Close

Οι σοφές συμβουλές μιας δασκάλας για το καλοκαίρι!

Οι σοφές συμβουλές μιας δασκάλας για το καλοκαίρι!

Μια δασκάλα από την Αμερική, απευθυνόμενη στους γονείς των μαθητών της, ανέβασε ένα ποστ στο Facebook-το οποίο έγινε viral-λέγοντας ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα ακολουθήσει την παραδοσιακή συνήθεια των δασκάλων βάζοντας μαθήματα για το σπίτι. Αντιθέτως, το δικό της πρόγραμμα μελέτης έχει να κάνει περισσότερο με μαθήματα… ζωής.

Διαβάστε τι έγραψε:

«Ας ξεκουράσουμε το σώμα και το μυαλό μας για την επόμενη χρονιά»: Οι σοφές συμβουλές μιας δασκάλας

«Ένας από τους γονείς με ρώτησε τις προάλλες αν θα έβαζα δουλειά για το σπίτι τις καλοκαιρινές διακοπές. Αισθάνθηκα ενοχές απαντώντας, όχι.

Υπάρχουν συγκεκριμένα πακέτα μελέτης που δημιουργούμε για να μπορούν οι γονείς να κάνουν επαναλήψεις με τα παιδιά τους για όσα διδάχτηκαν και για όσα πρόκειται να κάνουν την επόμενη χρονιά.

Στην θεωρία είναι πολύ καλή ιδέα και ίσως το κάνω μια μέρα. Παρόλα αυτά, όσο περισσότερο το σκέφτόμουν, τόσο πιο εύκολα κατέληξα στο ότι το πακέτο μελέτης πρέπει να έχει περισσότερο σχέση με τη… ζωή.

Στο χέρι σας είναι αν θα το ακολουθήσετε… Αυτή είναι η φετινή καλοκαιρινή μελέτη για το σπίτι:

– Μάθετε στο παιδί σας να δένει τα κορδόνια των παπουτσιών του. Σκαρφιστείτε ένα κόλπο! Δείτε ένα βίντεο! Δώστε ένα κίνητρο! Επιμείνετε! Μην αφήσετε να είναι το παιδί σας το μόνο με άλυτα κορδόνια, που ζητάει από τον δάσκαλό του να τα δέσει.

– Κρατήστε το πρόγραμμα του ύπνου ως έχει. Μπορεί να γίνει λίγο πιο αργά και ίσως υπάρξουν και βράδια που δεν θα τηρηθεί. Όπως και να έχει, αν κρατήσουμε τα σώματά μας στο πρόγραμμα του ύπνου, ο Σεπτέμβρης δεν θα είναι τόσο δύσκολος.

– Διαλέξτε μερικούς συγγενείς και φίλους για να τους στείλετε ένα γράμμα αυτό το καλοκαίρι. Ζητήστε από το παιδί σας να γράψει μεγάλες και ολοκληρωμένες προτάσεις, να κάνει ερωτήσεις και να γράφει λεπτομερώς. Το να γράψει κάτι, που να έχει σκοπό είναι πιο άμεσο και αληθινό για το παιδί. Ίσως κάποιος να απαντήσει! Βάλτε το γράμμα σε ένα φάκελο με όλα τα στοιχεία αλληλογραφίας και το γραμματόσημο για να τους ενθαρρύνετε να απαντήσουν.

– Καθίστε και δειπνήστε όλοι μαζί στο τραπέζι. Παρατηρήστε το παιδί σας. Μήπως κάθετε στα γόνατα, με ανοιχτό το στόμα και το φαγητό να σκορπίζετε παντού; Έτσι ακριβώς συμπεριφέρεται και στο κυλικείο του σχολείου. Αλλάξτε το.

– Ενθαρρύνετε την ευγένεια. Βρείτε μερικούς ή και πολλούς που το παιδί θα κάνει κάτι για να τους χαρίσει χαμόγελα. Φτιάξτε και μοιράστε μπισκότα, μια κάρτα, μαζέψτε λουλούδια για να δώσετε, βοηθήστε σε δουλειές σπιτιού, γράψτε ένα τραγούδι… κάντε κάτι απλώς για ένα χαμόγελο.

– Μη γίνεστε υπερπροστατευτικοί. Ακούστε με. Τα παιδιά μας, μας χρειάζονται. Αλλά πρέπει να μάθουν να λύνουν μόνα τους ένα πρόβλημα. Αν βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά όχι επικίνδυνη (για παράδειγμα: δεν μπορεί να συναρμολογήσει ένα καινούριο παιχνίδι, δεν μπορεί να ανοίξει ένα κουτί ή να αποφασίσει τι χρώμα μπλουζάκι θα φορέσει) αφήστε το να βρει μόνο του τη λύση. Γλυτώνουμε χρόνο καιεκνευρισμό αν το κάνουμε εμείς! Όμως, μακροπρόθεσμα, στερούμε από τα παιδιά τη βασική και αναγκαία δεξιότητα να σκέφτονται μόνοι τους τη λύση σε ένα πρόβλημα. Απομακρυνθείτε… λίγο. Θα είναι μια χαρά!

– Διαβάστε ΣΤΟ παιδί σας! Δεν μπορώ να προωθήσω το διάβασμα αρκετά! Παρακαλώ επισκεφτείτε μια βιβλιοθήκη και κάντε το διάβασμα βιβλίων κομμάτι των καλοκαιρινών διακοπών. Κυρίως, όμως αφήστε το παιδί να σας δει να διαβάζετε για εσάς και σε εκείνο. Αφήστε το να ακούσει τις αστείες φωνές που θα κάνετε. Αφήστε το να σας πει ποια θεωρεί τα καλύτερα σημεία και πώς πρόκειται να τελειώσει μια ιστορία. Όλη την ώρα τους λέμε ότι πρέπει να διαβάζουν, όμως ΕΜΕΙΣ τους δείχνουμε ότι διαβάζουμε;

– Αφήστε κάτω το κινητό. Την ημέρα της Γιορτής της Μητέρας, φτιάξαμε με τους μαθητές μου ένα λεύκωμα. Απάντησαν όλοι σε ερωτήσεις που αφορούσαν τις μαμάδες τους, έγραψαν προτασούλες και ζωγράφισαν. Μία σελίδα ήταν αφιερωμένη στα ‘’Αγαπημένα Πράγματα της Μαμάς’’. Να σας πω, ποιο αντικείμενο φιγούραρε πρώτο; Το iPhone!

Πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάμε μόνο τις οθόνες των κινητών μας και να κοιτάξουμε τα παιδιά μας. Μεγαλώνουν τόσο γρήγορα. Μπορούμε να περάσουμε το καλοκαίρι σκρολάροντας τις σελίδες αγνώστων, να δούμε πώς περνούν τις διακοπές τους και να ευχηθούμε να ζούσαμε την πραγματικότητά τους ή μπορούμε να κυνηγήσουμε τη δική μας πραγματικότητα γύρω από τα παιδιά μας.

– Ξεκουραστείτε. Δεν πειράζει αν δεν πηγαίνετε συνεχώς κάπου. Η κοινωνία, τα ΜΜΕ, το Facebook μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι πρέπει να αρπάζουμε τη μέρα από τα μαλλιά και να τα κάνουμε όλα. Τα παιδιά μας δούλεψαν σκληρά και χρειάζονται ξεκούραση. Αν τα κρατήσουμε σε συνεχή εγρήγορση όλο το καλοκαίρι είναι σαν να συνεχίζεται το χάος της υπόλοιπης χρονιάς με λιγότερη μελέτη. Διασκεδάστε, αλλά ξεκουραστείτε κιόλας. Η ανία δίνει τη θέση της στη δημιουργικότητα. Ας ξεκουράσουμε το σώμα και το μυαλό μας για την επόμενη σχολική χρονιά και ότι εκείνη έχει να φέρει.

Η κυρία Eggart».

*Το κείμενο αναρτήθηκε στη σελίδα της Betsy Eggart στο Facebook.

Πηγή: www.mama365.gr