Είναι συνηθισμένο να μιλάμε για «μητρικό φίλτρο». Πολλές γυναίκες λέγεται ότι «γεννιούνται» για να γίνουν μάνες μιας και το έχουν στην φύση τους.
Τι γίνεται όμως με την πατρότητα;
Υπάρχει πατρικό φίλτρο και πότε ένας άντρας αισθάνεται επί της ουσίας μπαμπάς;
Έρευνες των τελευταίων χρόνων δείχνουν ότι χάρη σε ορμονικές αλλαγές που υφίστανται οι μέλλοντες μπαμπάδες δίνουν και σε αυτούς μεγάλη δόση πατρικού φίλτρου! Αύξηση βάρους, ναυτίες, διατροφικές διαταραχές. Είναι γεγονός ότι μιλάμε για κάποια από τα συμπτώματα εγκυμοσύνης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως αυτά τα συμπτώματα αφορούν τους μέλλοντες μπαμπάδες και το σύνδρομο Couvade που συνοδεύει ορισμένους από αυτούς!
Τι είναι το σύνδρομο Couvade
Πρόκειται για ένα ψυχαναγκαστικό σύνδρομο χάρη στο οποίο οι άντρες των οποίων οι γυναίκες εγκυμονούν, «συμπάσχουν» μαζί τους και «συντονίζονται» αποκτώντας πολλά από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Έχει παρατηρηθεί ότι μετά την γέννηση ενός μωρού, τα επίπεδα της τεστοστερόνης (ανδρικής ορμόνης) μειώνονται σε καταστάσεις που οι μπαμπάδες παρηγορούν τα μωρά τους, κάτι που δείχνει ότι και χάρη στην φύση ένα μωρό «γλυκαίνει» και τον πατέρα. Αυτό όμως που είναι εντυπωσιακό, είναι ότι στη διάρκεια που κυοφορεί η γυναίκα σε πολλούς από τους άντρες που συμμετείχαν στην έρευνα που αφορά στο σύνδρομο Couvade είχαν αυξηθεί τα επίπεδα της προλακτίνης στο αίμα. Πρόκειται για την ορμόνη που ευθύνεται για την παραγωγή γάλακτος στην διάρκεια της λοχείας. Αυτή η ορμόνη υπάρχει στους άνδρες, αλλά σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στους άνδρες που είχαν το εν λόγω σύνδρομο η προλακτίνη ήταν ανεβασμένη . Ο όρος couvade χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον ανθρωπολόγο Ε. Β. Tylor το 1865 για να περιγράψει ορισμένα τελετουργικά πατρότητας που εκτελέσθηκαν από τους συζύγους ενώ οι γυναίκες τους γεννούσαν. Γι’ αυτά τα τελετουργικά υπήρξαν αναφορές σε πολλές διαφορετικές ιστορικές περιόδους καθώς επίσης και τους διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο (από την αρχαία Ελλάδα και τα μέρη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, βασκικές περιοχές της βόρειας Ισπανίας, Κίνα, Ταϊλάνδη, Μπόρνεο, μέρη της Ρωσίας, και πολλών ινδικών φυλών στο Βορρά καθώς επίσης και τη Νότια Αμερική). Οι τελετουργίες αυτές είχαν διάφορους πιθανούς σκοπούς ανάλογα τον τόπο καταγωγής τους. Άλλες φορές πραγματοποιούνταν για να κρατήσει ο πατέρας τα κακά πνεύματα μακριά από την μητέρα και το παιδί την ώρα της γέννας, για να ενισχυθεί το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ του πατέρα και του παιδιού, για να ενισχυθεί η σχέση του πατέρα με τα υπερφυσικά όντα ώστε να μπορεί να καθοδηγήσει το παιδί στον κόσμο.
Το σύνδρομο couvade σήμερα
Αμερικάνοι παθολόγοι το κατατάσσουν στις ψυχιατρικές διαταραχές. Ίσως οφείλεται στο ότι υπάρχουν άντρες που «ζηλεύουν» την δυνατότητα που έχει μια γυναίκα να γεννήσει ή ότι στο ότι μερικοί άντρες προσπαθούν να «συναγωνιστούν» την γυναίκα τους ακόμη και σε αυτό τον τομέα. Σας φαίνεται απίθανο; Μην ξεχνάτε πως πρόκειται για κάτι ψυχοσωματικό και σε αυτό τον τομέα «άβυσσος» η ψυχή του ανθρώπου ! Μόνο μερικά άτομα, εντούτοις, αναπτύσσουν έντονα συμπτώματα και «νοσούν» από αυτό το σύνδρομο. Μερικές μελέτες αναφέρουν η συμπτωματική εγκυμοσυνη , όπως αλλιώς αναφέρεται, εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου της εγκυμοσύνης της συζύγου καθώς επίσης και λίγο πριν την γέννηση του μωρού. Συνήθως εμφανίζεται σε άντρες που γίνονται για πρώτοι φορά πατέρες, αλλά είναι εξίσου πιθανό (πολύ σπάνια) να εμφανιστεί και σε άτομα που έχουν ήδη παιδιά.
Πηγή : Paidorama.com
Ειδήσεις σήμερα
- Ο Λευτέρης Σουλτάτος έπαθε εγκεφαλικό
- Οι Έλληνες ηθοποιοί που απέρριψαν μεγάλους ρόλους της τηλεόρασης και το μετάνιωσαν
- Έλληνες celebrities που από φίλοι έγιναν…εχθροί
- Η Γη της Ελιάς: Η Δώρα Χρυσικού ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη σειρά – Άλλοι 6 πρωταγωνιστές αποχωρούν
- Πότε ξεκινούν οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και την Α΄ δημοτικού για το σχολικό έτος 2025-2026