Close

10 κανόνες της παιδικής χαράς που κάθε γονιός πρέπει να ακολουθεί!

10 κανόνες της παιδικής χαράς που κάθε γονιός πρέπει να ακολουθεί!

Η άνοιξη μπήκε, ο καιρός καλυτερεύει, και όλο και περισσότερες μανούλες πάνε τα παιδιά στην παιδική χαρά για να παίξουν. Και συνήθως υπάρχουν κάποια πράγματα που είτε τα βλέπεις και εκνευρίζεσαι, είτε τα κάνεις και εκνευρίζεις του υπόλοιπους. Τα βρήκαμε λοιπόν, και στα αναλύουμε παρακάτω!

Δείτε επίσης 8+1 απλοί κανόνες ασφαλείας που θα σώσουν το παιδί από κάθε κίνδυνο

Ιδού ο Δεκάλογος της Παιδικής χαράς:

1. Αν υπάρχει πόρτα, είναι για την κλείνεις

Τα μεγάλα παιδάκια ξέρουν από όρια ή ίσως το δικό σας παιδί να είναι εξαιρετικά πειθαρχημένο και να μην απομακρύνεται ποτέ από κοντά σας. Κάποια παιδιά, όμως, που θα βρουν ανοιχτή την πόρτα της παιδικής χαράς, θα τρέξουν και πριν προλάβεις να το καταλάβεις, θα έχουν βγει απ’ τον χώρο. Μην κοψοχολιάζετε τις μανούλες! Απλώς κλείστε την.

2. Αν υπάρχει παγκάκι είναι για να κάτσουμε όλοι

Όσοι χωράμε τέλος πάντων. Πάντως σίγουρα όχι οι τσάντες σου, αγαπητέ «συνένοικε» της παιδικής χαράς.

Δείτε επίσης Δημιουργική απασχόληση: Τα οφέλη της στα παιδιά

3. Δεν έχεις μάτια παντού, αλλά… έχε τον νου σου στο παιδί!

Ξέρουμε από πρώτο χέρι πόσο φυσικό και λογικό είναι να αποστρέψεις το βλέμμα σου απ’ το παιδί για 2 δευτερόλεπτα και σ’ αυτό το διάστημα να προλάβει να γίνει χαμός. Ναι, δεν μπορείς να έχεις πάντα τον απόλυτο έλεγχο, όμως αν το παιδί ουρλιάζει, χτυπάει ένα άλλο παιδάκι ή δημιουργεί πρόβλημα, μην κάνεις ότι δεν το βλέπεις σκρολάροντας στο Facebook.

4. Μη στρατοπεδεύεις – τα παιχνίδια είναι για όλους

Βλέπεις ότι υπάρχουν τρία παιδάκια που περιμένουν υπομονετικά να κάνουν κι αυτά λίγη κούνια. Βλέπεις ότι τα τρία παιδάκια γίνονται δεκατρία μετά από 25 λεπτά. Μήπως είναι η ώρα να κατεβάσεις το παιδί σου απ’ την πολυπόθητη θέση, λοιπόν;

5. Μην ξεφυσάς – θα ‘ρθει και η σειρά του δικού σου παιδιού

Αντίστοιχα: όταν ο κόσμος είναι πολύς, το πλέον λογικό είναι να υπάρχουν μικροουρές. Υπομονή! Αν οι άλλες μαμάδες είναι συνεργάσιμες (που συνήθως είναι), τότε σε λιγάκι θα έρθει η σειρά του παιδιού σου. Γι’ αυτό μην ξεφυσάς και μην κάνεις «τς τς τς» -υπομονή και καλή διάθεση, για να ‘ναι η συνύπαρξή μας ομαλή.

Δείτε επίσης Εξυπνα tips για την τακτοποιηση των μωρουδιακων ρούχων!

6. Αν το παιδί είναι μικρό, χρειάζεται έξτρα προσοχή!

Όλες οι μαμάδες ξέρουμε ότι τα δίχρονα δεν δαγκώνουν ούτε χτυπούν από κακία –είναι απλώς δίχρονα. Γι’ αυτό και χρειάζονται έξτρα προσοχή. Προσπάθησε να μην φέρεις τις άλλες μητέρες στη δύσκολη θέση να «πειθαρχήσουν» το παιδί σου. Σίγουρα ξέρεις πολύ καλά πόσο αμήχανος είναι αυτός ο ρόλος.

7. Κι αν τα άλλα παιδάκια είναι μικρότερα, δείξε κατανόηση

10 κανόνες της παιδικής χαράς που κάθε γονιός πρέπει να ακολουθεί!

Μη βιαστείς να κρίνεις τις άλλες μαμάδες ή να τις κοιτάξεις υποτιμητικά, αν το παιδί τους παραφέρεται –ιδίως αν είναι μικρό. Μπες στη θέση τους, θυμήσου ότι κι εσύ έχεις βρεθεί δεκάδες φορές σε δύσκολη θέση εξαιτίας της συμπεριφοράς του παιδιού σου και δείξε κατανόηση. Μαμά είσαι και ξέρεις.

8. Ο χώρος πίσω και μπροστά απ’ τις κούνιες είναι επικίνδυνος…

Ο εν λόγω χώρος θα έπρεπε να έχει ένα μίνι Σινικό Τοίχος, μπάρες σαν τις καινούριες του μετρό ή τεράστιες ταμπέλες που να λένε «ΠΡΟΣΟΧΗ!». Όμως δεν έχει. Γι’ αυτό είναι ευθύνη όλων μας να μην αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν και να τρέχουν πίσω από τις κούνιες!

9. …Το ίδιο και ο χώρος μπροστά απ’ την τσουλήθρα!

Τα παιδιά σκαρφαλώνουν κι όλο χαρά… κουτρουβαλάνε στην τσουλήθρα –αυτός είναι ο σκοπός του παιχνιδιού. Αυτή η διαδρομή του «κουτρουβαλήματος» πρέπει να καταλήγει σε μια ανοιχτή δίοδο. Για να αποφύγουμε τις καραμπόλες, λοιπόν, ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας μακριά απ’ το τέλος της τσουλήθρας.

Δείτε επίσης 4 κανόνες που πρέπει να θέσετε σε όποιον φροντίζει το παιδί σας

10. Δεν χρειάζεται να πιάσεις κουβέντα με όλους αν δεν θες, αλλά μην είσαι αγενής

Τελευταίος κι αγαπημένος μας κανόνας: κατανοούμε ότι κάποιοι άνθρωποι είναι εξωστρεφείς και λατρεύουν την «ψιλή κουβέντα». Κατανοούμε επίσης ότι κάποιοι άλλοι βαρυγκομούν όταν υποχρεώνονται να συμμετέχουν σε συζητήσεις που δεν τους ενδιαφέρουν και προτιμούν την ησυχία της μοναξιάς τους. Δικαιούστε να ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε αγενείς!

Με πληροφορίες από το olagiatingunaika.gr