Η κιμαδόπιτα είναι μια παραδοσιακή συνταγή της ελληνικής κουζίνας, που αρέσει σε όλη την οικογένεια! Η συγκεκριμένη κιμαδόπιτα με χωριάτικο χειροποίητο φύλλο είναι όνειρο, δεν έχετε ξαναφάει πιο νόστιμη κιμαδόπιτα! Είναι η πιο μοσχομυρωδάτη , χορταστική , πληθωρική και τραγανή πίτα που έχετε φτιάξει ποτέ! Ένας υπέροχος συνδυασμός του κιμά με πιπεριές τυριά και γιαούρτι που θα τους κάνει όλους να γλύφουν τα δάχτυλα τους.
- αλευρι 400 γραμμάρια
- ελαιολαδο 2 κουταλιές
- ξύδι 2 κουταλιές
- νερό 200 γραμμάρια περίπου
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
Υλικά
- κιμάς μοσχαρίσιος Μισό κιλό
- κρεμμυδι 1 μεγάλο ψιλοκομμένο
- πράσο 2 ψιλοκομμένα
- πιπεριά Φλωρίνης 1
- πιπεριά 1 κέρατο
- ντοματα 1 μικρή κομμένη κυβάκια
- φέτα 100γρ
- κεφαλοτύρι 100γρ
- κρασι Μισό ποτηράκι
- γιαουρτι 2 κουταλιές σούπας στραγγιστό
- αυγα 2
- αλατι
- πιπέρι
- πάπρικα γλυκιά
- κύμινο λίγο
- ελαιολαδο
Για την γέμιση
Εκτέλεση
Για το φύλλο
Σε ένα σκεύος κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό και ζυμώνουμε. Μπορεί να χρειαστεί ελάχιστο παραπάνω ή ελάχιστα λιγότερο. Αυτό εξαρτάται από το αλεύρι. Εγώ χρησιμοποίησα αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Πρέπει να είναι ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμαράκι χωρίς να κολλάει στα χέρια. Το λαδώνουμε ελαφρώς το σκεπάζουμε για μισή έως μία ώρα να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια το χωρίζουμε στη μέση και το κάθε ένα το κόβουμε σε 5 ιδια κομμάτια. Ανοίγουμε με τον πλαστή πασπαλίζοντας λίγο κορν φλάουρ. Σε μέγεθος ενός πιάτου.
Έχουμε λιώσει μισό βούτυρο μισό ελαιόλαδο και λαδώνουμε τα φύλλα. Βάζουμε σε ξεχωριστά πιάτα 5 + 5 στο καθένα, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Κατόπιν τα ανοίγουμε με το πλάστη στο μέγεθος του ταψιού μας, το κάτω να είναι μεγαλύτερο, για να μπορούμε να κλείσουμε καλά την πίτα μας…ανοίγουμε και το άλλο φύλλο καλύπτουμε την πίτα μας φτιάχνουμε γύρω-γύρω τον κόθρο, βουτυρώνουμε πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι προαιρετικά, και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 έως 60 λεπτά αναλόγως το φούρνο. Έγινε πολύ νόστιμη και το φύλλο αφράτο και τραγανό ποίημα.
Για την γέμιση
Σοτάρω πολύ καλά τον κιμά με το ελαιόλαδο μέχρι να διαλύσει και προσθέτω το κρεμμύδι και το πράσο αφήνω να σοταριστεί καλά, και σβήνω με κρασί… Στη συνέχεια προσθέτω τις πιπεριές και τη ντομάτα και αφήνω να σιγοβράσει για 20 λεπτά μέχρι να σωθούν τα υγρά του. Όταν κρυώσει προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά αυγά γιαούρτι τυριά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Η συνταγή είναι της Marina Hatzidaki
Ειδήσεις σήμερα
- Μενού Χριστουγέννων 2024: Δείτε τις καλύτερες συνταγές για το Γιορτινό τραπέζι
- Aνακαλείται ταχίνι – Βρέθηκε σαλμονέλα
- Φως στο Τούνελ – Αμαλιάδα : Η Μουρτζούκου βρέθηκε στο πλατό της εκπομπής και οι αποκαλύψεις την λύγισαν
- Κώστας Λεφάκης : Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 23/12/2024 ως 29/12/2024 για όλα τα ζώδια
- Grand Hotel : Βγαίνει στο φως το παρελθόν της Αγγέλας και έρχονται τα πάνω κάτω