Μελωμένο χοιρινό μπούτι χωρίς το κόκαλο με πορτοκάλι και μέλι για το γιορτινό τραπέζι για να μοσχοβολήσει το σπίτι μας Χριστούγεννα. Το τέλειο φαγητό για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή τον Χριστουγεννιάτικο μπουφέ αλλά και για το Κυριακάτικο τραπέζι, για εμάς που θέλουμε από τώρα να μπούμε στο κλίμα.
- χοιρινο 1 μπούτι περίπου 3 κιλά, χωρίς το κόκαλο και το δέρμα
- ελαιολαδο 100 ml
- ζωμό λαχανικών 500 ml
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι Από 5 πορτοκάλια
- χυμός Από 1 λεμόνι
- κρασι 100 ml λευκό ξηρό
- σκορδο 2 κεφάλια κομμένα στη μέση
- κρεμμυδι 2 ξερά κομμένα στα τέσσερα
- σέλερι 100 γραμμάρια κομμένα σε χοντρά κομμάτια
- πιπεριά Φλωρίνης 2 χοντροκομμένες
- καρότο 2 κομμένα σε χοντρές ροδέλες
- θυμάρι 4 κλαδάκια
- πιπέρι 1 κουταλιά της σούπας κόκκους
- μουσταρδα 2 κουταλιές της σούπας
- μελι 2 κουταλιές της σούπας
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
Υλικά
Αν ψάχνεις ένα φαγάκι που να σε βάλει για τα καλά στο κλίμα των εορτών ή θες από τώρα να ξεκινάς να παίρνεις ιδέες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τον Χριστουγεννιάτικο μπουφέ τότε αυτό το χοιρινό μπούτι χωρίς κόκαλο με πορτοκάλι και μέλι για το γιορτινό τραπέζι θα σου ανοίξει την όρεξη και θα σου λύσει τα χέρια.
Γίνεται σκέτο λουκούμι και μοσχοβολάει πορτοκάλι ενώ η γεύση του μελιού είναι ναι μεν αισθητή αλλά διακριτική. Είναι μία γκουρμέ αλλά και γιορτινή απόλαυση, αποκλειστικά για καλοφαγάδες που αξίζει να την δοκιμάσεις. Περιμένουμε εντυπώσεις!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το Χοιρινό μπούτι χωρίς κόκαλο με πορτοκάλι και μέλι για το γιορτινό τραπέζι :
Εκτέλεση για το Χοιρινό μπούτι χωρίς κόκαλο με πορτοκάλι και μέλι για το γιορτινό τραπέζι:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να χαράξει το δέρμα χιαστί σε μικρά διαμαντάκια δηλαδή. Τοποθετούμε το κρέας στον πάγκο εργασίας, το αλατίζουμε και το αλείφουμε με την μουστάρδα και το μέλι. Στην συνέχεια απλώνουμε τα κρεμμύδια, το σέλερι, τα καρότα, το θυμάρι και το σκόρδο, στον πυθμένα μίας μεγάλης γάστρας και βάζουμε από πάνω το κρέας.
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τον χυμό πορτοκαλιού, το κρασί, τον ζωμό λαχανικών, το θυμάρι και τους κόκκους πιπεριού και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι βράζοντας σε δυνατή φωτιά για 3-5 λεπτά μέχρι να αρχίζει να κοχλάζει η σάλτσα.
Δείτε ακόμα Χοιρινό κοκκινιστό με μελιτζάνες και γραβιέρα
Περιχύνουμε το μπούτι και τα λαχανικά με την σάλτσα και καλύπτουμε το κρέας με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, για περίπου 3-3μιση ώρες.
Ξεσκεπάζουμε το κρέας μας μετά τις 3-3μιση ώρες και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά για να πάρει χρώμα, περιχύνοντας με ένα κουτάλι κάθε 5 λεπτά το μπούτι με τα υγρά του ταψιού.
Δείτε ακόμα Συνταγές για σχολείο 2022: Υγιεινές εύκολες και νόστιμες
Αφού ψηθεί βγάζουμε από τον φούρνο την γάστρα, τοποθετούμε το μπούτι σε ένα ξύλο κοπής, μεταφέρουμε τα σκόρδα και τα λαχανικά αλλά και τα υγρά του ταψιού σε ένα μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μία λεία σάλτσα. Κόβουμε το μπούτι σε φέτες και σερβίρουμε περιχύνοντας με την σάλτσα μας.
Οι φωτογραφίες είναι της φίλης μας Δάφνη Κουκλά
και τις είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα Μαγειρικές Απολαύσεις
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Το μωρό της Αφροδίτης είναι του Χρήστου
- Ιφιγένεια Τζόλα : Βαρύ πένθος για τη Βασιλική από τη «Γη της Ελιάς»
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Κλείνει ο φάκελος της Ειρήνης Μουρτζούκου – Καθαρές οι τοξικολογικές του Παναγιωτάκη
- Μαζική ανάκληση σε παρτίδες γάλακτος