Οι κράμπες στα πόδια μπορεί «χτυπήσουν» απροειδοποίητα ανά πάσα ώρα και στιγμή, ενώ δουλεύετε μπροστά στον υπολογιστή, ενώ οδηγείτε, ενώ περπατάτε στον δρόμο ή κάθεστε αναπαυτικά στον καναπέ σας.
Συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία παρά μόνο παροδική ενόχληση, ανακαλύπτοντας όμως τη βαθύτερη αιτία τους θα καταφέρετε να τις αποφύγετε στο μέλλον.
Παρακάτω θα δείτε ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν τις κράμπες στα πόδια αλλά και πότε αξίζει να επισκεφτείτε τον γιατρό για αναλυτικότερη εξέταση.
Αφυδάτωση
Η αφυδάτωση είναι ίσως η συχνότερη αιτία πίσω από τις κράμπες, ιδιαίτερα σε αθλητές ή σε άτομα που γυμνάζονται συστηματικά. Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή και τα επίπεδα ενυδάτωσης χαμηλά, τότε οι πιθανότητες για κράμπα αυξάνονται εκθετικά.
Έλλειψη μετάλλων στον οργανισμό
Η σημαντική απώλεια νατρίου, ασβεστίου, μαγνησίου ή καλίου, η οποία συμβαίνει συχνά λόγω έντονης εφίδρωσης, συμβάλλει στην εκδήλωση της κράμπας. Για τον λόγο αυτόν, συνιστάται η κατανάλωση αθλητικών ποτών με ηλεκτρολύτες και όχι απλώς νερού όταν η εφίδρωση είναι ιδιαίτερα έντονη, είτε λόγω καύσωνα είτε λόγω σωματικής δραστηριότητας.
Έντονη γυμναστική
Μια απότομη αύξηση στην ένταση ή τη διάρκεια της γυμναστικής είναι μια άλλη συχνή αιτία πίσω από τις κράμπες στα πόδια. Για παράδειγμα, απαιτείται σταδιακή προετοιμασία για τη μετάβαση από το χαλαρό περπάτημα στο τζόκινγκ ή στον μαραθώνιο.
Πολύωρη ακινησία/ορθοστασία
Οι μύες είναι «σχεδιασμένοι» για να κινούνται και να συσπώνται, επομένως όταν βρίσκονται για αρκετή ώρα σε μια αφύσικη γι’ αυτούς κατάσταση –όπως είναι το καθισιό ή η ορθοστασία– αντιδρούν με τη μορφή κράμπας.
Φαρμακευτική αγωγή
Ορισμένα φάρμακα (π.χ. αντι-υπερτασικά) ενδέχεται να προκαλέσουν κράμπες στα πόδια επειδή διαταράσσουν την επάρκεια υγρών στο σώμα. Αν ξεκινήσατε πρόσφατα κάποια φαρμακευτική αγωγή διαβάστε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών ώστε να γνωρίζετε τις πιθανές παρενέργειες.
Πότε να επισκεφτείτε γιατρό
Αν εκδηλώνετε κράμπες στα πόδια χωρίς να υπάρχει κάποια προφανής αιτία και αν οι κράμπες σάς εμποδίζουν να γυμναστείτε, ιδίως αν ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ενυδατώνεστε επαρκώς και κάνετε τακτικά διατάσεις, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Κράμπες στα πόδια μπορεί να προκληθούν από αρκετές παθήσεις, όπως αυτές που διαταράσσουν τα επίπεδα ηλεκτρολυτών στο σώμα, αλλά και κάποιες που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος (π.χ. η περιφερική αρτηριακή νόσος χαρακτηρίζεται από μειωμένη αιμάτωση των άκρων, που μπορεί να οδηγήσει στις συχνές κράμπες στα πόδια). Η οστεοαρθρίτιδα, η νευροπάθεια και οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι μερικές ακόμα παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν κράμπες στα πόδια.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Γρίπη Α: Τα υπέρ και τα κατά του εμβολίου σύμφωνα με τους ειδικούς
- Άρτα-Θάνατος 5χρονης: Τα ευρήματα που προβλημάτισαν – Είναι το 2ο παιδί της οικογένειας που φεύγει από τη ζωή
- Η Γη της Ελιάς επόμενα επεισόδια Δ’ κύκλος : 77, 78, 79α, 79β, 80, 81, 82α
- Θύμα Βεντέτας ο Στέφανος Καλογιάννης πρώην παίχτης Reality – Τον Πυροβόλησαν στο κεφάλι
- Σκουριασμένα ταψιά: Με αυτά τα tips τα ταψιά σας θα μοιάζουν με καινούργια