Τι είναι οι ιοί;
Είναι μικροσκοπικοί μικροοργανισμοί με σφαιρικό ή πολύγωνο σχήμα που όμως δεν αποτελούν αυτόνομες μονάδες, αλλά βρίσκονται σε πλήρη εξάρτηση από ζωντανό οργανισμό. Εισβάλλουν μέσα στα κύτταρα άλλων οργανισμών όπου και πολλαπλασιάζονται , με συνέπεια την εκδήλωση διαφόρων νόσων, των ιώσεων.
Τι είναι ίωση;
Ίωση είναι η νόσος που είναι το αποτέλεσμα της προσβολής του οργανισμού από τους ιούς. Από την στιγμή που ο ιός θα μπει στο κύτταρο, ενεργοποιούνται διάφοροι μηχανισμοί που αποσκοπούν στην εξουδετέρωση του ιού. Εάν όμως αυτό δεν καταστεί δυνατό, ο ιός πολλαπλασιάζεται μέσα στο κύτταρο το οποίο και δυσλειτουργεί ή καταστρέφεται. Κατόπιν πολλαπλά αντίγραφα του ιού εξαπλώνονται και στα διπλανά κύτταρα, ενώ στη συνέχεια περνούν στην κυκλοφορία και τότε ο οργανισμός εκδηλώνει την αρρώστια.
Πόσο επικίνδυνες είναι οι ιώσεις;
Σήμερα είναι γνωστά περισσότερα από 500 είδη ιών με διαφορετικά χαρακτηριστικά, οι οποίοι αντίστοιχα μπορούν να προκαλούν διαφορετικά είδη νόσων, από τις πιο απλές και ακίνδυνες έως και απειλητικές για την ζωή. Ευτυχώς όμως στην συντριπτική πλειοψηφία όταν μιλούμε για ιώσεις εννοούμε κοινές λοιμώξεις του αναπνευστικού (απλό κρυολόγημα) με συμπτώματα όπως βήχας, συνάχι ή πυρετός ή του γαστρεντερικού (έμετος διάρροια), οι οποίες είναι αυτοπεριορισμένες και με ολιγοήμερη διάρκεια.
Πόσες φορές το χρόνο μπορεί να κρυολογήσω;
Πολλές. Για το κοινό κρυολόγημα, ο μέσος όρος έχει υπολογιστεί ότι είναι περίπου τρεις τέτοιες ιώσεις κάθε χρόνο.
Δείτε επίσης: 17+1 Θεραπευτικά βότανα για γρίπη, συνάχι, πυρετό, βήχα, πονόλαιμο
Ποιος δεν έχει περάσει κάποια ίωση τους τελευταίους μήνες;
Γιατί αρρωσταίνουμε
Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι αρρωσταίνουμε από το κρύο. Το μόνο, όμως, που μπορούμε να πάθουμε αν εκτεθούμε σε έντονο ψύχος χωρίς να υπάρχουν ιοί στο περιβάλλον είναι κρυοπαγήματα και όχι λοίμωξη. Το κρύο καθαυτό δεν προκαλεί ούτε συνάχι ούτε πονόλαιμο ούτε βήχα ούτε πυρετό. Συνήθως αρρωσταίνουμε τις ημέρες εκείνες που υπάρχει πτώση της θερμοκρασίας γιατί δημιουργούνται, στον οργανισμό κατάλληλες συνθήκες ώστε να εκδηλωθούν κοινά κρυολογήματα και γρίπη. Συγκεκριμένα, με την πτώση της θερμοκρα¬σίας ελαττώνεται η άμυνα του οργανισμού, με συνέπεια , ο οργανισμός να γίνεται ευάλωτος στους ιούς που υπάρχουν γύρω του. Επίσης με το κρύο οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους και η μετάδοση των ιών από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι ευκολότερη.
Γιατί τον χειμώνα οι ιώσεις είναι συχνότερες;
Η αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης το χειμώνα είναι ο κυριότερος παράγοντας που ευνοεί την μετάδοση των ιώσεων, αφού λόγω του κρύου ευνοείται η στενή επαφή πολλών ανθρώπων σε κλειστούς χώρους Ο αερισμός των χώρων (σπίτι, εργασία, σχολείο) δεν είναι επαρκής αλλά και η ατομική υγιεινή κυρίως το πλύσιμο των χεριών- γίνεται με μικρότερη συχνότητα από ότι το καλοκαίρι.
«Τι έχω; Γρίπη ή κρυολόγημα;»
Υπάρχουν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού στις οποίες συμπεριλαμβάνονται απλές ιώσεις, όπως το κοινό κρυολόγημα που εκδηλώνεται συνήθως με συνάχι, αλλά υπάρχουν και άλλες ιώσεις, όπως η γρίπη, η οποία είναι σοβαρότερη πάθηση και προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Στη γρίπη έχουμε λιγότερο συνάχι, αλλά περισσότερη κακουχία και συχνά υψηλό πυρετό, βήχα και μερικές φορές δύσπνοια. Οι ενοχλήσεις της γρίπης έχουν μεγαλύτερη διάρκεια (μπορεί να κρατήσουν εφτά με δέκα ημέρες), σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα, που είναι μια πάθηση ολίγων ημερών (μέχρι και τρεις ημέρες).
Χαρακτηριστικά του ιού της γρίπης
Η γρίπη μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή παγκόσμιων επιδημιών, που ονομάζονται πανδημίες και οφείλονται σε μεγάλες αντιγονικές αλλαγές του ιού τύπου Α, που ονομάζονται αντιγονικές μεταθέσεις και είναι ανεξάρτητες από εποχές. Τέτοιες αντιγονικές αλλαγές συμβαίνουν περιστασιακά και τότε εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος του ιού, εναντίον του οποίου δεν υπάρχει ανοσία. Ως εκ τούτου, προσβάλλονται μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και μπορεί να έχουμε μία πανδημία γρίπης. Οι συνθήκες διαβίωσης, ιδιαίτερα σε φτωχές χώρες, ευνοούν αυτές τις μεταλλάξεις του γενετικού υλικού, διότι άνθρωποι και ζώα έρχονται σε πολύ στενή επαφή.
Μεταδίδονταν η γρίπη από τα ζώα στους ανθρώπους
Υπάρχουν 3 αντιγονικοί τύποι του ιού της γρίπης ο Α, ο Β και ο C.Ο τύπος Α προσβάλει διάφορα ζώα όπως άγρια πτηνά, οι χοίροι, οι πάπιες, τα κοτόπουλα, κ.ά. Τα άγρια πτηνά συνήθως δε νοσούν, σε αντίθεση με τα οικόσιτα, όπως τα κοτόπουλα, οι πάπιες και οι γαλοπούλες, που μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρή νόσο εάν μολυνθούν. Επίσης, οι χοίροι παρουσιάζουν συμπτώματα όμοια με αυτά των ανθρώπων, όπως βήχα, πυρετό και καταρροή. Η νόσος σπάνια μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους.
Γιατί είχαμε πολλούς θανάτους στο παρελθόν
Οι συνθήκες διαβίωσης της τότε εποχής η οποία σήμερα παρομοιάζεται στις υποσαχάριες χώρες όπου υπάρχουν πολλοί θάνατοι ακόμα και με νοσήματα τα οποία έχουν εξαλειφτεί στους δικούς μας πολιτισμούς, η ανακάλυψη των αντιβιοτικών και η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης έχουν καταστήσει δυνατό την αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων.
Μπορεί να προληφθούν οι ιώσεις;
Η πρόληψη των ιώσεων είναι δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς συνήθως δεν γνωρίζουμε την παρουσία του ιού. Σίγουρα δεν μπορούμε προληπτικά και μόνον να απομονώσουμε το παιδί μας από το να ζει και να χαίρεται κάθε στιγμή τη ζωή του. Άλλωστε, έτσι θα αποκτήσει σταδιακά αντισώματα, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει ο οργανισμός του κάποιους ιούς.
Δείτε επίσης: Τι είναι o ιός κοξακι και πώς θα προστατεύσετε το παιδί σας από αυτό
Πως μεταδίδεται ο ιός
Οι συνηθέστερες ιώσεις του αναπνευστικού όπως και αυτός της νέας γρίπης μεταδίδονται από άτομο σε άτομο, κυρίως με τα μολυσμένα από τους ιούς σταγονίδια που διασπείρονται στον αέρα όταν ένας ασθενής βήχει ή φτερνίζεται. Επιπλέον μπορούν να μεταδοθεί έμμεσα με το άγγιγμα του προσώπου (μάτια, μύτη, στόμα) μετά την μόλυνση των χεριών (π.χ. με χειραψία) ή με την επαφή με αντικείμενα (π.χ. χαρτομάντιλα, ποτήρια) που φέρουν μολυσμένες εκκρίσεις . Σε χώρους συγχρωτισμού, όπως σχολεία, πλοία, ξενοδοχεία και νοσοκομεία.
Αν εκτεθώ σε περιβάλλον με ιούς, είναι δεδομένο ότι θα αρρωστήσω;
Όχι απαραίτητα. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος και το φορτίο του ιού,(ορίζεται η ποσότητα των ιών που βρίσκεται σε ένα περιβάλλον.Όσο περισσότεροι ιοί υπάρχουν τόσο πιο επικίνδυνο είναι το περιβάλλον) καθώς και από την ιδιοσυγκρασία κάθε ατόμου. Κάποιοι άνθρωποι είναι ανθεκτικοί σε τέτοιες ιώσεις και κάποιοι άλλοι πιο ευάλωτοι. Μπορεί κάποιος να μην πάθει τίποτα, ένας άλλος να κολλήσει την ίωση και να την περάσει ελαφρά «στο πόδι» και κάποιος τρίτος πιο βαριά στο κρεβάτι. Έχουν βρεθεί ορισμένοι βιολογικοί λόγοι που σχετίζονται κυρίως με το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Υπάρχουν, όμως, και οι επιδημιολογικοί λόγοι. Η έκθεση σε τέτοιες λοιμώξεις διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα -για παράδειγμα- με το επάγγελμά του. Η παρουσία, επίσης, παιδιών στο σπίτι αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης λοιμώξεων, κυρίως ιογενών.
Πότε κολλάει μια ίωση;
Αν έρθετε σε επαφή με κάποιον που έχει ιογενή λοίμωξη, είναι πιο επικίνδυνο να κολλήσετε κι εσείς λίγες ώρες πριν… το μάθει κι ο ίδιος, δηλαδή πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα κύρια συμπτώματα, καθώς επίσης και την πρώτη και δεύτερη ημέρα της εξέλιξης της ασθένειας. Μετά, μειώνεται η πιθανότητα της μετάδοσης, γιατί ο ιός στο μεταξύ αποδυναμώνεται.
Χρόνος επώασης της νόσου
1-4 ημέρες απαιτούνται για την έναρξη των συμπτωμάτων
Η μετάδοση γίνεται
Ενήλικες μία μέρα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και 5-7 ημέρες μετά.
Παιδιά 2-3 ημέρες πριν 8-10 ημέρες μετά.
Κλινική εικόνα
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι τα εξής:
Πονοκέφαλος
Πονόλαιμος
Πόνος στα άκρα ή στις αρθρώσεις
Βλέννες στη μύτη.
Διάρροια-εμετός.κοιλιακός πόνος σε ορισμένους ασθενείς.
Πυρετό <38 βαθμών. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια συμπτώματα για το λόγο αυτό συστήνεται και η παραμονή τους στο σπίτι
Εργαστηριακή διάγνωση
Δείτε επίσης: Νόσος της Νάξου: η ασθένεια που σκοτώνει τους νέους πριν τα 30
Η διάγνωση της νόσου γίνεται με ειδικές εξετάσεις που γίνονται στο ινστιτούτο Παστέρ, αφού λάβουμε από τον ασθενή ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις .Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στο εμπόριο μέθοδοι ταχείας διάγνωσης, που ανιχνεύουν τους ιούς της γρίπης εντός 30 λεπτών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χώρους παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Διάρκεια της νόσου
Η διάρκεια της νόσου είναι 3-4 ημέρες για τους ενήλικες ενώ στα παιδιά είναι λίγο περισσότερο έως 7 ημέρες.
Μπορεί να ξαναρρωστήσουμε
Όχι γιατί ο οργανισμός δημιουργεί αντισώματα.
Χρειάζεται να κλείσουν τα σχολεία
Δεν έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι τέτοιου είδους πρακτικές βελτιώνουν ή προλαμβάνουν την πανδημία της γρίπης.
Ποιές είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου
1. Τα μικρά παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις ιώσεις;
Πρώτον, ο οργανισμός των παιδιών δεν έχει αναπτύξει ακόμη πλήρως το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι είναι ευπρόσβλητα σε μεγαλύτερο φάσμα ιών. Όσο μεγαλώνουμε, το σώμα μας αποκτά πρόσθετη ανοσία στους ιούς αυτούς και έτσι γινόμαστε λιγότερο επιρρεπείς στις λοιμώξεις.
Δεύτερον, η μετάδοση των ιών είναι πιο εύκολη στα παιδιά λόγω του συγχρωτισμού τους στον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο ή το σχολείο
Σημείωση
Γα παιδιά μεταδίδουν ιούς πιο εύκολα από τους μεγάλους, επειδή σκουπίζουν τη μύτη με τα χέρια τους, τα οποία δεν πλένουν συχνά, κι επειδή έχουν περισσότερη σωματική επαφή με φίλους, γονείς κλπ.
2. Έγκυες γυναίκες είναι υψηλού κινδύνου για επιπλοκές. Οι έγκυοι έχουν λιγότερο ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά στο τρίτο τρίμηνό της κύησης(από την 27η ως την 40ή εβδομάδα). Αν είστε έγκυος και παρουσιάζετε συμπτώματα, απευθυνθείτε αμέσως στους γιατρούς.
3. Άτομα με πνευμονοπάθειες ασθένειες στο ήπαρ, καρδιολογικά ή νευρολογικά προβλήματα, άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, διαβητικοί, όσοι νοσηλεύθηκαν για άσθμα τα τελευταία τρία χρόνια. ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών).
Γενικά οι ακραίες ηλικίες έχουν πρόβλημα για το λόγο της μη καλής επικοινωνίας, αισθήματος δίψας κλπ.
Πως θεραπεύεται
Η θεραπεία των απλών ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος είναι συμπτωματική
Δηλαδή πρέπει να αντιμετωπίστε ένα-ένα τα συμπτώματα. Αν έχετε πυρετό, θα πάρετε αντιπυρετικά. έντονο συνάχι, θα πάρετε αποσυμφορητικά κλπ. Στη διάθεσή μας υπάρχουν αντιικά φάρμακα τα οποία βοηθούν να περάσει η νόσος πιο γρήγορα. Προσοχή στη χρήση τους.
Τι σημαίνει αντοχή στα αντιβιοτικά
Αν μια θεραπεία δεν γίνει σωστά δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη του μικροβίου στο αντιβιοτικό με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται πιο επιθετικά.
Πότε συμβαίνει αυτό
Ολιγοήμερες θεραπείες παραβιάζοντας τις εντολές του γιατρού
Λήψη φαρμάκων χωρίς συνταγή
Μη τήρηση ωραρίου
Μη σωστή δόση του φαρμάκου
Θεραπεία της γειτονιάς κλπ
Πόσο χρήσιμα είναι τα αντιβιοτικά στις ιώσεις
Αντιβίωση δίνεται μόνο αν η απλή ίωση εξελιχθεί σε δευτερογενή λοίμωξη, η οποία συχνότερα είναι βακτηριδιακή. Γενικά, οι ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος δημιουργούν κατάλληλο έδαφος για να πάθει κάποιος και δεύτερη λοίμωξη. Αν οι ενοχλήσεις που έχετε επιμείνουν περισσότερο από μια εβδομάδα, τότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό, γιατί μπορεί τελικά να έχετε περάσει σε αυτή τη δεύτερη φάση, οπότε και να χρειάζεστε αντιβίωση.
Δείτε επίσης: Πετσέτες κουζίνας: Πόσο επικίνδυνες είναι για την υγεία σου και πόσο συχνά πρέπει να τις αλλάζεις
Τι είναι ο βήχας
Αμυντικός μηχανισμός
Στις ιώσεις μπορεί να παρουσιαστεί βήχας, ο οποίος άλλοτε μπορεί να οφείλεται σε εκκρίματα που κατεβαίνουν από το φάρυγγα χαμηλά στο αναπνευστικό σύστημα, άλλοτε σε βρογχίτιδα , βρογχόσπασμο ή βρογχοπνευμονία. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να σας δει γιατρός, προκειμένου να διαπιστώσει τον τύπο και την αιτιολογία του βήχα και να σας συστήσει την ανάλογη αγωγή που θα σας βοηθήσει να αποβάλετε τα εκκρίματα και όχι να καταστείλετε τον βήχα
Τι είναι ο πυρετός
Πυρετός είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από το φυσιολογικό
Ο πυρετός είναι ένα σημείο που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό. Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος στον πυρετό δεν είναι αναγκαστικά κακό.
Βοηθάει ο πυρετός τον οργανισμό
Στην πραγματικότητα ο πυρετός μπορεί να βοηθά διότι:
Συμβάλλει στην καταπολέμηση μικροβίων όπως τα βακτηρίδια και οι ιοί που αναπτύσσονται και ευδοκιμούν στις κανονικές θερμοκρασίες του σώματος
Ενεργοποιεί το σύστημα άμυνας του οργανισμού (ανοσοποιητικό σύστημα) που προστατεύει από μολύνσεις
Επομένως ο πυρετός είναι σύμμαχος και όχι εχθρός
Ο πυρετός δεν είναι αρρώστια, είναι σύμπτωμα (όπως, για παράδειγμα, ο βήχας) που οφείλεται σε πολλά αίτια. Το κυριότερο από αυτά (ιδίως για τα παιδιά) είναι οι διάφορες λοιμώξεις είτε από μικρόβια είτε από ιούς.
Μπορεί, όμως ο πυρετός να είναι εκδήλωση και άλλων παθήσεων, ακόμη και αντίδραση σε φάρμακα
Επομένως, στο ερώτημα αν ο πυρετός είναι επικίνδυνος, η απάντηση είναι απλή και σαφής
Ο πυρετός από μόνος του δεν είναι επικίνδυνος, επικίνδυνη όμως μπορεί να είναι η αίτια για την οποία το παιδί έχει πυρετό. Αν γνωρίζουμε., δηλαδή, ότι το παιδί κάνει πυρετό διότι έχει, π.χ., μία συνηθισμένη ίωση, ακόμη κ αι ο υψηλός πυρετός δεν πρέπει να μας ανησυχεί.
Τούτο φυσικά σημαίνει ότι το παιδί με τον πυρετό πρέπει να εξετασθεί από τον παιδίατρο του, για να διαπιστώσει εκείνος την αίτια του πυρετού.
Πότε έχουμε πυρετό
Η κανονική θερμοκρασία του σώματος θεωρείται ότι είναι 37* (βαθμοί Κελσίου). Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει μια αρκετά σημαντική ατομική διακύμανση της κανονικής θερμοκρασίας. Επίσης η θερμοκρασία του σώματος παρουσιάζει μια διακύμανση καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Το απόγευμα και νωρίς το βράδυ έχει τάση να είναι ψηλότερη και συνήθως είναι χαμηλότερη στο μέσο της νύχτας.
Η θερμοκρασία μπορεί να ληφθεί από το ορθό, τη μασχάλη και από το στόμα. Λόγω του ότι υπάρχει διακύμανση της θερμοκρασίας έως και ένα βαθμό θα πρέπει να λαμβάνετε πάντοτε από το ίδιο σημείο.
Υψηλός πυρετός θεωρείτε όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40,5 βαθμούς κελσίου
Πως αντιμετωπίζεται
Με την χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων τα οποία κυκλοφορούν με την μορφή σιροπιού, υπόθετων, σταγόνες, χάπια κλπ.
Σε θερμοκρασία <38,3 δεν δίνουμε αντιπυρετικά εκτός αν το παιδί αισθάνεται δυσφορία. Απαγορεύεται η ασπιρίνη για την αντιμετώπιση του πυρετού σε παιδία λόγω του συνδρόμου ReyeΧρησιμοποιούμε παρακεταμόλη, ιβουπροφένη.
Αποφεύγετε την υψηλή θερμοκρασία στο δωμάτιο όπως και το σκέπασμα .Μόνο στην περίπτωση που έχει ρίγος το κάνουμε αυτό.
Δίνουμε πολλά υγρά χωρίς όμως να το πιέζουμε.
Μπορεί να φάει αν θέλει και δεν υπάρχει άλλος λόγος (έμετος) που να το αποτρέπει αυτό αποφεύγοντας τις πολύ λιπαρές και δύσπεπτες τροφές.
Οδηγίες χρήσης αντιπυρετικών φαρμάκων
Το δίνουμε στη σωστή δοσολογία. Αν δεν την γνωρίζουμε συμβουλευόμαστε τον γιατρό. Υπερβολικές ποσότητες ή μικρότερες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.
Το αντιπυρετικό είναι απαραίτητο σε κάθε σπίτι. Προσοχή στην ημερομηνία λήξεως κάθε φορά που χρησιμοποιείται ένα φάρμακο.
Μην μεταφέρεται φάρμακα από το ένα κουτί σε άλλο.
Αν το παιδί κάνει εμετούς προτιμάμε το υπόθετο
Αν αμέσως μετά την χορήγηση κάνει έμετο επαναλαμβάνουμε την δόση
Αν έχει περάσει λίγη ώρα, δεν γνωρίζουμε πόσο φάρμακο έχει απορροφηθεί για το λόγο αυτό βλέπουμε αν εξακολουθεί να έχει πυρετό και αν ναι του δίνουμε αντιπυρετικό άλλου τύπου, αλλά μετά από μία ώρα.
Τι είναι η πνευμονία
Ο όρος πνευμονία αναφέρεται στη φλεγμονή των πνευμόνων από διάφορα αίτια, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει την προσβολή των πνευμόνων οπό μικροβιακούς παράγοντες. Τα μικρόβια φτάνουν στις πνευμονικές κυψελίδες αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και ενεργοποιούν την διαδικασία της φλεγμονής με αποτέλεσμα οι κυψελίδες που φυσιολογικό περιέχουν αέρα να γεμίζουν με υγρό και πύον και να διαταράσσεται έτσι η αναπνευστική λειτουργία. Εξαιτίας αυτού και καθώς η λοίμωξη μπορεί μέσω του αίματος να επεκταθεί και πέραν των πνευμόνων, η πνευμονία μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.
Ομάδες που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κίνδυνου και κινδυνεύουν από τη νόσο.
Οι καπνιστές και τα άτομα που αναπνέουν ερεθιστικές ουσίες
Τα άτομα με κακή διατροφή και θρέψη.
Οι καταπονημένοι – μετεγχειρητικοί άρρωστοι.
Οι ασθενείς που πάσχουν οπό χρόνιο αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή άλλα πνευμονικά νοσήματα
Το άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια.
Το άτομο με σιδηροπενική ή δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Τα άτομα που έχουν υποστεί σπληνεκτομή.
Οι ανοσοκατασταλμένοι ( π.χ, ΑΙDS, θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή κορτιζόνη)
Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.
Οι αλκοολικοί και οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών.
Οι κατακεκλιμένοι και οι ηλικιωμένοι.
Σχέση του καπνίσματος με την νόσο
Το κάπνισμα δημιουργεί αλλοιώσεις στο αναπνευστικό σύστημα, κάνοντας το πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις ιογενείς και βακτηριδιακές.
Υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι που μπορούν να μας προφυλάξουν από μια ίωση
Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, ιδιαίτερα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που αποτελούν καλές πηγές της βιταμίνης C(πορτοκάλια, ακτινίδια, πιπεριές κλπ), ώστε να ισχυροποιήσετε την άμυνα του οργανισμού σας.
Φροντίστε να εξασφαλίζετε καλό αερισμό των κλειστών χώρων στους οποίους βρίσκεστε. Αερίζουμε καθημερινά το σπίτι για αρκετή ώρα κάθε μερα (ακόμη κι αν έχει κρύο).
Πλένετε καλά τα χέρια σας, καθώς έχει βρεθεί ότι το πλύσιμο των χεριών, μέσω των οποίων συχνά μεταφέρονται οι ιοί, βοηθά στην ελάττωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος μπορούν να επιβιώσουν αρκετές ώρες σε διάφορες επιφάνειες, όπως το τηλέφωνο κ.α. Αν ο ιός κολλήσει στα δάχτυλα σας, εύκολα μπορείτε να τον εναποθέσετε στην αναπνευστική σας οδό, είτε αγγίζοντας τη μύτη σας είτε το στόμα σας.
Κρατάτε μια απόσταση «ασφαλείας» περίπου 1 μέτρο όταν συζητάτε με άλλους, ώστε να αποφεύγετε τα σταγονίδια που μπορεί να σας μεταδώσουν ιούς.
Αποφεύγετε τις πολλές χειραψίες όταν υπάρχει έξαρση ιώσεων.
Άσκηση και περίπατος επαρκής ύπνος
Όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε, χρησιμοποιούμε ένα χαρτομάντιλο και μετά το πετάμε στα σκουπίδια. Δεν το αφήνουμε οπουδήποτε, διότι αποτελεί πηγή μικροβίων. Αν δεν έχουμε χαρτομάντιλο χρησιμοποιούμε την εσωτερική πλευρά του αγκώνα μας.
Καθαρίζουμε τις επιφάνειες που αγγίζουμε με ένα αντιμικροβιακό απορρυπαντικό(πχ χλωρίνη). Προσοχή στην ανάμειξη των καθαριστικών
Δεν χρησιμοποιούμε προσωπικά αντικείμενα των άλλων
Μπορώ να χρησιμοποιήσω αλκοολούχο διάλυμα αντί για το πλύσιμο
Ναι αρκεί ο οινοπνευματικός του βαθμός να είναι 60-70 γιατί μόνο τότε μπορεί και κάνει απολύμανση.
Βέβαια τα εμφανώς λερωμένα χέρια καλό θα είναι να πλένονται.
Μην υιοθετείτε μεθόδους πέραν του καλού πλυσίματος των χεριών στα παιδιά σας.
Μην ξεπλένεται το αντισηπτικό διάλυμα.
Αν τελικά κολλήσω τι κάνω
Προσπαθήστε τουλάχιστον να την «περάσετε» ελαφρά.
Παραμονή στο σπίτι. Αποφεύγετε την υπερβολική κόπωση.
Πίνετε άφθονα υγρά, κυρίως φρεσκοστυμμένους χυμούς (Τι σημαίνει φρεσκοστυμμένος, οι χυμοί που πουλάνε έχουν την ίδια θρεπτική αξία) και ζεστά αφεψήματα.
Καταναλώνετε ζεστές δυναμωτικές σούπες (π.χ. κοτόσουπες, χορτόσουπες, κρεατόσουπες).
Κάντε εισπνοές με ατμούς ευκαλύπτου για να ελευθερώσετε τις αναπνευστικές οδούς.
Αποφεύγετε τα αντιπυρετικά όταν δεν έχετε υψηλό πυρετό. Ο πυρετός αποτελεί ένα χρήσιμο όπλο του οργανισμού για να πολεμήσει τα μικρόβια και τους ιούς.
Αποφυγή ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος.
Ελαφρά διατροφή και άφθονα υγρά ενδιαμέσως των γευμάτων.
Αποφυγή αλκοόλ καφέ και φαρμάκων που καταστέλλουν τον βήχα.
Είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια;
Δείτε επίσης: Το 82% όσων νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ με γρίπη δεν είχαν κάνει εμβόλιο
Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό.
Ο σκοπός των εμβολίων είναι να μιμηθούν την πραγματική νόσο, αλλά χωρίς να βάλουν σε κίνδυνο τον οργανισμό του παιδιού ή του ενήλικα που κάνει το εμβόλιο. Για την παρασκευή τους τα μικρόβια ή οι ιοί που περιέχονται στο εμβόλιο φονεύονται ή εξασθενούνται, έτσι που ο οργανισμός εύκολα να τα βγάλει εκτός μάχης, αλλά και να μπορέσει να παράγει τα αντισώματα που θα του χρησιμεύσουν σε μελλοντική επαφή του με την πραγματική νόσο. Η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου εξαρτάται και από τις ιδιαιτερότητες του καθενός μας σαν οργανισμού. Κατά συνέπεια δεν θα αντιδράσουμε όλοι το ίδιο αν εμβολιαστούμε με το ίδιο εμβόλιο.
Όταν ένα εμβόλιο δοθεί με ένεση ή με άλλο τρόπο ο οργανισμός το αναγνωρίζει σαν «εισβολέα» και κατασκευάζει αντισώματα (είναι τα όπλα του σώματός μας), για να τον πολεμήσει. Μερικά από τα εμβόλια μπορούν με μία μόνο δόση να ερεθίσουν τον οργανισμό να παράγει πολλά αντισώματα, τόσα ώστε να μπορεί να εξουδετερώσει την πραγματική νόσο, όταν έρθει η στιγμή που θα συναντηθεί μαζί της.
Τη σημερινή εποχή λόγω των εμβολίων δεν νοσούμε από την φυσική νόσο, που συνήθως αφήνει ισχυρή και ισόβιο ανοσία. Με την πάροδο των χρόνων δημιουργήται μια ομάδα ατόμων που ο οργανισμός τους θα έχει χάσει την ικανότητα να εξουδετερώνει τις αρρώστιες αυτές και θα χρειασθούν επαναληπτικό εμβολιασμό.
Χρειάζονται οι επαναληπτικοί εμβολιασμοί;
Ο επαναληπτικός εμβολιασμός αναγκάζει τον οργανισμό να θυμηθεί και να ξαναφτιάξει μεγάλο αριθμό αντισωμάτων, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει επαρκώς την είσοδο στο σώμα του μικροβίων ή ιών.
Μερικά εμβόλια δεν ήταν γνωστό, από την εποχή που πρωτοεφαρμόστηκαν, ότι στο μέλλον θα χρειαζόταν το παιδί να κάνει και άλλη επαναληπτική δόση για να είναι προφυλαγμένο.
Κάθε άνθρωπος, έως το τέλος της ζωής του πρέπει να φυλάει το βιβλιάριο εμβολιασμών του (όπως την ταυτότητά του), για να γνωρίζει πότε θα κάνει το επαναληπτικό του εμβόλιο. Αλλιώς κινδυνεύει ξαφνικά να νοσήσει από ξεχασμένες νόσους. Για πολλά από τα εμβόλια πρέπει να γίνονται (αναμνηστικοί εμβολιασμοί), εφ’ όρου ζωής. Φροντίστε να ενημερώνεστε από τους γιατρούς σας τι έχει αλλάξει και ποια πρέπει να ξαναγίνουν.
Σημείωση τα εμβόλια πρέπει να γίνονται όταν δεν έχουμε σε εξέλιξη κάποια ασθένεια γιατί ο οργανισμός είναι απασχολημένος με την αντιμετώπισή της και δεν δημιουργούνται ικανοποιητικά αντισώματα.
Πότε πρέπει να ανησυχούμε σε μία ίωση;
Ρηχή αναπνοή είτε μετά από φυσική δραστηριότητα ή μετά από ξεκούραση.
Δυσκολία στην αναπνοή
Αλλαγή χρώματος στο δέρμα σε μπλε
Αιμορραγικά ή γενικά εξανθήματα
Πόνος στο στήθος ή στον θώρακα
Πόνος στο αυτί
Υψηλός πυρετός >38 και δεν υποχωρεί με τα αντιπυρετικά
Πυρετός ο οποίος κρατάει περισσότερο από 3 ημέρες
Ο πυρετός που συνοδεύεται από επίμονο ρίγος
Χαμηλή πίεση αίματος
Στα παιδιά επιπλέον γρήγορη και δύσκολη αναπνοή
Δυσκολία στο ξύπνημα
Μειωμένη εγρήγορση
Όχι όρεξη για παιχνίδι
Κεφαλαλγία και ο έμετος, δυσκαμψία ή πόνος στον αυχένα
Σύγχυση
Φωτοφοβία, η έντονη δυσκαταποσία
Τα συμπτώματα που ενώ είναι σε φάση βελτίωσης επιδεινώνονται
Η πολύ έντονη κακουχία με πόνους
Τα συμπτώματα που δεν εμφανίζουν τάση υποστροφής μετά το πρώτο 48ωρο
Οι πυώδεις εκκρίσεις, τα πηχτά πτύελα, η αιμόπτυση, το πρήξιμο των ποδιών.
Πόνος στην κοιλιά ή κατά την ούρηση
Με πληροφορίες από το βοστανειο νοσοκομείο Μυτιλήνης
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια