Πουτίγκα πεντανόστιμη για τους μικρους μας φιλους και οχι μονο….!!!
Ιδανικό γλυκό για γιορτες σπιτικό για να μην την αγοράζεις απο ζαχαροπλαστεια..Τι να πρώτο γράψω για το παντεσπάνι…την υπέροχη κρέμα…την τρως και μμμμμμ…
Το καλοκαίρι που μας πέρασε πήραμε πάλι την πουτίγκα από το γνωστό ζαχαροπλαστείο..είχαμε ένα λόγο για να γιορτάσουμε στην οικογένεια μου .. ιδού και η πουτίγκα που κατασπαράξαμε ….υπέροχη… μοναδική…
Πριν λίγα χρόνια όπως λέω και εδώ το 1995 μια φίλη από Φλώρινα η Άννα μου έδωσε την συνταγή αυτής της πουτίγκα .. με μια εύκολη και γευστική κρέμα η καρυδόπιτα της .. δεν την αλλάζω με καμία , εύκολη και πολύ νόστιμη .. το σιρόπι της μπορώ να το αρωματίσω με ότι θέλω ..από βανίλια ..μέχρι και κονιάκ ανάλογα τα γούστα μας ..
Όμως εγώ όλα αυτά τα χρόνια πάντα έψαχνα και ρώταγα φίλους και γνωστούς που είχα στον Τύρναβο αν γνώριζαν τα υλικά και την παρασκευή της υπέροχης κρέμας ..όμως αυτό είναι ένα μυστικό που το κρατάνε καλά κρυμμένο οι ζαχαροπλάστες της περιοχής ..
Μια φίλη μου η Eυγενία η οποία μένει στην περιοχή …..μου έδωσε αυτή την συνταγή της κρέμας .. και στις 21 Νοεμβρίου είπα να την φτιάξω .. είχαμε πάλι ένα καλό λόγο να το γιορτάσουμε στην οικογένεια μας την ονομαστική εορτή της μεγάλης μου κόρης .. Πάμε να την φτιάξουμε παρέα …
Δείτε επίσης: Εύκολη τούρτα με μπισκότα, πραλίνα σοκολάτα και φράουλες!!
ΥΛΙΚΑ :
ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
6 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι καρύδια
1 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά βούτυρο για την φόρμα
μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (προαιρετικά )
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Χτυπάμε σε ένα άλλο μπολ τα ασπράδια σε μαρέγκα. Κόβουμε στο μπλέντερ τα καρύδια να είναι χοντροκομμένα και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Ρίχνουμε μέσα στους κρόκους τη μισή μαρέγκα, ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε τα στερεά υλικά (αλεύρι,καρύδια).Προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά πάντα με σπάτουλα.
Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη αποσπώμενη φόρμα για κέικ 22-24 και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30-35 λεπτά.
Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Περιχύνουμε την κρύα καρυδόπιτα με το ζεστό σιρόπι .
Αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι .
ΣΙΡΟΠΙ:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 βανίλια και λίγη φλούδα από λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι , και το βράζουμε στη φωτιά για 5-6 λεπτά.
Δείτε επίσης: Πάστα αμυγδάλου με κρέμα βανίλιας για κέρασμα!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ :
1 λίτρο γάλα φρέσκο
200-220 γρ.ζάχαρη ανάλογα το πόσο γλυκιά την θέλουμε
90 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
10 γρ κόρν φλάουρ
2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα λεμόνι
4 κρόκους αυγών ( μικρά σε μέγεθος φρέσκα χωριάτικα )
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
200 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) παγωμένη
λίγα καρύδια για το τέλος .
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Σε ένα μπολ ρίχνουμε η ζάχαρη, το κοσκινισμένο αλεύρι, το κόρν φλαουρ , το αλάτι. Σε µια άλλη µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα( εγώ έβαλα φρέσκο από το ΘΕΣ /ΓΑΛΑ που έχουμε στην πόλη μας ) σε µέτρια φωτιά και προσθέτουμε σε αυτή τη ζάχαρη και το αλεύρι,ανακατεύουμε συνέχεια να μην σβολιάσει η κρέμα μας .
Μετά ρίχνουμε τους κρόκους ελαφρώς χτυπηµένους και τη βανίλια και βράζουμε σε µέτρια φωτιά µέχρι να πήξει, ανακατεύοντας µε τον αυγοδάρτη. συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα μας και να αρχίζει να κοχλάζει , αυτό θα μας πάρει σχεδόν 15 λεπτά περίπου , θέλουμε να δέσει καλά η κρέμα μας Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει,και ρίχνουμε το βούτυρο , ανακατεύοντας µε έναν αυγοδάρτη δυο-τρεις φορές για να µην πιάσει κρούστα, την αδειάζουμε σε ένα μπολ και την αφήνουμε εκεί να κρυώσει και την σκεπάζουμε με μια διάφανη μεμβράνη να μην πιάσει κρούστα και την ξεχνάμε για 3-4 ώρες στο ψυγείο
Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο αν θέλουμε την χτυπάμε με το μίξερ 2-3 λεπτά , αυτό θα την κάνει πιο αφράτη .
Χτυπάμε σε ένα µπολ την κρέµα γάλακτος µε µίξερ χειρός σε µέτρια ταχύτητα µέχρι να γίνει σαντιγί. Προσθέτουμε την σαντιγί στην κρέµα και ανακατεύουμε με το μίξερ πάλι ένα-δύο λεπτά
Απλώνουμε την κρέµα επάνω στην καρυδόπιτα με μια σπάτουλα και με λίγη σαντιγί που έχουμε κρατήσει την στολίζουμε όπως μας αρέσει και πασπαλίζουμε με χοντροκοµµένα καρύδια,ή ψημένο φυλέ αμυγδάλου και με κεράσι γλυκό του κουταλιού και την βάζουμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες να κρυώσει και να σφίξει..Όσο περισσότερο μένει στο ψυγείο τόσο καλύτερη γίνετε.
Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και το απολαμβάνουμε !
Καλή μας όρεξη !!
Η συνταγή είναι απο την καταπληκτική ομάδα Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή