Οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως μαρσιπο. Κάποιοι ίσως είναι αντίθετοι με την τακτική αυτή του να κουβαλάς πάνω σου το μωρό σου, ενώ κάποιοι συμφωνούν και το εφαρμόζουν. Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα οφέλη του babywearing τόσο για τη μανούλα όσο και για το μωρό.
Ως babywearing θεωρείται “η τακτική της στενής επαφής του μωρού με το στέρνο του γονέα, χρησιμοποιώντας έναν υποστηρικτικό ‘μηχανισμό’, ο οποίος δένεται στο σώμα του ενήλικα”. Με πολύ πιο απλά λόγια, πρόκειται για τον υφασμάτινο μάρσιπο αγκαλιάς, στον οποίο τοποθετεί η μητέρα το μωρό της για να το κουβαλάει επάνω της.
Δείτε επίσης: Η Μάνα διαισθάνεται αν είσαι καλά Όσα χιλιόμετρα κι αν σας χωρίζουν
Τέσσερα βασικά στοιχεία του babywearing που ωφελούν τη μαμά, το μωρό και τη μεταξύ τους σχέση!
♦ Αυξάνει τη σωματική επαφή
Σύμφωνα με μελέτη, οι μητέρες που απολαμβάνουν έξι ώρες απευθείας επαφής με τα μωρά τους κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους, οι οποίες ακολουθούνται από δύο ώρες την ημέρα για τον επόμενο μήνα, εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα που σχετίζονται με την επιλόχειο κατάθλιψη. Μάλιστα, για τις ανάγκες της έρευνας, καθορίστηκαν τα επίπεδα στρες που μετρήθηκαν μέσω της κορτιζόλης που βρέθηκε στο σάλιο των γυναικών και τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι μητέρες που είχαν άμεση επαφή με τα μωρά τους συγκέντρωναν μικρότερα ποσοστά κορτιζόλης, που σημαίνει πως ήταν λιγότερο αγχωμένες. Ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί τόσο έντονη και εκτεταμένη επαφή του μωρού με τη μητέρα είναι μέσω του babywearing!
♦ Μειώνει το κλάμα του μωρού
“Φορώντας” το μωρό της, η μητέρα μπορεί να μειώσει το κλάμα του έως και κατά 43%! Αυτό απέδειξε η διάσημη έρευνα των Hunziker και Barr που διενεργήθηκε το (μακρινό) 1986 και μέχρι σήμερα δεν έχει… καταρριφθεί, η οποία ανακάλυψε πως “τα βρέφη που απολαμβάνουν το ‘κουβάλημα’ από τους γονείς τους εμφανίζουν μειωμένο κλάμα και αναστάτωση κατά 43% σε γενικό επίπεδο και κατά 51% λιγότερο κατά τις απογευματινές ώρες”.
Δείτε επίσης: Όταν το νέο μωρό γίνεται πηγή αναστάτωσης για το πρώτο παιδί-Α. Καππάτου
♦ Βοηθάει στη διαδικασία της πέψης
Εάν το μωρό εμφανίζει δυσκολίες στην πέψη και πόνους στην κοιλιά κατά τις πρώτες εβδομάδες ή και μήνες της ζωής του, η τοποθέτησή του στο μάρσιπο αγκαλιάς και η επαφή του με τους γονείς του μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη διαφορά! Όταν το μωρό τοποθετείται στο μάρσιπο σε όρθια θέση, με την κοιλιά του να αγγίζει την κοιλιά της μητέρας ή του πατέρα του, τότε η κίνηση του γονέα μπορεί να κάνει ένα είδος μασάζ στην κοιλιά του βρέφους, ανακουφίζοντας από πόνους και υποβοηθώντας τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, η ωκυτοκίνη που εκκρίνεται από τη διαρκή επαφή του μωρού με τους γονείς του, βοηθάει τόσο στη μείωση του στρες που μπορεί να αισθάνεται, όσο και στη μείωση της γαστρεντερικής δραστηριότητας, ενώ υποστηρίζει την πέψη.
♦ Βοηθάει το κυκλοφορικό σύστημα του μωρού
Σύμφωνα με αρκετές έρευνες που έχουν γίνει με αντικείμενο τα αποτελέσματα της κοντινότητας και της σωματικής επαφής του βρέφους με τους γονείς του, το babywearing βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και του καρδιακού παλμού, ενώ παράλληλα μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην επίτευξη του θηλασμού!
Δείτε επίσης: Πως θα βοηθήσετε το νεογέννητο να δημιουργήσει μια σωστή ρουτίνα ύπνου
Πληροφορίες από τη σελίδα Ο Κόσμος της Μητρότητας
Ειδήσεις σήμερα
- Κύκλωμα προστασίας: Αυτός είναι ο πασίγνωστος γόης Έλληνας ηθοποιός
- Ανακαλείται μουστάρδα- Είναι ακατάλληλη και επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών
- Κλειστά σχολεία αύριο Πέμπτη (16/01) – Η Λίστα με τις περιοχές
- Άσπα Τσίνα: Πώς είναι σήμερα – Η συγκλονιστική αλλαγή στην εξωτερική της εμφάνιση
- Με δάκρυα στα μάτια ο Δημήτρης Αλεξάνδρου: Έχασα ό,τι πιο σημαντικό είχα στη ζωή μου – Η εξομολόγηση που ραγίζει καρδιές