Close

10 βιταμίνες που κάθε γυναίκα χρειάζεται και πως μπορεί να τις πάρει με φυσικό τρόπο

10 βιταμίνες που κάθε γυναίκα χρειάζεται και πως μπορεί να τις πάρει με φυσικό τρόπο

Οι γυναίκες χρειάζονται ένα σύμπλεγμα βιταμινών, για τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος αλλά και μυαλού. Καθώς οι γυναίκες πρέπει να υποστηρίξουν ένα υγιές αναπαραγωγικό σύστημα, μια υγιή εγκυμοσύνη, και μερικές φορές χρειάζονται μια ιδιαίτερη ισορροπία βιταμινών για να βοηθήσουν το σώμα να προσαρμοστεί στην εμμηνόπαυση. Γι ‘αυτό πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις βιταμίνες που παίρνουμε στη διατροφή μας.

Υπάρχουν καλής ποιότητας διαθέσιμες πολυ-βιταμίνες, και μερικές έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τις γυναίκες, αλλά οι γιατροί και διατροφολόγοι λένε οτι το καλύτερο μέρος για λήψη των βιταμινών δεν είναι άλλο παρά το φαγητό μας. Σας αναφέρουμε λοιπόν, 10 βιταμίνες που όλες οι γυναίκες πρέπει να έχουν αλλά και ποια είναι τα κατάλληλα τρόφιμα για να τις πάρουν.

1) Η βιταμίνη C. Σύμφωνα με WebMD , βιταμίνη C επουλώνει τις πληγές και βοηθάει το σώμα μας να φτιάξει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυξάνει επίσης τα επίπεδα της χημικής ουσίας του εγκεφάλου που ονομάζεται νοραδρεναλίνη, η οποία ενισχύει τη συγκέντρωσή μας. Μπορείτε να πάρετε τη βιταμίνη C από το μπρόκολο, το γκρέιπφρουτ,το ακτινίδιο, τα πορτοκάλια, τις πιπεριές, τις πατάτες, τις φράουλες και τις ντομάτες, ή μπορείτε να την πάρετε σε συμπλήρωμα. Θα δείτε επίσης ότι αναφέρεται ως ασκορβικό οξύ.

2) Μαγνήσιο. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη σύσπαση των μυών, τη νευρική μετάδοση, και για τη ρύθμιση της πίεσης του αίματος μας. Βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών. Είναι σημαντικό καθώς μπορεί να ελέγξει τους πονοκεφάλους και βοηθά με την προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορείτε να βρείτε το μαγνήσιο στο γάλα, τα φιστίκια, το αβοκάντο,τις μπανάνες, το φύτρο σιταριού, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, τα μπιζέλια, καθώς και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Δείτε ακόμη: 10 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να πάρετε μαγνήσιο

3) Η βιταμίνη Α .Επίσης γνωστή ως β-καροτένιο, ένα θρεπτικό συστατικό που το σώμα σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α, αυτή η σημαντική βιταμίνη βοηθά στην όραση και τους μαλακούς ιστούς, και αυτή είναι σημαντική και για την υγεία του δέρματος. Για περισσότερη βιταμίνη Α καταναλώστε  βερίκοκα, πεπόνι,καρότα, κατσαρό λάχανο, παπάγια, ροδάκινα, κολοκύθες, κόκκινες πιπεριές, σπανάκι και ντομάτες.

Η βιταμίνη C επουλώνει τις πληγές και βοηθάει το σώμα μας να φτιάξει τα ερυθρά αιμοσφαίρια

4) Ασβέστιο. Όλοι γνωρίζουμε ότι το ασβέστιο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών, αλλά και  μειώνει επίσης τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, και, ενδεχομένως, τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του Προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και να βοηθήσει με την απώλεια βάρους. Μπορείτε να πάρετε ασβέστιο από μια σειρά τροφίμων, αλλά αν δεν τρώτε γαλακτοκομικά, τότε είναι απαραίτητη η λήψη ενός συμπληρώματος.

5) Η βιταμίνη Ε Αυτή είναι η αντιγηραντική βιταμίνη – επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης και κρατά τα κύτταρά μας υγιή, σύμφωνα με WebMD . Μπορείτε να πάρετε βιταμίνη Ε σε τρόφιμα όπως η μαργαρίνη, το αραβοσιτέλαιο, το μουρουνέλαιο, τα φουντούκια, το φυστικοβούτυρο, το ηλιέλαιο, οι ηλιόσποροι, και το φύτρο σιταριού.

6) Σίδηρος. Η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο συχνή διατροφική ασθένεια ανεπάρκειας, σύμφωνα με το Medical News Today , και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ των γυναικών. Αυτό μπορεί να προκύψει μόνο από την έλλειψη σιδήρου στη διατροφή (ή την μη σωστή απορρόφηση του), αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται σε ζητήματα που σχετίζονται με τον τοκετό ή την έμμηνο ρύση, όπου υπήρξε απώλεια αίματος. Μπορείτε να πάρετε αρκετό σίδηρο από το κόκκινο κρέας, το χοιρινό κρέας και τα πουλερικά, καθώς και τα θαλασσινά, τα φασόλια και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι θα πρέπει να έχετε επαρκή βιταμίνη C στο σύστημά σας, ώστε να απορροφήσετε το σίδηρο – εξισορροπήστε τις βιταμίνες σας!

7) Ψευδάργυρος. Ο ψευδάργυρος είναι εξαιρετικός για τη γρήγορη επούλωση, για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, και μια υγιή εγκυμοσύνη. Μπορείτε να πάρετε ψευδαργύρου από τα στρείδια, τη γαλοπούλα, τα καρύδια, τα μαγειρεμένα ξερά φασόλια και τα μπιζέλια, το φύτρο σιταριού, και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Δείτε ακόμη: Κάντε το τεστ της βιταμίνης και μάθετε πόσο σωστά τρώτε!

8) Σύμπλεγμα βιταμινών Β. Το πιο βασικό σύμπλεγμα νιταμινών Β είναι οι βιταμίνες Β6 και Β12, και το φολικό οξύ. Η Β6 βοηθά στη δημιουργία ενός υγιούς εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Φτιάχνει επίσης το DNA και το RNA, τα δομικά στοιχεία των κυττάρων, και εμποδίζει τις αλλαγές στο DNA που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο. Μπορείτε να πάρετε Β6 από τα ψάρια, πατάτες, ρεβίθια,  μπανάνες, φασόλια, πλιγούρι βρώμης, και πουλερικά. Η Β12 είναι ιδιαίτερα σημαντική για το μεταβολισμό και βοηθά το σώμα να φτιάξει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Μπορείτε να την πάρετε από το τυρί, τα αυγά, τα ψάρια, το κρέας, το γάλα και το γιαούρτι. Σύμφωνα με τη Healthline , το φυλλικό οξύ (ή φολικό οξύ) είναι σημαντικό για ένα υγιές νευρικό σύστημα, και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες, σύμφωνα με WebMD , επειδή βοηθά στην αποφυγή εκ γενετής ανωμαλιών, όπως της δισχιδής ράχης. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ περιλαμβάνουν το σπανάκι και τα φυλλώδη λαχανικά, τα σπαράγγια, τα εσπεριδοειδή, τα πεπόνια, οι φράουλες, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα όσπρια, τα αυγά και το συκώτι.

Δείτε ακόμη:Ορός λάμψης με κάψουλες βιταμίνης Ε που θα κάνει το δέρμα σας απίστευτο!

9) Η βιταμίνη D. Η βιταμίνη D ρυθμίζει το ασβέστιο και το φώσφορο στο σώμα σας, μειώνοντας τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Μπορείτε να πάρετε αρκετή βιταμίνη D από την τακτική έκθεση στον ήλιο  καθώς επίσης και από τα τρόφιμα όπως τα αυγά, το σολομό, το σκουμπρί, τις σαρδέλες. Επειδή το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι στενά συνδεδεμένες, πολλοί γιατροί συστήνουν στις γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση να παίρνουν ένα συμπλήρωμα που έχει και τα δύο θρεπτικά συστατικά.

10) Η βιταμίνη Κ Αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση γερών οστών, την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, και αποτρέπει τους θρόμβους αίματος μετά από τραυματισμό. Οι καλύτερες πηγές τροφίμων βιταμίνης Κ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σογιέλαιο, το μπρόκολο, το μαγειρεμένο σπανάκι, και τα ιχθυέλαια.

Αν αγωνίζεστε για να πάρετε όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε από τη διατροφή σας, δοκιμάστε να κάνετε ένα πλάνο γευμάτων για την εβδομάδα το οποίο να περιλαμβάνει τρόφιμα που είναι πλούσια στις παραπάνω βιταμίνες. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, ή εάν είστε ειδική περίπτωση (κάνετε vegan διατροφή, ή περνάτε στην εμμηνόπαυση), τότε μπορεί να είναι καλύτερο να πάρετε μια πολυ-βιταμίνη από το φαρμακείο.

Πηγή: remedydaily.com

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.