Close

Επίμονο ρέψιμο: Πότε πρέπει να σας ανησυχήσει;

Επίμονο ρέψιμο: Πότε πρέπει να σας ανησυχήσει;

Η ερυγή, όπως ονομάζεται στον επιστημονικό χώρο το ρέψιμο, είναι ένας τρόπος να απελευθερωθούν τα «παγιδευμένα» αέρια που υπάρχουν στο στομάχι.

Μπορεί να σας φέρνει σε αμηχανία αν συμβεί σε δημόσιο χώρο, όμως σπανίως είναι επικίνδυνο ή υποδεικνύει σοβαρό πρόβλημα.

Η πιο κοινή αιτία του ρεψίματος, εξηγεί η Δρ Ράμπια ντε Λατούρ, γαστρεντερολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, είναι η λεγόμενη αεροφαγία, δηλαδή η κατάποση μεγάλης ποσότητας αέρα. Η αεροφαγία πολλές φορές συμβαίνει αθέλητα, για παράδειγμα όταν πίνουμε ένα αναψυκτικό ή μασάμε τσίχλα.

Η επίσκεψη στον γιατρό, επισημαίνει η γιατρός, κρίνεται απαραίτητη αν το ρέψιμο εξελίσσεται σε σημαντική ενόχληση, αν συμβαίνει τρεις ή και τέσσερις ημέρες την εβδομάδα ή αν συνοδεύεται από άλλα, σοβαρά συμπτώματα.

Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα που, σε συνδυασμό με το ρέψιμο, δικαιολογούν την επίσκεψη στον γιατρό.

1. Ξαφνικός εμετός: Το επίμονο ρέψιμο που συνοδεύεται από ναυτία, εμετό και έντονο πόνο στην κοιλιά μπορεί να υποδεικνύει μια απλή γαστρεντερίτιδα ή και κάτι σοβαρότερο, όπως απόφραξη του εντέρου ή και καρκίνο. Καλό είναι λοιπόν να αξιολογείται από τον γιατρό ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία του.

2. Έντονο φούσκωμα: Το ενοχλητικό φούσκωμα μπορεί να προκληθεί από δεκάδες διαφορετικές αιτίες, από την κατάποση αέρα μέχρι μια τροφική δυσανεξία. Σοβαρό κρίνεται το φούσκωμα που είναι πολύ έντονο, συνοδεύεται από πόνο στην κοιλιακή χώρα, δεν υποχωρεί με συμβατικές μεθόδους ή συνδυάζεται με τάση για εμετό.

3. «Σουβλιές» στα πλευρά: Το επίμονο ρέψιμο μπορεί να οφείλεται και σε διαφραγματοκήλη, όταν το στομάχι διογκώνεται και πιέζει τον οισοφάγο. Η δυσφορία που προκαλεί η διαφραγματοκήλη είναι αρκετά έντονη και απαιτείται επείγουσα επέμβαση σε περίπτωση που αποκόπτει τη φυσιολογική ροή του αίματος στην περιοχή της κοιλιάς.

4. Καούρα: Αν το ρέψιμο εκδηλώνεται μετά το φαγητό και συνοδεύεται από μια όξινη γεύση στο στόμα και ένα αίσθημα «καψίματος» στο στήθος, πιθανότατα είναι αποτέλεσμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η καούρα που τη χαρακτηρίζει πρέπει να τίθενται υπό έλεγχο ώστε να αποφευχθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στον οισοφάγο.

5. Ανεξήγητη απώλεια βάρους: Η ανεξήγητη απώλεια βάρους και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με το επίμονο ρέψιμο είναι ένα ακόμη σημάδι εντερικής απόφραξης. Πολύ σπάνια, η ακούσια απώλεια κιλών συνδυαστικά με το ρέψιμο υποδεικνύουν καρκίνο του στομάχου

6. Γαστρεντερικά συμπτώματα: Όταν εκδηλώνεται ευρύ φάσμα γαστρεντερικών συμπτωμάτων μαζί με το ρέψιμο (διάρροια, δυσκοιλιότητα, αέρια), τότε πιθανότατα υπάρχει κάποια διαταραχή στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος που οφείλεται σε παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η δυσανεξία στη λακτόζη ή τη γλουτένη ή κάποια άλλη τροφική ευαισθησία.

 

Πηγή: womenshealthmag.com

Το διαβάσαμε στο: onmed

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.