Μια νέα μελέτη δείχνει ότι είναι συνηθισμένο οι γυναίκες να βιώσουν ακούσια παράλυση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επίθεσης. Τον περασμένο χειμώνα, ένας δικαστής στο Τορίνο της Ιταλίας, αθωώσε ένα 46άχρονο άνδρα που είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση εναντίον μιας γυναίκας συναδέλφου του. Η αιτιολογία για την νίκη αυτής της υπόθεσης, σύμφωνα με τη Washington Post , ήταν ότι η γυναίκα δεν αντέδρασε αρκετά έντονα. Παρόλο που η γυναίκα έλεγε « σταμάτα αυτό που κάνεις!» Και «αρκετά», ενώ δεχόταν την σεξουαλική κακοποίηση, αυτή δεν ούρλιαζε.
Το να λέμε ότι μια γυναίκα δεν έχει πέσει θύμα βιασμού, επειδή η απάντηση της ήταν πολύ υποτονική είναι ένα βαθιά προβληματικό επιχείρημα, αλλά η υπόθεση της Ιταλίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι γυναίκες αναμένεται να αντεπιτίθενται, και όταν δεν το κάνουν, οι ιστορίες τους έχουν αμφισβητηθεί και έχουν ακόμα χαρακτηριστεί ως αναξιόπιστες – μερικές φορές και από τους ίδιους τους ανθρώπους και τους οργανισμούς που προορίζονται να τις προστατεύουν.
Αλλά μια εντυπωσιακή νέα σουηδική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, δείχνει πόσο «φυσιολογικό» είναι για τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης να βιώνουν μια προσωρινή παράλυση που τα εμποδίζει να αντεπιτεθούν ή να ουρλιάξουν. Οι ερευνητές μίλησαν για σχεδόν 300 γυναίκες που εισήχθησαν σε μια κλινική έκτακτης ανάγκης στη Στοκχόλμη μέσα σε ένα μήνα λόγω βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Εβδομήντα τοις εκατό των γυναικών είπαν ότι παρουσίασαν σημαντική «ακινησία,» ή ακούσια παράλυση, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επίθεσης. Και σχεδόν το 50 τοις εκατό ανέφερε ακραία παράλυση, που ήταν κατατονική.
«Αυτό επιβεβαιώνει πράγματι ότι ένας σημαντικός αριθμός γυναικών που βιώνουν σεξουαλική επίθεση δεν μπορούν να μάχονται ή να φύγουν, και απλά παγώνουν» είπε η Laura Palumbo, διευθυντής επικοινωνιών για την Εθνική σεξουαλική κακοποίηση στο Resource Center. Η Palumbo, η οποία δεν δούλεψε στη μελέτη, δήλωσε ότι τα ευρήματα επιβεβαιώνουν πόσο περίπλοκη είναι η νευροβιολογία του τραύματος, και για αυτό δεν υπάρχει μια απάντηση που να ταιριάζει για όλα.
δείχνει πόσο «φυσιολογικό» είναι για τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης να βιώνουν μια προσωρινή παράλυση που τα εμποδίζει να αντεπιτεθούν ή να ουρλιάξουν
Η ακινησία πιστεύεται ότι είναι ένας εξελικτικός μηχανισμός άμυνας των ζώων . Όταν δεν μπορούν να αντεπιτεθούν – καθώς δεν έχουν άλλους πόρους στη διάθεσή τους – το σώμα τους παγώνει .
Οι γυναίκες που έχουν βιώσει και μοιραστεί εμπειρίες σεξουαλικής κακοποίησης μιλάνε πάντα για αυτό το συγκεκριμένο συναίσθημα. «Όταν άρχισε να μου τραβά το παντελόνι και το εσώρουχό μου, το σώμα μου πάγωσε» αναφέρει ο συγγραφέας Jackie Hong στο Vice «Ένα εκατομμύριο σκέψεις πέρασαν μέσα από το κεφάλι μου και στη συνέχεια σταμάτησαν, και το μυαλό μου άρχισε να παρασύρεται κάπου αλλού, σε ένα πιο ασφαλές μέρος, όσο βρισκόμουν ξαπλωμένη στο αυτοκίνητό του» . Άλλα σημεία περιγράφουν την ντροπή που νιώθουν οι γυναίκες μετά από αυτό το γεγονός. «Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, νομίζω ότι αισθάνομαι ηλίθια επειδή πάγωσα και δεν έφυγα νωρίτερα,» έγραψε ένα άλλο πρόσωπο .
Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που βιώνουν παράλυση κατά την σεξουαλική κακοποίηση βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο μετα-τραυματικού στρες και κατάθλιψης. Οι λόγοι πίσω από αυτή τη συσχέτιση δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Ωστόσο, η ακινησία, η κατάθλιψη και το μετατραυματικό σύνδρομο έχουν όλα ισχυρά νευροβιολογικά στοιχεία.
Η Palumbo είπε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης έχουν καταλάβει ότι η παράλυση είναι μια φυσιολογική αντίδραση, αλλά η νέα μελέτη δείχνει πόσο διαδεδομένη είναι. Αυτή , ελπίζει οτι η μελλοντική έρευνα θα διερευνήσει το θέμα και για άνδρες που έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση. (Η τρέχουσα έρευνα περιορίστηκε σε γυναίκες μόνο και μόνο επειδή η κλινική εξυπηρετούσε μόνο γυναίκες ασθενείς κατά τη διάρκεια της μελέτης, και όχι επειδή αυτοί που ασχολήθηκαν με την έρευνα υπέθεσαν ότι η προσωρινή παράλυση είναι κατά κάποιο τρόπο μια εγγενώς γυναικεία απόκριση στο τραύμα και την επίθεση.)
«Έτσι, πολλά από αυτά που νομίζουμε ότι κάποιος θα μπορούσε» ή “πρέπει” να κάνει, δεν αποτελούν επιλογή, και ένα άτομο που έχει βιώσει σεξουαλική κακοποίηση δεν μπορεί πάντα να αντιδρά με κλωτσιές και μπουνιές, και αυτή είναι μια εξαιρετικά πολύτιμη πληροφορία για όποιον εργάζεται στον ιατρικό τομέα … είναι σημαντική επίσης πληροφορία για την αστυνομία και τους αξιωματούχους έρευνας, για τους δικηγόρους αλλά και για τους δικαστές «, δήλωσε η Palumbo. «Αλλά είναι επίσης και μια σημαντική πληροφορία για όλους εμάς τους υπόλοιπους που ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά με άτομα που έχουν βιώσει σεξουαλική κακοποίηση, ακόμη αν σκεφτόμαστε οτι αυτό έγινε σκόπιμα ή όχι.»
Ειδήσεις σήμερα
- Τετραήμερο Εθνικό πένθος: Τι σημαίνει και πότε κηρύσσεται – Τι θα γίνει με τα σχολεία και Δημόσιες Υπηρεσίες
- Ανακαλούνται πασίγνωστα πατατάκια
- Παραμονή Θεοφανίων: Σήμερα τα μεσάνυχτα ανοίγουν οι ουρανοί – Κάνε ευχή σου την ώρα που όλα ακούγονται
- Η Γη της Ελιάς : Ο Ισίδωρος γυρνά για να προστατέψει τη μικρή Αγγελική
- Οι Διαπλεκόμενοι -Δάφνη Κοιμήσου : Η Επική εκπομπή που σατίριζε τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη