Το γεμιστό χοιρινό ρολό είναι ένα πεντανόστιμο “στολίδι” για το γιορτινό τραπέζι! Μπορεί να σερβιριστεί με σάλτσα κρασιού, εσπεριδοειδών, πιπεριών, ή ό,τι άλλο ιδιαίτερο και εορταστικό βάλει η φαντασία σας. Συνοδεύεται άψογα με κάθε είδους γαρνιτούρα: πατάτες, λαχανικά στη γάστρα, ρύζι ή πουρέ κολοκύθας. Ο ιδανικός συνδυασμός είναι …υπόθεση προσωπική!
Για 6-8 άτομα
Υλικά
2 κ. χοιρινή σπάλα, ανοιγμένη για ρολό
12 φέτες μπέικον
1 χαλούμι, κομμένο σε στικς
1-2 καρότα, κομμένα σε στικς
cranberries & blueberries αποξηραμένα
3 κ.σ. κόκκους πολύχρωμα πιπέρια
2 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. μέλι
5-6 κλαδάκια θυμάρι
1/2 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
1/2 φλ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
5 καρότα, ολόκληρα ή σε χοντρούς κύβους
1 σεληνόριζα, σε χοντρούς κύβους
1 κρεμμύδι, σε χοντρά κομμάτια
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
αλάτι χοντρό
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
δίχτυ ή μαγειρικό σπάγγο για το δέσιμο του ρολού
Δείτε ακόμα ;Ρολό γαλοπούλας με γέμιση χωριάτικου λουκάνικου για το χριστουγεννιατικο τραπέζι
Εκτέλεση
1. Βάζουμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το μέλι, το μπαλσάμικο, το κύμινο και το θυμάρι και χτυπάμε μερικά δευτερόλεπτα να πάρουμε μια βινεγκρέ.
2. Απλώνουμε το κρέας σε μια καθαρή επιφάνεια με το λιπαρό μέρος προς τα κάτω. Αλατοπιπερώνουμε και κάνουμε ελαφρύ μασάζ στη μέσα πλευρά του κρέατος. Με ένα πινέλο αλείφουμε ένα μικρό μέρος από τη βινεγκρέ σε όλη την επιφάνειά του. Απλώνουμε τα πολύχρωμα πιπέρια και επάνω τους στρώνουμε τις φέτες του μπέικον. Τοποθετούμε οριζόντια στοιχισμένα τα στικς από το χαλούμι και το καρότο, και τέλος αραδιάζουμε σε όλη την επιφάνεια από μία χούφτα cranberries και blueberries. Τυλίγουμε σφιχτά το κρέας σε ρολό.
Δείτε ακόμα; Πεντανόστιμο και πολύ δημοφιλές Ελβετικό ρολό σοκολάτας
3. Βάζουμε το ρολό μέσα στο διχτάκι ή το δένουμε καλά με μαγειρικό σπάγκο. Αλατοπιπερώνουμε καλά την εξωτερική πλευρά του ρολού.
4. Ζεσταίνουμε καλά ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε πολύ καλά το ρολό από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει ένα λαχταριστό ροδοκόκκινο χρώμα. Αποσύρουμε το ρολό από το τηγάνι και σβήνουμε με το κρασί.
5. Μέσα σε μια γάστρα βάζουμε τα καρότα και τη σελινόριζα, ώστε να σχηματίσουν ένα στρώμα για το ρολό. Τα λαδώνουμε και τα αλατοπιπερώνουμε. Επάνω τους ακουμπάμε το σοταρισμένο ρολό και το περιχύνουμε με το περιεχόμενο του τηγανιού, και τέλος το αλείφουμε καλά με την υπόλοιπη βινεγκρέ.
6. Κλείνουμε καλά τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο τους 200 για 1.30 ώρα. Έπειτα, ανοίγουμε τη γάστρα, αλείφουμε καλά το ρολό με τα υγρά του, και ψήνουμε για ακόμη 20 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Συμβουλή: Με τα υγρά της γάστρας, μπορούμε να φτιάξουμε μία καταπληκτική σάλτσα κόκκινου κρασιού. Για την παρασκευή της σάλτσας δείτε εδώ.
Καλή όρεξη!
Ειδήσεις σήμερα
- Ειρήνη Μουρτζούκου: Η πρώτη νύχτα στη ΓΑΔΑ
- Άγιος Έρωτας : Η Ολυμπία πιάνει τον πατέρα Νικόλαο σε οίκο ανοχής και το κάνει θέμα στην επισκοπή
- Ζώδια : Ανάδρομος Ερμής έως 15/12/2024 – Πως θα επηρεάσει όλα τα ζώδια
- Η Γη της Ελιάς : Βασιλική και Αριάδνη γίνονται μια γροθιά ενάντια σε όλους
- «Καλάθι των Χριστουγέννων» : Επιστρέφει με χαμηλότερες τιμές