Τα περισσότερα τρόφιμα πλέον είναι σε μια όμορφη συσκευασία, προκειμένου να γίνονται ελκυστικά και να μας κάνουν να αγοράζουμε όλο και περισσότερα από το σούπερμαρκετ. Ωστόσο, ακόμα και τα πιο νόστιμα τρόφιμα μπορεί να είναι κακής ποιότητας, ακόμα και επικίνδυνα.
Εμείς θα σας παρουσιάσουμε κάποια κόλπα τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε μόνο νόστιμα και ασφαλή προϊόντα.
Κρέας
photo credit: depositphotos
- Κατά την επιλογή του κρέατος είναι πολύ σημαντικό να δοθεί προσοχή στο χρώμα του . Το καλής ποιότητας βόειο κρέας θα πρέπει να είναι κόκκινο, να έχει ένα πιο έντονο χρώμα, ενώ το αρνί θα πρέπει να είναι πιο ροζ, και το χοιρινό κρέας, απαλό ροζ.
- Αν το κρέας είναι φρέσκο, η ποιότητα μπορεί να προσδιοριστεί με την αφή. Αν το κρέας σας έχει υγρή και κολλώδη βλέννα πάνω στην επιφάνεια της σάρκας του – τότε έχετε ένα καλό λόγο για να ακυρώσετε την αγορά. Είναι πολύ καλύτερα αν το κρέας είναι στεγνό δεν κολλάει στα δάχτυλά σας.
Κιμάς
photo credit: depositphotos
- Το κύριο χαρακτηριστικό του κατεψυγμένου κιμά – είναι το χρώμα. Ποικίλλει από κόκκινο σε απαλό ροζ, ανάλογα με το κρέας. Εάν μέσα είναι προς το γκρι σημαίνει ότι είναι μπαγιάτικος ή αν έχει σκούρες κηλίδες.
- Στην περίπτωση του κατεψυγμένου κρέατος πρώτα απ ‘όλα θα πρέπει να προσέξετε αν απελευθερώνει υγρά. Αν όχι, τότε δεν αξίζει τον κόπο να αγοράσετε το κιμά. Αγοράστε καλύτερη κιμά με ανοιχτή κόκκινη απόχρωση και με υγρά – που θα είναι σίγουρα φρέσκος.
Κοτόπουλο
photo credit: commons.wikimedia.org
- Για να είμαστε απολύτως σίγουροι οτι το κοτόπουλο είναι φρέσκο, ελέγξτε την αφή του: το δέρμα του πρέπει να είναι καθαρό και στεγνό. Υγρό δέρμα σημαίνει ότι το κοτόπουλο ήταν άρρωστο, και υποβλήθηκε σε επεξεργασία με αντιβιοτικά.
- Να θυμάστε ότι ακόμη και ένα φρέσκο κοτόπουλο μπορεί να είναι άγευστο και σκληρό, μόνο και μόνο επειδή είναι μπαγιάτικο. Το δέρμα των πουλερικών είναι λιπαρό, κίτρινο, και στα μικρά κοτόπουλα – χλωμό, με ορατές σημάδια στα πόδια.
Δείτε ακόμη: Τα 11 πιο Ακριβά Τρόφιμα στον Κόσμο! Με το Μαύρο Κοτόπουλο Πάθαμε ΠΛΑΚΑ!
Αλλαντικά
photo credit: depositphotos
- Μερικές φορές, στο κατάστημα μπορείτε να βρείτε αλλαντικά με άσπρα σημάδια, σαν να έχουν πασπαλιστεί με αλεύρι. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι κακό: από μόνο του αυτό είναι ακίνδυνο. Ωστόσο, αν η επιφάνεια των αλλαντικών είναι κολλώδης, τότε να μην τα αγοράσετε σε καμιά περίπτωση.
Γάλα
photo credit: farm8/wikipedia
- Εάν το γάλα πωλείται σε γυάλινα μπουκάλια, τότε μπορείτε να καθορίσετε την ποιότητα του πριν το αγοράσετε. Το καλό γάλα πρέπει να είναι παχύ, και να έχει ένα καθαρό λευκό χρώμα. Αν παρατηρήσετε μια μπλε απόχρωση, σίγουρα το γάλα είναι αραιωμένο με νερό.
- Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε την ποιότητα του γάλακτος – είναι να το ρίξετε σε μια επίπεδη επιφάνεια. Αν το γάλα παραμένει σε μια ενιαία σταγόνα και παραμένει πηκτό σημαίνει οτι είναι εντάξει και δεν έχει αλλοιωθεί.
Κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα
photo credit: depositphotos
- Κατ ‘αρχάς, ελέγξτε τη θερμοκρασία τη θερμοκρασία στην οποία βρίσκονται τα προϊόντα αυτά στο ψυγείο. Αν η θερμοκρασία είναι πάρα πολύ χαμηλή μην προβείτε στην αγορά τους.
- Καταλάβετε αν τα προϊόντα έχουν καταψυχθεί κατά τη μεταφορά τους, από την συσκευασία. Παρατηρήστε ίχνη πάγου ή αν έχουν μέσα πολύ αέρα – και βάλτε τα στην άκρη.
Δείτε ακόμη: Τρόφιμα: Πόση ώρα μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου
Ψωμί
photo credit: commons.wikimedia.org/depositphotos
Το καλά ψημένο ψωμί που γίνεται από αλεύρι υψηλής ποιότητας επαναφέρει εύκολα το σχήμα του. Προσπαθήστε να ασκήσετε πίεση πάνω του και δείτε αν το βαθούλωμα παραμένει. Αν ναι – τότε το ψωμί δεν είναι καλής ποιότητας.
Ζυμαρικά
photo credit: commons.wikimedia.org
Τα ζυμαρικά καλής ποιότητας μπορεί να τα διακρίνει κάποιος από το χρυσό ή πορτοκαλί χρώμα τους. Τα φτηνά ζυμαρικά έχουν πιο λευκό ή έντονο κίτρινο χρώμα.
Δείτε ακόμη: Χρησιμοποιήστε αυτό το λάδι στο μαγείρεμα του ρυζιού σας και κάψτε λίπος και θερμίδες!
Ρύζι
photo credit: depositphotos
Αν πολλοί από τους κόκκους του ρυζιού είναι μαύροι, και κατεστραμμένοι τότε το ρύζι θα πρέπει να αποσυρθεί από την πώληση του.
Ωστόσο, ακόμα και τα πιο νόστιμα τρόφιμα μπορεί να είναι κακής ποιότητας, ακόμα και επικίνδυνα.
Αυγά
photo credit: freerangestock
- Αν έχει πιο σκούρες κηλίδες εξωτερικά το αυγό, αυτό σημαίνει οτι ίσως δεν θα πρέπει να το καταναλώσετε.
- Μπορείτε να δείτε πόσο φρέσκα είναι τα αυγά αν τα κουνήσετε.Αν νιώθετε οτι το αυγό ταρακουνιέται πολύ μέσα, τότε αυτό σημαίνει οτι μάλλον δεν θα πρέπει να το αγοράσετε.
Καφές
photo credit: wikimedia
- Όταν αγοράζετε κόκκους καφέ, προσπαθήστε να δαγκώσετε έναν από αυτούς. Θα πρέπει να σπάει εύκολα, αλλά το εσωτερικό του θα πρέπει να είναι στεγνό και σταθερό. Καθώς μαλακός κόκκος μπορεί να είναι αν είναι κακής ποιότητας.
- Η ποιότητα των προ-αλεσμένου καφέ θα πρέπει να αξιολογηθεί από την οσμή: πρέπει να είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη των κόκκων της ίδιας ποικιλίας.
- Τέλος, ο στιγμιαίος καφές μπορεί να ελεγχθεί εμπειρικά. Χύστε λίγο καφέ σε ένα ποτήρι κρύο νερό και περιμένετε – η καλής ποιότητας σκόνη πρέπει να διαλυθεί χωρίς να αφήσει υπολείμματα.
Ζάχαρη
photo credit: commons.wikimedia.org
Η ζάχαρη είναι εύκολο να απορροφήσει την υγρασία και αν δεν αποθηκευτεί σωστά, τότε μπορεί εύκολα να πάρει υγρασία. Προκειμένου να δείτε αν η ζάχαρη έχει πάρει υγρασία, κουνήστε την συσκευασία, ώστε να δείτε αν κουνηθεί εύκολα, δε κολλάει μεταξύ της και δεν σχηματίζει μπαλάκια.
Ηλιέλαιο
photo credit: wikimedia
Δείτε ίζημα, ( μούργα) στο μπουκάλι – απλά ξεχάστε την αγορά του. Το ίζημα δείχνει ότι το λάδι είχε τον χρόνο να οξειδωθεί και να γίνει πικρό.
Βούτυρο
photo credit: depositphotos
- Φυσικό βούτυρο χωρίς πρόσθετα έχει πολύ λίπος – όχι λιγότερο από 72,5%. Εάν το ποσοστό του λίπους είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, τότε δεν είναι χωρίς πρόσθετα: αρώματα, χρωστικές ουσίες τροφίμων, και γαλακτωματοποιητές.
- Το βούτυρο με πολύ λίπος δεν αφήνει κανένα ίχνος στο αλουμινόχαρτο ή τη λαδόκολλα.
Το χρώμα του βουτύρου – είναι λευκό , σχηματίζοντας μια ελαφριά κρέμα ή έχει κίτρινη απόχρωση.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- ΕΟΦ : Ανακαλείται γνωστό συμπλήρωμα διατροφής – Είναι επικίνδυνο για την καρδιά
- Άγιος Έρωτας : Ο πάτερ Νικόλαος σώζει το μωρό από τα χέρια του Παύλου
- Grand Hotel : Η Κυβέλη προδίδει την Σοφία
- Η Γη της Ελιάς : Η Αντιγόνη χάνει μια για πάντα την Αγγελική
- Αρωματικό χοιρινό στη γάστρα για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς