Εάν το παιδί σας παθαίνει ιογενή βρογχόσπασμο ή πάσχει από κρίσεις άσθματος, είναι πιθανό να χρειαστεί αγωγή με εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Εδώ χρειάζονται τρεις σημαντικές διευκρινήσεις:
Α. Η απευθείας χρήση των εισπνεόμενων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στους ενήλικες δεν είναι δυνατή στα μικρά παιδιά, ούτε αξιόπιστη, οπότε πρέπει να γίνεται μέσα από μάσκα και αεροθάλαμο. Μόνο σε ηλικίες 8-9 ετών και αργότερα το παιδί είναι εφικτό να συνεργαστεί αποτελεσματικά για να πάρει επιτυχώς το φάρμακο απευθείας στο στόμα με inhaler.
B. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα φάρμακα που δίνονται για τις παραπάνω καταστάσεις είναι σχεδόν πάντα προτιμότερο να δίνονται τοπικά, δηλαδή σε μορφή εισπνεόμενου με μάσκα, και όχι συστηματικά, δηλαδή σε μορφή σιροπιού, για δύο λόγους:
10
1) Η τοπική χρήση βρογχοδιασταλτικού στο αναπνευστικό σύστημα, όπως και η τοπική χρήση κορτιζόνης, έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες για το παιδί. Τα φάρμακα σε σιρόπι απορροφώνται και περνούν στην κυκλοφορία του αίματος, με συνέπεια μεγαλύτερο κίνδυνο το παιδί να εμφανίσει συστηματικές παρενέργειες από τη χρήση τους – για παράδειγμα, ταχυκαρδία, υπερδιέγερση από την χρήση σαλβουταμόλης, καταστολή της άμυνας από τη χρήση κορτιζόνης.
2) Η απορρόφηση των βρογχοδιασταλτικών από το στομάχι και το έντερο είναι μικρή και αρκετά αναξιόπιστη, με συνέπεια να μην μπορούμε να δώσουμε αξιόπιστα σωστή δόση στο παιδί, που να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς παρενέργειες.
Γ. Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι οι εισπνοές με αεροθάλαμο μάσκα είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις εισπνοές από νεφελοποιητή, και πιο ασφαλείς. Εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, οι γονείς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν στο σπίτι τους νεφελοποιητή κατά τη διάρκεια αγωγής για κρίση άσθματος ή για ιογενή συριγμό, γιατί:
– Η μάσκα αεροθάλαμου είναι φορητή, μπαίνει στην τσάντα του παιδιού και το παιδί μαθαίνει να τη χρησιμοποιεί όποτε έχει συμπτώματα, όπου και αν βρεθεί, στο σχολείο, στη γυμναστική, στο σπίτι ενός φίλου κλπ, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει με νεφελοποιητές.
– Η χρήση νεφελοποιητή μπορεί να επαναπαύσει έναν γονιό αδικαιολόγητα, δηλαδή το παιδί να πάσχει από κρίση που απαιτεί παρακολούθηση σε νοσοκομείο ή οξυγόνο και η μεταφορά του να καθυστερεί με την χρήση νεφελοποιητή στο σπίτι. Ο νεφελοποιητής είναι ουσιαστικά νοσοκομειακή θεραπεία υπό στενή ιατρική παρακολούθηση.
– Οι νεφελοποιητές κοστίζουν πολύ περισσότερο έχοντας λιγότερη ασφάλεια και όχι μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για κρίσεις που αντιμετωπίζονται στο σπίτι, σε σύγκριση με τον αεροθάλαμο. ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΕΦΕΛΟΠΟΙΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ, βεβαιωθείτε όμως ότι έχετε εξοικειωθεί και εσείς και το παιδί σας με την χρήση αεροθάλαμου. Πρόκειται για τρόπο αντιμετώπισης με φάρμακα που είναι εύκολα στη χρήση, φτηνά, φορητά και που χρειάζονται απλή φροντίδα.
Οι αεροθάλαμοι διακρίνονται σε βρεφικούς (κάτω των 12-18 μηνών) και παιδικούς, ανάλογα με το μέγεθός τους και την ηλικία του παιδιού.
Πως χρησιμοποιούμε τη μάσκα
• Συναρμολογούμε τον αεροθάλαμο σύμφωνα με τις οδηγίες που περιέχονται στην συσκευασία.
• Βγάζουμε το καπάκι του εισπνεόμενου (πχ Aerolin), το αναδεύουμε καλά και πετάμε στον αέρα την πρώτη εισπνοή κατά την πρώτη χρήση του.
• Αναδεύουμε το εισπνεόμενο καλά και το τοποθετούμε στο πίσω μέρος του αεροθαλάμου, στην αντίστοιχη οπή.
• Κρατώντας το παιδί μας καθιστό, τοποθετούμε το μπροστινό τμήμα του αεροθάλαμου με την μάσκα στη μύτη και το στόμα του παιδιού, έτσι ώστε κατά το δυνατό να εφαρμόζει καλά στο παιδί και να μην διαφεύγει αέρας.
• Πιέζουμε το εισπνεόμενο μία φορά για να βγάλει μία δόση φαρμάκου.
• Μετράμε αργά για 10 δευτερόλεπτα όσο το παιδί αναπνέει μέσα στον αεροθάλαμο. Κρατάμε σταθερά τον αεροθάλαμο ώστε να μην βγει το νέφος του φαρμάκου έξω στον αέρα. Το φάρμακο έχει ληφθεί με επιτυχία εάν το παιδί έχει λάβει 4 με 5 καλές εισπνοές. Ακόμα και σε περίπτωση κλάματος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας το παιδί εισπνέει αποτελεσματικά το φάρμακο.
• Αν χρειάζεται δεύτερη δόση φαρμάκου, αναδεύουμε εκ νέου το εισπνεόμενο και επαναλαμβάνουμε την παραπάνω ίδια διαδικασία.
Ο τρόπος που φροντίζουμε έναν αεροθάλαμο – μάσκα είναι ο εξής:
• Θα πρέπει να καθαρίζουμε τον αεροθάλαμο κάθε φορά μετά από μια εβδομάδα χρήσης.
• Θα πρέπει να χωρίζουμε τον αεροθάλαμο στα επιμέρους κομμάτια του και να τον πλένουμε με ζεστό νερό και ήπιο σαπούνι.
• Δεν θα πρέπει να ξεπλένουμε τον αεροθάλαμο. Αντίθετα πρέπει να τον αφήσουμε στον αέρα για να στεγνώσει. Δεν θα πρέπει να τον στεγνώσουμε με πετσέτα.
• Το επόμενο πρωί μπορούμε να επανενώσουμε τα κομμάτια του αεροθάλαμου.
• Κάθε παιδί στην οικογένεια είναι καλό να χρησιμοποιεί το δικό του αεροθάλαμο.
Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2012
Ειδήσεις σήμερα
- Τί ώρα κλείνουν τα Σούπερ Μάρκετ σήμερα Κυριακή 22/12
- Aνακαλείται μαρμελάδα – Εντοπίστηκαν κομμάτια πλαστικού
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 23/12/2024 ως 29/12/2024 για όλα τα ζώδια
- Μυρωδιά μούχλας στα πλυμένα ρούχα : Το κρυφό κουμπί στο πλυντήριο που θα τα κάνει μαλακά και μοσχομυριστά
- Μενού Χριστουγέννων 2024: Δείτε τις καλύτερες συνταγές για το Γιορτινό τραπέζι