Από Μαρία Κωνσταντοπούλου
Όταν μία γυναίκα γίνεται μητέρα για πρώτη φορά πρέπει να διαχειριστεί κάποια αντικρουόμενα συναισθήματα. Από τη μία, το υπερβολικό άγχος και ο φόβος για το «άγνωστο» και από την άλλη ο ενθουσιασμός και η αγάπη για το μωρό της, την κάνουν να αντιδρά αρκετές – αν όχι πολλές- φορές υπερβολικά! Ή σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και αστεία…
1. Ψωνίζει μανιωδώς
Είτε για το παιδικό δωμάτιο, είτε για την γκαρνταρόμπα του, τα πάντα θα μοιάζουν απαραίτητα, ακόμα και αν δεν είναι! Η ανασφάλειά της να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί στο παιδί, θα την οδηγήσει στον… υπερκαταναλωτισμό, με αποτέλεσμα, ίσως ακόμα και πριν έρθει καν στον κόσμο, να έχει ξοδέψει μία μικρή περιουσία σε πράγματα που ούτε η ίδια περίμενε. Αλήθεια, είναι απαραίτητες κια οι δέκα σαλιάρες;
2. Θυμάται τα πάντα
… πότε περπάτησε, ποια ήταν η πρώτη του λέξη, την μέρα που έβγαλε την πάνα, όταν άκουσε για πρώτη φορά από τα χείλη του το «σ’ αγαπώ, μαμά», τα πάντα! Σημαντικά ή ασήμαντα, συνηθισμένα ή ασυνήθιστα γεγονότα, όλα μένουν χαραγμένα στην μνήμη της. Και φυσικά δικαιολογείται απόλυτα. Όσες έχουμε περάσει από αυτή την φάση, καταλαβαίνουμε…
3. Το βγάζει φωτογραφίες… συνέχεια!
Ό,τι και αν κάνει το παιδί, στα μάτια της μαμάς θα είναι σημαντικό. Γι’ αυτό, δεν θα χάνει ευκαιρία να απαθανατίσει την κάθε του στιγμή, την κάθε του κίνηση και το κάθε του βλέμμα. Το παιδί πλέον είναι το επίκεντρο του κόσμου της και φυσικά όλα περιστρέφονται γύρω απ’ αυτό. Έτσι, καταλήγει με το ένα χέρι κρατάει συνεχώς το μωρό και στο δεύτερο το κινητό έχει γίνει η προέκτασή του!
4.Του αφιερώνει πολύ χρόνο
Δεν χάνει κανένα παιδικό πάρτι, θεατρική παράσταση ή ταινία και γενικά κανένα event που σχετίζεται με παιδιά. Μία νέα μητέρα αφιερώνει όσο ελεύθερο χρόνο τής απομένει αποκλειστικά στην διασκέδαση του παιδιού, είτε εντός είτε εκτός σπιτιού. Ας το παραδεχτούμε: Ποια μητέρα δεν έχει μάθει απ’ έξω όλους τους διαλόγους από την αγαπημένη του ταινία κινουμένων σχεδίων;
5. Το παίρνει παντού-παντού όμως!
Στο σούπερ- μάρκετ, σε μία φιλική επίσκεψη, στα ψώνια, ενδεχομένως στην δουλειά, στον καφέ με τις φίλες της – αν καταφέρει να βρει χρόνο να πάει-, το μωρό «ακολουθεί» παντού, σχεδόν… αναγκαστικά! Λίγος αέρας θα του κάνει καλό, έτσι δεν είναι;
6. Πιστεύει ότι το παιδί… είναι χαρισματικό!
Όταν μία γυναίκα γίνεται μητέρα για πρώτη φορά, πιστεύει ότι το μωρό της… τα ξέρει όλα. Ακόμα και η πιο μικρή κίνηση που κάνει το παιδί, της φαίνεται μία εκδήλωση της εξυπνάδας του. Ειδικά αν «παίζει» με το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης ή να πατάει τα κουμπιά του τηλεφώνου, για τη νέα μητέρα αποτελεί απόδειξη αυξημένου IQ. «Δεν θα πιστέψεις τι έκανε ο γιος μου σήμερα! Άλλαξε τα κανάλια στην τηλεόραση! Πόσο έξυπνος είναι!», ενδεχομένως να σας θυμίζει κάτι πολύ κοντινό αυτή η φράση…
7. Γίνεται «υστερική» με την καθαριότητα
Στο πρώτο παιδί, η καθαριότητα γίνεται το κύριο μέλημά της. Αποστειρώνει τα πάντα, πλένει τα μωρουδιακά ρούχα δύο και τρεις φορές και, ακόμα και με τον πιο μικρό λεκέ, την πιάνει πανικός. Εννοείται, βέβαια, ότι όποιος έρχεται σ’ επαφή με το μωρό πρέπει να είναι το ίδιο αποστειρωμένος για να του δώσει την «άδεια» να το ακουμπήσει!
8. Ανησυχεί με το παραμικρό
Η άγνοια και ο φόβος της νέας μητέρας, την κάνουν ν’ ανησυχεί πάντα για το οτιδήποτε. Στην αρχή δεν γνωρίζει τι είναι σημαντικό και τι όχι, γι’ αυτό ακόμα το πιο μικρό πρόβλημα, φαντάζει τεράστιο. Φυσικά, το τηλέωνο του παιδιάτρου είναι πρώτο στον κατάλογο, αφού ακόμα και με τον παραμικρό βήχα, θα χρειαστεί να τον καλέσει!
9. Αισθάνεται ενοχές
Οι πρώτες φορές που θα χρειαστεί ν’ αποχωριστεί το παιδί αποδεικνύονται πιο δύσκολες για εκείνη παρά για το μωρό. Όταν έχει συνηθίσει να περνάει όλη τη μέρα μαζί του και να το φροντίζει, είναι δεδομένο ότι τηυν πρώτη φορά θα είναι εκείνη που θα βάλει τα κλάματα και όχι το μωρό…
10. Είναι πιο αυστηρή με το «πρόγραμμα»
Η ώρα του φαγητού, ο ύπνος και το παιχνίδι έχουν ένα συγκεκριμένο ωράριο, γιατί οτιδήποτε σχετίζεται με το καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού πρέπει να τηρείται σαν ιεροτελεστία! Εννοείται ότι αν ο μπαμπάς «ξεστρατίσει» λίγο από το πρόγραμμα, δεν θα του βγει σε καλό…
Ακόμα και αν όλα σας φαίνονται υπερβολικά και θεωρείτε ότι δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα, αρκεί να θυμηθείτε όσα κάνατε μετά την γέννηση του παιδιού και θα αναθεωρήσετε! Αν, πάλι, δεν είστε ακόμα μητέρα, απλώς σκεφτείτε πόσο υπερ-προστατευτική και εκδηλωτική είστε με το ανηψάκι ή το βαφτιστήρι σας. Φανταστείτε τώρα τι θα κάνετε με το δικό σας παιδί!
πηγή: mama365.gr