Ο εγκέφαλος παίζει ζωτικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα, επειδή είναι το όργανο που ρυθμίζει τα πάντα μέσα στον οργανισμό. Είναι πολύ περίπλοκο όργανο και ελέγχει λειτουργίες τόσο σημαντικές όπως εκείνες που διέπουν την αναπνοή, τον καρδιακό παλμό και τη θερμοκρασία. Αλλά μερικές φορές οι δραστηριότητές του δεν μπορούν να επιτελεστούν λόγω της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Στον εγκέφαλο υπάρχουν ορισμένες πτυχές όπως η μνήμη, η μάθηση και κάθε μία από τις δραστηριότητες που αναπτύσσει ένα άτομο στην καθημερινότητά του.
Σε αυτό το όργανο αποθηκεύονται και επεξεργάζονται όλα τα δεδομένα που διεγείρουν τις λειτουργίες που αναπτύσσει το ανθρώπινο σώμα. Για αυτόν τον απλό αλλά ζωτικής σημασίας λόγο, πρέπει να εξασκείτε τον εγκέφαλο, καθώς και τους μύες του, προκειμένου αυτός να διατηρείται σε άριστη κατάσταση.
Δείτε ακόμη: Αλτσχάιμερ, άνοια και γνωστική εξασθένηση: Πώς γίνεται το τεστ με το ζωγραφισμένο ρολόι
Εκεί συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα που επεξεργάζονται για την κινητικότητα των μυών, τη μνήμη, τον έλεγχο των αισθήσεων και το νευρικό σύστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το όργανο.
Ασκήσεις προκειμένου να κρατήσετε τον εγκέφαλο ενεργό και να αποτρέψετε την πιθανότητα της εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ
Ένα άτομο που συμμετείχε στο συνέδριο του Ρώσου επιστήμονα Tatyana Vladimirovna, ειδικού στον τομέα της νευροεπιστήμης, αποκάλυψε μια σειρά πρακτικών που προτείνει ο ειδικός προκειμένου να διατηρηθεί ο εγκέφαλος ενεργός και να αποτραπούν εκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με τον ειδικό, η μέθοδος αναπτύχθηκε από μελέτες της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας.
Με την πάροδο των ετών, έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και τις ασθένειες που τον επηρεάζουν. Όπως κάθε άλλο όργανο του οργανισμού επηρεάζεται από την ηλικία, την πρόσληψη οινοπνευματωδών ποτών ή την κατάχρηση ορισμένων τροφίμων ή βλαβερών ουσιών.
Αλλά αν δεν εξασκείτε τον εγκέφαλο σας, αυτός μπορεί να είναι επιρρεπής στην ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ. Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν κίνδυνο να υποφέρουν κυρίως από άνοια.
Μην απελπίζεστε αν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε κάποια πράγματα στην αρχή. Χαλαρώστε, σταματήστε και δοκιμάστε ξανά
Εδώ είναι οι ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε τον εγκέφαλό σας ενεργό
-Κάντε αυτό σαν ρουτίνα χαλάρωσης πριν πάτε για ύπνο: απλά προσπαθήστε να θυμηθείτε κάθε τι που κάνατε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
-Κλείστε τα μάτια σας μπορεί να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε περισσότερο, αλλά μην κοιμηθείτε πριν τελειώσετε τις ασκήσεις.
– Μην παραβλέπετε τις λεπτομέρειες που φαίνονται ασήμαντες, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
-Θυμηθείτε τι φάγατε το πρωί, ίσως το χρώμα της γραβάτας του αφεντικού σας ή για πόση ώρα κάνατε ντους. Θυμηθείτε τα όλα, με τη σειρά που τα κάνατε.
-Πάρτε το χρόνο σας για να κάνετε αυτή τη νυχτερινή ρουτίνα που θα ενεργοποιήσει τους εγκεφαλικούς νευρώνες και έτσι τη μνήμη σας, την αντίληψη και την προσοχή.
Μην απελπίζεστε αν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε κάποια πράγματα στην αρχή. Χαλαρώστε, σταματήστε και δοκιμάστε ξανά. Προσπαθήστε να το κάνετε αυτό κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο, ώστε να μπορείτε να δείτε αποτελέσματα.
Δείτε ακόμη: Ποιό Σχήμα Διαφέρει Από Τα Άλλα; ΑΥΤΟ Το Τεστ «Προβλέπει» Το Αλτσχάιμερ Λένε Επιστήμονες! -ΦΩΤΟ
Εάν είστε λάτρεις της μουσικής συνιστούμε κάποια κλασσική μουσική που μπορεί να τονώσει το νευρικό σας σύστημα.
Σε αυτό το όργανο αποθηκεύονται και επεξεργάζονται όλα τα δεδομένα που διεγείρουν τις λειτουργίες που αναπτύσσει το ανθρώπινο σώμα
Τι είναι το Αλτσχάιμερ;
Αυτή η ασθένεια είναι ο πιο κοινός τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται η άνοια στους ηλικιωμένους. Είναι γνωστό ότι στην αρχή, τα πρώτα μέρη του εγκεφάλου που επηρεάζονται είναι αυτά που ελέγχουν τη γλώσσα, τη μνήμη και τη σκέψη.
Όσοι υποφέρουν από αυτό έχουν σοβαρές δυσκολίες να θυμηθούν στοιχειώδη πράγματα που έχουν μόλις συμβεί ακόμη και τα ονόματα των αγαπημένων τους , των κοντινών τους, των παιδιών τους ή των εγγονιών τους.
Το σοβαρό και λυπηρό αυτής της ασθένειας είναι ότι με την πάροδο του χρόνου τείνει να επιδεινώνεται και δεν υπάρχει θεραπεία. Η ήπια γνωστική εξασθένηση είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα μνήμης σε πολλούς ανθρώπους. Οι περισσότεροι, αλλά όχι απαραίτητα όλοι οι άνθρωποι με ήπια γνωστική δυσλειτουργία, μπορεί να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Αυτή η παθολογία συνήθως εκδηλώνεται μετά από τα 60 χρόνια και ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα όσο μεγαλώνει κι άλλο το άτομο. Εάν στην οικογένειά σας υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αναπτύξει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Παρόλο που μέχρι στιγμής καμία θεραπεία δεν είναι σε θέση να αντιστρέψει τις βλαβερές συνέπειες της νόσου, ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μην εξελιχθεί η η νόσος ταχύτερα.
Οι συχνότερες ενδείξεις του Αλτσχάιμερ
Αλλαγές στη μνήμη
Μία από τις πιο συχνές προειδοποιήσεις, ειδικά στο πρώιμο στάδιο, είναι να ξεχνάμε πληροφορίες που μόλις έχουμε μάθει. Μην αδιαφορείτε εάν ένα άτομο στο περιβάλλον σας, σας ζητάει επανειλημμένα τις ίδιες πληροφορίες ή ξεχνάει σημαντικές ημερομηνίες ή γεγονότα.
Σημείωση: είναι κοινό για τους ηλικιωμένους να ξεχνούν ορισμένα ονόματα ή γεγονότα, αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να τα θυμηθούν ξανά.
Η εκτέλεση ενός σχεδίου και η επίλυση των προβλημάτων δεν είναι τόσο εύκολα πλέον
Υπάρχουν ηλικιωμένοι που μπορεί να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν ένα σχέδιο που κάποτε έκαναν χωρίς μεγάλη προσπάθεια ή να διαχειριστούν τους λογαριασμούς του μήνα. Η συγκέντρωση μπορεί να είναι πιο δύσκολη και μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό, τι απαιτείτο προηγουμένως.
Δείτε ακόμη: Το Αλτσχάιμερ είναι και κολλητική ασθένεια;
Δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες
Ένα άτομο που αρχίζει να υποφέρει από Αλτσχάιμερ δυσκολεύεται να ολοκληρώσει καθημερινά καθήκοντα όπως το να πάει στο σούπερμαρκετ ή να διαχειριστεί τα χρήματα του.
Απώλεια προσανατολισμού
Με το πέρασμα του χρόνου, οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή τη νόσο ξεχνούν το πότε πέρασε ο χρόνος αλλά και τις ημερομηνίες. Επίσης πιθανό να μην έχουν ιδέα πού βρίσκονται και πώς έφτασαν εκεί.
Δυσκολία στην ανάγνωση και στον υπολογισμό των αποστάσεων
Μερικοί άνθρωποι που αναπτύσσουν Αλτσχάιμερ έχουν συνήθως προβλήματα όρασης ή δυσκολία στην ανάγνωση ή τον υπολογισμό των αποστάσεων, γεγονός που μακροπρόθεσμα θα τους εμποδίζει να οδηγήσουν το όχημά τους.
Γλωσσικά προβλήματα
Οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα στις συνομιλίες. Η διακοπή του λόγου στη μέση μιας συνομιλίας χωρίς να γνωρίζει το άτομο πώς να συνεχίσει ή να επαναλαμβάνει τις προτάσεις είναι ένα σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Μετακίνηση και μη εύρεση αντικειμένων
Ένα άτομο που πάσχει από τη νόσο συνήθως μετακινεί αντικείμενα από τη συνήθη θέση τους ή έχει δυσκολία να τα βρει ακόμα και αν είναι πολύ ορατά. Τα άτομα αυτά μπορούν ακόμη και να κατηγορούν τους άλλους ότι τους τα έχουν κλέψει, μια κατάσταση που θα γίνει πιο κοινή με την πάροδο του χρόνου.
Μειωμένη κρίση
Οι αλλαγές στην κρίση ή τη λήψη αποφάσεων είναι κοινά συμπτώματα. Ένα παράδειγμα αυτού είναι όταν ένα άτομο με τη νόσο αυτή πληρώνει μεγάλα χρηματικά ποσά για αγαθά ή / και υπηρεσίες που δεν χρειάζεται. Η απώλεια ενδιαφέροντος για τα προσωπικά είναι επίσης ένα σημάδι.
Πηγή: keepyourbody.com* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Δεν στεγνώνουν τα ρούχα : Το κόλπο με το μπουκάλι θα μειώσει το χρόνο στεγνώματος στο μισό
- Βασίλης Καλογήρου: Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση- Ο Τσούκαλης φεύγει εκτάκτως για Λάρισα
- Νέο Εκτακτο Δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια
- Μενού εβδομάδας από 13/1/24 έως 19/01/25
- Ανακαλείται ελληνικό τυρί – Εντοπίστηκαν αυξημένα επίπεδα σε ορυκτέλαια