Υπάρχουν τρία στάδια στον τοκετό. Στο πρώτο στάδιο, ο τράχηλος αρχίζει και ανοίγει (διαστέλλεται) και να μικραίνει σε μήκος (εξαλείφεται). Στο δεύτερο στάδιο, το μωρό φτάνει στον κόλπο και γεννιέται και στο τρίτο στάδιο, ο πλακούντας αποκολλάται από το τοίχωμα της μήτρας και βγαίνει από τον κόλπο.
Το πρώτο στάδιο
Η διαστολή και εξάλειψη του τραχήλου
Οι συσπάσεις στην αρχή του τοκετού βοηθάνε στη διαστολή και εξάλειψη του τραχήλου. Τότε, ο τράχηλος θα ανοίξει περίπου 10 εκατοστά, ενώ αρχικά έχει μηδενική διάμετρο. Το άνοιγμα αυτό είναι αρκετά μεγάλο για να βγει το μωρό και ονομάζεται ‘πλήρης διαστολή’. Κάποιες φορές η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει ώρες πριν ο γιατρός σας αναφέρει ότι έχετε μπει σε ενεργό τοκετό. Αυτό συμβαίνει όταν ο τράχηλός σας έχει διασταλθεί τουλάχιστον 3 εκατοστά.
Εάν πάτε στο νοσοκομείο πριν ξεκινήσει το πρώτο στάδιο του τοκετού, μπορεί να σας ρωτήσουν εάν προτιμάτε να πάτε στο σπίτι για λίγο, παρά να παραμείνετε στο νοσοκομείο για τόσες ώρες. Όταν ξεκινήσει ο τοκετός, ο γιατρός ή η μαία θα σας ελέγχει κάθε τόσο για να δει πώς τα πάτε. Κατά τον πρώτο σας τοκετό, η διάρκεια από την έναρξη του τοκετού στην πλήρη διαστολή είναι μεταξύ 6 και 12 ωρών. Στους μετέπειτα τοκετούς, η διάρκεια είναι συνήθως μικρότερη.
Προς το τέλος του πρώτου σταδίου, μπορεί να νιώθετε ότι θέλετε να σπρώξετε σε κάθε σύσπαση. Θα σας συμβουλέψουν να μην προσπαθείτε να σπρώξετε μέχρι να διασταλθεί πλήρως η τράχηλός σας και το κεφάλι του μωρού σας να είναι ορατό. Για να ξεπεράσετε την ανάγκη να σπρώξετε, προσπαθήστε να φυσήξετε αργά και απαλά ή εάν η ανάγκη είναι πολύ μεγάλη, δοκιμάστε τις κοφτές αναπνοές. Μερικές γυναίκες βρίσκουν ότι τους βοηθάει να κάθονται στο πλάι ή στους αγκώνες και στα γόνατα, για να μειώσουν την πίεση του κεφαλιού του μωρού στον τράχηλο.
Παρακολούθηση της καρδιάς του εμβρύου
Η καρδιά κάθε μωρού παρακολουθείται κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ο γιατρός και η μαία παρακολουθούν τυχόν αλλαγές στη συχνότητα χτύπου, πράγμα που θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι το μωρό έχει εξαντληθεί και ότι σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να επισπευσθεί η γέννα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να παρακολουθείται η καρδιά του μωρού.
Η μαία θα μπορεί να παρακολουθεί την καρδιά του μωρού διακοπτόμενα, με έναν χειροκίνητο υπέρηχο (Sonicaid). Αυτή η μέθοδος σας επιτρέπει να κινείστε ελεύθερα κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Ο χτύπος της καρδιάς του μωρού και οι συσπάσεις μπορούν να παρακολουθούνται ηλεκτρονικά με ένα μηχάνημα που ονομάζεται καρδιοτοκογράφος (Νon Stress Test). Η συσκευή παρακολούθησης θα συνδεθεί με μια ζώνη στην κοιλιά σας.
Μερικές φορές μπορεί να σας συστηθεί να τοποθετηθεί ένα clip στο κεφαλάκι του μωρού έτσι ώστε η καρδιά του μωρού να παρακολουθείται καλύτερα. Το clip τοποθετείται κατά τη διάρκεια μιας κολπικής εξέτασης κατά την οποία σπάνε τα νερά, εάν δεν έχουν σπάσει ήδη. Ρωτήστε τον γιατρό σας γιατί θεωρούν ότι πρέπει να τοποθετηθεί ένα clip στην καρδιά του μωρού σας.
Κατά τη διάρκεια του τοκετού, ο χτύπος της καρδιάς του μωρού σας θα συνοδευτεί από ένα ηχητικό κύμα από το μηχάνημα και από μια εκτύπωση. Δεν θα μπορείτε να κινηθείτε εύκολα. Ορισμένα μηχανήματα έχουν μικρούς πομπούς που σας επιτρέπουν να κινείστε περισσότερο. Ρωτήστε εάν υπάρχουν αυτά τα μηχανήματα.
Επιταχύνοντας τον τοκετό
Εάν ο τοκετός σας είναι πολύ αργός, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να επιταχυνθεί ο τοκετός. Θα πρέπει να σας δοθεί μια ξεκάθαρη εξήγηση γιατί σας προτείνεται κάτι τέτοιο. Για αρχή, θα σπάσουν τα νερά σας (εάν δεν έχει συμβεί ήδη) κατά τη διάρκεια της κολπικής εξέτασης. Αυτό είναι συνήθως αρκετό για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Εάν όχι, θα σας προσφερθεί ένας ορός που περιέχει μια ορμόνη που βοηθά τις συσπάσεις, την ωκυτοκίνη. Εάν έχετε ήδη ορό, η ορμόνη θα σας παρασχεθεί μέσω του ορού.
Τί μπορείτε να κάνετε κατά την διάρκεια του τοκετού
Μπορείτε να κινήστε ελεύθερα εάν το επιθυμείτε
Θα μπορείτε να πίνετε γουλιές νερό αλλά όταν ξεκινήσει ο τοκετός τότε δεν θα μπορείτε να φάτε τίποτα. Αυτό γίνεται για την περίπτωση που χρειαστείτε αναισθησία μετά. Ορισμένα νοσοκομεία επιτρέπουν τα υγρά και κάποια ελαφριά διατροφή
Εάν χρειαστείτε νοσοκόμα, να πατήσετε το κουδούνι
Καθώς οι συσπάσεις θα γίνονται πιο δυνατές και επίπονες, θα μπορείτε να εξασκήσετε τις ασκήσεις αναπνοών και χαλάρωσης που μάθατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Ο σύντροφός ή κάποιος φίλος σας μπορεί να σας βοηθήσει κάνοντας τις ασκήσεις μαζί σας και τρίβοντας σας την πλάτη, εάν αυτό σας βοηθάει να νιώθετε λιγότερο πόνο.
Τα-στάδια-του-τοκετού
Το δεύτερο στάδιο
Η γέννα του μωρού
Αυτό το στάδιο ξεκινά όταν ο τράχηλος έχει διασταλεί πλήρως και διαρκεί μέχρι τη γέννα του μωρού. Το σώμα σας θα σας λέει να σπρώξετε. Ακούστε τον γιατρό και τη μαία σας, οι οποίοι θα σας καθοδηγήσουν.
Θέση
Βρείτε τη θέση που σας βολεύει και που θα διευκολύνει τον τοκετό. Μπορεί να θέλετε να παραμείνετε στο κρεβάτι με την πλάτη σας να ακουμπάει σε μαξιλάρια, να στέκεστε, να κάθεστε, να είστε γονατισμένη ή οκλαδόν (αυτή η θέση θέλει εξάσκηση εάν δεν την έχετε συνηθίσει). Εάν είστε πολύ κουρασμένη, μπορεί να είστε πιο βολικά στο πλάι παρά ανάσκελα. Αυτή είναι καλύτερη θέση και για το μωρό σας. Εάν υποφέρατε από πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια του τοκετού, το να γονατίσετε στα τέσσερα ίσως σας βοηθήσει. Από εσάς εξαρτάται. Δοκιμάστε κάποιες από αυτές τις θέσεις στα μαθήματα γέννας ή στο σπίτι για να μάθετε ποια θέση σας βολεύει περισσότερο.
Σπρώξιμο – Εξώθηση
Τώρα μπορείτε να σπρώχνετε κάθε φορά που έχετε μια σύσπαση. Το σώμα σας θα σας πει πώς. Εάν όχι, πάρτε δυο βαθιές αναπνοές όταν ξεκινάνε οι συσπάσεις και σπρώξτε. Πάρτε άλλη μια αναπνοή εάν θέλετε. Δώστε αρκετά σπρωξίματα μέχρι να σταματήσει η σύσπαση. Καθώς σπρώχνετε, προσπαθήστε να αφήσετε τον εαυτό σας «να ανοίξει». Μετά από κάθε σύσπαση, ξεκουραστείτε για να ανακτήσετε δυνάμεις για την επόμενη σύσπαση. Αυτό το στάδιο είναι το δυσκολότερο, αλλά η μαία θα σας βοηθάει συνεχώς λέγοντας σας τι να κάνετε και ενθαρρύνοντάς σας. Ο σύντροφός σας θα σας στηρίξει επίσης. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας λέει τι συμβαίνει. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει μέχρι μια ώρα και για αυτό καλό θα ήταν να ξέρετε τι συμβαίνει.
Η γέννα
Καθώς το κεφάλι του μωρού φτάνει στο άνοιγμα του κόλπου, μπορείτε να κατεβάσετε το χέρι σας για να το νιώσετε ή να το δείτε. Όταν περίπου το μισό κεφάλι θα είναι ορατό, θα σας πουν να σταματήσετε να σπρώχνετε, και να σπρώξετε πιο απαλά ή να πάρετε δυο μικρές και γρήγορες αναπνοές, εκπνέοντας από το στόμα. Αυτό γίνεται έτσι ώστε το κεφάλι του μωρού σας να γεννηθεί αργά, δίνοντας χρόνο στο δέρμα και στους μυς του περινέου (την περιοχή μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού) χρόνο να τεντώσει χωρίς να σκιστεί.
Κάποιες φορές το δέρμα του περινέου δεν θα τεντώσει αρκετά και μπορεί να σκιστεί. Ή μπορεί να είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί η γέννα λόγω της ανεπάρκειας του οξυγόνου που μπορεί να έχει το μωρό σας. Ο γιατρός θα σας ζητήσουν την άδεια να σας κάνουν μια τομή στο δέρμα, κοντά στον κόλπο για να κάνουν το άνοιγμα μεγαλύτερο. Αυτό ονομάζεται επισιοτομία. Εάν δεν έχετε επισκληρίδιο αναισθησία,θα γίνει ένεση με τοπική αναισθησία πριν από την τομή. Μετά την τομή ή το σκίσιμο ράβεται και επουλώνει. Όταν γεννηθεί το κεφάλι του μωρού, η περισσότερη δουλειά τελείωσε. Με ένα ακόμα μαλακό σπρώξιμο, το σώμα του μωρού γεννιέται γρήγορα και εύκολα. Μπορείτε να ζητήσετε να κρατήσετε αμέσως το μωρό σας πριν κοπεί ο λώρος για να το νιώσετε και να βρεθείτε ο ένας κοντά στον άλλον αμέσως. Τότε ο ομφάλιος λώρος συστρέφεται και κόβεται, το μωρό σας σκουπίζεται για να μην κρυώσει και θα μπορείτε να το κρατήσετε και να το αγκαλιάσετε κανονικά. Το μωρό σας μπορεί να είναι λερωμένο με το αίμα σας και πιθανότατα με ένα άσπρο, λιπαρό παχύρρευστο υγρό, το οποίο λειτουργεί ως προστασία μέσα στη μήτρα. Εάν το προτιμάτε, μπορείτε να ζητήσετε από την μαία σας να καθαρίσει και να τυλίξει το μωρό σας πριν το αγκαλιάσετε.
Μερικές φορές, θα πρέπει να καθαριστεί η μύτη και το στόμα του μωρού από τη βλέννη και να του δοθεί οξυγόνο για να ξεκινήσει το μωρό σας να αναπνέει. Το μωρό σας δεν θα απομακρυνθεί από εσάς παρά μόνο για όσο χρειάζεται.
Ο τοκετός δεν είναι διαγωνισμός!
Το τρίτο στάδιο
Ο πλακούντας
Μετά τη γέννηση του μωρού σας, και άλλες συσπάσεις θα σπρώξουν τον πλακούντα προς τα έξω. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει 20 λεπτά μέχρι και μια ώρα, αλλά συνήθως η μαία θα σας κάνει μια ένεση στον μηρό, καθώς θα γεννιέται το μωρό, για να επισπευσθεί η διαδικασία.
Η ένεση περιέχει ένα φάρμακο που ονομάζεται ωκυτοκίνη, το οποίο κάνει τη μήτρα να διασταλεί και βοηθάει στην αποφυγή βαριάς αιμορραγίας που θα είχαν ορισμένες γυναίκες χωρίς την ένεση. Μπορεί αρχικά να μην θελήσετε να κάνετε την ένεση, αλλά περιμένετε να δείτε εάν είναι αναγκαία. Θα πρέπει να το συζητήσετε πριν με τον γιατρό και τη μαία σας.
Μετά
Εάν είχατε ένα βαθύ σκίσιμο ή κάνατε επισιοτομία, θα έχετε ράμματα. Εάν κάνατε επισκληρίδιο, δεν θα τα νιώσετε. Αλλιώς θα σας κάνουν μια ένεση τοπικής αναισθησίας. Εάν νιώθετε πόνο κατά την συρραφή, τότε πείτε το, είναι ο μόνος τρόπος να ξέρει ο γιατρός ή η μαία σας ότι πονάτε. Τα μικρά σχισίματα και γρατσουνιές θα μείνουν χωρίς ράμματα γιατί έτσι επουλώνουν καλύτερα.
Το μωρό σας θα εξεταστεί, θα ζυγιστεί, θα μετρηθεί και θα του περάσουν μια κορδέλα με το όνομά σας στο χέρι του και στο πόδι του. Τότε η μαία θα σας βοηθήσει να πλυθείτε και να φρεσκαριστείτε. Θα έχετε χρόνο μόνη σας με το μωρό και τον σύντροφό σας, για να είστε μόνοι σας με το καινούργιο σας μωρό.
Πηγή: mymommy.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Τί ώρα κλείνουν τα Σούπερ Μάρκετ σήμερα Κυριακή 22/12
- Aνακαλείται μαρμελάδα – Εντοπίστηκαν κομμάτια πλαστικού
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 23/12/2024 ως 29/12/2024 για όλα τα ζώδια
- Μυρωδιά μούχλας στα πλυμένα ρούχα : Το κρυφό κουμπί στο πλυντήριο που θα τα κάνει μαλακά και μοσχομυριστά
- Μενού Χριστουγέννων 2024: Δείτε τις καλύτερες συνταγές για το Γιορτινό τραπέζι