Συνταγή για βασιλόπιτα Αγιάσου – Αλλ’ πανάβατ από την Λέσβο. Τη βασιλόπιτα αυτή τη λέμε και αλλ’ πανάβατ επειδή δεν φουσκώνει τόσο όσο οι άλλες βασιλόπιτες. Στρώσεις από σπιτικά φύλλα με γέμιση από ξερή μυζήθρα, κανέλα, γαρίφαλο κι άλλα μπαχαρικά.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κιλά περίπου
- ελαιολαδο 1 κούπα τσαγιού
- ζαχαρη 1 κούπα τσαγιού
- σοδα 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική
- αλατι 1/2 κουταλιά της σούπας
- κανελά 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
- γαρίφαλο 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
- μοσχοκάρυδο 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- πιπερόριζα 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- μαστιχα 1/2 κουταλάκι του γλυκού Χίου τριμμένη
- μαχλέπι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- μπέικιν πάουντερ 1 φακελάκι
- γλυκάνισος 1/2 φακελάκι
- πορτοκαλι Φλούδα από 2
Υλικά
- μυζήθρα 1,5 κιλό ξερή τριμμένη
- κεφαλοτύρι 1/2 κιλό τριμμένο
- ζαχαρη 4-5 κουταλιές της σούπας
- Ξύσμα πορτοκαλιού 1-2 κουταλάκια του γλυκού
- κανελά 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σε σκόνη
- γαρίφαλο 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σε σκόνη
- μοσχοκάρυδο 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό
- μαστιχα 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό Χίου τριμμένη
- πιπερόριζα 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό
- μαχλέπι 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό
Για τη γέμιση
Εύκολη βασιλόπιτα με ελάχιστα υλικά
Σήμερα θα ταξιδέψουμε μέχρι την όμορφη Λέσβο για να δοκιμάσουμε την ξακουστή βασιλόπιτα Αγιάσου – Αλλ’ πανάβατ. Είναι μία βασιλόπιτα που αν την δοκιμάσεις μία φορά σιγουρά δεν θα την ξεχάσει. Σας έχουμε αναλυτικά την συνταγή για σίγουρη επιτυχία.
Αλλ’πανάβατ’ (ελλιπώς+ αναβαίνω= δεν φουσκώνει πολύ) λέγεται η παραδοσιακή Αγιασώτικη βασιλόπιτα με τα φύλλα. Αποτελείται από πολλά φύλλα ζύμης, ανάμεσα στα οποία τα παλιά τα χρόνια απλωνόταν μυζήθρα, ενώ σήμερα κυρίως καρύδια, και πολλά μυρωδικά όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο, πιπερόριζα, κακουλέ, μαστίχα. Τα φύλλα απλώνονται σε ένα βαθύ ταψί μέχρι να γεμίσει και στην κορυφή απλώνεται ένα φύλλο που καλύπτει όλο το ταψί.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την αυθεντική συνταγή για βασιλόπιτα Αγιάσου – Αλλ’ πανάβατ:
Εκτέλεση
Για τα φύλλα, βράζουμε τον γλυκάνισο μαζί με την φλούδα πορτοκαλιού. Τα αφήνουμε να γίνουν χλιαρά και τα σουρώνουμε. Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, την μαγειρική σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, την πιπερόριζα, την μαστίχα Χίου και το μαχλέπι.
Ανακατεύουμε. Μετά ρίχνουμε ένα μέρος από το ζουμί και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι το οποίο το έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ, σιγά σιγά εναλλάξ με το ζουμί μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια αλλά μην είναι πολύ σφιχτή γιατί δεν θα ανοίγει. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγο.
Για τη γέμιση, ανακατεύουμε όλα μαζί τη μυζήθρα, το κεφαλοτύρι, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, την πιπερόριζα, την μαστίχα Χίου, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού και δοκιμάζουμε αν θέλει επιπλέον ζάχαρη ή ξύσμα πορτοκαλιού ή ακόμη και μπαχαρικά.
Η Καλύτερη Συνταγή για Βασιλόπιτα τσουρέκι για το 2025
Αυτό είναι και θέμα γούστου. Λιώνουμε την φυτίνη σε ένα κατσαρολάκι και την ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο. Αλείφουμε το ταψί και πασπαλίζουμε σουσάμι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια σαν πορτοκάλια ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού βέβαια.
Προσέχουμε το φύλλο της βάσης και το πάνω πάνω να είναι πιο χοντρά από τα άλλα, αλλά το πάνω και πιο μεγάλο. Ανοίγουμε το φύλλο της βάσης στο μέγεθος του ταψιού με την βοήθεια όσου αλευριού μας περίσσεψε. Το τοποθετούμε στο ταψί και αλείφουμε με το μείγμα της φυτίνης.
Ρίχνουμε από τη γέμιση να απλωθεί παντού αλλά όχι πολλή για να φτάσει. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα αλλά φροντίζουμε να τα ανοίξουμε όσο πιο λεπτά γίνεται. Τέλος τοποθετούμε το πάνω πάνω φύλλο που είναι λίγο πιο χοντρό και αρκετά μεγαλύτερο.
Βασιλόπιτα τσουρέκι με γλάσο σοκολάτας
Με ένα πιρούνι ή μαχαίρι ανασηκώνουμε όλα τα φύλλα και περνάμε το πάνω για να σκεπαστεί η βασιλόπιτα δηλαδή να την αγκαλιάσει. Μετά την τρυπάμε παντού με ένα πιρούνι. Την αλείφουμε με τη λιωμένη το μείγμα της φυτίνης, το ούζο και τέλος με αυγό.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή κάνουμε σχέδια με αμύγδαλο. Ψήνουμε για 3 με 3μιση ώρες στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα. Αν δούμε ότι έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού, κουνιέται μέσα στο ταψί και έχει ελαφρύνει τότε είναι έτοιμη.
Η φωτογραφία είναι της φίλης μας Katerina Ioannidou
και την είδαμε στην ομάδα Μαγειρικές Απολαύσεις
Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Γρίπη Α: Τα υπέρ και τα κατά του εμβολίου σύμφωνα με τους ειδικούς
- Άρτα-Θάνατος 5χρονης: Τα ευρήματα που προβλημάτισαν – Είναι το 2ο παιδί της οικογένειας που φεύγει από τη ζωή
- Η Γη της Ελιάς επόμενα επεισόδια Δ’ κύκλος : 77, 78, 79α, 79β, 80, 81, 82α
- Θύμα Βεντέτας ο Στέφανος Καλογιάννης πρώην παίχτης Reality – Τον Πυροβόλησαν στο κεφάλι
- Σκουριασμένα ταψιά: Με αυτά τα tips τα ταψιά σας θα μοιάζουν με καινούργια