Η ψυχολογική βiα έχει διάφορα στάδια, και πολλές φορές το άτομο το οποίο κακοποιείται μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται, ωστόσο μακροπρόθεσμα το σώμα του θα του δίνει κάποια σημάδια ότι κάτι πάει λάθος.
Η βία είναι ένα είδος κοινωνικής ή προσωπικής αλληλεπίδρασης στα πλαίσια της οποίας υπάρχει η σαφής πρόθεση πρόκλησης βλάβης ή ζημιάς σε κάποιο άλλο άτομο. Υπάρχουν πολλά είδη και βαθμοί βίας. Επίσης η βία μπορεί να είναι τόσο ανεπαίσθητη που δεν την προσέχουμε. Τα σωματικά σημάδια της ψυχολογικής βίας είναι υπαρκτά, παρόλο που δεν είναι πάντα ορατά.
Η ψυχολογική βία λοιπόν, μπορεί να μην αφήνει ορατά σημάδια στο σώμα εκείνη τη στιγμή, όπως κάνει η σωματική, βλάπτει όμως το άτομο ίσως και περισσότερο, με μακροχρόνιο αντίκτυπο στην υγεία του. Παρακάτω θα δείτε 4 διεξόδους της συσσωρευμένης ψυχολογικής βίας, που το σώμα μας προσπαθεί να αποβάλλει!
Δειτε ακομα Μια συγκλονιστική εξομολόγηση μιας γυναίκας: Γράμμα στον βίαιο πρώην μου, τώρα που απέκτησε παιδί…
Τι είναι η ψυχολογική βία;
Η ψυχολογική βία είναι ένα είδος λεκτικής (μη σωματικής) κακοποίησης, που βασίζεται στην ταπείνωση, στην απόρριψη, στον εξευτελισμό, στις προσβολές, στην απομόνωση ή στον εκφοβισμό. Αφού τα σημάδια της ψυχολογικής βίας δεν είναι ορατά, όπως τα τραύματα, οι γρατσουνιές ή οι μώλωπες, μερικές φορές δεν αποδεικνύεται εύκολα, αφού πρόκειται για τον λόγο ενός ατόμου εναντίον του λόγου κάποιου άλλου.
Η ψυχολογική βία είναι ένα είδος κακοποίησης στα πλαίσια της οποίας ένα άτομο υποβιβάζει και βλάπτει κάποιον άλλον μέσω συνεχούς πίεσης. Εκφράζεται με φωνές ή ταπεινώσεις που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του θύματος.
Σημάδια της ψυχολογικής βίας στο σώμα
1. Διαταραχές ύπνου
Η ψυχολογική βία συνήθως οδηγεί σε διαταραχές ύπνου. Οι μεγάλες δόσεις πίεσης και λεκτικής βίας προκαλούν ψυχολογικές καταστάσεις ανησυχίας, άγχους και αϋπνίας. Οι διάφορες ταπεινώσεις μπορούν να προκαλέσουν νευρολογικές και καρδιολογικές διαταραχές.
Η αϋπνία που προκαλεί ο φόβος για τον θύτη αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο το θύμα. Αυξάνει επίσης την αποφυγή που οφείλεται στην κατάχρηση εξουσίας. Επιπλέον, χωρίς αρκετές ώρες ύπνου, το σώμα εξασθενεί και έχει περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσει.
Δειτε ακομα Ετσι διαχειρίζεται τον θυμό ένας ψυχολόγος -5 αποδεδειγμένοι τρόποι
2. Διατροφικές διαταραχές
Γενικά, τα θύματα της ψυχολογικής βίας υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές. Λόγω μειωμένης αυτοεκτίμησης, το άτομο αισθάνεται ότι δεν του αξίζει τίποτα, ότι όλα είναι δικό του λάθος. Αυτή η παραμόρφωση της πραγματικότητας οδηγεί σε:
απώλεια όρεξης
απώλεια ελέγχου
ανασφάλεια και αδιαφορία για τη διατροφή
Μια διατροφική διαταραχή είναι μια πάθηση στα πλαίσια της οποίας διαστρεβλώνεται η εικόνα που έχει το άτομο για το σώμα του. Υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτές τις διατροφικές διαταραχές, όπως τα αισθήματα μοναξιάς, ματαίωσης, καταπιεσμένου θυμού ή συναισθηματικής αναστάτωσης.
Τα θύματα ψυχολογικής βίας πολύ συχνά παρουσιάζουν γαστρίτιδα (έντονο πόνο στο στομάχι, καούρα, κάψιμο).
3. Υπέρταση
Η ακανόνιστη αρτηριακή πίεση αποτελεί ακόμα ένα από τα πιθανά σημάδια της ψυχολογικής βίας στο σώμα. Όταν το άτομο ζει σε κατάσταση μόνιμης εγρήγορσης για την αυτοπροστασία του, η πίεση του αίματος ανεβαίνει. Το μυαλό στέλνει σήματα κινδύνου στο σώμα και έτσι το σώμα αυξάνει το αίμα που αντλείται.
Οι άνθρωποι που ζουν σε επικίνδυνα μέρη, ή των οποίων η ζωή απειλείται συνεχώς, τείνουν να εμφανίζουν υπέρταση. Εν συντομία, η υπέρταση είναι μια στρατηγική άμυνας του σώματος η οποία συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τους ανθρώπους που είναι θύματα ψυχολογικής βίας.
4. Κατάθλιψη
Η ψυχολογική βία κάνει το θύμα να βρίσκεται σε κατάσταση κατάθλιψης και απόλυτης ψυχικής οδύνης. Πολλές από τις εκφράσεις της ψυχολογικής βίας οδηγούν σε ασθένειες ή σε ψυχική διαταραχή:
εκβιασμός
ανεξέλεγκτη ζήλια
στέρηση ελευθερίας και οικονομικός έλεγχος
προσβολές και ταπεινωτικά παρατσούκλια
απόλυτος έλεγχος των κοινωνικών σχέσεων
παραβίαση της ιδιωτικής ζωής
φωνές, προσβολές και δυσφήμιση
έλεγχος του τρόπου ντυσίματος
μη συναινετικές σεξουαλικές σχέσεις
κυριαρχία και υποταγή
Δεδομένων όλων των παραπάνω, δεν είναι παράξενο το ότι το θύμα, ακόμα και χωρίς να παρουσιάζει σημάδια σωματικής βίας, βυθίζεται σε κατάσταση απόγνωσης -μέχρι το σημείο αυτοκτονικών τάσεων ή αδιαφορίας για όσα συμβαίνουν στη ζωή του.
Δειτε ακομα ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ VIDEO: Μάθημα ζωής με παιδί… θύμα ψυχολογικής και σωματικής βίας
Επιπλέον, ένας παράγοντας που επιδεινώνει τα πράγματα είναι ότι, συνήθως, ο θύτης είναι ο/η σύντροφος ή κάποιο κοντινό μέλος της οικογένειας.
Συμβουλές για την πρόληψη της ψυχολογικής βίας
Έχετε υπόψη σας τις παρακάτω συμβουλές για να αποφύγετε να πέσετε θύμα ψυχολογικής βίας:
Όποιος σας αγαπάει δεν σας κάνει να κλαίτε.
Μην αποδέχεστε και μην κανονικοποιείτε τις φωνές και τις εκφράσεις θυμού.
Μην επιτρέπετε ποτέ προσβολές, λεκτικές επιθέσεις ή περιφρόνηση.
Η γνώμη σας μετράει όσο και των άλλων.
Κανένας δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.
Μη δικαιολογείτε και μην υπερασπίζεστε τη βίαιη συμπεριφορά.
Δεν μπορείτε πάντα να συγχωρείτε.
Αν φοβάστε τον/τη σύντροφό σας, αυτό δεν είναι αγάπη.
Αν αυτή είναι η περίπτωσή σας, εξοπλιστείτε με θάρρος και ζητήστε βοήθεια.
Με πληροφορίες από meygeia.gr
Δειτε ακομα Η αόρατη ψυχολογική βία