Πρόκειται για μία ασθένεια από την οποία μάλιστα πάσχει η πολυαγαπημένη Ελληνοαμερικανίδα Μαρία Μενούνος, η γνωστή ηθοποιός Μπέσυ Μάλφα, η οποία το ξεπέρασε αλλά και η αιτία θανάτου της Τζένης Παπουτση. Η προέλευσή του παραμένει άγνωστη, ιδιαίτερης, ωστόσο, επικινδυνότητας.
Ονομάζεται Μηνιγγίωμα (Meningioma) και πρόκειται για μια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου. «Το μηνιγγίωμα είναι ο πιο συχνός τύπος πρωτοπαθούς όγκου του εγκεφάλου και αποτελεί το 30% περίπου όλων των όγκων του εγκεφάλου» αναφέρει ο κ. Βασίλειος Βουγιούκας, Επίκουρος Καθηγητής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Φράιμπουργκ στη Γερμανία.
Το μηνιγγίωμα είναι κάτι που συμβαίνει πιο συχνά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Αλλά μπορεί σαφώς να δημιουργηθεί και σε άνδρες σε οποιαδήποτε ηλικία, όπως και σε μικρά παιδιά, σύμφωνα με το iatropedia.gr.
Δείτε επίσης Γονείς, προσοχή! Σε έξαρση ο εντεροϊός D68
Αίτια
Δεν είναι σαφές από τι ακριβώς προκαλείται. Οι γιατροί γνωρίζουν ότι κάτι αλλάζει σε κάποια κύτταρα στις μηνίγγες, που τις κάνει να πολλαπλασιάζονται εκτός ελέγχου, οδηγώντας σε έναν όγκο. Αλλά εάν αυτό συμβαίνει λόγω των γονιδίων που κληρονομεί το άτομο, ή λόγω κάποιου περιβαλλοντικού παράγοντα, ή λόγω ενός ορμονικής διαταραχής, ή απλά λόγω κάποιου συνδυασμού όλων αυτών, παραμένει άγνωστο.
Βασικά συμπτώματα της νόσου
Τα συμπτώματα που οφείλονται σε ένα μηνιγγίωμα συνήθως είναι ήπια στην αρχή, εξελίσσονται αργά με την πάροδο του χρόνου και σχετίζονται με την περιοχή του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού στην οποία ασκεί πίεση.
Τα βασικά συμπτώματα είναι:
- Αλλαγές στην όραση, όπως διπλωπία, ή θολότητα
- Πονοκέφαλοι που επιδεινώνονται συν τω χρόνω
- Απώλεια ακοής
- Απώλεια μνήμης
- Απώλεια όσφρησης
- Επιληπτικές κρίσεις
- Αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια
Δείτε επίσης Αιθουσαία Νευρωνίτιδα: Αυτή είναι η ασθένεια που πάσχει ο Χρήστος Μάστορας (pics)
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Τα περισσότερα συμπτώματα εξελίσσονται αργά, αλλά μερικές φορές ένα μηνιγγίωμα απαιτεί επείγουσα περίθαλψη.Αναζητήσετε επείγουσα φροντίδα αν έχετε:
- Αιφνίδια έναρξη επιληπτικών κρίσεων
- Ξαφνικές αλλαγές στην όραση ή τη μνήμη
Τρόποι διάγνωσης της νόσου
Η νόσος μπορεί να διαγνωστεί αν κάποιος εχει μερικά από τα παραπάνω συμπτώματα μέσα από:
– Ιατρικό ιστορικό: Αυτό περιλαμβάνει ερωτήσεις για τα συμπτώματα του ασθενούς καθώς και για το ατομικό και οικογενειακό του ιστορικό.
– Νευρολογική εξέταση: Γίνεται έλεγχος της όρασης, της ακοής, της ισορροπίας, του συντονισμού, των αντανακλαστικών και των ανώτερων νοητικών λειτουργιών και της μνήμης.
– Απεικονιστικό έλεγχο: Η αξονική και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση των μηνιγγιωμάτων, τα οποία έχουν ξεχωριστά απεικονιστικά χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι η επαφή τους με τη μήνιγγα του εγκεφάλου και η πίεση επί του εγκεφάλου.
– Ιστολογική διάγνωση: Η βιοψία του όγκου θέτει τη διάγνωση και καθορίζει τον ιστολογικό βαθμό του μηνιγγιώματος.
Δείτε επίσης Καρκίνος Προστάτη: Η ανακάλυψη που θα τον δαμάσει
Χειρουργική αντιμετώπιση
Η πιο κοινή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός μηνιγγιώματος είναι η κρανιοτομία. Η επέμβαση περιλαμβάνει τομή στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής και την αφαίρεση ενός οστικού τμήματος του κρανίου. Στη συνέχεια ο νευροχειρουργός αφαιρεί το μηνιγγίωμα διατηρώντας ανέπαφο τον εγκέφαλο, επανατοποθετεί το οστό και κλείνει την τομή.
Συνήθως το χειρουργείο είναι η μόνη αντιμετώπιση που χρειάζεται και ο ασθενής στη συνέχεια παρακολουθείται τακτικά με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου για την έγκαιρη διάγνωσή του σε περίπτωση υποτροπής ή αύξησης υπολειμματικού όγκου που δεν αφαιρέθηκε στο χειρουργείο για να μην προκληθεί βλάβη στον εγκέφαλο.
Οποιοδήποτε μηνιγγίωμα μπορεί να υποτροπιάσει. Όταν υποτροπιάσει μπορεί να είναι ίδιου ιστολογικού βαθμού με τον προηγούμενο όγκο ή μπορεί να έχει εξελιχθεί σε πιο επιθετικό ή κακοήθη βαθμό.
Πολλές φορές μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι αναγκαία η ακτινοθεραπεία σε περίπτωση υπολειμματικού μηνιγγιώματος βάσης κρανίου το οποίο δεν είναι εφικτό να αφαιρεθεί πλήρως λόγω δύσκολης θέσης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εξωτερική ακτινοβολία εγκεφάλου ή η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική.
Δείτε επίσης Ο λόγος που ο καρκίνος μπορεί να περάσει στην πρώτη θέση των αιτιών θανάτου στην Ελλάδα
Τύποι μηνιγγιώματος
Το πόσο σοβαρό είναι ένα μηνιγγίωμα εξαρτάται από την εντόπισή του και τον ιστολογικό του βαθμό.
Ό βαθμός (Ι έως ΙΙΙ) καθορίζεται από τα μικροσκοπικά χαρακτηριστικά των κυττάρων του μηνιγγιώματος. Ο βαθμός Ι είναι ο πιο κοινός και καλοήθης, ενώ ο βαθμός ΙΙΙ είναι ο πιο επιθετικός και θεωρείται κακοήθης.
– Καλόηθες μηνιγγίωμα βαθμού Ι: Ο καλοήθης όγκος αναπτύσσεται αργά και έχει διακριτά όρια . Περίπου 78-81% των μηνιγγιωμάτων είναι καλοήθη.
– Άτυπο μηνιγγίωμα βαθμού ΙΙ: Περίπου 15-20% των μηνιγγιωμάτων είναι άτυπα, δηλαδή τα κύτταρά τους δεν είναι φυσιολογικά. Τα άτυπα μηνιγγιώματα δεν είναι ούτε καλοήθη ούτε κακοήθη, αλλά μπορούν να γίνουν κακοήθη. Επίσης, τα βαθμού ΙΙ μηνιγγιώματα έχουν την τάση να υποτροπιάζουν και να μεγαλώνουν γρηγορότερα.
– Κακόηθες ή αναπλαστικό μηνιγγίωμα βαθμού ΙΙΙ: Το κακόηθες ή αναπλαστικό μηνιγγίωμα είναι ένας επιθετικός όγκος που έχει την τάση να διηθεί σε κοντινά τμήματα του εγκεφάλου. Περίπου 1-4% των μηνιγγιωμάτων είναι κακοήθη.
Με πληροφορίες από onmed.gr, iatropedia.gr,
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Ρίκα Διαλυνά: Πώς είναι σήμερα στα 90 της η σπουδαία ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Η Γη της Ελιάς : Η Παυλίνα μπαίνει στη μέση και χωρίζει Τζον και Αθηνά
- Τσορτέκης – Μαυρίδου σε σχέση: Η πρώτη αντίδραση των ηθοποιών στα δημοσιεύματα
- Ειρήνη Μουρτζούκου : Κατονομάζει νέο πρόσωπο ως δολοφόνο του Παναγιωτάκη