Συνταγή για Αλεξανδρινό: Κουραμπιέδες με καρύδα από την Γκόλφω. Το αλεξανδρινό είναι κουραμπιές με ινδοκάρυδο που το φτιάχνουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά ή το προσφέρουμε ακόμη και σαν κέρασμα στους γάμους.
- βούτυρο γάλακτος 250 γρ.
- ζάχαρη άχνη 50 γρ.
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 γρ.
- ινδοκαρυδο 50 γρ.
- αμυγδαλα 100 γρ.
- βανίλια 1
Υλικά
- κονιάκ λίγο
- ζάχαρη άχνη Μπόλικη
Για την επικάλυψη
Σήμερα θα φτιάξουμε αλεξανδρινό . Το αλεξανδρινό είναι ένα παραδοσιακό γλυκάκι που ανήκει στην κατηγορία των κουραμπιέδων μόνο που θα βάλουμε ινδοκάρυδο. Θα πασπαλίσουμε τα αλεξανδρινά μας με ζάχαρη άχνη και θα τα απολαύσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Δείτε ακόμη Γρήγοροι Κουραμπιέδες χωρίς μίξερ από τον Άκη Πετρετζίκη
Το αλεξανδρινό είναι επίσης ένα παραδοσιακό κέρασμα για γάμους. Συνηθίζουμε να τα φτιάχνουμε σε μικρότερο μέγεθος και να τα κερνάμε στους καλεσμένους.
Έτσι σήμερα θα φτιαξουμέ μοσχοβολιστούς αλεξανδρινούς κουραμπιέδες με ινδοκάρυδο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Αλεξανδρινό : Κουραμπιέδες με καρύδα από την Γκόλφω :
Εκτέλεση
Αρχικά χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο καλά μέχρι να ασπρίσει το οποίο το έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Στην συνέχεια προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και την βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα για 10 λεπτά περίπου.
Στην συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα το ινδοκάρυδο και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 2 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε το αμύγδαλο καβουρδισμένο και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με την σπάτουλα.
Στην συνέχεια ξεκινάμε να ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά την ζύμη με τα χέρια μας. Δεν θέλουμε να κολλάει στα χέρια η ζύμη. Αφού η ζύμη είναι έτοιμη πλάθουμε τα αλεξανδρινά σε ό,τι σχήμα μας αρέσει και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα ή σε σιλικόνη.
Δείτε ακόμα Ζεματιστοί κουραμπιέδες Κοζάνης
Τα ψήνουμε για 25 λεπτά στους 170-185 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα τον φούρνο που διαθέτουμε, στην εστία πάνω κάτω. Βάζουμε τα δάχτυλά μας σε λίγο κονιάκ και τινάζουμε τα δάχτυλα μας πάνω από τα αλεξανδρινά για να ποτίσουν με το κονιάκ. Τα πασπαλίζουμε παντού με ζάχαρη άχνη.
Tips για το Αλεξανδρινό: Κουραμπιέδες με καρύδα από την Γκόλφω
Βγαίνουν περίπου 25 κομμάτια ανάλογα το μέγεθος που θα τα πλάσετε. Αν χρειαστεί βάζετε λίγο ακόμη αλεύρι. Η ζύμη δεν θέλουμε να είναι σφιχτή. Τα αμύγδαλα μπορούν να είναι είτε με την φλούδα, είτε χωρίς. Μπορούμε στην επικάλυψη να βάλουμε λικέρ μαστίχας ή λικέρ καραμέλα.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής για Κουραμπιέδες με καρύδα από την Γκόλφω παρακάτω:
Με ένα κλικ εδώ δείτε όλες τις Χριστουγεννιάτικες συνταγές μας για κουραμπιέδες
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr