Close

Άτομα με αυτή την ομάδα αίματος έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από αιμορραγία

Άτομα με αυτή την ομάδα αίματος έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από αιμορραγία

Η συγκεκριμένη ομάδα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης μετά από σοβαρό τραυματισμό, σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα
Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από αιμορραγία μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό, σε σχέση με όσους έχουν άλλη ομάδα αίματος, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα.

Το ποσοστό θανάτου σε βαριά τραυματισμένους ασθενείς με ομάδα Ο είναι 28% σε σχέση με 11% κατά μέσο όρο στους ασθενείς που έχουν άλλη ομάδα αίματος.

Οι ερευνητές του Ιατρικού και Οδοντιατρικού Πανεπιστημίου του Τόκιο, με επικεφαλής τον δρα Γουατάρου Τακαγιάμα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Critical Care», σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λονδίνου» και την «Τέλεγκραφ», μελέτησαν τις περιπτώσεις 901 ασθενών που είχαν εισαχθεί στα τμήματα επειγόντων περιστατικών ιαπωνικών νοσοκομείων.

«Η απώλεια αίματος είναι η κύρια αιτία θανάτου των ασθενών με σοβαρό τραυματισμό, όμως είναι σπάνιες οι μελέτες πάνω στη σχέση ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες αίματος και στον κίνδυνο θανάτου. Θέλαμε να ελέγξουμε κατά πόσο όντως η επιβίωση μετά από τραυματισμό επηρεάζεται από τις διαφορές στην ομάδα του αίματος», δήλωσε ο Τακαγιάμα.

Η διαφορετική ομάδα καθορίζεται από πρωτεΐνες στην επιφάνεια των ερυθρών κυττάρων του αίματος. Οι βασικές ομάδες είναι Ο, Α, Β και ΑΒ, με πιο κοινές τις δύο πρώτες (στην Ελλάδα η κατανομή είναι περίπου 40%-42%-14%-5%). Γενικά κάποιος με ομάδα Ο μπορεί να δώσει αίμα σε οποιονδήποτε άλλο, κάποιος με ομάδα Α μόνο σε όσους έχουν ομάδα Α ή ΑΒ, κάποιος με ομάδα Β σε όσους ανήκουν σε ομάδα Β ή ΑΒ, ενώ όσοι έχουν ΑΒ, δίνουν μόνο σε όσους είναι επίσης ΑΒ.

Οι άνθρωποι με ομάδα Ο έχουν χαμηλότερα επίπεδα μιας ουσίας που βοηθά την πήξη του αίματος, πράγμα που, κατά τους ερευνητές, πιθανώς εξηγεί γιατί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Οι ιάπωνες επιστήμονες ανέφεραν πάντως ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω και σε άλλες εθνικές ομάδες ασθενών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγη protothema.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.