To διαζύγιο δεν είναι στα σχέδια κανενός. Καμία γυναίκα, όταν ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας και κοιτάζει το μέλλοντα σύζυγό της δεν λέει: «Σήμερα παντρεύομαι, αύριο χωρίζω».
Κανένας μπαμπάς δεν κοιτά το νεογέννητο αγοράκι του όλο λατρεία και περηφάνια λέγοντας: «Αυτό είναι το αγόρι μου. Ανυπομονώ να μεγαλώσει να παίζω μπάλα μαζί του κάθε δεύτερο σαββατοκύριακο, εκτός εάν το δικαστήριο μου δώσει την επιμέλεια».
Ένα διαζύγιο υποτίθεται ότι είναι κάτι, που δεν θα συμβεί ποτέ σε εμάς ή στα παιδιά μας. Μας βγάζει από τον καλό δρόμο της ενωμένης και αγαπημένης οικογένειας. Μετά το αρχικό σοκ, που ακολουθεί το διαζύγιο, οι διαζευγμένοι πια γονείς αγωνίζονται να ορίσουν νέους κανόνες και σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τους/τις πρώην συζύγους και να συνηθίσουν στη νέα πραγματικότητα. Ψάχνουν τα πατήματά τους όσον αφορά τη συνεπιμέλεια και προσπαθούν να οικοδομήσουν τις καλύτερες σχέσεις, που μπορούν με τους/τις πρώην προς όφελος των παιδιών. Η συνεπιμέλεια δεν είναι απλή υπόθεση.
Υπήρχαν καλες περίοδοι με τον πρώην μου. Τόσο, που πολλοί άλλοι γονείς σοκάρονταν, όταν μάθαιναν ότι είμαστε πράγματι διαζευγμένοι. Άλλες πάλι, φορές ήμουν ικανή να πιαστώ μαζί του στα χέρια για κάτι, που είπε ή έκανε. Δεν υπάρχει πεπατημένη ή κάποια ασφαλής οδός μετά από ένα διαζύγιο, αλλά υπάρχουν τρόποι, για να ξεκινήσετε σιγά σιγά να αντιμετωπίζετε ο ένας τον άλλο με σεβασμό και αγάπη. Λέγοντας αγάπη, εννοώ σαν άνθρωπο, σαν γονέα, σαν πατέρα των παιδιών σου και όχι κάτι παραπάνω.
Δείτε ακόμη: Ένας μπαμπάς τρολάρει τις σέξι σέλφι της κόρης του
Πώς μπορούμε λοιπόν να κρατήσουμε καλές, πολιτισμένες σχέσεις ακόμα και μετά από έναν αμφιλεγόμενο γάμο και μετά από ένα ακόμη πιο αμφιλεγόμενο διαζύγιο; Αργά, μεθοδικά και σταθερά και χωρίς να ξεχνάμε ότι όλα γίνονται για τα παιδιά. Όσο έχετε την επιμέλεια από κοινού, προσπάθησε να υιοθετήσεις τις ακόλουθες συμπεριφορές:
1.Αποδέξου πρώτα τη νέα τάξη των πραγμάτων
«Η ευτυχία μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα στην αποδοχή» – George Orwell Πρέπει να δεχτούμε το τέλος του γάμου, πριν μπούμε σε διαδικασίες διαζυγίου και επιμέλειας.
Αυτό σημαίνει: Όχι άλλα «αν ήταν αλλιώς τα πράγματα», όχι άλλες κατηγορίες, όχι άλλοι τσακωμοί και μίσος. Εάν εξακολουθείς να προσπαθείς να καταλάβεις, γιατί ή πώς τελείωσε ο γάμος σου, δεν θα μπορέσεις να δεις με καλό μάτι τον πρώην σου και θα έχετε πιο πολλά προβλήματα παρά ωραίες στιγμές. Μην βιαστείς για τίποτα. Όλα θα γίνουν με τον καιρό. Όταν αποδεχτείς τη νέα κατάσταση θα το καταλάβεις αμέσως: θα ακούς τη λέξη πρώην και δεν θα σοκάρεσαι στο άκουσμα, ούτε θα νιώθεις αμυντικά ή ανταγωνιστικά εναντίον του. Θα βλέπεις και θα εκτιμάς την αγάπη στα μάτια του παιδιού σου για τον πρώην σύζυγό σου και θα χαίρεσαι, που υπάρχει στη ζωή σας.
2. Πάρε τη συνειδητή απόφαση και βάλε τα παιδιά σου πρώτη προτεραιότητα
«Αυτή ήταν η μέρα, που έκανε την υπόσχεση να ζήσει περισσότερο, επειδή το ήθελε και λιγότερο, επειδή έπρεπε» – Amy Rubin Flett
Ζήσε, επειδή το θες, για τα παιδιά σου και όχι γιατί πρέπει. Βρες έναν τρόπο να θυμάσαι ότι τα παιδιά σου είναι πρώτη και μοναδική σου προτεραιότητα και ότι πρέπει να μεταχειρίζεσαι τον πρώην σου με αγάπη και σεβασμό. Αυτός εξάλλου είναι η αιτία, που έγινες μάνα.
3.Να επαινείς και να μιλάς με τα καλύτερα λόγια για τον πρώην σου
«Ο καθένας ψάχνει να βρει τη βρωμιά μέσα στον άλλο. Εσύ ψάξε να βρεις το χρυσάφι»- Παροιμίες 11:27
Όταν τα παιδιά σου μοιράζονται μια ιστορία μαζί σου για την πρώην σου, προσπάθησε να πεις για εκείνον και τη συμπεριφορά του ως γονέα με τα καλύτερα λόγια. Ο γιος μου μοιράστηκε μια ιστορία μαζί μου για ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, που έπαιξε στο ποδόσφαιρο με το μπαμπά του, ο οποίος είναι και προπονητής του. Αυτή ήταν για μένα μια ευκαιρία να τον επαινέσω: «Είδες τί μπαμπά έχεις; Είσαι τόσο τυχερός». Τα μάτια του παιδιού φωτίστηκαν. Υπάρχουν τόσες ευκαιρίες να τους δείξουμε, πόσο θαυμάζουμε και πόσο καλοπροαίρετα βλέπουμε τον άλλο τους γονιό.
4. Να λες και κανένα συγνώμη, όταν χρειάζεται
«Η υπερηφάνεια έχει να κάνει με το ποιός έχει δίκιο. Η ταπεινοφροσύνη έχει να κάνει με το τί είναι σωστό» – Ezra T. Benson.
Εάν τα κάνεις μπάχαλο και μιλήσεις άσχημα για το μπαμπά τους μπροστά στα παιδιά ή τσακωθείς μαζί του, ενώ είναι εκείνα παρόντα, κάνε το σωστό και ζήτα συγνώμη. Βάλε το εγώ σου στην άκρη. Τα παιδιά μου ήταν πρόσφατα μάρτυρες σε έναν καυγά με τον πρώην μου για ασήμαντο κιόλας λόγο. Αργότερα, που ηρέμησα, ζήτησα συγνώμη από τον πρώην μου και από τα παιδιά: «Συγνώμη, που έχασα την ψυχραιμία μου πριν και σου μίλησα έτσι μπροστά στα παιδιά». Ζήτησα συγγνώμη για έναν και μόνο λόγο: για τα παιδιά. Δεν είχε σημασία ποιος έφταιγε. Ήθελα να γίνω παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά μου και να άρω κάθε αμφιβολία, που μπορεί να είχε προκληθεί μέσα τους.
Δείτε ακόμη: Άντρας της ζωής σου είναι πάντα ο μπαμπάς σου
5. Κάνε πράγματα, που έκανες και πριν το διαζύγιο
«Οι οικογενειακές παραδόσεις έχουν πέσει θύματα της αλλοτρίωσης και της σύγχυσης. Μας βοηθούν να καθορίσουμε ποιοι είμαστε. Παρέχουν κάτι σταθερό, αξιόπιστο και ασφαλές σε έναν κόσμο, που μας μπερδεύει»- Susan Lieberman.
Ο πρώην μου και εγώ γιορτάζουμε ακόμα τα γενέθλια των παιδιών μας μαζί σε ένα από τα δύο σπίτια. Είμαστε όλοι όλο χαμόγελα, χαρά και αναμνήσεις. Το δώρο αυτό για το παιδί μας, που έχει γενέθλια, είναι ανεκτίμητο. Είναι μια πολύ σημαντική οικογενειακή παράδοση και θέτει γερές βάσεις στη σωστή ανατροφή του παιδιού.
6. Μάθε από τα λάθη σου
«Η αποτυχία είναι η ευκαιρία να αρχίσεις πάλι απ’ την αρχή» – Henry Ford.
Κάποια στιγμή, ως πρώην και ως γονιός, θα τα κάνεις κουλουβάχατα. Μαθαίνεις και ωριμάζεις μέσα από τα λάθη σου. Όταν πιάσεις τον εαυτό σου να κάνει κάποιο λάθος σχετικά με τον/την πρώην, που έχει τη μισή επιμέλεια, αντιμετώπισε τον εαυτό σου ως μοναδικό υπεύθυνο. Πέρνα λίγο χρόνο μόνος/η σου εξετάζοντας τη συμπεριφορά σου. Τί πήγε στραβά και πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό; Αναγνώρισέ το, δες πώς θα μπορούσες να το είχες χειριστεί καλύτερα και άφησέ το στο παρελθόν. Να είσαι πρόθυμος/η να αλλάξεις και να μην επαναλάβεις αντίστοιχα λάθη ποτέ ξανά.
Δείτε ακόμη: Τι μπαμπάς είσαι ανάλογα με το ζώδιο!
Η 13χρονη κόρη μου είπε πρόσφατα, ενώ ήμασταν στο αυτοκίνητο: «Μαμά, νιώθω τόσο τυχερή, γιατί ακόμα και τώρα, που είστε χωρισμένοι, εξακολουθείτε να είστε καλοί φίλοι». Αυτό το απλό σχόλιο ήταν για μένα η καλύτερη απόδειξη ότι κάναμε το σωστό τα τελευταία 6 χρόνια. Πίσω από το «παραβάν», δεν είμαστε στην πραγματικότητα οι καλύτεροι φίλοι και υπάρχουν πολλές εντάσεις και συγκρούσεις όσον αφορά τα οικονομικά, τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, το σχολείο τους και άλλα πολλά. Τα παιδιά είναι ανθεκτικά και η αγάπη τους είναι άνευ όρων. Μένουν στα θετικά και ξεχνάνε γρήγορα τα αρνητικά. Αγαπούν τους γονείς τους και συγχωρούν εύκολα. Μπορούμε να μάθουμε πολλά από εκείνα, αν παραμείνουμε ανοιχτοί.
Η ανατροφή ενός παιδιού μετά το διαζύγιο είναι μεγάλη πρόκληση. Δεν έχει σημασία τί, αλλά κάτι κάνεις σωστά. Αν ποτέ αρχίσεις να αμφιβάλλεις γι’ αυτό, κοίτα το παιδί σου και θα καταλάβεις ότι δεν χρειάζεται. Δεν είναι εύκολο, αλλά να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνος/η. Αξίζει τον κόπο!
Πηγή: singleparent.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ρίκα Διαλυνά: Πώς είναι σήμερα στα 90 της η σπουδαία ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Η Γη της Ελιάς : Η Παυλίνα μπαίνει στη μέση και χωρίζει Τζον και Αθηνά
- Τσορτέκης – Μαυρίδου σε σχέση: Η πρώτη αντίδραση των ηθοποιών στα δημοσιεύματα
- Ειρήνη Μουρτζούκου : Κατονομάζει νέο πρόσωπο ως δολοφόνο του Παναγιωτάκη