1κσ ζάχαρη , το αφήνουμε για 5 λεπτά. Σε ένα άλλο μπολ αναμιγνύουμε ολα τα υπόλοιπα υλικά και αφού περάσουν τα 5 λεπτά, προσθέτουμε και τη μαγιά. Ζυμώνουμε τη ζύμη , μέχρι να έχουμε ένα απαλό και μαλακό ζυμάρι. Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό χώρο , μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού φουσκώσει το μοιράζουμε σε 32 μπαλάκια.
Τα δύο τα αφήνουμε στην άκρη. Παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε οβάλ σχήμα, αλοιφουμε με το λιωμένο βούτυρο, βάζουμε λίγη από τη γέμιση και το κάνουμε ρολό από τη μεγάλη πλευρά.Με ένα μαχαίρι κόβουμε στη μεση το καθε ρολάκι …όχι κάθετα…διαγώνια.
Σε ενα ταψί ρηχό , στρώνουμε ενα αντικολλητικό χαρτί και αρχίζουμε να βάζουμε τα ρολάκια ακτινωτά.
Η κάθε σειρά θα έχει 20 πέταλα. Όταν τελειώσουμε την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε με τη δεύτερη,βάζοντας το κάθε ρολάκι ανάμεσα απο τα δύο πέταλα της κάτω σειράς. Έτσι συνεχίζουμε και την τρίτη σειρά.
Τα δυο μπαλακια που αφήσαμε στην άκρη, τα κάνουμε ένα , το γεμίζουμε με οση γέμιση μας έμεινε και το βάζουμε στη μέση του λουλουδιού. Τέλος χτυπάμε τον κρόκο αυγού με το λάδι και το γάλα και αλείφουμε το λουλούδι μας.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 40 λεπτά και ψηνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 β για μισή ωρα και μετά καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτα
Χοιρινο στη γάστρα
ΥΛΙΚΑ
3 κιλά περιπου χοιρινό μπούτι, σπαλα
6 σκελίδες σκόρδο,
Χυμός από 2 πορτοκάλια
Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
1 φλ. λευκό κρασί
½ φλ. ελαιόλαδο
Ρίγανη
Θυμάρι
Φύλλα δάφνης
Δενδρολίβανο
Αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεπλένουμε το κρέας. Τοποθετούμε το κρέας σε ένα μεγάλο μπωλ μαζί με τους χυμούς από τα εσπεριδοειδή, το κρασί, το λάδι, τη ρίγανη, το θυμάρι, τη δάφνη και το σκόρδο ανοίγοντας τρυπουλες στο μπουτι!!! Πιπερώνουμε (δεν αλατίζουμε). Σκεπάζουμε το μπωλ και κρατάμε το κρέας ολο το βραδυ στο ψυγείο !
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Τοποθετούμε το κρέας, και όλο το υγρό της μαρινάδας μέσα σε μια μεγάλη γάστρα. Αλατίζουμε ελαφρώς. Ψήνουμε το κρέας με ξεσκέπαστη τη γάστρα για μισή ώρα ή μέχρι να αποκτήσει λίγο χρώμα. Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 2 και1|2 ώρες ή μέχρι το κρέας να είναι πολύ τρυφερό και τα υγρά χυλωμένα.Σερβίρουμε με ρυζάκι η πατατουλες!
ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΑΠΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΣΩΣ ΒΟΥΤΥΡΟΥ!
Πιο ωραίο και γευστικό γλυκό δεν έχετε φάει!
Αν έχετε και τσουρέκι στην κατάψυξη σας ,σας προκαλώ να το κάνετε!
Υλικά:
Ενα μεγάλο τσουρέκι κομμένο σε φετες οχι ψιλες
4 αυγα
3 φλ γαλα
1 βανιλια
2κ σ ζαχαρη
1κσ κανελα
4 μπανανες
2 σακ σταγονες κουβερτουρας
1 πακετακι μπισκοτα αλλατινη με κακαο και κομματακια σοκολατας
και λιγο βουτυρο για επαλειψη!
Εκτέλεση:
Παιρνουμε το ταψακι μας και το βουτυρωνουμε!Βαζουμε τα μισα κομματια απο το τσουρεκι μας και κοβουμε σε λεπτες φετες τις 2 μπανανες και τις προσθετουμε επανω στο τσουρεκι,καθως και το ενα σακουλακι σταγονες κουβερτουρας και τα μισα μπισκοτα κομμενα στα 4! Αυτο επαναλαμβανετε ακομη μια φορα! Χτυπαμε τα αυγα , και προσθετουμε το γαλα τη βανιλια, την κανελα! Τα ριχνουμε με προσοχη στο ταψακι μας!
Σκεπάζουμε το ταψακι μας και το βαζουμε στο ψυγειο για μιση ωρα μπορει και περισσοτερο! Οση ωρα ειναι το ταψακι μας στο ψυγειο ετοιμαζουμε τη γλυκια σως βουτυρου!
Σως βουτυρου!
Υλικά:
1 φλ. κρέμα γάλακτος
2κσ. ζάχαρη
3 κ.σ. ανθος αραβοσιτου με γευση μπανανα
1/2 φλ. βούτυρο
Εκτέλεση:
Διαλυουμε το ανθος αραβοσιτου με την κρεμα γαλακτος. Προσθετουμε τη ζαχαρη σε ενα κατσαρολακι ,το βαζουμε σε μετρια φωτια και ανακατεουμε! Ρίχνουμε και το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και χαμηλώνουμε την φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς απαλά και μόλις λιώσει το βούτυρο αφήνουμε να πάρει μια βράση για 1 λεπτό περίπου.. Κατεβάζουμε από την φωτιά. Όσο κρυώνει, τόσο σφίγγει η σως..Αδειάζουμε προσεχτικά το μείγμα μέσα στο ταψί με το τσουρέκι Απλώνουμε σε διάφορα σημεία της επιφάνειας το βούτυρο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά!
Ένα γλυκό σκέτη κόλαση!
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΠ
Το τούρκικο τας κεμπάπ φτιάχνεται με αρνί και αρκετό βούτυρο αλλά η ελληνική (πολίτικη) εκδοχή είναι λίγο διαφορετική. Το Πολίτικο τας κεμπάπ είναι ένα μαγειρευτό φαγητό μοσχαρίσιου κρέατος σε κύβους που ψήνεται με ελαιόλαδο μέσα σε μια πλούσια και παχιά σάλτσα ντομάτας αρωματισμένη με μπαχαρικά και κόκκινο κρασί. Το κρέας αργοψήνεται σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μελώσει και να δημιουργηθεί γύρω του μια σάλτσα ζουμερή και υπέροχα πηχτή, με έντονες τις γεύσεις της ντομάτας, του κύμινου και του μπαχαριού.
ΥΛΙΚΑ
Ενα κιλο μοσχαρισια σπαλα
2 κρεμμυδια ψιλοκομμενα
2 σκορδα ψιλοκομμενα
1|2 κ γ μπαχαρι
1|2κγ κυμινο
1 κγ ζαχαρη
1|2 κγ μαυροπιπερο
1|2 ποτηρι κοκκινο κρασι
1 κουπα νερο
μια κουπα χυμο ντοματας
1κσ πελτε ντοματας
και λιγο αλατακι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Περνουμε το κρέας και μ ένα μαχαίρι αφαιρουμε τα μεγάλα κομμάτια λίπους, αφηνουμε όμως λίγο για να νοστιμίσει το φαγητό. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κρέας, περίπου 2 εκ. το καθένα. Τα τοποθετουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα σκουπιζουμε καλα!. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα διότι το κρέας δεν θα μπορέσει να τσιγαριστεί σωστά και να πάρει χρώμα αν είναι υγρό.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταινουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθει το λαδι μας ρίχνουμε τόσα κομμάτια κρέατος ώστε να γεμίσει κατά 2/3 ο πάτος της κατσαρόλας. Μην ρίξουμε περισσότερα κομμάτια γιατί αντί να τσιγαριστούν, θα βράσουν. Τσιγαρίζουμε τα κομμάτια κρέατος απ’ όλες τις δυο πλευρές και τα μεταφερουμε σε ένα μπωλ. Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα και των υπόλοιπων κομματιών, μεταφέροντάς τα και αυτά στο ίδιο μπωλ.
Ρίχνουμε τα ψιλοκομμενα κρεμμύδια και σκόρδα στην κατσαρόλα και σωταρουμε σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το μπαχάρι και το κύμινο και ανακατευουμε! Ρίχνουμε τις ντομάτες και τον πελτέ κι ανακατευουμε καλά . Αμέσως μετά προσθέτουμε όλα τα κομμάτια κρέατος στην κατσαρόλα, μαζί με τα ζουμιά που μαζεύτηκαν στο μπωλ, ανακατευουμε καλά και ρίχνουμε το μαύρο πιπέρι και τη ζάχαρη. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και προσθέστε το κρασί και το ζεστό νερό (ζεστό ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία και σταματήσει η διαδικασία ψησίματος) κι ανακατευουμε καλά. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, κατεβάζουμε τη φωτιά στο χαμηλό, βάζουμε το καπάκι κι αφηνουμε να ψηθεί το φαγητό για 1½ ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ελέγχουμε το φαγητό κάθε 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντάς το λίγο και προσέχοντας να μη μας κολλήσει. Λίγο πριν να είναι έτοιμο, προσθετουμε το αλατι. Ο λόγος που αλατίζετε τώρα είναι διότι αν αλατίσετε στην αρχή, το κρέας θα σκληρύνει.
Στο τέλος θα έχουμε ένα τρυφερό κρέας που λιώνει στο στόμα και μια πλούσια, πηχτή σάλτσα.
Ενώ το κρέας ψήνεται, ετοιμάζουμε το πιλάφι, τον πουρέ σας ή όποιο άλλο συνοδευτικό έχουμε επιλέξει.
Σερβίρουμε και απολαμβανουμε τον κοπο μας μαζί με φρέσκο ψωμί που εχουμε φτιαξει και γαρνιρουμε οπως εμεις θελουμε το πιατο μας!
Το τας κεμπάπ θα είναι ακόμα πιο νόστιμο τη δεύτερη μέρα.
ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
2 αυγα το ενα για αλειμμα
1 πακέτο μαργαρίνη
1,5 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 κουταλιά της σούπας μηλοξιδο
1 φλιτζάνι σπορελαιο
1 πακέτο μπέικιν πάουντερ
1 βανιλια
1 κούπα καρύδια
1 κουπα τριμμενο φυστικι αιγινης
Περίπου 3,5 με 4 φλιτζάνια αλεύρι
Για το σιρόπι:
4 φλιτζάνια νερό
4 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
1μετριο λεμονι το χυμο του!
Σε μια λεκανη ριχνουμε το αυγο ,το βουτυρο,το γιαουρτι το μηλοξυδο και το σπορελαιο και το χτυπαμε με το μιξερ για να αφρατεψει! Ριχνουμε σιγα σιγα το αλευρι το μπεικιν και τη βανιλια και αρχιζουμε να ζυμωνουμε μεχρι να γινη μια ευπλαστη ζυμη ! Χωριζουμε τη ζυμη σε δυο ισα μερη! Αλευρωνουμε λιγο τον παγκο μας για να δουλεψουμε τη ζυμη μας ! Ανοιγουμε τη ζυμη με τα χερια μας και με κουπ πατ δημιουργουμε κυκλακια ! Τοποθετουμε το ενα κυκλακι στο ταψι με τη λαδοκολλα !Κοβουμε αλλο κυκλακι με πιο μικρο κουπ πατ και το τοποθετουμε επανω στο αλλο ,ωστε να δημιουργηθει ενα μικρο κενο! Βαζουμε στο κενο καρυδια και φυστικι αιγινης ,αλειφουμε με αυγο και ψηνουμε στους 180 β για 50 λ περιπου αναλογα το φουρνο!Μεχρι να ροδισουν! Ετοιμαζουμε συγχρονως και το σιροπι μας! Αφου κρυωσουν καλα ριχνουμε με προσοχη το σιροπι μας και τα αφηνουμε μεχρι να το ρουφηξουν! Ειναι πολυ νοστιμα και λιωνουν στο στομα!
XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΜΠΟΥΚΙΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΥΛΙΓΜΕΝΟ ΣΕ ΖΥΜΗ
ΥΛΙΚΑ
2 φλιτζάνια ρύζι
1 κιλο κοτόπουλο κομμένο σε κύβους κομμάτια
3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
2 κουταλιές σταφίδα η κραμπερι
3 κουταλιες της σουπας αμύγδαλα κ φιστικια αν θελετε
Βούτυρο 2 κουταλιές της σούπας
1 ξυλάκι κανέλα ή μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουπα καθαρισμενα καστανα
Αλάτι
Για τη ζύμη:
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλι της σουπας ξυδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Κοντά σε 1,5 φλιτζάνια αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλενω τα 2 φλιτζάνια ρύζι σε άφθονο νερό. Στη συνέχεια, το βαζω στην κατσαρολα , το σωταρω με λιγο λαδακι και ριχνω 4 φλυτζανια βραστο νερο ,με λιγο αλατακι για να βρασει ! Κλεινω το καπάκι της κατσαρόλας και το αφηνω να βράσει. Αφου βρασει ,το αφηνω με κλειστο το ματι της κουζινας σκεπασμενο με πετσετα, για να φουσκωσει και να τραβηξει ολα τα υγρα του!
Από την άλλη πλευρά σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Ενα κιλο κοτοπουλο, κομμένο σε κύβους, το σοταρω για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, βαζω τις 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο πάνω από το κοτόπουλο να λιώσει και το μαγειρευω! Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο τηγάνι βαζω τα αποφλοιωμενα αμύγδαλα , 3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι και 1 κουταλάκι του γλυκού προβειο βούτυρο . Σοταρω τα αμύγδαλα και τα φιστίκια μέχρι να ροδισουν! Στη συνέχεια,προσθετω 2 κουταλιές σταφίδα και 1 ξυλάκι κανέλα, και μαγειρευω για 1 λεπτό ακόμα. Αφου γινει το ρύζι, προσθέτω το μείγμα αμυγδάλου ,τα καστανα και ανακατευω! Αφηνω να κρυωσει καλα το μειγμα!
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
Σε μια λεκανη σπαω 1 αυγό ,τις 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 1 κουταλι της σουπας ξυδικαι σταδιακά προσθετω το 1,5φλ αλεύρι μεχρι να γινει μια ευπλαστη ζυμη! Ανοιγω ενα στρογγυλο φυλλο πολυ λεπτο και αφου λαδωσω τη φορμα του κεικ , τοποθετω λιγα καρυδια στον πατο της φορμας και απλωνω το φυλλο στη φορμα μεχρι να παρει το σχημα της φορμας!
Αφου κρυώσει καλα το μειγμα μου ,το προσθετω στη φορμα με το φυλλο και με μεγαλη προσοχη το κλεινω με τα χερια μου! Ψηνω στους 180 β μεχρι να γινει ροδισει το φυλλο!
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΤΙ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ ΜΕ ΣΩΣ ΡΟΔΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ
1 κομμάτι μπούτι χοιρινό χωρίς κοκκαλο, γύρω στα 3 κιλά
3-4 σκελίδες σκόρδο (Οσες θελουμε)
λίγο μελι
βαλσαμικο
αλάτι, πιπέρι μαυρο και κοκκινο
αλουμινοχαρτο
Λαδόκολλα
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
το χυμο απο 2 ροδια
1 κουταλι της σουπας μελι
1 φλυτζανακι κοκκινο κρασι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε κατά μήκος και κατα πλατος το μπούτι χωρίς να το διαχωρίσουμε, δημιουργωντας κυβακια μικρα και το αλείφουμε με τα μπαχαρικα μας βαζοντας το ψιλοκομμενο σκορδο παντου! Ανακατευουμε το μελι με το βαλσαμικο και αλειφουμε παντου!
Στη συνεχεια το τυλιγουμε με λαδοκολλα και αλουμινοχαρτο καλα για να μην ανοίξει και χυθούν έξω τα υγρα του!.Το βαζουμε ενα βραδυ στο ψυγειο και την επομενη μερα το ψηνουμε στους 250 στη σχαρα του φουρνου για 3 ωρες περιπου! Τοποθετουμε ενα ταψι απο κατω απο τη σχαρα για να μη χυθουν τυχον ζουμια απο το πακετο που καναμε!
Οταν ψηθει παιρνουμε το ζουμακι που θα βγαλει απο τη λαδοκολλα ,το κρασι ,το μελι , το χυμο ροδιου και τα βραζουμε για να κανουμε τη σαλτσα! Προσθετουμε και ενα κουταλι της σουπας αλευρι αφου το αραιωσουμε με λιγο κρυο νερακι για να δεσει η σαλτσα μας .
Γαρνίρουμε με πατάτες φούρνου ή τηγανιτές.
Στην γέμιση, εκτός από το σκορδάκι, μπορούμε να βάλουμε πιπεριές, τυρι καροτάκια, μπέικον ή ότι άλλο μας αρέσει.
ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΠΛΕΞΟΥΔΑ ΜΕ ΦΥΛΛΑ ΚΡΟΥΣΤΑΣ
ΥΛΙΚΑ
2 πακετα φυλλα κρουστας
1 κιλο σπανακι
1 κιλο τσουκνιδες
2 ματσακια φρεσκα κρεμμυδακια
δυοσμο
μια χουφτα τραχανο
1 πακετακι ανθοτυρο
αλατοπιερο{ οσο θελετε εσεις}
2 αυγα { το ενα για αλειμμα}
1 φλυτζανι λαδι για αλειμμα των φυλλων
2 κουταλια της σουπας γιαουρτι για αλειμμα
παπαρουνοσπορο και σουσαμι στο τελος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαριζουμε και πλενουμε πολυ καλα τα χορτα μας και τα αφηνουμε να στραγγισουν καλα!
Σοταρουμε τα κρεμμυδακια με λιγο λαδι και βαζουμε σιγα σιγα τα χορτα μας να μαραθουν χωρις νερο !Αυτα θα βγαλουν απο μονα τους!
Ριχνουμε το αλατοπιπερο και το δυοσμο και κλεινουμε το ματι οταν γινουν ενα μειγμα ! Αφου κρυωσουν καλα ριχνουμε το ενα αυγο ,το ανθοτυρο και το τραχανο για να τραβηξει τα υγρα του!
Περνουμε ενα φυλλο κρουστας το λαδωνουμε ,το διπλωνουμε στη μεση και βαζουμε λιγο απο το μειγμα μας σε ολο το φυλλο!
Το ρολαρουμε και το αφηνουμε στην ακρη σκεπασμενο!Ετσι κανουμε ολα τα φυλλα μας! Παιρνουμε τρια ρολα και πλεκουμε με προσοχη οπως τα τσουρεκια!
Τα τοποθετουμε στο ταψι με την λαδοκολλα και μεχρι να γινουν και τα αλλα τα εχουμε παλι σκεπασμενα!Βαζουμε σε ενα μπολακι το γιαουρτι ,το αυγο και λιγο λαδακι απο αυτο που περισσεψε και το χτυπαμε με το πιρουνι να ομογενοποιηθει!
Αλειφουμε τις πλεξουδες μας και βαζουμε λιγο παπαρουνοσπορο και σουσαμι!
Ψηνουμε στους 180 β για 35 με 40 λ αναλογα το φουρνο!
Το καθε πακετο βγαζει 3 πλεξουδες!
Εγιναν πολυ ωραια ,εντυπωσιακά και νοστιμα!
ΨΩΜΑΚΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ!
Αυτην τη φορα εβαλα 500γρ αλευρι κιτρινο ,και 500γρ γ ο χ! 680γρ χλιαρο νερο περιπου 2κγ αλατι 2κ γ ζαχαρη και 4 με 5 κ σ ελαιολαδο! Αντι για μαγια χρησημοποιησα το προζυμι μου! Εβαλα 8κσ προζυμι με το νερακι που εχουμε τη ζαχαρη το αλατακι και τα 2 αλευρακια και ανακατευουμε καλα εως οτου γινει μια ζυμη που να μην κολλαει στα χερια μας!Το τυλιγω σε σακουλα και το αφηνω να διπλασιαστει!Αφου φουσκωσει το βαζω στον παγκο μου με αλευρακι και αρχιζω να δημιουργω!Αυτη τη φορα εκανα ενα λουλουδι!Ανοιξα φυλλο εκοψα λωριδες και το επλεξα !Εκανα μια μπαλιτσα και το εβαλα απο κατω !Με αυτον τον τροπο εκανα ολες τις μπαλιτσες μου! Ανοιξα 3 στρογγυλα φυλλα τα λαδωσα και τα εβαλα το ενα επανω στο αλλο!Το εκοψα οπως την φωτο και περασα την μυτουλα απο την τρυπουλα! Ετσι γινανε ολα !Αφου τελειωσε το σχεδιο το αφησα παλι να φουσκωσει, Εριξα λιγο παπαρουνοσπο, το αλειψα με λιγο λαδακι και γαλα !Το εψησα στους 200 β για 1 τεταρτο και στους 180 για μιση ωρα! Και οριστε να φαμε ζεστο ζεστο ψωμακι που μοσχοβολαει απο το προζυμι!
Πώς φτιάχνουμε προζύμι
Ξεκινάω ξέροντας πως υπάρχει η προκατάληψη ότι το προζύμι είναι δύσκολο. Δεν είναι δύσκολο απλά πρέπει να υπάρχει η οργάνωση και προετοιμασία.
Πώς θα το φτιάξουμε.
Βάζουμε σε ένα μπολ 150 γρ. αλεύρι, προσθέτουμε σιγά-σιγά λίγο ζεστό νερό και θα το δουλέψουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι απαλό. Το κάνουμε μπάλα, το λαδώνουμε εξωτερικά και το αφήνουμε μέσα στο μπολ σκεπασμένο κάπου μέσα στο σπίτι.
Την επομένη προσθέτουμε 30-40 γρ. αλεύρι, λίγο ζεστό νερό και θα το ξαναπλάσουμε μέχρι να ξαναγίνει ένα ζυμάρι μαλακό, το λαδώνουμε εξωτερικά, το σκεπάζουμε και το ξαναφήνουμε. Τη τρίτη μέρα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Τη τέταρτη μέρα όταν θα είναι φουσκωμένο, αν δεν είναι κάνουμε πάλι την ίδια διαδικασία και σίγουρα θα φουσκώσει την επομένη.
Μόλις δούμε πως φούσκωσε είναι έτοιμο. Κόβοντάς το με τα δάκτυλα θα δούμε μέσα του πως είναι γεμάτο μικροσκοπικές τρυπίτσες. Είναι οι μύκητες που αναπτύσσονται μέσα του. Αν το αφήσετε δύο μέρες ακόμα θα είναι τέλειο, αν και ηδη είναι μια χαρά για χρήση.
Πώς θα ζυμώσουμε με το προζύμι.
Για να φτιάξουμε τώρα ψωμί πρέπει να μετρήσουμε το αλέυρι που θα ζυμώσουμε, θα πάρουμε το 1/3 της ποσότητας αυτής, θα βάλουμε μέσα ένα κομμάτι σαν τη χούφτα μας προζύμι, λίγο χλιαρό νερό και θα ζυμώσουμε φτιάχνοντας μία απαλή ζύμη. Λαδώνουμε λίγο την επιφάνειά της και τη σκεπάζουμε για 10-12 ώρες να ανέβει καθώς θα πολλαπλασιάζονται οι μύκητες.
Μετά 12 ώρες η ζύμη είναι σχεδόν διπλάσια σε όγκο. Τη βάζουμε μέσα σο υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε αλάτι και με χλιαρό νερό θα ζυμώσουμε μέχρι να γίνει το ζυμαράκι μας ελαστικό και λείο. Στην αρχή η ζύμη είναι σαν λάσπη αλλά με το ζύμωμα γίνεται ομοιογενής και ελαστική.
Πώς διατηρούμε το προζύμι.
Κάθε φορά που θα ζυμώνουμε και αφαιρούμε από το προζύμι μας, θα προσθέτουμε 2 χούφτες αλέυρι, λίγο νερό και θα το ζυμώνουμε ξανά. Το κλείνουμε σε ένα τάπερ και το βάζουμε ξανά στο ψυγείο. Με αυτό το τρόπο θα το ανανεώνουμε διαρκώς.
Δειτε εδώ όλες τις Χριστουγεννιάτικες συνταγές μας!