Για να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας κατά την εμμηνόπαυση, είναι πολύ σημαντικό να γυμνάζεστε καθημερινά και να ελέγχετε τις αλλαγές τις οποίες μπορεί να βιώνετε, ώστε ν’ αποφύγετε μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία.
Εμμηνόπαυση ονομάζεται η κατάσταση όπου μια γυναίκα δεν έχει πλέον εμμηνόρροια, και πολλές ίσως να μη δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση την υγεία της καρδιάς; Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα σας σταματά να παράγει σημαντικές ποσότητες ορμονών όπως είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Γι’ αυτόν τον λόγο, είστε πιο ευάλωτες σε διάφορες παθήσεις, όπως περιγράφουμε παρακάτω.
Ακούστε το σώμα σας και αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.
Δείτε ακόμα: Τι ονομάζουμε περιεμμηνόπαυση και ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματά της;
Προβλήματα με τη ροή του αίματος
Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων είναι καθοριστικός παράγοντας στα προβλήματα της καρδιάς μετά την εμμηνόπαυση.
Ο λόγος είναι πως τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευελιξία του εσωτερικού στρώματος των αρτηριών.
Τα οιστρογόνα βοηθούν τη συστολή και διαστολή οι οποίες ενεργοποιούν τη ροή του αίματος.
Παρόλο που τα οιστρογόνα προσφέρουν πολλά οφέλη στο σώμα σας, ορισμένοι γιατροί δεν συνιστούν την ορμονοθεραπεία.
Σας προτείνουμε να ρωτήσετε τον καρδιολόγο σας για το αν ενδείκνυται για εσάς. Σε συνεργασία με τον γυναικολόγο ή τον ενδοκρινολόγο σας, θα κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές.
Αυτές οι προληπτικές ενέργειες είναι απαραίτητες αν κινδυνεύετε ή έχετε ιστορικό καρδιακών προσβολών ή παθήσεων.
Δείτε ακόμα: Εξάψεις λόγω εμμηνόπαυσης; Τι μπορείτε να κάνετε για να τις μειώσετε;
Αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου σας
Οι αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης επηρεάζουν την απόκριση των κυττάρων στην ινσουλίνη. Γι’ αυτό η μείωσή τους ή η αλλαγή των επιπέδων τους μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις του σακχάρου σας.
Αν είχατε προβλήματα με τον διαβήτη, τον προ-διαβήτη ή τα επίπεδα γλυκόζης, είναι σημαντικό να ελέγχετε την υγεία σας κάνοντας γενικές εξετάσεις κάθε έξι μήνες.
Αν έχετε διαβήτη, είναι απαραίτητο να προσέχετε ιδιαίτερα τα επίπεδα σακχάρου σας. Μην κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μόνες σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ο οποίος μπορεί να σας καθοδηγήσει.
Αυτά τα μέτρα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάζει την υγεία της καρδιάς σας, αλλοιώνοντας το αίμα και τα αιμοφόρα αγγεία.
Κάτι πιο συνηθισμένο είναι να χάνουν λίγη πίεση οι αρτηρίες και οι φλέβες σας, προκαλώντας την απώλεια δύναμης και ελαστικότητας. Όλα τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της πίεσης.
Αύξηση βάρους
Η εμμηνόπαυση επιβραδύνει τον μεταβολισμό, όπως και την πέψη σας, οδηγώντας σε αύξηση του βάρους σας.
Γυναίκες οι οποίες είναι υπέρβαρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων με την καρδιά, από αύξηση της πίεσης έως καρδιακές προσβολές.
Να διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής μετά τα 35 ώστε να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας. Αυτό μπορείτε να το κάνετε:
Έχοντας όσο πιο υγιεινή και φυσική διατροφή μπορείτε.
Με 30 λεπτά άσκησης την ημέρα.
Πίνοντας πολύ νερό.
Βλέποντας τον γιατρό σας κάθε 6 μήνες.
Δειτε ακόμα: 20 πράγματα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης
Μεγάλες αλλαγές στη χοληστερίνη
Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο επηρεάζει η εμμηνόπαυση την υγεία της καρδιάς σας, είναι με τις μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα της χοληστερίνης σας.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα οιστρογόνων επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης LDL, γνωστής και ως κακή χοληστερίνη.
Είναι κρίσιμο να διατηρείτε τις ορμόνες σας σε ισορροπία.
Αν δεν τις ελέγξατε ποτέ, ρωτήστε τον γυναικολόγο σας για το ποιες εξετάσεις είναι οι καταλληλότερες.
Η υψηλή χοληστερίνη οδηγεί σε μπλοκάρισμα των αρτηριών και των φλεβών. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ανεξήγητους μώλωπες, ακόμη και καρδιακή προσβολή.
Αλλαγές στους παλμούς της καρδιάς
Η εμμηνόπαυση επηρεάζει και τους παλμούς της καρδιάς. Αυτό προκαλείται από το μπλοκάρισμα των φλεβών εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών, οι οποίες αλλοιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.
Αν έχετε διαγνωστεί προηγουμένως με καρδιακά προβλήματα, είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε περισσότερο στα συμπτώματα τα οποία σας ζήτησε ο γιατρός σας να ελέγχετε.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενημερώσετε τον καρδιολόγο σας αν παρατηρήσετε αφύσικη αλλαγή στους παλμούς και ζάλη.
Να είστε σε επαφή με τους γιατρούς σας
- Πολλές γυναίκες περνούν την εμμηνόπαυση χωρίς κάποιο περιστατικό. Ωστόσο, είναι πάντα καλή ιδέα να επισκεφθείτε τουλάχιστον μια φορά τους παρακάτω γιατρούς. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα σας επιβεβαιώσουν πως όλα είναι καλά και θα μπορέσετε να χαλαρώσετε.
- Ο πρώτος γιατρός που θα πρέπει να δείτε είναι ένας γυναικολόγος. Θα δει τις αλλαγές που έχει επιφέρει η εμμηνόπαυση. Αν είστε καλά στην υγεία σας, ίσως χρειαστεί να δείτε μόνο αυτόν.
- Θα πρέπει επίσης να δείτε έναν καρδιολόγο αν ο γυναικολόγος σας παρατηρήσει αλλαγές στα επίπεδα χοληστερίνης σας. Αν έχετε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, να κάνετε συχνά εξετάσεις.
* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.
Ειδήσεις σήμερα
- Ρίκα Διαλυνά: Πώς είναι σήμερα στα 90 της η σπουδαία ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Η Γη της Ελιάς : Η Παυλίνα μπαίνει στη μέση και χωρίζει Τζον και Αθηνά
- Τσορτέκης – Μαυρίδου σε σχέση: Η πρώτη αντίδραση των ηθοποιών στα δημοσιεύματα
- Ειρήνη Μουρτζούκου : Κατονομάζει νέο πρόσωπο ως δολοφόνο του Παναγιωτάκη