Close

Λαγοκέφαλος: Το τοξικό ψάρι που κυκλοφορεί στις ελληνικές παραλίες! Πως να το αναγνωρίζετε και τι προκαλεί στην υγεία μας;

Λαγοκέφαλος: Το τοξικό ψάρι που κυκλοφορεί στις ελληνικές παραλίες! Πως να το αναγνωρίζετε και τι προκαλεί στην υγεία μας;

Κυκλοφορεί έντονα στα νησιά των Δωδεκανήσων, και εκτός από το δάγκωμά του μπορεί να επιφέρει από τοξίνες και αναπνευστικές διαταραχές, μέχρι και θάνατο! Δεν είναι ένα απλό ζήτημα για να παραλείψουμε, και οφείλουμε να ενημερωθούμε πλήρως για τη φύση του ψαριού αυτού και τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία μας.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα που ένας άνδρας σε παραλία της Καρπάθου δέχθηκε δάγκωμα από λαγοκέφαλο, την ώρα που έπαιζε με το ψάρι με το χαρακτηριστικό σχήμα του κεφαλιού και των εμπρόσθιων δοντιών. Μπορεί το γεγονός, συνοδευόμενο και από βίντεο, να έλαβε δημοσιότητα, αλλά η απειλή από τον λαγοκέφαλο δεν προέρχεται κυρίως από το ισχυρό δάγκωμά του, αλλά από την τάση κυριαρχίας του στα νερά της νοτιοανατολικής Μεσογείου και από την επικίνδυνη νευροτοξίνη που περιέχει.

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα «είδη-εισβολείς» που πέρασαν μέσω της διώρυγας του Σουέζ από τον Ινδικό Ωκεανό στη Μεσόγειο.

Είναι απαραίτητο να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προστατευτούν οι πολίτες στην Περιφέρεια Δωδεκανήσων. Για τον λόγο αυτό, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, μίλησε ακόμα και για επικήρυξη του ψαριού.

Δειτε ακομα Προσοχή! Ψείρες της θάλασσας: Κι όμως υπάρχουν και είναι εξαιρετικά επικίνδυνες

 

Μεγάλη «απειλή» από την συστηματική εισροή λαγοκέφαλων στα νερά της ευρύτερης περιοχής στο Αιγαίο, αντιμετωπίζουν οι αλιείς. Σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, δήλωσε.

«Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τους αλιευτικούς συλλόγους σε όλα τα νησιά περιοχής ευθύνης μας (σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) καθώς και με διευθύνσεις από άλλες περιφέρειες αλλά και από άλλα μεσογειακά κράτη με αντικείμενο το μείζον θέμα που έχει προκύψει από την εμφάνιση των λαγοκέφαλων. Προετοιμάζουμε από κοινού τις προτάσεις που θα καταθέσουμε προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό, διότι δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα αλιεύματα».

Προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες στην Περιφέρεια Δωδεκανήσων, ο αντιπεριφερειάρχης προσανατολίζεται ακόμη και στην επικήρυξη του επικίνδυνου ψαριού. «Υπάρχουν σκέψεις όπως η επικήρυξη του είδους. Θα δούμε τι μπορεί να γίνει, αναζητούμε τρόπους αντιμετώπισης για να έχουμε και τα καλύτερα αποτελέσματα».

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=qBAB1hWpF2c[/embedyt]

Λαγοκέφαλος: Τι προκαλεί στην υγεία ο λαγοκέφαλος αν καταναλωθεί
Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος, αν καταναλώσει λαγοκέφαλο.

Αναπνευστικές διαταραχές
Ανεπάρκεια στο μυϊκό σύστημα
Θάνατος
«Είναι εύκολα διακριτό ψάρι, και για ερασιτέχνη ψαρά και για λουόμενο. Είναι στενόμακρο, σαν τορπίλη, και έχει τρία τεράστια δόντια, σαν του λαγού», είπε ο ιχθυοπώλης Στρατής Μπουρνούς στο Open TV.

Σύμφωνα με την Αναστασία Μηλιού, η οποία είναι διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». «Αν δεν το πειράξεις, δεν σε πειράζει. Δεν παίζουμε με τα θαλάσσια είδη, δεν είναι λούνα παρκ. Έχουν έρθει για να μείνουν τα ψάρια-εισβολείς στις ελληνικές θάλασσες…».

Χθες μόνο εντοπίστηκαν λαγοκέφαλοι σε Κάρπαθο και Κρήτη, με τους λουόμενους να παίζουν με τα ψάρια, χωρίς να γνωρίζουν την επικινδυνότητα τους.

Δειτε ακομα Πάτησε το παιδί σας η εσείς αχινό, δράκαινα, ή κάτι κοφτερό στην παραλία; Δείτε πρώτες βοήθειες και πως θα απαλύνετε τον πόνο!  

Με ένα κλικ εδώ δείτε όλα μας τα αρθρα

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.