Συνταγή για χοιρινό κότσι στο φούρνο με γλάσο μελιού. Τόσο από το Χριστουγεννιάτικο όσο και από το Πρωτοχρονιάτικο μπουφέ δε μπορεί να λείπει αυτό το μελωμένο χοιρινό με γλάσο από βούτυρο, ζάχαρη και αγνό μέλι. Ένα αρωματικό χοιρινό με κρούστα που είναι ζουμερό από μέσα και καραμελωμένο απέξω. Μία συνταγή με σίγουρη επιτυχία. Είναι μία πανεύκολη συνταγή με σίγουρη επιτυχία και θα τη συνοδεύσουμε με πατάτες φούρνου. Μία συνταγή της φίλης μας Pellumbesha Lumi.
- χοιρινο 2 κιλά κότσι
- πατατες 6 μέτριες
- δενδρολίβανο 2 κουταλιές της σούπας σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι Από 1 πορτοκάλι
- λεμονι Χυμός από 1
- ελαιολαδο 3 κουταλιές της σούπας
- μουσταρδα 1 κουταλιά της σούπας
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- γαρίφαλο 4-5 καρφάκια
- θυμάρι 1-2 πρέζες φρέσκο
- κρασι 1/2 ποτήρι
- νερό 1/2 ποτήρι
Υλικά
Μενού Χριστουγέννων 2023: Δείτε συνταγές, ιδέες, προτάσεις
Χοιρινό κότσι που λιώνει στο πιρούνι, μαριναρισμένο με γλάσο από μέλι, βούτυρο και ζάχαρη. Ο χυμός πορτοκαλιού και λεμονιού κάνουν αυτό το κότσι ακόμη πιο αρωματικό και γιορτινό και μπορούμε να το φτιάξουμε τόσο για τον Χριστουγεννιάτικο όσο και για τον Πρωτοχρονιάτικο μπουφέ.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση για το χοιρινό κότσι στο φούρνο με γλάσο μελιού:
Εκτέλεση για το χοιρινό κότσι στο φούρνο με γλάσο μελιού
Βγάζουμε το κότσι από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στο μούλτι χτυπάμε τον χυμό πορτοκαλιού και τον χυμό λεμονιού, με το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πέτσα του κρέατος σε ρόμβους.
Καθαρίζουμε τις πατάτες από τις φλούδες και τις χαράζουμε σε ροδέλες. Περιχύνουμε το κότσι και τις πατάτες με το μείγμα με τον χυμό πορτοκαλιού και πασπαλίζουμε με δενδρολίβανο και θυμάρι. Ανακατεύουμε καλά για να μαριναριστεί καλά το φαγητό.
Στο κέντρο κάθε ρόμβου στη πέτσα κάνουμε μία τρύπα με το μαχαίρι και μπήγουμε σε κάθε σχισμή από ένα καρφάκι γαρίφαλου. Προσθέτουμε ένα ποτήρι μισό κρασί και μισό νερό και κλείνουμε το καπάκι της γάστρας. Αν είναι σε ταψί τότε το καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Χοιρινό με μαυροδάφνη και αποξηραμένα φρούτα
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις για 30 λεπτά. Στην συνέχεια κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 160 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για 3 ώρες. Μετά από 2,5 ώρες λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το μέλι, την ζάχαρη και το βούτυρο.
Βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο και απλώνουμε το γλάσο μελιού στο κρέας και στις πατάτες. Ξαναβάζουμε το φαγητό στο φούρνο χωρίς το καπάκι της γάστρας ή την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά να πάρει χρώμα.
Την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr