Φυσιολογικός Τοκετός μετά από Καισαρική τομή.Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή ;(VBAC/TOLAC) .
Μύθοι και αλήθειες, από τον επιστημονικό συνεργάτη του Daddy-cool.gr, Νίκο Παπανικολάου ,ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ , ATSM
Φυσιολογικός Τοκετός μετά από Καισαρική.Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή ;Αυτή η ερώτηση μας απασχολεί πολύ τα τελευταία χρόνια μιας και το φαινόμενο της καισαρικής τομής στην Ελλάδα ολοένα και μεγαλώνει.
Οι μαιευτήρες, κατηγορούνται από τις εγκυμονούσες πως τους οδήγησαν για δικά τους συμφέροντα στην καισαρική τομή, ενώ οι ίδιοι υποστηρίζουν πως δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Το χειρότερο όμως είναι, πως εάν γεννήσει μια φορά μια γυναίκα με καισαρική τομή, δυστυχώς τις περισσότερες φορές επαναλαμβάνεται. Βέβαια, το ευχάριστο είναι, πως τον τελευταίο καιρό υπάρχει έντονη ενημέρωση από ειδικούς, αλλά ακόμη πιο έντονο ενδιαφέρων από γυναίκες που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν με αυτή τη τακτική!
Διαβάστε παρακάτω τη γνώμη του ειδικού,και βγάλτε τα συμπεράσματα σας
Είναι μύθος πως έχοντας μια καισαρική τομή στο ιστορικό θα πρέπει όλα τα επόμενα παιδιά να γεννηθούν με καισαρική τομή…Συνηθίζαμε να λέμε once a section always a section…Η πρακτική αυτή έχει αλλάξει εδώ και χρόνια και σε κάθε γυναίκα με μια καισαρική τομή στο ιστορικό της δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει εάν επιθυμεί να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό (VBAC vaginal birth after caesarean )
-Πιθανότητα επιτυχίας : 72-76 %, ανάλογα με το ιστορικό του προηγούμενου τοκετού.
-Το μεσοδιάστημα ανάμεσα στους δυο τοκετούς μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες επιπλοκών : σε μεσοδιάστημα < 15 μηνών η πιθανότητα επιπλοκών αυξάνει κατά 3 φορές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει δικαίωμα ή απαγορεύεται να προσπαθήσει για vbac μια γυναίκα που μόλις γέννησε και ξαναέμεινε έγκυος.
-Το εκτιμώμενο βάρος του εμβρύου επηρεάζει την πιθανότητα επιτυχίας : έχει βρεθεί ότι σε περίπτωση εκτιμώμενου βάρους εμβρύου >4 κιλών ρίχνει το εκτιμώμενο ποσοστό επιτυχίας από το 70% περίπου στο 50%.
-Πλεονεκτήματα φυσιολογικού τοκετού: γρήγορη αποκατάσταση και κινητικότητα της μητέρας. η εμπειρία του φυσιολογικού , η αποφυγή χειρουργείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
-Μειονεκτήματα: κίνδυνος διάσπασης τομής της μήτρας : Ο κίνδυνος είναι ως εξής: 1/277 όταν η γυναίκα έχει τις δικές της συσπάσεις κατά τον τοκετό, 1/120 με χρήση οξυτωκίνης (σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ίδιες συσπάσεις)- 1/77 με πρόκληση με κολπικά υπόθετα.
-Εμβρυική θνησιμότητα : 9: 10.000 , η οποία είναι μεγαλύτερη από ότι στην καισαρική τομή.
– Συμπτώματα διάνοιξης τομής : ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού στο καρδιοτοκογράφημα – πόνος κάτω από την τομή – αιμορραγία από τον κόλπο.-Η μητρική θνησιμότητα , όπως και η πιθανότητα φλεβικής θρόμβωσης, κάκωσης αγγείων και η συνολική μέση απώλεια αίματος στον τοκετό είναι μικρότερη στο vbac απ’ότι στην επαναληπτική καισαρική τομή.
– Δεδομένου ότι μόνο το 20-30% των γυναικών μπαίνουν σε αυτόματο τοκετό πριν την ΠΗΤ, είναι φανερό ότι όσο πιο πολύς χρόνος δοθεί στην έγκυο αναμένοντας να μπει σε αυτόματο τοκετό – τόσο και λιγότερες επιπλοκές.
-Η συνήθης αναμονή είναι μέχρι και 10 μέρες μετά την ΠΗΤ , στάδιο το όποιο στατιστικά το 90% των εγκύων θα έχουν μπει σε τοκετό από μόνες τους.
– Επισκληρίδιος αναισθησία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή όχι, κατά τις ανάγκες και επιθυμίες της εγκύου.
– Ενθαρρύνεται η κινητικότητα της εγκύου και η αλλαγή στάσεων , που ευνοεί την διαστολή και εξέλιξη του τοκετού.– Οξυτωκίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί , αλλά για περιορισμένο διάστημα, με βραδείς ρυθμούς και προσοχή.
– Το πλάνο τοκετού μπορεί να γίνει και να εφαρμοστεί κανονικά, όπως και σε κάθε άλλη εγκυμοσύνη.
– H μητέρα μπορεί να φύγει στο σπίτι μετά από μια ημέρα.
Νίκος Παπανικολάου ,ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ , ATSM
Ο Νίκος Παπανικολάου είναι ένας από τους πρώτους μαιευτήρες / γυναικολόγους στην Ελλάδα με αναγνωρισμένο τίτλο εξειδίκευσης στην Ουρογυναικολογία, ακράτεια και χειρουργική πυελικού εδάφους. Ειδικεύτηκε στο Ην Βασίλειο επί δεκαετία στην Μαιευτική Γυναικολογία , όπου απέκτησε εκτεταμένη εμπειρία στις κυήσεις υψηλού κινδύνου και στον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή. Ως αποτέλεσμα της δραστηριότητός του διετέλεσε τιμητικά πρόεδρος επιστημονικής συνεδρίας στο Παγκόσμιο συνέδριο Μαιευτικής / Γυναικολογίας στο Cape Town, S.Africa..Έχει έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα με παρουσιάσεις εργασιών, συμμετοχές και ομιλίες σε διεθνή συνέδρια,Έχει δημοσιεύσει ,άρθρα σε διεθνή έγκυρα επιστημονικά περιοδικά με υψηλό impact factor και στο pubmed:
Ειδήσεις σήμερα
- Πέθανε ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
- Η Μάγισσα: Μία συνάντηση φέρνει μεγάλες αλλαγές
- Άγιος Έρωτας : Ο Πατέρας Νικόλαος σταματά τη τελευταία στιγμή την έκτρωση της Χλόης
- Άση Μπήλιου : Ο Ήλιος περνάει στον Τοξότη ως τις 21/12/2024 – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Γιορτινή σαλάτα με βραστά λαχανικά σε φόρμα