Close
Αϊτουδάκια σμυρναίικα-συνταγή-

Συνταγή για Αϊτουδάκια σμυρναίικα με την σφραγίδα του δικέφαλου αετού όπως τα έφτιαχναν παλιά στη Σμύρνη την Πρωτοχρονιά. Μπισκότα με την παραδοσιακή σμυρναίικη συνταγή και απλά υλικά.

    Για το άλειμμα

  • αυγα 1 μεγάλο

    Για το στόλισμα

  • γαρίφαλο 20 περίπου καρφάκια

Τα αετουδάκια τα έφτιαχναν κυρίως στην Σμύρνη αλλά και σε άλλες πόλεις ή χωριά στα παράλια της Μικράς Ασίας. Τα έφτιαχναν λίγες μέρες πριν την Πρωτοχρονιά. Αυτό που τα χαρακτηρίζει πέρα από την νόστιμη γεύση τους, είναι ο δικέφαλος αετός που απεικονίζεται πάνω τους.

Οι νοικοκυρές στη Σμύρνη τα έφτιαχναν για να τα τοποθετήσουν στον Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μπροστά στο γηραιότερο μέλος της οικογένειας. Αυτός με την σειρά του, μοίραζε σε όλα τα μέλη της οικογένειας από ένα αετουδάκι λέγοντας: «Όπως τον αετό που περήφανα και όμορφα πετάει, έτσι να πετάει και να στέκεται η οικογένειά μας!».

Snow globe Cookies – Μπισκότα χιονόμπαλες

Το βασικό εργαλείο που χρειαζόμαστε για να φτιαχτούν τα αετουδάκια είναι η σφραγίδα με τον δικέφαλο. Δεν είναι λίγες οι σύγχρονες νοικοκυρές που έχουν αυτές τις σφραγίδες, τις οποίες φυσικά και κληρονόμησαν από την γιαγιά τους, η οποία την είχε κληρονομήσει από την δική της γιαγιά κ.ο.κ. Θα μάθουμε λοιπόν πως να φτιάξουμε Αϊτουδάκια σμυρναίικα.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα Αϊτουδάκια σμυρναίικα – Τα μπισκότα της Πρωτοχρονιάς:

Αϊτουδάκια σμυρναίικα-συνταγή-

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την ζάχαρη, το ηλιέλαιο, τον φυσικό χυμό πορτοκαλιού που έχουμε ανακατέψει μέσα την μαγειρική σόδα και το κονιάκ.

Έπειτα προσθέτουμε τη φυτίνη και τις βανίλιες και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ενωθεί το μείγμα. Ξεκινάμε να προσθέτουμε σταδιακά το μαλακό αλεύρι, το οποίο το έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ, ζυμώνοντας με το χέρι, μέχρι να αποκτήσουμε μία λεία και μαλακή ζύμη που δεν κολλά στα χέρια.

Πλάθουμε την ζύμη σε μπαλίτσες σε μέγεθος αυγού, τις ακουμπάμε στον πάγκο εργασίας μας και τις πατάμε με την παλάμη μας για να ανοίξουν ελαφρώς. Έπειτα τις ανοίγουμε και με τον πλάστη έτσι ώστε να έχουν πάχος περίπου 1 εκατοστό και τις μαρκάρουμε με την σφραγίδα, ελαφρώς λαδωμένη.

Η συνταγή της γιαγιάς για κουλουράκια

Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα περιφερειακά του μπισκότου έτσι ώστε να δώσουμε σχήμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου και στρώνουμε τη λαμαρίνα φούρνου με λαδόκολλα. Τοποθετούμε τα μπισκότα στο ταψί, προσέχοντας να έχουν απόσταση το ένα από το άλλο διότι φουσκώνουν και ανοίγουν λίγο κατά το ψήσιμο.

Αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και στολίζουμε με τα γαρίφαλα. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να σφίξουν και να ροδίσουν. Ξεφουρνίζουμε. Όταν βγουν από τον φούρνο είναι μαλακά αλλά όταν κρυώσουν γίνονται τραγανά.

Tips

Αντί για ηλιέλαιο μπορούμε να βάλουμε κάποιο άλλο ελαφρύ λάδι όπως καλαμποκέλαιο.

Αϊτουδάκια σμυρναίικα-συνταγή-

Η συνταγή είναι της φίλης μας Zoi Lachano

και την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ

Όλες οι χριστουγεννιάτικες συνταγές μας 

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr