Όταν είστε έγκυος, υπάρχουν πολλά νέα πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα διατροφής. Μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε πολλές από τις προηγούμενες διατροφικές σας συνήθειες και να μάθετε να έχετε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των θρεπτικών συστατικών που πρέπει να παίρνετε για το μωρό σας, και της αποφυγής τροφών που κάνουν κακό και στους δύο σας.
Εδώ θα δείτε 10 τρόφιμα που καλό θα ήταν να τα αποφεύγατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνη σας;
1. Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά
photo credit:pinterest
Όταν είστε έγκυος θα ήταν καλό να καταναλώνετε τρεις έως τέσσερις ημερήσιες μερίδες γαλακτοκομικών. Καθώς, είναι γεμάτες με ασβέστιο, πρωτεΐνες και βιταμίνη D και βοηθούν στην ανάπτυξη των οστών,των δοντιών, της καρδιάς και των νεύρων του μωρού σας. Ωστόσο υπάρχει ένα μειονέκτημα: δεν είναι όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα ασφαλή για κατανάλωση. “Αποφύγετε το νωπό γάλα και άλλα πρώιμα γαλακτοκομικά προϊόντα», λέει η Sarah Krieger, RDN, μια διαιτολόγος η οποία ειδικεύεται στη μητρική και την προγεννητική διατροφή. Ελέγξτε την ετικέτα για να δείτε αν το γάλα και το τυρί σας έχει παστεριωθεί. “Η διαδικασία της παστερίωσης σκοτώνει τα βακτηρίδια, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή εάν καταναλώνονται», λέει. Ορισμένες ποικιλίες μαλακού τυριού θεωρούνται επικίνδυνες, όπως το μπρι, καμαμπέρ, μπλε τυρί και η φέτα. Αυτά είναι συχνά (αλλά όχι πάντα) μη παστεριωμένα, και μπορεί να μεταφέρουν Listeria , ένα μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει αποβολές.
Δείτε ακόμη: Δείτε την αναδιαταξη των εσωτερικών οργάνων μιας γυναίκας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!
2. Επεξεργασμένα κρέατα
photo credit:pinterest
Μια γρήγορη και εύκολη επιλογή γεύματος στο δρόμο, αποτελεί το σάντουιτς το οποίο είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά όταν είστε έγκυος, θα ήταν καλό να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στον κατάλογο των συστατικών του σάντουιτς σας. Λόγω του κινδύνου της Listeria , θα πρέπει να αποφύγετε τα αλλαντικά όπως το ζαμπόν, τη γαλοπούλα, το κοτόπουλο,τη μορταδέλα, και το σαλάμι. “Είναι τα μόνα βακτήρια που συνεχίζουν να αυξάνονται σε χαμηλή θερμοκρασία”, λέει ο Krieger. «Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες δεν αντιδρούν σε αυτό, αλλά σίγουρα είναι επικίνδυνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.” Υπάρχει μια θετική πλευρά, όμως. Θα μπορείτε να βρείτε προσυσκευασμένα, παστεριωμένα αλλαντικά στο σούπερ μάρκετ. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε επεξεργασμένα κρέατα, όταν ετοιμάζετε το φαγητό σας στο σπίτι. ” Θα πρέπει να τα ψήνετε στους 165 βαθμούς για να σκοτώσετε το παθογόνο βακτήριο Listeria ,” λέει ο Krieger.
3. Μπουφέ με σαλάτες και έτοιμες σαλάτες
photo credit:pinterest
Οι σαλάτες συχνά παρασκευάζονται με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που τους καθιστά ένα από τα υγιέστερα γεύματα που μπορείτε να φάτε, ωστόσο μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι θα πρέπει να αποφύγετε το μπουφέ με τη σαλάτα και τις έτοιμες σαλάτες στα ντελικατέσεν και στις καφετέριες. “Υπάρχουν πολλές ανησυχίες εδώ», λέει η Krieger. «Η θερμοκρασία διατηρείτε σταθερά πάντα κάτω από τους 40 βαθμούς; Τις είχαν έξω για λιγότερο από δύο ώρες; Οι σαλάτες έχουν μη παστεριωμένο τυρί ;” Εάν η απάντηση είναι θετική σε οποιοδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, το φαγητό μπορεί να έχει εκτεθεί σε Salmonella , Listeria , ή E. Coli . Είναι πολύ πιο ασφαλές να φτιάχνετε μόνη σας τη σαλάτα στο σπίτι, αφού προηγουμένως την έχετε πλύνει καλά.
4. Μη παστεριωμένος χυμός
photo credit:pinterest
Πίνοντας χυμό είναι ένας βολικός τρόπος να βάζετε περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σας. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι χυμοί ασφαλείς, αφού μπορούν να φιλοξενούν E. Coli ή Listeria . Αυτά μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη του μωρού. “Αποφύγετε φρέσκους χυμούς σε δημόσιους χώρους και λαϊκές αγορές όπου είναι άγνωστο πόσο καιρό κάθεται εκεί φτιαγμένος ο χυμός,» λέει ο Krieger. “Αλλά δεν έχετε κανένα πρόβλημα αν το φτιάχνετε μόνοι σας το χυμό και τον καταναλώνετε αμέσως στο σπίτι σας.”Οι συσκευασμένοι χυμοί είναι επίσης ασφαλείς, εφ ‘όσον έχουν παστεριωθεί.
Δείτε ακόμη: Τοξόπλασμα στην εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να ξέρετε!
5. Μη μαγειρεμένο καλά κρέας και ωμό ψάρι
photo credit:pinterest
Πείτε αντίο στην άψητη μπριζόλα και στο σούσι, ενώ είστε έγκυος. «Τα βακτήρια και άλλα παθογόνα ευδοκιμούν σε μη καλά μαγειρεμένο κρέας και στα θαλασσινά,” λέει η Krieger, έτσι οι μέλλουσες μανούλες πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ ώστε τα κρέατα τους να ψήνονται σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία. “Θα πρέπει να μαγειρεύετε το κρέας τουλάχιστον στους 145 βαθμούς και τα απομεινάρια τουλάχιστον στους 165 βαθμούς.” Αν είστε λάτρης του κρέατος, πιάστε ένα θερμόμετρο τροφίμων και χρησιμοποιήστε το ώστε να είστε σίγουροι οτι τα μαγειρέψατε σωστά.
6. Μη καλά μαγειρεμένα αυγά
photo credit:pinterest
Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, και ανόργανων αλάτων. Αλλά αν είστε έγκυος, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα αυγά σας είναι πολύ καλά μαγειρεμένα, μέσα και έξω. Τροφές που περιέχουν ωμά αυγά είναι το σπιτικό και το φρέσκο παγωτό, η μαγιονέζα, η σάλτσα της σαλάτας του Καίσαρα, η ζύμη των μπισκότων, το eggnog, και σάλτσα hollandaise. (να τα αγοράσετε από το κατάστημα είναι μια χαρά, αρκεί να δείτε οτι υπάρχει το “παστεριωμένο” στην ετικέτα.) “Η εμφάνιση της σαλμονέλα είναι ο βακτηριδιακός κίνδυνος εδώ», λέει η Krieger. Είναι σημαντικό επίσης,να ελέγχετε την ημερομηνία πώλησης των αυγών που αγοράζετε, και να τα διατηρείτε στο ψυγείο.
7. Ο καφές
photo credit:pinterest
“Η καφεΐνη αποτελεί ανησυχία,” λέει η Krieger. Η κατανάλωση πολύ υψηλών ποσών έχει συνδεθεί με αποβολές, οπότε καλό θα ήταν να κόψετε όσο μπορείτε το καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά εδώ είναι τα καλά νέα: δεν χρειάζεται να πίνετε μόνο κρύο ελληνικό. Η κατανάλωση έως 200 mg καφεΐνης ανά ημέρα θεωρείται γενικά ότι είναι ασφαλής. Αυτό είναι ισοδύναμο προς ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ. “Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες μπορεί να αισθάνονται πιο ευαίσθητες στην καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», λέει η Kreiger. Εάν επιλέξετε να υποκύψετε τελικά στο καφέ, θα πρέπει να παρακολουθείτε άλλες ύπουλες πηγές καφεΐνης , όπως η σοκολάτα και τα ενεργειακά ποτά.
Δείτε ακόμη: Η διαδικασία γονιμοποίησης & εγκυμοσύνης σε συγκλονιστικές macro φωτογραφίες
8. Τα ψάρια που είναι υψηλά σε υδράργυρο
photo credit:pinterest
Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τα ψάρια που είναι υψηλά σε υδράργυρο, αφού αυτή η χημική ουσία έχει την τάση να συσσωρεύεται στο σώμα. «Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο νευρικό σύστημα», λέει η Krieger. Αποφύγετε το καρχαρία, το ξιφία, τα πλακόψαρα, το σκουμπρί, και τα κονσερβοποιημένα μακρύπτερα τόνου, δεδομένου ότι αυτά τα μεγαλύτερα ψάρια τείνουν να περιέχουν περισσότερο υδράργυρο. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να εφοδιάσετε τον εαυτό σας με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αν περιοριστείτε σε ψάρια με χαμηλό υδράργυρο. Σύμφωνα με τον Krieger, οι ασφαλείς επιλογές περιλαμβάνουν τιλάπια, σολομό, οστρακοειδή, και ελαφριές κονσέρβες τόνου.
9. Το συκώτι
photo credit:pinterest
Η βιταμίνη Α είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την εμβρυϊκή ανάπτυξη του μωρού, και βοηθά επίσης στην ανάπλαση των ιστών μετά το τοκετό. Οι περισσότερες γυναίκες τείνουν να παίρνουν περισσότερη βιταμίνη Α από τις προγεννητικές βιταμίνες, καθώς και από τα φρούτα και τα λαχανικά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά από οτι έπρεπε κανονικά ένα άτομο να πάρει. Πάρα πολλή βιταμίνη Α, όμως, είναι κακή για το μωρό: «Μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες», λέει η Krieger. Μια μερίδα βοδινού συκωτιού περιέχει 431% της ημερήσιας πρόσληψης σας σε βιταμίνη Α, έτσι είναι καλύτερο να το αποφύγετε, αφού γεννήσετε.
10. Το αλκοόλ
photo credit:pinterest
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αποτρέψουν το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο (FAS). Μερικοί γιατροί λένε οτι ένα περιστασιακό ποτήρι κρασί είναι καλό, αλλά η CDC και οι γενικοί χειρουργοί των ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι εναντίον της κατανάλωσης. Αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ θα βλάψει το μωρό αργότερα στην εγκυμοσύνη (η πιο επικίνδυνη στιγμή για να πιείτε είναι το πρώτο τρίμηνο), ωστόσο δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι δεν θα βλάψει το μωρό. Η Krieger συμβουλεύει: «Αποφεύγετε κάθε αλκοόλ κατά τη διάρκεια του τριμήνου της κύησης.”