Close
Ατομικά τσουρέκια με μαρμελάδα και σοκολάτα πεντανόστιμα

Ατομικά τσουρέκια με μαρμελάδα και σοκολάτα. Αυτά τα τσουρεκοψωμακια είναι αφράτα με ξηρη μαγιά και μαχλεπι. Ιδανικά για το Πάσχα αλλά και για κολατσιό του παιδιού στο σχολείο. Τα παιδιά θα τα λατρέψουν και θα τα ζητάνε συνέχεια!

Εκτέλεση

1. Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Ζυγίζουμε το αλεύρι και το κοσκινίζουμε.
Στύβουμε το πορτοκάλι και συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά στο πάγκο μας…

2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε την μαγιά. Προσθέτουμε μισό ποτήρι χλιαρό νερό.
Προσοχή, αν το νερό είναι καυτό θα καταστραφεί η μαγιά.
Διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε 1 κ.σ. από την ζάχαρη. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε σταδιακά λίγο λίγο αλεύρι από αυτό που έχουμε ήδη προετοιμάσει για όλη τη συνταγή μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός (όπως όταν φτιάχνουμε λουκουμάδες). Σκεπάζουμε καλά το μπολ με μεμβράνη ώστε να εγκλωβιστεί η υγρασία και από πάνω μια πετσέτα για να διατηρηθεί η θερμοκρασία. Το αφήνουμε να διπλασιαστεί στον όγκο του.
Είναι έτοιμο όταν στην επιφάνεια δούμε μικρές φυσαλίδες.

3. Ελέγχουμε το προζύμι.
Όταν δούμε ότι έχει φουσκώσει και έχει αρχίσει να κάνει φουσκάλες προετοιμάζουμε το μείγμα που θα προσθέσουμε στο ζύμωμα.
Ρίχνουμε τα αυγά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το μαχλέπι, κακουλέ, βανίλια, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε καλά….
Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο το προζύμι.
Αν έχει γίνει τότε ζεσταίνουμε το γάλα και το προσθέτουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε καλά.

Στη λεκάνη με το αλεύρι ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο, ρίχνουμε το προζύμι και το μείγμα.
Ανακατεύουμε με το χέρι μας να αναμειχθούν.
Σιγά σιγά παίρνουμε και αλεύρι.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά.
Ζεσταίνουμε το Βιτάμ το ρίχνουμε στο ηλιέλαιο.

Προσοχή μην είναι καυτό άλλα χλιαρό
Το ρίχνουμε γύρω γύρω από το ζυμάρι, στο αυλάκι που σχηματίζεται μεταξύ ζυμαριού και λεκάνης. Με τα δάχτυλά μας διπλώνουμε το ζυμάρι από έξω προς το κέντρο.
Καθώς διπλώνουμε το ζυμάρι παίρνουμε και μικρές ποσότητες από το μείγμα βούτυρο – ηλιέλαιο. Με επαναλαμβανόμενες κινήσεις περιμετρικά από έξω προς τα μέσα το ζυμάρι θα απορροφήσει όλο το μείγμα του βούτυρου.
Η ζύμη θα γίνει μαστιχωτή και θα κολλάει στα χέρια μας…

4. Σφραγίζουμε καλά τη λεκάνη με μεμβράνη και τυλίγουμε με μια πετσέτα και μια κουβερτούλα… Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Πρέπει να διπλασιαστεί στον όγκο του.
Μπορούμε να βάλουμε τη λεκάνη σε προθερμασμένο φούρνο στους 40 βαθμούς Κελσίου πάντα σκεπασμένη…
5. Εφόσον η ζύμη έχει φουσκώσει πλάθουμε τα τσουρεκάκια σε σχήματα και σχέδια της αρεσκείας μας.
Μπορούμε να τα γεμίσουμε με μαρμελάδα και σοκολάτα.
Στον παγκο της κουζίνας πλάθουμε κορδονακια.
Στρίβουμε το καθένα ξεχωριστά (για να έχει το τσουρέκι ωραίες ίνες) και τα πλέκουμε πλεξουδες.

Για γεμιστά τσουρεκάκια, πριν πλέξουμε τα κορδόνια τα πατάμε με το χέρι μας να γίνουν πλακουτσωτά, βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο κατά μήκος, τα κλείνουμε και φτιάχνουμε πλεξούδες ή σαλιγκαράκια.
Καθένα που πλέκουμε το τοποθετούμε σε ταψι με λαδόκολλα.
Αφήνουμε τα τσουρεκάκια μας να φουσκώσουν λίγο.
Οταν είναι έτοιμα τα αλείφουμε με διάλυμα από το αυγό και το γάλα.
Δεν πιέζουμε το πινέλο πάνω στα τσουρέκια. απαλό πέρασμα για να μην ξεφουσκώσουν. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° στον αέρα για 15-20 λεπτά περίπου ανάλογα το μέγεθος.
Τα βγάζουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.
Αν θέλουμε τα βάζουμε στην κατάψυξη και βγάζουμε ένα ένα κάθε φορά, ξεπαγώνουν και είναι φρέσκα σαν να τα έχουμε ψήσει εκείνη την ώρα.

Ατομικά τσουρέκια με μαρμελάδα και σοκολάτα πεντανόστιμα

Συνταγή κ φωτό από Οι Γεύσεις της Ελένης –Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ