Close
Αυθεντική-συνταγή-για βασιλόπιτα-Αγιάσου-Αλλ’ πανάβατ-συνταγή-

Συνταγή για βασιλόπιτα Αγιάσου – Αλλ’ πανάβατ από την Λέσβο. Τη βασιλόπιτα αυτή τη λέμε και αλλ’ πανάβατ επειδή δεν φουσκώνει τόσο όσο οι άλλες βασιλόπιτες. Στρώσεις από σπιτικά φύλλα με γέμιση από ξερή μυζήθρα, κανέλα, γαρίφαλο κι άλλα μπαχαρικά.

Εύκολη βασιλόπιτα με ελάχιστα υλικά

Σήμερα θα ταξιδέψουμε μέχρι την όμορφη Λέσβο για να δοκιμάσουμε την ξακουστή βασιλόπιτα Αγιάσου – Αλλ’ πανάβατ. Είναι μία βασιλόπιτα που αν την δοκιμάσεις μία φορά σιγουρά δεν θα την ξεχάσει. Σας έχουμε αναλυτικά την συνταγή για σίγουρη επιτυχία.

Αλλ’πανάβατ’ (ελλιπώς+ αναβαίνω= δεν φουσκώνει πολύ) λέγεται η παραδοσιακή Αγιασώτικη βασιλόπιτα με τα φύλλα. Αποτελείται από πολλά φύλλα ζύμης, ανάμεσα στα οποία τα παλιά τα χρόνια απλωνόταν μυζήθρα, ενώ σήμερα κυρίως καρύδια, και πολλά μυρωδικά όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο, πιπερόριζα, κακουλέ, μαστίχα. Τα φύλλα απλώνονται σε ένα βαθύ ταψί μέχρι να γεμίσει και στην κορυφή απλώνεται ένα φύλλο που καλύπτει όλο το ταψί.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την αυθεντική συνταγή για βασιλόπιτα Αγιάσου – Αλλ’ πανάβατ:

Αυθεντική-συνταγή-για βασιλόπιτα-Αγιάσου-Αλλ’ πανάβατ-συνταγή-

Εκτέλεση

Για τα φύλλα, βράζουμε τον γλυκάνισο μαζί με την φλούδα πορτοκαλιού. Τα αφήνουμε να γίνουν χλιαρά και τα σουρώνουμε. Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, την μαγειρική σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, την πιπερόριζα, την μαστίχα Χίου και το μαχλέπι.

Ανακατεύουμε. Μετά ρίχνουμε ένα μέρος από το ζουμί και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι το οποίο το έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ, σιγά σιγά εναλλάξ με το ζουμί μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια αλλά μην είναι πολύ σφιχτή γιατί δεν θα ανοίγει. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγο.

Για τη γέμιση, ανακατεύουμε όλα μαζί τη μυζήθρα, το κεφαλοτύρι, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, την πιπερόριζα, την μαστίχα Χίου, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού και δοκιμάζουμε αν θέλει επιπλέον ζάχαρη ή ξύσμα πορτοκαλιού ή ακόμη και μπαχαρικά.

Η Καλύτερη Συνταγή για Βασιλόπιτα τσουρέκι για το 2025

Αυτό είναι και θέμα γούστου. Λιώνουμε την φυτίνη σε ένα κατσαρολάκι και την ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο. Αλείφουμε το ταψί και πασπαλίζουμε σουσάμι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια σαν πορτοκάλια ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού βέβαια.

Προσέχουμε το φύλλο της βάσης και το πάνω πάνω να είναι πιο χοντρά από τα άλλα, αλλά το πάνω και πιο μεγάλο. Ανοίγουμε το φύλλο της βάσης στο μέγεθος του ταψιού με την βοήθεια όσου αλευριού μας περίσσεψε. Το τοποθετούμε στο ταψί και αλείφουμε με το μείγμα της φυτίνης.

Ρίχνουμε από τη γέμιση να απλωθεί παντού αλλά όχι πολλή για να φτάσει. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα αλλά φροντίζουμε να τα ανοίξουμε όσο πιο λεπτά γίνεται. Τέλος τοποθετούμε το πάνω πάνω φύλλο που είναι λίγο πιο χοντρό και αρκετά μεγαλύτερο.

Βασιλόπιτα τσουρέκι με γλάσο σοκολάτας

Με ένα πιρούνι ή μαχαίρι ανασηκώνουμε όλα τα φύλλα και περνάμε το πάνω για να σκεπαστεί η βασιλόπιτα δηλαδή να την αγκαλιάσει. Μετά την τρυπάμε παντού με ένα πιρούνι. Την αλείφουμε με τη λιωμένη το μείγμα της φυτίνης, το ούζο και τέλος με αυγό.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή κάνουμε σχέδια με αμύγδαλο. Ψήνουμε για 3 με 3μιση ώρες στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα. Αν δούμε ότι έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού, κουνιέται μέσα στο ταψί και έχει ελαφρύνει τότε είναι έτοιμη.

Αυθεντική-συνταγή-για βασιλόπιτα-Αγιάσου-Αλλ’ πανάβατ-συνταγή-

Η φωτογραφία είναι της φίλης μας Katerina Ioannidou

και την είδαμε στην ομάδα Μαγειρικές Απολαύσεις

Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας 

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr