Πριν λίγα μόλις χρόνια εφαρμόστηκε και στην Ελλάδα ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου.
Πολλοί γονείς με ανακούφιση δέχτηκαν το νέο τρόπο λειτουργίας, του σχολείου. Γιατί όχι άλλωστε αφού οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι δύσκολο για να μην πούμε αδύνατο να παίρνουν το παιδί τους από το σχολείο πριν τις 16:00μ.μ.
Της Μαρίας Ματράκα,Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, diatrofi.gr
Ήρθε λοιπόν το ολοήμερο να λύσει τα χέρια σε εργαζόμενους που δεν έχουν την βοήθεια της γιαγιάς η της κοπέλας που θα πάρει το παιδί από το σχολείο, νωρίτερα στις 14:00μ.μ.
Τι γίνετε όμως με την διατροφή του παιδιού στο σχολείο;
Η ώρα του μεσημεριανού φαγητού παραδοσιακά στην Ελλάδα αποτελούσε την ώρα της οικογενειακής συγκέντρωσης! Άλλωστε συν-τρέφομαι σημαίνει τρέφομαι μαζί με άλλον. Το τραπέζι το μεσημεριανό έδινε την ευκαιρία για συγκέντρωση των μελών της οικογένειας. Εκεί και τα παράπονα και τα εύσημα. Την ώρα του φαγητού άνοιγαν συζητήσεις και κάθε μέλος έλεγε τα δικά του.
Για την καθημερινότητα, τα προβλήματα τα καλά και τα άσχημα. Ήταν λοιπόν η ευκαιρία της επικοινωνίας και της ανταλλαγής γεύσεων μιας και το μεσημεριανό τραπέζι ήταν παραδοσιακό με μεσογειακές λιχουδιές και φρούτα εποχής.
Για ποιο μεσημεριανό τραπέζι μιλάμε; σίγουρα στο ολοήμερο όχι οικογενειακό.
Πρόκειται όμως για μία ευκαιρία να συν-τραφούν παιδιά παρόμοιας ηλικίας σε μια άλλου είδους συνάντηση. Την συνάντηση του ολοήμερου. Εδώ καλείται ο δάσκαλος/α να έχει το ρόλο του γονιού- του ανθρώπου που θα συγκεντρώσει και θα δώσει το φαγητό κάθε παιδιού σε ένα ομαδικό γεύμα.
Σημαντικό είναι το ολοήμερο τμήμα να διαθέτει:
Καθαρό περιβάλλον
Τραπεζομάντηλο
Μαχαιροπήρουνα-σκεύη(όχι πλαστικά)
Ψυγείο για την φύλαξη γευμάτων
Φούρνο για το ζέσταμα του φαγητού(όχι μικροκύματα)
Συγκεκριμένη ώρα φαγητού
Πώς όμως θα επιτευχθεί αυτό;
Είναι θέμα δασκάλου αλλά και γονιού. Ο γονιός οφείλει να στείλει το παιδί του στο ολοήμερο με σπιτικό φαγητό μαζί με σαλάτα. Εδώ θα πρέπει να επιμείνουμε στο παιδί όσο και αν αντιδρά. Καλό είναι να του δίνουμε και ταπεράκι με σαλάτα και ας την γυρίζει πίσω. Ας μην ξεχνάμε πως οφείλουμε να δείχνουμε στο παιδί την καλύτερη επιλογή. Το αν θα την ακολουθήσει είναι τις περισσότερες φορές θέμα χρόνου και επιρροής. Για αυτό είναι βασικό όλα τα παιδιά να έχουν μαζί τους σπιτικό φαγητό και όχι πρόχειρο σάντουιτς ,πίτσα ή τυρόπιτα για μεσημεριανό. Ο δάσκαλος οφείλει να συν-τρέφεται μαζί τους. Να είναι όλοι μια ομάδα που θα χαλαρώσει με το φαγητό για μισή ώρα.
Σε πόσα σχολεία συμβαίνει αυτό;
Είναι στο χέρι του γονιού να ευαισθητοποιηθεί και να έρθει σε επικοινωνία με τον δάσκαλο, ώστε να ρυθμιστεί όσο το δυνατό καλύτερα το θέμα του μεσημεριανού γεύματος στο σχολείο.
Παρακάτω δίνουμε μερικές προτάσεις για το παιδικό γεύμα:
Κοτόπουλο με ρύζι, τυρί, ψωμί και σαλάτα εποχής
Μπιφτέκι με πουρέ,τυρί, ψωμί και σαλάτα εποχής
Φασολάκια με πατάτα καρότο τυρί, ψωμί
Κεφτεδάκια ή σουτζουκάκια φούρνου, τυρί, ψωμί και σαλάτα εποχής
Γιουβαρλάκια τυρί, ψωμί και σαλάτα εποχής
Μακαρόνια ολικής με σάλτσα ή κιμά, τυρί, ψωμί και σαλάτα εποχής
Φακές ή ρεβίθια ή φασόλια με ρύζι, ελιές, ψωμί και σαλάτα εποχής
Παστίτσιο, τυρί, ψωμί και σαλάτα εποχής
Τέλος μην ξεχνάμε ότι με γνώμονα την αγάπη μας για τα παιδιά μπορούν όλα να λειτουργήσουν άψογα ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.