Ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη ξεκινάει σύντομα και οφείλουμε να ενημερωθούμε για το πότε πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός, ποιες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν, αλλά και τι θα ισχύει για τις εγκυμονούσες και τα παιδιά!
Η γρίπη αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας και αυτό επειδή έχει ταχεία διασπορά, με τον κίνδυνο της πανδημίας να εγκυμονεί πάντα. Δεν υπάρχει η δυνατότητα εκρίζωσης, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο σοβαρή θα είναι κάθε χρόνο, αφού εξαρτάται από το στέλεχος που θα επικρατήσει, είναι αναμενόμενη, αλλά όχι προβλέψιμη.
Με αφορμή την επικείμενη έναρξη της περιόδου επιδημιολογικής επιτήρησης της εποχικής γρίπης 2019-2020, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019, στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, ενημέρωση.
Δείτε επίσης Η πιο πρωτότυπη και ανατρεπτική απόφαση του ελληνικού Δικαστηρίου για μητέρα που δεν εμβολίαζε το παιδί της
Πότε είναι καλό να ξεκινήσει ο εμβολιασμός
Οι ειδικοί συστήνουν ο εμβολιασμός να ξεκινά από τον Οκτώβριο και να ολοκληρώνεται μέχρι τον Νοέμβριο ούτως ώστε να υπάρξει θωράκιση του πληθυσμού από τον ιό της γρίπης.
Η δραστηριότητα της γρίπης αναμένεται να ξεκινήσει όπως κάθε χρόνο περί τα μέσα Δεκεμβρίου και διαρκεί μέχρι τα μέσα Μαϊου. Το φετινό εμβόλιο θα είναι τετραδύναμο και αναμένεται να είναι στα φαρμακεία από την επόμενη εβδομάδα. Συνολικά, 2,6 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια θα παραληφθούν φέτος από τα φαρμακεία για την αντιμετώπιση των αναγκών της γρίπης.
Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο – Τι ισχύει για παιδιά και έγκυες
Η περίοδος επιτήρησης για την εποχική γρίπη ξεκινά στις 30 Σεπτεμβρίου και οι ειδικοί καλούν τον πληθυσμό να εμβολιαστεί τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο ώστε να θωρακιστεί έναντι της νόσου. Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αν κάποιοι συμπολίτες μας δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν κατά τις περιόδους που υποδεικνύονται, δεν υπάρχει πρόβλημα αν θελήσουν να εμβολιαστούν αργότερα, αφού το πιο σημαντικό είναι η κάλυψη η δική τους, αλλά και του περίγυρού τους έστω κι αργότερα.
Αναφορικά με το ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται, αυτοί είναι οι άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (άνω των 60 χρονών, με χρόνια νοσήματα, μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς, άτομα με χρόνια ανοσοκαταστολή κ.λπ.).
Ειδική αναφορά έγινε από τους ειδικούς του ΕΟΔΥ στον εμβολιασμό εγκύων και λεχωίδων –στις τελευταίες η εμβολιαστική κάλυψη είναι πάρα πολύ χαμηλή- καθώς και στον εμβολιασμό των παιδιών. «Πρέπει να εμβολιάζονται τα παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Το να εμβολιάζονται τα παιδιά δημοτικού για να μην περάσουν πιο βαριά μια λοίμωξη δεν μπορεί να θεωρηθεί λελογισμένη χρήση των εμβολίων. Η εμβολιαστική κάλυψη αφορά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού» υπογράμμισαν.
Πώς θα προλάβεις την εποχική γρίπη
Η εποχική γρίπη είναι νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό αλλά και με απλά μέτρα ατομικής υγιεινής. Η σφοδρότητα της νόσου ποικίλλει από χρονιά σε χρονιά και εξαρτάται από το στέλεχος του ιού που επικρατεί και από το βαθμό ανοσίας που έχουν οι διάφορες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού.
Συμπεριφορά της γρίπης
Οι περισσότεροι άνθρωποι που κολλούν τη γρίπη δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ άλλοι αρρωσταίνουν ελαφρά και μένουν σπίτι ή συνεχίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Από αυτούς που νοσούν, ένα μέρος αναζητά ιατρική βοήθεια, και ενδεχομένως εισάγεται στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Από αυτούς, κάποιοι είναι τόσο βαριά ώστε καταλήγουν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείς και κάποιοι θα πεθάνουν ως αποτέλεσμα της γρίπης, συνήθως σε συνδυασμό και με άλλες προϋπάρχουσεςκαταστάσεις που επιβαρύνουν την υγεία τους.
“Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι μονόδρομος”
Παρότι το εμβόλιο κατά της γρίπης δεν εγγυάται αποτελεσματικότητα 100%, σήμερα είναι μονόδρομος, λέει ο αντιπρόεδρος, εκτελών χρέη προέδρου, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παιδίατρος κ. Άγης Τερζίδης.
“Ακόμη και με τη μέτρια αποτελεσματικότητά του το εμβόλιο επιτυγχάνει σημαντική μείωση του κινδύνου νοσηλειών και φυσικά θανάτων». Αναφέρθηκε μάλιστα πως μόνο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης πέρυσι αποφεύχθηκαν 8.000 θάνατοι. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα γίνεται προσπάθεια για όσο το δυνατόν καλύτερα εμβόλια, τα οποία δεν θα προέρχονται πλέον από αυγά κότας, αλλά θα είναι κυτταρικά, θα λαμβάνονται από το στόμα ή σε μορφή τσιρότου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ κυκλοφορούν παιδικά αντιγριπικά εμβόλια με τη μορφή εισπνεόμενου.
Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα αρθρα
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Χρήστος Μάστορας : H ταινία Στέλιος Καζαντζίδης είναι ο λόγος που ανακάλυψε πως έχει ΔΕΠΥ
- Ανάκληση σε μπισκότα – Εντοπίστηκαν μεταλλικά κομμάτια
- Ο Γιώργος Ζώλης μας δίνει την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα
- Grand hotel : Ο Ρήγας κλέβει το μωρό της Ελένης για να μπορέσει να την εκδικηθεί
- Η Γη της Ελιάς : Τελικά όντως θέλει να τους εκδικηθεί – Η Αριάδνη βλέπει τον Κουράκο να κοιτά με λατρεία την Ιουλία