Αφράτο και πεντανόστιμο ψωμάκι μαργαρίτα. Το ψωμί, είναι βασικό στοιχείο της διατροφής μας, υπάρχει πάντα στο τραπέζι κάθε ελληνικής οικογένειας. Η συγκεκριμένη συνταγή θα σας λύσει τα χέρια γιατί είναι ιδανική για το κολατσιό στο σχολείο, για σάντουιτς αν επιλέξετε να κάνετε μακρόστενα φραντζολάκια ακόμα και για μπέργκερ. Αν την δοκιμάσετε είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει η αγαπημένη σας. Έχει εξαιρετική υφή και τα παιδιά σας θα το λατρέψουν. Φτιάξτε το και θα μοσχομυρίσει το σπίτι σας φρεσκοψημμένο ψωμάκι που θα μπορείτε να το έχετε όποια στιγμή το θελήσετε.
Εκτέλεση
Στο μπολ που θα ζυμώσουμε βάζουμε πρώτα το βραστό νερό με το γάλα ,έπειτα την ζάχαρη και τέλος την μαγιά. Το νερό πρέπει να είναι βραστό και το γάλα κρύο,έτσι θα πετύχουμε την σωστή θερμοκρασία για να μην “κάψουμε” την μαγιά. Προσθέτουμε την μαγιά, ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενσωματωθεί η μαγιά στο μείγμα μας, σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος να αφρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι (Εγώ βάζω 400 γραμμάρια σκληρό αλεύρι για τσουρέκι και 220 γραμμάρια φαρίνα η για όλες τις χρήσεις) χτυπώντας στην μεσαία ταχύτητα του μίξερ έπειτα προσθέτουμε το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ζύμη ομοιογενής και ελαστική περίπου 5 λεπτά σκεπάζουμε με μεμβράνη και το ξανά βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη. Περίπου 20-30 λεπτά. Ξεφουσκώνουμε την ζύμη με την γροθιά μας. Χωρίζουμε σε ισοβαρή κομμάτια, πλάθουμε όπως επιθυμούμε και αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν 10-15 λεπτά, αφήνουμε λίγο κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και πριν μπουν στον φούρνο και όση ώρα ψήνονται. Πασαλείβουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και στο αερόθερμο μέχρι να πάρει χρώμα από πάνω. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα βάζουμε σε μια σχάρα ή κάπου να κρυώσουν. Αν τα αφήσουμε στο ταψί θα πανιάσουν. Μένει αφράτο ακόμα και 4 μέρες μετά!
Μερικές συμβουλές για να έχετε σίγουρη επιτυχία.
Προτιμώ φρέσκο γάλα αλλά και με αραιωμένο εβαπορέ γίνεται.Η αραίωση πρέπει να γίνει με κρύο νερό. Σαν ζεστό μέρος εγώ χρησιμοποιώ τον φούρνο στους 30 βαθμούς. ΠΡΟΣΟΧΗ το αλάτι το βάζουμε προς το τέλος γιατί υπάρχει πιθανότητα να εξουδετερώσει την μαγιά και να μην φουσκώσει η ζύμη μας. Οι αναλογίες είναι ακριβώς όπως πρέπει. Δεν θα χρειαστεί ούτε άλλο νερό ούτε άλλο αλεύρι. Αν η ζύμη κολλάει χτυπήστε 2-3 λεπτά ακόμα. Όσο πιο πολύ χτυπηθεί στο ζύμωμα τόσο πιο αφράτο θα βγει.Με το χτύπημα σπάει η γλουτένη από το αλεύρι και κάνει το ψωμί αφράτο. Η ζύμη θα βγει περίπου 1050-1100 γραμμάρια. Επειδή εγώ προτιμώ μαργαρίτα φτιάχνω 7 “μπαλάκια” των 150 γραμμαρίων. Μπορούμε να τα κάνουμε και μπαγκέτες για σάντουιτς των 5 των 210 γραμμαρίων ή 3 φραντζολάκια των 350 γραμμαρίων. Τα χρησιμοποιώ και σαν ψωμάκια για burger. Αν σας δυσκολέψει στο πλάσιμο λαδώστε ελαφρά τα χέρια σας με λίγο ελαιόλαδο η μαργαρίνη (βιταμ).
Τα έχω φτιάξει και με φέτα και με ελιά. Απλά ενσωματώνουμε στην ζύμη. Αν τα θέλουμε γεμιστά τότε ανοίγουμε την ζύμη με τα χέρια ή με πλάστη και κλείνουμε προσεχτικά με το κλείσιμο να είναι από την κάτω μεριά. Η γέμιση να είναι κρύα για να μην λασπώσει το ψωμάκι μας. Αν δεν έχουμε λαδόκολλα απλά πασπαλίζουμε με μπόλικο αλεύρι την επιφάνεια του ταψιού. ΟΧΙ λάδι γιατί θα πικρίσει..
Όταν κρυώσουν πολύ πολύ καλά, αν θέλουμε τα βάζουμε κλεισμένα αεροστεγώς στην κατάψυξη και έχουμε πάντα φρέσκο ψωμάκι.
Η συνταγή είναι της Stayroyla Mpalli
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή